ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Μέρα πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης στις 21 Απρίλη

Την ίδια μέρα η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στην Αττική, 61 χρόνια από την πρώτη απαγορευμένη Πορεία

Το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της πολύμορφης δράσης της που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού και στη συμμετοχή της φρεγάτας «Υδρα» στην επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφάσισε την πραγματοποίηση μέρας πανελλαδικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης στις 21 Απρίλη. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία της πρώτης απαγορευμένης Πορείας Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963.

Θα περιλαμβάνει σειρά από πολύμορφες δράσεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις, πορείες, πικετοφορίες, με αιχμή τις περιοχές όπου υπάρχουν ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απρίλη, με εκκίνηση από τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. και τερματισμό στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα γίνει εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί αναλυτικά το πρόγραμμα δράσεων για όλη τη χώρα.

Στο κάλεσμά της η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, που συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ (4 Απρίλη 1949), που σε όλη την ιστορία του ευθύνεται για το μακέλεμα δεκάδων λαών, είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για αποδέσμευση. Να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων να εξωραΐσουν τον χαρακτήρα του, παρουσιάζοντάς το ως δήθεν παράγοντα "ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας" και την ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας ως όφελος για τον λαό μας. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και υποδομές που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας μας και επεκτείνονται έχουν παίξει βρώμικο ρόλο κατά των λαών σε δεκάδες πολεμικές επεμβάσεις μέχρι σήμερα και εξακολουθούν να παίζουν, στοχοποιώντας τον ελληνικό λαό».

Καλεί «να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η λαϊκή πάλη ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς και στην παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας. Να εκφραστεί ακόμα πιο δυνατά η αντίθεση του λαού μας στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική, πλευρά της οποίας είναι και η εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς».

Σε άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 20 Απρίλη στις 11 π.μ., συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο Γ' Σώμα Στρατού και πορεία προς το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη οργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Στην Αλεξανδρούπολη, την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., συγκέντρωση στο Πάρκο Ακαδημίας οργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και εργατικά σωματεία.

Στο Ακτιο την Κυριακή 21 Απρίλη οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας, Εργατικά Κέντρα, σωματεία και άλλοι φορείς καλούν στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση έξω από τη ΝΑΤΟική βάση. Θα ακολουθήσει στις 12 μ. αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Πρέβεζα με προσυγκέντρωση στον Φόρο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σιγή ασυρμάτου» για την αποθήκευση κοντέινερ με επικίνδυνο πολεμικό υλικό των ΗΠΑ

«Το αμίλητο νερό» ήπιε για δεύτερη φορά η κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες, αφήνοντας αναπάντητα τα ερωτήματα που έθεσαν το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» σχετικά με τα νέα επικίνδυνα βήματα εμπλοκής στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Θυμίζουμε πως την Τρίτη 3 Απρίλη το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι στη νέα παρτίδα όπλων που ετοιμάζεται να στείλει η κυβέρνηση στην Ουκρανία βρίσκονται και πυρομαχικά με περιεχόμενο λευκού φωσφόρου, ουσίας απαγορευμένης από διεθνείς Συνθήκες, καθώς προκαλεί τεράστια ζημιά στον άμαχο πληθυσμό. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το υπουργείο Αμυνας έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με έωλους ισχυρισμούς, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Αυτήν την Τετάρτη ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ικανοποίησε αμερικανικό αίτημα να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το φορτηγό πλοίο «Sagamore», μισθωμένο από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, ερχόμενο από το Νιούπορτ της Βρετανίας, κατόπιν «αιτήματος» της αμερικανικής πρεσβείας, έδεσε την Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, ξεφορτώνοντας ταχέως δεκάδες εμπορευματοκιβώτια με πυρομαχικά και κινητοποιώντας όλο το διαθέσιμο προσωπικό του λιμένα.

