ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ «FRIGOGLASS»
Σήμερα η κινητοποίηση στην Αθήνα ενάντια στο σχέδιο για λουκέτο

Στην Αθήνα μεταβαίνουν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι της «Frigoglass», κλιμακώνοντας τον αγώνα για να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας τους, ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου στην Κάτω Αχαΐα.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 12 μ., την ώρα που έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση, με παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Ο αγώνας των εργαζομένων για να μη βρεθούν στο δρόμο ακόμα 90 οικογένειες ξεσήκωσε κύμα αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς της Πάτρας, με πρωτεργάτη το Εργατικό Κέντρο, γεγονός που εκφράστηκε και στην προχτεσινή συγκέντρωση στην Πάτρα.

Οπως σημειώνει άλλωστε ο Θανάσης Παπαστεφανόπουλος, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου της «Frigoglass», ο αγώνας τους συνδέεται άμεσα με την ανάγκη «οι εργαζόμενοι συνολικά να σηκώσουν το ανάστημά τους, απέναντι στην αυθαιρεσία του κεφαλαίου, που είναι ανεξέλεγκτο, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουν ανάλογες καταστάσεις».

Αυτή ακριβώς η αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι εργαζόμενοι και η συμπαράσταση που ξεσηκώθηκε υποχρέωσαν την εργοδοσία σε αναδίπλωση και στη συνάντηση που έγινε την Τρίτη με το επιχειρησιακό σωματείο δεν τους επέδωσε απολύσεις, όπως σχεδίαζε.

«Εδραίωση» και «καθιέρωση» για την εταιρεία, αλλεπάλληλα χτυπήματα για τους εργάτες

Και στην περίπτωση της «Frigoglass» αποτυπώνεται ανάγλυφα τι σημαίνει για τους εργαζόμενους η «δίκαιη» και «βιώσιμη» καπιταλιστική ανάπτυξη, το γεγονός ότι το κεφάλαιο είναι αυτό που ανοίγει και κλείνει τα εργοστάσια με κριτήριο τη μέγιστη κερδοφορία του, μεταφέρει επενδύσεις σε άλλους κλάδους ή και σε άλλες χώρες, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί καλύτερα τα κέρδη του, ξεζουμίζει για δεκαετίες εργαζόμενους και μετά τους πετά σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Σ' αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η εργοδοσία της «Frigoglass» από το 2009 έβαλε σε λειτουργία πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», μειώνοντας το προσωπικό κατά 100 περίπου εργάτες. Αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο, προχώρησε το 2010 σε 4μηνη διαθεσιμότητα, ενώ το 2012 - 2013, όπως και το 2017, επέβαλε 3ήμερη εκ περιτροπής εργασία. Την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε παύση παραγωγής...

Την ίδια περίοδο, η επιχείρηση επεκτεινόταν: Σήμερα, στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης έχει μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Ινδία, Ινδονησία και Νότια Αφρική, ενώ στον κλάδο της υαλουργίας σε Νιγηρία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οπως η ίδια αυτοπροβάλλεται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της, «η Frigoglass είναι στρατηγικός εταίρος των κορυφαίων εταιρειών αναψυκτικών και ποτών στον κόσμο. Είμαστε ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά Επαγγελματικών Ψυγείων (ICM) και ο βασικός προμηθευτής στον τομέα γυάλινης συσκευασίας στις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής. Η Frigoglass έχει καθιερώσει την παρουσία της στις πιο ώριμες αγορές της Ευρώπης, ενώ σταδιακά εδραιώνει τη θέση της στις αναδυόμενες αγορές».

Κι όμως, η... «καθιέρωση» και η «εδραίωση» της επιχείρησης αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των θέσεων εργασίας των εργατών της.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, η «Frigoglass» βραβεύτηκε το 2018 με τη «Χρυσή Διάκριση» για τις «βιώσιμες και κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές της», μεταξύ άλλων στην κατηγορία... «Εργασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα»!

ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΠ
Σύμβαση που φέρνει τσεκούρι στις αποδοχές και ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, ανατροπές σε εργασιακά δικαιώματα, σε συνδυασμό με την προώθηση του «μοντέλου» των εργολαβικών εργαζομένων, είναι ορισμένα από όσα προβλέπονται στην απαράδεκτη συλλογική σύμβαση με 3ετή ισχύ που συνυπέγραψαν χτες η διοίκηση του ΟΛΠ (η πλειοψηφία των μετοχών του ανήκει στην COSCO) με τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές στη διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Οπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών», η εν λόγω σύμβαση προβλέπει:

-- Μείωση του βασικού ημερομίσθιου κατά 5,63 ευρώ!

