ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «MELLON CONTACT SERVICES»
Κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους με 48ωρη απεργία

Συζήτηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου

Από τις καθημερινές μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα
Από τις καθημερινές μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα
Ομόφωνη απόφαση για 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο πήραν στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon Contact Services», εντείνοντας τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους ενάντια στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας που αρνείται να υπογράψει επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους.

Σήμερα, θα γίνει και πάλι συγκέντρωση από νωρίς το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρείας, ενώ στις 9.30 π.μ. θα μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείου στις 10.30 π.μ.

Οπως και τις προηγούμενες μέρες, η συμμετοχή στην απεργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν και χτες σχεδόν καθολική, ενώ μεγάλη ήταν, για άλλη μια μέρα, η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Στη συγκέντρωση έδωσε επίσης το «παρών» ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ και αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας που δίνουν για την αξιοπρεπή ζωή των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Διεκδικούν επιχειρησιακή ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από μια βδομάδα, με στάση εργασίας στις 6 Ιούνη, ενώ από την Παρασκευή 7/6 πραγματοποιούνται 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ως απάντηση στην άρνηση της εργοδοσίας να έρθει στις διαπραγματεύσεις με βάση την πρόταση του επιχειρησιακού Σωματείου, την οποία απορρίπτει ουσιαστικά στο σύνολό της. Κάθε απεργιακή μέρα πραγματοποιείται συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Λ. Πειραιώς, ενώ απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.

Από το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, ζήτημα αιχμής είναι η υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Η υπάρχουσα σύμβαση λήγει στις 30 Ιούνη και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους. Ακόμα, διεκδικούν αύξηση μισθών κατά 10%, επέκταση του διαλείμματος από 40 σε 50 λεπτά ανά οκτάωρο, γεγονός που δικαιολογείται και απαιτείται από τη φύση της εργασίας κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η «Mellon Contact Services» είναι εταιρεία τηλεφωνικής ενημέρωσης και συνακόλουθων διαδικασιών, που αφορούν σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις κυρίως σε τράπεζες, μέλος του ομίλου «Mellon Technologies», με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και σε 10 ακόμα χώρες. Στο κομμάτι αυτό απασχολούνται περίπου 180 εργαζόμενοι.

Απέναντι στην εντατικοποίηση και τις ελαστικές μορφές εργασίας

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στο χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης και συζήτησε με την Ειρήνη Μπεκιάρη και την Μαρία Κουραχάνη, πρόεδρο και γραμματέα, αντίστοιχα, του Σωματείου Εργαζομένων στην «Mellon», για τις τωρινές κινητοποιήσεις, τις εργασιακές συνθήκες και για την οργάνωση και παρέμβαση του Σωματείου.

Ως προς τις συνθήκες εργασίας, η Ειρ. Μπεκιάρη επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι «βρισκόμαστε 8 ώρες στο τηλέφωνο, με το ακουστικό συνέχεια στο αυτί και μπροστά σε μια οθόνη. Οι κλήσεις γίνονται μέσω υπολογιστή με μια ταχύτητα που δεν την καθορίζουμε εμείς. Πέφτουν οι κλήσεις η μία μετά την άλλη. Η διάρκεια της κλήσης δεν είναι προκαθορισμένη, αλλά η εργοδοσία πιέζει να μη μιλάμε πάνω από 2 με 2,5 λεπτά και όταν τελειώσει η κλήση έχεις μερικά δευτερόλεπτα για να κάνεις καταχώριση στοιχείων στο σύστημα, μέχρι την επόμενη κλήση. Υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας. Η πίεση ασκείται και σε πραγματικό χρόνο, με τον προϊστάμενο πάνω από το κεφάλι σου να σου λέει να τελειώνεις με τη μία κλήση και να περάσεις στην άλλη, αλλά και με παρατηρήσεις αργότερα».

«Είναι μια αγχωτική και ψυχοφθόρα διαδικασία», συμπληρώνει η Μ. Κουραχάνη: «Σε κάθε εργαζόμενο αναλογούν περίπου 300 κλήσεις τη μέρα. Η κατάσταση αυτή εκφράζεται και με αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Πονοκέφαλοι, κρίσεις πανικού, μυοσκελετικά προβλήματα, είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά.

Σημαντικός παράγοντας εντατικοποίησης είναι και η στοχοθεσία που θέτει ανά μήνα η εργοδοσία, που πρακτικά είναι ανέφικτη. Είμαστε κατά της στοχοθεσίας. Για εμάς κάθε εργαζόμενος από τη στιγμή που ξεκινά, την κάνει τη δουλειά του και με το παραπάνω. Από την άλλη, η στοχοθεσία και το γεγονός ότι είναι πρακτικά αδύνατη η επίτευξη των στόχων αξιοποιείται από την εργοδοσία σαν δικαιολογία για απολύσεις».

