ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαχητικό «όχι» στην κατάπτυστη Συμφωνία

Ζάκυνθος
Ζάκυνθος
Τα συνθήματα «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» και «Εξω από του ΝΑΤΟ τα σφαγεία - Κανένας φαντάρος στην Ουκρανία» ακούστηκαν και στην Πάτρα, στο μαχητικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας.

Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι, νεολαίοι, λαϊκές οικογένειες, απαιτώντας να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Το «παρών» έδωσε επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.

Στον χαιρετισμό του εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο Παναγιώτης Μελάς, πρόεδρος και του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, στάθηκε στους κινδύνους που δημιουργούνται για τον ελληνικό λαό απ' την υπογραφή της νέας Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.), που στηρίζουν τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ διαχρονικά.

Κάλεσε παράλληλα σε συνέχιση της πάλης το επόμενο διάστημα, με δράσεις που θα ανακοινώσει η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ και τοπικά και απαίτησε να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί από αυτή του Αραξου, θυμίζοντας ότι διατηρούνται οι υποδομές για φύλαξη πυρηνικών όπλων.

«Οσο κι αν θέλουν να μας διχάσουν παίρνοντας το μέρος είτε του ένα ληστή των λαών, είτε του άλλου, παίρνοντας το μέρος είτε του σφαγέα των λαών του ΝΑΤΟ, είτε της καπιταλιστικής Ρωσίας, δεν θα τα καταφέρουν.

Ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη της χώρας μας ήταν και είναι στο πλευρό των λαών, που και αυτοί όπως και εμείς νιώθουν στο πετσί τους τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη δικιά του σφραγίδα στις εξελίξεις. Να συμβάλει έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, ανάμεσα στους λαούς όλου του κόσμου».

Γιάννενα
Γιάννενα
Κάλεσε σε συνέχιση της πάλης, ενώ ακολούθησε μαχητικό, με παλμό, συλλαλητήριο, στους δρόμους της πόλης.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης, με πρωτοβουλίες Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και άλλων φορέων, σε Αγρίνιο, Πύργο, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Στα Γιάννενα

Με μια μαχητική συγκέντρωση καταδικάστηκε στα Γιάννενα η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις από πλήθος εργατοϋπαλλήλων, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η μαζική παρουσία των φοιτητών που έδωσαν τον τόνο με τον παλμό τους.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, ομιλία απεύθυνε ο Κώστας Ηλίας, γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΕΚ Ιωαννίνων, όπου ανάμεσα στα άλλα, δίνοντας το στίγμα της λαϊκής απάντησης, επεσήμανε ότι «όχι μόνο καταψηφίζουμε αυτή την επικίνδυνη συμφωνία, αλλά αναλαμβάνουμε δέσμευση ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να ακυρωθεί στην πράξη. Να εμποδίσουμε την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, να ακυρώσουμε την αξιοποίηση των υποδομών της χώρας για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία. Δεσμευόμαστε να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης.


Πάτρα
Πάτρα

Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!

Αλεξανδρούπολη
Αλεξανδρούπολη
«Να καταργηθεί η συμφωνία για τις βάσεις - καμιά συμμετοχή στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία» ήταν το μήνυμα που έστειλαν από την Αλεξανδρούπολη εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής στη χτεσινή συγκέντρωση ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις στο δημαρχείο της πόλης.

Εκεί μίλησε η Αλεξάνδρα Σταματελάτου, από την Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ, εξίσου μεγάλες είναι οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε τις βάσεις για αυτήν τη Συμφωνία, μέσω του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας τις παραπάνω υποδομές και που τώρα κάλπικα εναντιώνεται, ζητώντας περισσότερα ανταλλάγματα, αλλά και των άλλων κομμάτων όπως το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που στηρίζουν αυτήν την πολιτική.

Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί πλέον μια από τις πιο κρίσιμες περιοχές για τη μεταφορά δυνάμεων απέναντι στη Ρωσία, διευρύνονται παραπέρα οι υποδομές που θα χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ, όπως το Στρατόπεδο «Γιαννούλη» αλλά και το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» όπου - όπως αποκάλυψε ο πρέσβης των ΗΠΑ - επιχειρούν πια και αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα».

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας ανακοινώσεις, η οποία κατέληξε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Στην πύλη του λιμανιού οι διαδηλωτές κρέμασαν πανό, φωνάζοντας δυνατά το σύνθημα «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κοζάνη από εργατικά σωματεία, με τη συμμετοχή και φοιτητών της πόλης. Οι διαδηλωτές κρατώντας πικέτες και πανό απαίτησαν την έξοδο της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία και συνέχισαν με πορεία στους δρόμους της πόλης, καλώντας τον λαό να δυναμώσει την πάλη ενάντια στις βάσεις του θανάτου και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στην Πτολεμαΐδα, έγινε συγκέντρωση από εργατικά σωματεία της περιοχής, ενώ στην Ξάνθη, εργαζόμενοι και φοιτητές πραγματοποίησαν πλατιά εξόρμηση στην πλατεία Ελευθερίας με ανακοινώσεις και μικροφωνική.


Οχι στη μετατροπή του Βόλου σε ορμητήριο

Την εναντίωσή τους στη μετατροπή του Βόλου σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο διαδήλωσαν μαζικά και μαχητικά εργαζόμενοι και νέοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας. Οι διαδηλωτές, κάνοντας πορεία μέχρι το λιμάνι, κατήγγειλαν τη χρησιμοποίησή του από πλοία των ΗΠΑ αλλά και την παροχή «στρατιωτικών και βοηθητικών ευκολιών», εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου και στο στρατόπεδο «Γεωργούλα». Ακόμα δήλωσαν την αντίθεσή τους στην ισχυρή παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην πόλη, στο πλαίσιο της άσκησης «Μέγας Αλέξανδρος», που όπως τόνισαν αποτελεί πρόβα πολέμου.

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στα Τρίκαλα.


Σε Χαλκίδα και Λιβαδειά

Χαλκίδα
Χαλκίδα
Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους έστειλαν εργαζόμενοι της Χαλκίδας με κινητοποίηση και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων της περιοχής, απαίτησαν να ακυρωθεί η Συμφωνία και να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, ενώ παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και για να μην πληρώσει ο λαός τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Αντίστοιχη κινητοποίηση διοργάνωσαν στη Λιβαδειά σωματεία εργαζομένων, συνταξιουχικές οργανώσεις και η Ομάδα Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια στην επικίνδυνη Συμφωνία, που μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου και παράλληλα σε στόχο αντιποίνων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org