Επειτα τα κοντέινερ μεταφέρθηκαν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε άγνωστη στρατιωτική τοποθεσία στη Θράκη προς αποθήκευση, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, με φύλαξη από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Είχε προηγηθεί η άρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ να ξεφορτωθεί (όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο) και να αποθηκεύσει αυτή το πολεμικό υλικό, επικαλούμενη διάφορα κωλύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτίο θα μεταφορτωθεί το καλοκαίρι σε άλλο εμπορικό πλοίο, μισθωμένο από τις ΗΠΑ, και θα μεταφερθεί στον τελικό του προορισμό, ο οποίος παραμένει άγνωστος.

Σε κάθε περίπτωση, τα πυρομαχικά που περιέχονται στα εμπορευματοκιβώτια φέρεται να περιλαμβάνουν από πυραύλους, σφαίρες και ελαφρά όπλα μέχρι χειροβομβίδες και δακρυγόνα αέρια. Ενα δε από τα κοντέινερ εμφανίζεται να περιέχει «επικίνδυνα υλικά», στα οποία περιλαμβάνεται και ο λευκός φώσφορος.

Σε αυτό το φόντο, τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν τη νέα εξέλιξη στην «αλυσίδα» της ελληνικής πολεμικής εμπλοκής είναι πολλά και επιβάλλουν να ενημερώσει η κυβέρνηση άμεσα τον λαό:

  • Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πολεμικό φορτίο δεν έγινε δεκτό από άλλο ευρωπαϊκό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στη χώρα μας;
  • Τι ακριβώς περιέχεται στα εμπορευματοκιβώτια; Υπάρχουν πράγματι όπλα λευκού φωσφόρου ανάμεσα στο πολεμικό υλικό;
  • Πότε ακριβώς ξεφορτώθηκε το φορτίο και πού φυλάσσεται σήμερα; Πότε σκοπεύουν να το μετακινήσουν οι Αμερικανοί και προς ποιον προορισμό;
  • Πόσο ασφαλής για τους κατοίκους περιοχών που γειτνιάζουν με στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι η «έκτακτη» αποθήκευση ενός τόσο μεγάλου όγκου στρατιωτικού υλικού, και μάλιστα επικίνδυνου όπως όλα δείχνουν;
ΝΑΤΟικότεροι των ΝΑΤΟικών...

Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στο Ουκρανικό σκιαγράφησε και ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή στη Βαρσοβία και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντ. Τουσκ.

Χαρακτηριστικά, στις δηλώσεις τους, εστίασε στις «κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δίνοντας «ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία». Επανέλαβε, δε, στον Τουσκ, όσο και στον Ζελένσκι (τον συνάντησε την Πέμπτη στο Βίλνιους, στη Σύνοδο Κορυφής της «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών»), την «ακλόνητη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία παρέχοντας πολιτική, οικονομική αλλά και στρατιωτική βοήθεια για όσο χρειαστεί».

Παραπέρα, απαντώντας σε ερώτηση για περαιτέρω κυρώσεις ή ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μητσοτάκης θύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεμπλόκαραν 50 δισ. ευρώ πρόσθετης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την Ουκρανία για τα επόμενα 4 χρόνια. Προχωρά επίσης «παροχή στρατιωτικής βοήθειας, τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και με τη χρήση ευρωπαϊκών εργαλείων. Αλλά και εφαρμογή μιας σειράς πακέτων κυρώσεων, τα οποία, φυσικά, πρέπει να παρακολουθούνται κατάλληλα».

«Ακου κάτι που μου συνέβη... »

«

Ακου κάτι που μου συνέβη πριν από δύο μέρες... Κάτι μοναδικό... πρέπει να το παραδεχτώ... πραγματικά μοναδικό!!! Δευτέρα βράδυ... Δύο άνθρωποι παρκάρουν βιαστικά και με βήμα γρήγορο ανεβαίνουν την Πανεπιστημίου... Γρήγορα, το συλλαλητήριο ξεκίνησε, τους ακούω να λένε μεταξύ τους... Φτάνουν στα Προπύλαια όταν ακούγεται μια γυναικεία φωνή να μιλά.

