ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2023
Σελ. /32
Καιάδες

Δικαίως προκαλούν οργή οι αποκρουστικές δηλώσεις του παραιτηθέντος πλέον υποψήφιου της ΝΔ για το πώς πρέπει το δημόσιο σύστημα Υγείας να απαλλαγεί από τη «σπατάλη» της περίθαλψης καρκινοπαθών τελικού σταδίου. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου οι διαδοχικές μεταρρυθμίσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων οδήγησαν στο να ...θάβονται σε ομαδικούς τάφους οι νεκροί της πανδημίας στη Νέα Υόρκη. Υπάρχουν όμως κι άλλες ανατριχιαστικές εκδοχές της ίδιας απάνθρωπης πολιτικής, σε κράτη που στη χώρα μας προβάλλονται ως «πρότυπα» καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στον Καναδά, για παράδειγμα, πάνω από 10.000 τον χρόνο είναι οι ευθανασίες. Ασθενείς και συγγενείς τους καταγγέλλουν ότι το ίδιο το σύστημα Υγείας τούς εξωθεί σε μια τέτοια «επιλογή», στο όνομα του περιορισμού του «κόστους». Συγκλονιστική είναι η ιστορία μιας παρα-Ολυμπιονίκη που της είχαν προτείνει να δώσει τέλος στη «δύσκολη ζωή» της και κατάφερε τελικά να κατακτήσει χρυσό και ασημένιο μετάλλιο! Πολλοί καταγγέλλουν επίσης ότι οι δικοί τους άνθρωποι ουσιαστικά «θανατώθηκαν» ή σπρώχτηκαν προς τον θάνατο. Οπως στην περίπτωση ασθενούς με εκφυλιστική διαταραχή εγκεφάλου, ο οποίος ενημερώθηκε από τον διευθυντή του νοσοκομείου ότι η περίθαλψή του «κοστίζει 1.500 δολάρια τη μέρα» και επομένως «οφείλει» να του προτείνει την «υποβοηθούμενη ευθανασία». Τέτοιες μαρτυρίες προκαλούν σοκ, αλλά είναι ο καθρέφτης του απάνθρωπου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που βάζει τα πάντα στο ζύγι του «κόστους - οφέλους». Στον «πάτο» αυτής της δυστοπίας υπάρχουν πάντα η διαλογή ασθενών και ο Καιάδας, δείχνοντας ότι τα κέρδη των λίγων φέρνουν μόνο ζόφο και δεν συναντιούνται πουθενά με τις ανάγκες και τις ζωές των πολλών.

Αγχος

Ενα μεγάλο άγχος έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το εξηγούσε το στέλεχός του Ανδ. Ξανθός: «Μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη (...) θα υπονομεύσει ακόμα περισσότερο (...) την κοινωνική συνοχή. Μόνο που έτσι δεν διασφαλίζεται πολιτική σταθερότητα, αλλά αντίθετα εντείνεται η κρίση δημόσιας εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα». Με δεδομένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης και την όξυνση όλων των λαϊκών προβλημάτων, το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μήπως υπονομευτούν η ...«σταθερότητα» και η «εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα» που φορτώνει τον λαό με νέα βάρη. Ενδεικτικά άλλωστε είναι και όσα λέει, ότι «χωρίς εναλλακτικό πόλο εξουσίας, όσες μάχες και να δοθούν "από τα κάτω" (...) τα περιθώρια ουσιαστικής κοινωνικής προστασίας και στήριξης των δημόσιων αγαθών (...) είναι περιορισμένα, αν δεν υπάρχουν ισχυρή πολιτική βούληση και σχέδιο "από τα πάνω"». Κάπου τα έχει ξανακούσει ο λαός αυτά: Την προηγούμενη τετραετία, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ με το ένα χέρι ψήφιζε τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη και με το άλλο κουνούσε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι με τις απεργίες δεν βγαίνει τίποτα και ότι πρέπει να κάτσουν στη γωνία, περιμένοντας τις εκλογές για να ψηφίσουν για αλλαγή διαχειριστή στο αντιλαϊκό τιμόνι. Το ακριβώς αντίθετο χρειάζεται ο λαός: Να δυναμώσουν η οργάνωση και ο αγώνας από τα κάτω, με σχέδιο που θα πηγαίνει κόντρα στην αντιλαϊκή «σταθερότητα» και «κανονικότητα» της ΕΕ και του κεφαλαίου. Τέτοιο σχέδιο έχει μόνο το ΚΚΕ. Γι' αυτό αποτελεί εγγύηση για 100% εργατική - λαϊκή, στρατηγική αντιπολίτευση, ανοίγοντας δρόμο προοπτικής.

