ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Δυναμικά και μαζικά υπερασπίζονται το Σωματείο και τον αγώνα τους

Αποφασίστηκε η διεξαγωγή αρχαιρεσιών, για να μείνουν όρθιοι και να συνεχίσουν τον αγώνα

Από τις χθεσινές μαζικές διαδικασίες
Από τις χθεσινές μαζικές διαδικασίες
Τη δύναμή τους έδειξαν για μία ακόμα φορά οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, συμμετέχοντας μαζικά στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση χθες και δίνοντας νέα δυναμική απάντηση στην επίθεση που έχει εξαπολύσει το μέτωπο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, του νέου ιδιοκτήτη και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Με αποφασιστικότητα και μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν να κρατούν γερά στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης του Σωματείου, του αγώνα και των δικαιωμάτων τους, στέλνοντας ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ότι παραμένουν όρθιοι και σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Μετά τη μαζική συμμετοχή στην έκτακτη Γενική Συνέλευση, όπου με μεγάλη πλειοψηφία και μυστική ψηφοφορία στην κάλπη αποφασίστηκε η διεξαγωγή εκλογών για νέο ΔΣ στο Σωματείο, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συμμετείχαν μαζικά και στη χθεσινή εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου. Παρουσία μάλιστα δικαστικού αντιπροσώπου πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη εφορευτικής επιτροπής που θα «τρέξει» άμεσα, εντός των επόμενων ημερών, τη διαδικασία των εκλογών για νέο ΔΣ στο Σωματείο.

Χαρακτηριστικό της αποφασιστικότητας των εργαζομένων να υπερασπιστούν το Σωματείο τους από τα χτυπήματα των συνδικαλιστών της ΝΔ είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της ΛΑΡΚΟ καταγράφεται με την πρώτη προσπάθεια τέτοια απαρτία, με περισσότερους από τους μισούς εργαζόμενους να δίνουν το «παρών». Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις πραγματοποιούνταν στη δεύτερη ή και τρίτη επαναληπτική ημερομηνία, όπου απαιτείται μικρότερη συμμετοχή για την ύπαρξη απαρτίας.

Πρόκειται για μία ακόμα ηχηρή απάντηση των εργαζομένων στην επίθεση που ξεκίνησε με την πρόταση μομφής στον πρόεδρο του Σωματείου, Παναγιώτη Πολίτη, στοχεύοντας στο μπλοκάρισμα της λειτουργίας του Σωματείου. Μία επίθεση που είχε ως απώτερο στόχο να βρει τους εργαζόμενους η λήξη των συμβάσεων στις 15 Ιούλη χωρίς δυνατό σωματείο, έτσι να περάσει χωρίς εμπόδια η επιδίωξη να πεταχτούν έξω από την εργασία και τα σπίτια τους.

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης ο Παναγιώτης Πολίτης, κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης θητείας, στάθηκε στους μεγάλους σταθμούς του αγώνα που έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας την παλικαρίσια στάση απέναντι στους εκβιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ και των συνδικαλιστών της ώστε να αποδεχθούν και να συναινέσουν στις απολύσεις τους. Παράλληλα κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές, ώστε να προκύψει ένα δυνατό ΔΣ που θα δώσει μάχη για να συνεχιστεί ο αγώνας, και τόνισε: «Μετά από τέσσερα χρόνια δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγύρισμα. Θα κερδίσουμε, αρκεί να έχουμε ένα δυνατό Σωματείο».

Σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη», ο Π. Πολίτης τόνισε ότι «η αποφασιστικότητα που έχουν δείξει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην υπεράσπιση του Σωματείου και του αγώνα τους, και ιδιαίτερα η μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες, αποτελεί μία μεγάλη νίκη για τους ίδιους αλλά και για ολόκληρη την εργατική τάξη. Είναι ένας ακόμα σημαντικός σταθμός στον πολύχρονο αγώνα που δίνουμε για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας. Μία καθοριστική εξέλιξη, που μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη νίκη».