Παράλληλα, η εργοδοσία, αξιοποιώντας πλήρως το αντεργατικό οπλοστάσιο που της έχουν διασφαλίσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, διατηρεί τρεις ταχύτητες εργαζομένων. Οι «παλιοί» εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέχρι το 2013, αμείβονται με βάση την επιχειρησιακή ΣΣΕ και είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτή η κατηγορία μειώνεται κυρίως λόγω απολύσεων χρόνο με το χρόνο. Υπάρχουν ακόμα οι «νέοι» που προσλαμβάνονται από το 2013 και μετά, υπογράφουν ατομικές συμβάσεις και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Οι «νέοι» χωρίζονται σε δύο υποομάδες. Η μεγαλύτερη είναι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, με μηνιαίες, κυρίως, συμβάσεις που ανανεώνονται συνεχώς μέχρι και 8 μήνες. Οι «ενοικιαζόμενοι» προέρχονται από εταιρεία που ανήκει στον όμιλο. Η άλλη υποομάδα είναι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ζωντανό και μαχητικό Σωματείο, στα χέρια των εργαζομένων

Για το Σωματείο και τη δράση του, η Ειρ. Μπεκιάρη σημείωσε ότι μέχρι το 2013 ήταν στα χέρια δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Τότε οι συσχετισμοί άλλαξαν και από τότε οι εργαζόμενοι έχουν δώσει την πλειοψηφία σε δυνάμεις με σαφή ταξικό προσανατολισμό.

«Για εμάς», τονίζει, «η συναίνεση οδηγεί στην υποταγή. Τα συμφέροντά μας είναι αντίθετα με αυτά των εργοδοτών και η σύγκρουση αποτελεί μονόδρομο».

Από τότε μέχρι σήμερα, το Σωματείο, ανέφερε η Μ. Κουραχάνη, «βαδίζει με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων. Εχουμε βιώσει και έχουμε αντιληφθεί τι σημαίνει εργοδοτικός συνδικαλισμός, ότι μας οδήγησε στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας. Σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, επιδιώκουμε να είναι μέλη του Σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας και το έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, πολεμάμε τη λογική της ανάθεσης. Το ΔΣ απευθύνεται στους εργαζόμενους, όπως και τώρα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ώστε κάθε δράση να είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και όχι μόνο του ΔΣ. Πάντα οι Γενικές Συνελεύσεις μας είναι μαζικές».

«Σε αυτό το πλαίσιο, όλα αυτά τα χρόνια», αναφέρει η Ειρ. Μπεκιάρη, «το Σωματείο μας παρεμβαίνει σταθερά για οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει μέσα στο χώρο δουλειάς, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο. Εχουμε πετύχει βελτίωση συνθηκών εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν επιβλήθηκαν τα capital controls η εταιρεία, όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου, έκλεισαν για περίπου ένα μήνα και επικαλέστηκαν λόγους ανωτέρας βίας για να μην πληρώσουν τους εργαζόμενους. Ομως στη δική μας εταιρεία, μετά από τις επίμονες παρεμβάσεις μας ως Σωματείο, αποζημιωθήκαμε».

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους, το Σωματείο προβάλλει ως πάγιο αίτημα να γίνονται εξαρχής προσλήψεις αορίστου χρόνου. Εκτός αυτού το 2015 κατάφερε να γίνει μέρος της επιχειρησιακής σύμβασης ο όρος να μην ξεπερνά τους 8 μήνες το διάστημα που κάποιος εργαζόμενος είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια να μετατρέπεται η σύμβασή του σε αορίστου χρόνου. Σήμερα, η εργοδοσία προσπαθεί και πάλι να επεκτείνει το καθεστώς αυτό στους 12 μήνες.

Η συλλογική λειτουργία και δράση του Σωματείου εκφράζεται και στις τωρινές κινητοποιήσεις.

«Τον Απρίλη έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση», μας είπε η Μ. Κουραχάνη. «Ομόφωνα αποφασίσαμε το πλαίσιο αιτημάτων που διεκδικούμε σήμερα και με αυτό πήγαμε στην εργοδοσία. Ακολούθησαν τρεις συναντήσεις, με την εργοδοσία να απορρίπτει ουσιαστικά το σύνολο των αιτημάτων μας και να δίνει μόνο 10 ευρώ σε κουπόνια (σ.σ. πριν δυο μέρες αύξησε το ποσό στα 20 ευρώ). Μετά την τρίτη συνάντηση αρνήθηκε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Απορρίπτει το αίτημα της ένταξης όλων των εργαζομένων στην επιχειρησιακή ΣΣΕ, γιατί λέει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Ομως, η αλήθεια είναι ότι τα οικονομικά τους στοιχεία δείχνουν τα τεράστια κέρδη του ομίλου και της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια, η οποία αξιοποιεί το πλούσιο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να αυξάνει τα κέρδη που βγάζει πάνω στις πλάτες μας. Αυτό ακριβώς κάνει όταν προσλαμβάνει με τον κατώτατο μισθό, κάνει απολύσεις όποτε θέλει, δεν εφαρμόζει τη ΣΣΕ για όλους κ.ά.

Μπροστά στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας πήγαμε σε Γενική Συνέλευση και ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις. Από την Παρασκευή και μετά κάθε μέρα κάνουμε Γενική Συνέλευση και ψηφίζουμε για τη συνέχεια του αγώνα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