-- Μείωση της εργατικής πόστας (ομάδας εργασίας) από 6 σε 5 άτομα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις συνθήκες εργασίας.

-- Κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, του 5ήμερου.

-- Κατάργηση της απόδοσης επί του ημερομισθίου και αντικατάσταση με ένα βασικό επίδομα με αποτέλεσμα την παραπέρα μείωση των αποδοχών.

-- Χτύπημα στο χρονοεπίδομα, που σημαίνει επίσης σημαντική μείωση αποδοχών.

-- Εντατικοποίηση της εργασίας, με αύξηση του τονάζ ανά εργαζόμενο.

-- Κατάργηση στην πράξη των ΒΑΕ, αφού επικυρώνεται στην πράξη μέσω της ΣΣΕ το 8ωρο σε μια βαριά και ανθυγιεινή εργασία.

-- Ορίζονται ως ελάχιστος αριθμός των λιμενεργατών οι 160, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της COSCO να μειώσει τους εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ανοίγοντας το δρόμο για εργαζόμενους μέσω εργολαβικών εταιρειών με «κουρεμένα» εργασιακά δικαιώματα και χωρίς ΣΣΕ.

Με αυτήν τη κατάπτυστη ΣΣΕ γενικεύονται πλέον οι ανατροπές των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το λιμάνι, αφού συμπληρώνει την πανομοιότυπη σύμβαση που υπέγραψε πριν από ενάμιση χρόνο η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ για τους μόνιμους υπαλλήλους. Οι δύο συμβάσεις είναι συμπλήρωμα του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού που υπέγραψαν ΟΜΥΛΕ και Ενωση Λιμενεργατών, ανοίγοντας την πόρτα για ανατροπές σε ωράρια, σταθερό πενθήμερο, σχέσεις εργασίας.

Την υπογραφή της σύμβασης «χαιρετίζει», όπως ήταν αναμενόμενο, με δελτίο Τύπου, ο ΟΛΠ, προσθέτοντας ότι τη σύμβαση «συνυπέγραψε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτοεκφορτωτών Ελλάδας (Ο.Φ.Ε.) κ. Συμεών Λευθεριώτης».

Αναφέρεται επίσης με έμφαση ότι «ήδη έχει υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση με την ΟΜΥΛΕ (εκπροσώπους υπαλλήλων) και τον Σύνδεσμο Εποπτών - Αρχιεργατών».

Σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ ΑΕ, Capt. Fu Chengqiu, αναφέρει: «Με την υπογραφή της Νέας Συλλογικής Σύμβασης με το Σωματείο των Εργατών, έχουν πλέον υπογραφεί Συλλογικές Συμβάσεις με όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων της ΟΛΠ Α.Ε. Επιβεβαιώνεται η καλή σχέση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και προχωράμε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια για την επίτευξη των στόχων μας»... δηλαδή για το ξεζούμισμα των εργατών για την κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου.

Αποτελεί μονόδρομο η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στον ΟΛΠ ΑΕ

Η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» επισημαίνει: «Το μοντέλο των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ γενικεύεται σε όλο το λιμάνι δημιουργώντας νέο εργασιακό μεσαίωνα για τη νέα γενιά λιμενεργατών. Ηδη νέος εργολάβος βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες στην κρουαζιέρα. Μάλιστα, έχει φτιάξει και το δικό του εργοδοτικό "σωματείο", γνωστή πλέον τακτική που έχει γενικεύσει η εργοδοσία της COSCO σε όλο το λιμάνι».

Απευθύνει κάλεσμα στους λιμενεργάτες να μην υποχωρήσουν. «Θέτουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη της εργοδοσίας», τονίζει και καλεί σε πάλη για: Υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. Μια ΣΣΕ για όλους τους λιμενεργάτες. Καμιά διάκριση σε παλιούς και νέους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους λιμενεργάτες σε όλα τα λιμάνια της χώρας με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Καμιά αλλαγή στη σύνθεση της πόστας. Διασφάλιση της Υγιεινής και Ασφάλειας. Να γυρνάμε σώοι και αβλαβείς στις οικογένειές μας. Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, ΕΣΣΕ στα 751 ευρώ κ.ά.