ΚΡΗΤΗ
Πήρε πίσω την απαράδεκτη «ποινική ρήτρα» η εργοδοσία

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων μετά από κάλεσμα της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις τους οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο Ηράκλειο της Κρήτης, ύστερα από κάλεσμα της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), απέσπασαν δέσμευση για απόσυρση της απαράδεκτης «ποινικής ρήτρας» από τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για καθολική εφαρμογή της Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου, την Κυριακή πραγματοποίησαν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τις πύλες των ξενοδοχείων «ΝΑΝΑ BEACH» και «LYTTOS». Η εργοδοσία του πρώτου ξενοδοχείου μάλιστα δεσμεύτηκε για τροποποίηση συμβάσεων χωρίς ποινική ρήτρα, ενώ έσπασε και η αδιαλλαξία της ανοίγοντας τη συζήτηση για την εφαρμογή της σύμβασης

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι αυτό που διασφαλίζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς, την εφαρμογή των όποιων συλλογικών συμβάσεων, είναι η μαχητική στάση των εργαζομένων, η διεκδίκηση μέσα και έξω από τα ξενοδοχεία».

«Δικό μας κριτήριο είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να διασφαλιστούν για άλλη μια φορά με κάθε κόστος τα δισεκατομμύρια για τους ξενοδόχους», αναφέρει η ΔΑΣ, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι από τα ρεκόρ αφίξεων δεν κέρδισαν ποτέ τίποτα, παρά μόνο «λιποθυμίες συναδέλφων, ρεκόρ στις απλήρωτες υπερωρίες, ρεκόρ στους απλήρωτους λογαριασμούς».

Και καλεί «η σεζόν που ξεκίνησε να είναι σεζόν σκληρών αγώνων για τους μισθούς μας και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα παλέψουμε οι δυνάμεις της ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και μέσα σε κάθε ξενοδοχείο, με εμπιστοσύνη στη δύναμη των εργαζομένων».

Η ΔΑΣ εκτός από την εφαρμογή της τοπικής κλαδικής Σύμβασης σε όλα τα ξενοδοχεία απαιτεί ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου, χωρίς διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της εργολαβικής εργασίας. Επίσης, επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις για όσο διαρκεί η ανεργία, επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Εξω από τις πύλες των ξενοδοχείων, στο πλευρό του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Λίνα Ανδρουλάκη και Δημόκριτος Σαλούστρος, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

«ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Κατέρρευσαν στο δικαστήριο οι ισχυρισμοί της εργοδοσίας για τις απολύσεις

Τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους εργάτες της «Μαλαματίνα», που συνεχίζουν να παλεύουν για ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή ΣΣΕ, διαδήλωσαν μαχητικά χτες το πρωί μπροστά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι άλλων κλάδων και φοιτητές.

Χτες εκδικάστηκαν οι προσφυγές του Σωματείου ενάντια στον παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε η εργοδοσία την περίοδο των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και στις απολύσεις δύο συνδικαλιστών, του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου της ΠΟΕΕΠ και του Επιχειρησιακού Σωματείου της «Μαλαματίνα», και του Αρη Μερκενίδη, μέλους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και προέδρου του κλαδικού Σωματείου Πωλητών, Οδηγών και Βοηθών.

Θυμίζουμε ότι εδώ και σχεδόν έναν χρόνο οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» δίνουν έναν δίκαιο, παλικαρίσιο αγώνα για να ακυρώσουν τις απολύσεις της εργοδοσίας, τις συνδικαλιστικές διώξεις, για να εξασφαλίσουν την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και δικαιώματα.

Ολη αυτήν την περίοδο, η επιχείρηση αξιοποιεί το νομικό οπλοστάσιο που της έδωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, για να βγάλει παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, για να επιτεθεί και να τελειώσει με το Σωματείο Εργαζομένων, για να επιβάλει όρους γαλέρας στο εργοστάσιο. Στήριγμα σ' αυτήν την προσπάθεια έχει το κράτος, που της διέθεσε τα ΜΑΤ να φυλάνε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου σαν ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, αλλά και τα δικαστήρια που εξασφάλιζαν αναβολές και καθυστερήσεις στην εκδίκαση των προσφυγών του Σωματείου.