Πόρισμα

Στα τέλη του 2021, παραδόθηκαν στο προεδρείο της Βουλής τα πορίσματα από τη διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την «ανάπτυξη της Θράκης». Παρότι διαφορετικά, τα πορίσματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι γραμμένα «απ' το ίδιο χέρι». Εξ ου και ο Αλ. Τσίπρας, στην προεκλογική αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τη μειονότητα, παρέπεμψε χτες στις «αποφάσεις που από κοινού λάβαμε» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: «Παχιά λόγια» για ευημερία και σταθερότητα, πίσω από τα οποία με ευκολία διέκρινε κανείς την κοινή στρατηγική, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα σχέδια της αστικής τάξης για μετατροπή της Θράκης σε στρατιωτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των ΝΑΤΟ - ΕΕ. Δύο χρόνια μετά, πολλά από αυτά τα σχέδια έχουν υλοποιηθεί και άλλα «τρέχουν» με την «ηχηρή» συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα για τον λαό της περιοχής; Παραμένει «πρωταθλητής» στην ενεργειακή φτώχεια, εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, ενώ η περιοχή εξελίσσεται σε πεδίο σύγκρουσης ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, που με ευθύνη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ παίζουν παιχνίδια στην πλάτη και της μουσουλμανικής μειονότητας. Μοναδική «παραφωνία» σ' αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο που χαράσσουν όλοι για τη Θράκη, ήταν και είναι το ΚΚΕ, που στο δικό του πόρισμα σημείωνε τότε: «Οσα επίθετα και αν βάλουν προπαγανδιστικά τα αστικά κόμματα μπροστά από τη λέξη ανάπτυξη, π.χ. "δίκαιη", "βιώσιμη", κ.λπ., όσο αυτή θα έχει το βασικό χαρακτηριστικό ότι είναι καπιταλιστική, δεν θα μπορέσει να είναι ποτέ υπέρ των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων». Οι εξελίξεις προσφέρονται για να βγάλει ο λαός της περιοχής το δικό του «πόρισμα», ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ στις 25 Ιούνη.

Χρίσμα

Ενα νέο ακροδεξιό μόρφωμα «φιγουράρει» τις τελευταίες μέρες, έχοντας λάβει μάλιστα και το «χρίσμα» από τον καταδικασμένο ναζιστή Κασιδιάρη. Πρόκειται για τους «Σπαρτιάτες» (ευφάνταστο...), με τους οποίους δεν θα είχε νόημα να ασχοληθεί κανείς, αν δεν υπήρχε μια λεπτομέρεια άκρως διδακτική. «Αρχηγός» του μορφώματος αυτού είναι ο Βασίλης Στίγκας, εκλεκτός του Κασιδιάρη. «Και λοιπόν;», θα αναρωτηθεί κανείς. Ο Β. Στίγκας δεν είναι παντελώς άγνωστος, καθώς το 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής με το κόμμα του «λαγού» Β. Λεβέντη και της Ενωσης Κεντρώων. Το πώς από υποψήφιος σε ένα γραφικό κόμμα έφτασε να έχει τη στήριξη ενός καταδικασμένου έγκλειστου ναζιστή γεννά ερωτήματα. Είναι ωστόσο ενδεικτικό τού τι ρόλους αναλαμβάνουν τα λεγόμενα «μικρά κόμματα» και ποιον τελικά ενισχύει η ψήφος σε αυτά, στο πλαίσιο ενός δήθεν «αντισυστημισμού», που αποδεικνύεται καραμπινάτος συστημισμός και αξιοποιείται σε βάρος του λαού. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που πολιτευτές τέτοιων απο-κομμάτων παίρνουν μεταγραφές, ιδρύουν νέα κόμματα - αναχώματα, για να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια από την αντιλαϊκή πολιτική σε κανάλια παντελώς ακίνδυνα για το σύστημα, επιζήμια όμως για τον λαό.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1831 Γεννιέται ο Σκοτσέζος φυσικός Τζέιμς Κλερκ Μάξγουελ, ο οποίος διατύπωσε τους βασικούς νόμους της ηλεκτρομαγνητικής.

1878 Αρχίζει το Συνέδριο του Βερολίνου, που αποτέλεσε πεδίο σύγκρουσης των ιμπεριαλιστικών κρατών για τον συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια, σε βάρος των βαλκανικών λαών.

1917 Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Λονδίνο, με αποτέλεσμα τον θάνατο 162 πολιτών. Πρόκειται για την αιματηρότερη αεροπορική επίθεση του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε βρετανικό έδαφος.

1938 Η κυβέρνηση της Γαλλίας κλείνει τα σύνορα με τη Δημοκρατική Ισπανία. Τα γαλλικά σύνορα υπήρξαν για ένα διάστημα μια σημαντική δίοδος της σοβιετικής βοήθειας προς τις δυνάμεις που μάχονταν τον Φράνκο.

1944 Πυροδοτούνται οι πρώτοι γερμανικοί πύραυλοι «V-1» εναντίον του Λονδίνου. Συνολικά στη διάρκεια της χρήσης τους (2,5 μήνες) κόστισαν τη ζωή σε 22.892 ανθρώπους.

1956 Η Διώρυγα του Σουέζ περνά στην κυριαρχία της Αιγύπτου.

1957 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει την επαναλειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού, με την ονομασία «Φωνή της Αλήθειας».

1983 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Παϊονίρ 10» («Πρωτοπόρος 10») γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι που φεύγει έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

...και σαν χτες

1798 Εκτελείται διά στραγγαλισμού ο Ρήγας Φεραίος (Βελεστινλής).

1915 Γεννιέται ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος.

1929 Γεννιέται η Αννα Φρανκ, η δολοφονημένη από τους ναζί Εβραιοπούλα.

1947 Μπροστά στη Νομαρχία Ηρακλείου Κρήτης, οι χωροφύλακες πυροβολούν και σκοτώνουν τον πρόεδρο των τσαγκαράδων, Χρ. Χατζηγεωργίου, και τον αδερφό του Κώστα, που διαμαρτύρονταν για τη σύλληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Στρ. Περγαλίδη.

1964 Το κράτος της Νότιας Αφρικής καταδικάζει τον Νέλσον Μαντέλα σε ισόβια δεσμά.

1968 Στρατιωτικό νόμο επιβάλλει στη Γαλλία ο Πρόεδρος Ντε Γκολ, με πρόσχημα τη διενέργεια εκλογών.

1975 Η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάλλει επίσημη αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ (Οσκαρ καλύτερου ηθοποιού, 1962).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