Παράλληλα αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, τονίζοντας ότι «αποτελεί μονόδρομο η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα στον ΟΛΠ ΑΕ, που θα οργανώνει, θα υπερασπίζει τα συμφέροντα όλων των εργατοϋπαλλήλων στο λιμάνι του Πειραιά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΙΔΕΝΟΡ»
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για υπογραφή ΣΣΕ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην κατεύθυνση της ανάκτησης των μεγάλων απωλειών τους.

Χτες, από τις 2 έως τις 6 τα ξημερώματα, πραγματοποίησαν στάση εργασίας με καθολική συμμετοχή, ενώ σήμερα προγραμματίζουν νέα στάση εργασίας (6 π.μ. - 10 π.μ.).

Το ΔΣ του σωματείου και το σύνολο των εργαζομένων, παλιοί και νέοι, αορίστου χρόνου και εργολαβικοί, στη συγκέντρωσή τους κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας επαναβεβαίωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από όσα αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση.

Στο πλευρό τους και αυτήν τη φορά βρέθηκε αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων, αποτελούμενη από τον Κώστα Στεργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΜ και βουλευτή του ΚΚΕ, τον Λεωνίδα Στολτίδη, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, και τον Κώστα Ηλιού, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και της ΠΟΕΜ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Κ. Στεργίου μετέφερε τη συμπαράσταση των μεταλλεργατών της Μαγνησίας και όλης της Ελλάδας, ενώ τους έδωσε το ψήφισμα συμπαράστασης που εξέδωσε το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας.

Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε ότι οι εργαζόμενοι της ΣΙΔΕΝΟΡ δεν είναι μόνοι στον αγώνα που δίνουν, ο οποίος είναι ελπιδοφόρος για το σύνολο του κλάδου. Οι ταξικές δυνάμεις υπογράμμισαν ότι θα είναι στο πλευρό τους, απέναντι στην εργοδοσία, το πολιτικό της προσωπικό και τους ανθρώπους τους στα συνδικάτα. Θα προσπαθήσουν να συμβάλουν ώστε αυτός ο αγώνας να είναι νικηφόρος, για να αποτελέσει και αυτός παρακαταθήκη για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο και όχι μόνο.

Να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της διοίκησης στο ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) και στην Ομοσπονδία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), επιβεβαιώνοντας ότι είναι «νύχι - κρέας» με την εργοδοσία και έχουν πάρει οριστικό διαζύγιο από την εργατική τάξη, τα βάσανα και τους αγώνες της.

Μέχρι αύριο οι αρχαιρεσίες στο ΣΕΤΗΠ

Ολοκληρώνονται αύριο οι εκλογές στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Η κάλπη θα στηθεί στους παρακάτω χώρους: Σήμερα Πέμπτη: ΟΤΕ Πάρνηθα (9 π.μ. - 1.30 μ.μ.), ΟΤΕ Αυλώνας (2 μ.μ. - 5 μ.μ.), «Vodafone» Πετράλωνα (12 μ. - 4 μ.μ.) και ΕΚΑ (6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Αύριο Παρασκευή: «Wind» Νεάπολη (10 π.μ. - 12 μ.), «Vodafone» Μεταμόρφωση (1 μ.μ. - 3 μ.μ.), Ηράκλειο (4 μ.μ. - 6 μ.μ.) και ΕΚΑ (12 μ. - 8 μ.μ.).

Ολοκληρώνονται οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι αρχαιρεσίες της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ). Οι εκλογές πραγματοποιούνται από τις 8 π.μ. μέχρι τις 8.45 μ.μ., στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

Κάλεσμα ενίσχυσής της απευθύνει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σημειώνοντας την ανάγκη μέσα και από την κάλπη οι δημοσιογράφοι να στείλουν το δικό τους μήνυμα για τη διεκδίκηση όλων των απωλειών των τελευταίων χρόνων, να συστρατευθούν «στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Σήμερα η κινητοποίηση των μεταλλωρύχων

Σε πανελλαδική κινητοποίηση, με τρίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι μεταλλωρύχοι μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), διεκδικώντας την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ, απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, η οποία αμφισβητεί την εφαρμογή και της ισχύουσας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη 1 μ.μ.

Την αλληλεγγύη της εκφράζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, καλώντας σε συμμετοχή και στη συγκέντρωση.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας, με στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org