Χτες, μετά από πολλές αναβολές, εκδικάστηκαν οι δύο προσφυγές του Σωματείου. Στην ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε η επιχειρηματολογία της εργοδοσίας τόσο για τις απολύσεις των δύο συνδικαλιστών όσο και για τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έστησε προκειμένου να λειτουργεί το εργοστάσιο την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η εργοδοσία επιχείρησε να αποδώσει την απόλυση των δύο συνδικαλιστών στο δήθεν κλείσιμο του τμήματος διανομής ενώ για τις προσλήψεις απεργοσπαστών ισχυρίστηκε ότι τους πήρε στη δουλειά μέσω εργολαβικών εταιρειών, σε μέρα που δεν υπήρχε απεργία, και επίσης για την αξιοποίησή τους σε πόστα άσχετα με την παραγωγή.

Από την άλλη, αποδείχθηκε ότι οι απολύσεις των δύο συνδικαλιστών είναι παράνομες και έγιναν λόγω της συνδικαλιστικής δράσης που αναπτύσσουν και ότι οι προσλήψεις έγιναν την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων και χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Η ανακοίνωση της εφορευτικής επιτροπής του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής που εξελέγη από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ αναφέρει:

«Προκήρυξη Αρχαιρεσιών για την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 από τις 5:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα, στην πύλη εργαζομένων του εργοστάσιου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας (210).

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Εφορευτική Επιτροπή που ψήφισε η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023, αμέσως μετά τη σύνταξη του πρακτικού συνεδριάσαμε και παίρνοντας υπόψη ότι οι δύσκολοι καιροί που ζούμε οι εργαζόμενοι επιτάσσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα να μπει σε επαναλειτουργία το σωματείο μας και να προασπίσει τα συμφέροντά μας, με βάση το καταστατικό αποφασίσαμε ομόφωνα:

Την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 από τις 5:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα, στην πύλη εργαζομένων του εργοστάσιου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας (210), (θα στηθεί ειδικός και κατάλληλος για αρχαιρεσίες χώρος), θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής και νέων Αντιπροσώπων για τα Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστικά Οργανα.

Με βάση την ημερομηνία που ορίσαμε και το χρονοδιάγραμμα που ορίζει το καταστατικό ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι:

Την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 στις 11.00 το βράδυ στα γραφεία του σωματείου μας η Εφορευτική Επιτροπή θα παραλάβει τις υποψηφιότητες και κλείνει η προθεσμία κατάθεσης αυτών. Οποιος συνδυασμός ή μεμονωμένο μέλος επιθυμεί να είναι υποψήφιος θα πρέπει να πάει στα γραφεία του σωματείου μας την Τρίτη 13/6 ή την Τετάρτη 14/6 από τις 8:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα να πάρει την αίτηση υποψηφιότητας από τα γραφεία του σωματείου μας ή να ζητήσει από την Εφορευτική Επιτροπή στο τηλέφωνο (Κάζας Δημήτρης 6980 955 774).

Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 στις 2:00 το μεσημέρι θα γίνει ανακήρυξη των υποψηφίων συνδυασμών και των μεμονωμένων μελών.

Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 στις 8:00 το απόγευμα στα γραφεία του σωματείου μας θα είναι διαθέσιμα τα ψηφοδέλτια για να μπορέσουν οι υποψήφιοι να πραγματοποιήσουν το προεκλογικό τους αγώνα.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συναδέλφισσες να προετοιμαστούν και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, να προετοιμαστούν για μία μεγάλη, μαζική προσέλευση στις αρχαιρεσίες του σωματείου μας πού νικητές θα βγουν οι εργαζόμενοι και οι δημοκρατικές διαδικασίες ανεξάρτητα με το πώς θα εκφραστεί ο καθένας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, Η Εφορευτική Επιτροπή:

Γιαννίκας Δημήτρης, Κάζας Δημήτρης, Παΐσιος Ανάργυρος, Πυρολάκης Χρηστάκης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