Η ομιλήτρια λοιπόν με πάθος μιλούσε για τους κινδύνους ενός επικείμενου πολέμου κ.λπ... Καταλαβαίνεις τώρα τι έλεγε... Οι δύο άνθρωποι πλησιάζουν στο Σύνταγμα και ξαφνικά η γυναίκα σταματάει και ψιθυρίζει... Μιχάλη η αδερφή μου... Θεέ μου η αδερφή μου... Πού είναι; Ποια αδερφή σου; Αυτή που μιλάει... Θεέ μου. Για λίγο νομίζω πως την είδα έτοιμη να λιποθυμήσει... αλλά όχι ...με γρήγορο βήμα προσπαθούσα να βρω μια θέση να σε δω καλύτερα!!!»...

Το μήνυμα στο κινητό πληκτρολογήθηκε γρήγορα... Οπότε, και να 'χε κάποια λάθη, δικαιολογούνται από την ταραχή της στιγμής. Ομως δεν είχε. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα έβγαιναν από μέσα της πηγαία, αυθόρμητα. Και την πλημμύρισαν όταν την άλλη μέρα πήρε την απάντηση: «Αυτό που μου έγραψες χθες ήταν ποίημα... Δεν ήξερα ότι η ψυχή σου έχει τέτοιον πλούτο... Το κρύβεις καλά».

Ξανάγραψε, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε το προηγούμενο βράδυ: «Ναι, η αλήθεια είναι ότι τα κρατάω καλά κρυμμένα... τώρα πια θαμμένα!! Δυστυχώς - ευτυχώς έτσι μεγάλωσα... έτσι με έμαθαν από μικρή... αυτόν τον εαυτό μου καλλιέργησαν... όμως οι ευθύνες μου πολλές που δεν το άλλαξα... συνέχισα να πορεύομαι έτσι... βλέπεις αυτό μου ήταν γνώριμο... το άλλο ήθελε αγώνα και προσπάθεια μεγάλη... Παρά αυτά, όμως, όλοι μας κρύβουμε μέσα μας αισθήματα που είναι ανάγκη να τα βγάλουμε γιατί μας πνίγουν, ή θα μας πνίξουν αν δεν τα εκφράσουμε!!! Αρα δεν πρόκειται για ποίημα... ήταν κάτι το μοναδικό αυτό που μου συνέβη!!!

Συναισθήματα απανωτά... απορία: Ποια μιλάει; Ακολουθεί η αμφιβολία, η έκπληξη, ο φόβος, ο θυμός ...όλα αυτά τα σκεπάζει ο θαυμασμός!!! Θαυμασμός γιατί το άξιζε αυτή η κοπέλα που μιλούσε στη συγκέντρωση... μιλούσε για πρώτη φορά και δεν το καταλαβαίνεις αν δεν το ήξερες!!! Και μεγαλώνει ο θαυμασμός γιατί τώρα που το σκέφτομαι, βλέπω ότι δεν θα μπορούσα επ' ουδενί να εκθέσω τον εαυτό μου αναλόγως!!! Δυστυχώς, δεν μου φτάνει η αυτοπεποίθηση και η δύναμη ψυχής να το κάνω!! Αυτά τα λίγα με την αγάπη μου να τα θυμάσαι πάντα!!!».

Το βράδυ της Δευτέρας, ήταν η 11η Μάρτη. Τη βραδιά που το Σύνταγμα πλημμύρισε με κόσμο, στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ! Η ομιλήτρια εκείνης της βραδιάς, που χαιρέτισε πριν την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα, δεν κέρδισε μόνο τον θαυμασμό της αδελφής της, που της κόπηκαν τα πόδια όταν την άκουσε να μιλάει, αλλά και όλων όσοι την ακούγαμε από κάτω... Για το θάρρος και την αποφασιστικότητά της, ως εν ενεργεία αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, που δήλωνε από το βήμα:

«Συντάσσομαι με τη θέληση του ελληνικού λαού και της νεολαίας για υπεράσπιση της ακεραιότητας της πατρίδας μου, με όποια θυσία και όποιο τίμημα αυτή η επιλογή μου απαιτεί. Αρνούμαι να κάνω το ίδιο για τα συμφέροντα αυτών που σφαγιάζουν σήμερα τον λαό της Παλαιστίνης και της Ουκρανίας, τον λαό της Συρίας, του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας πριν από κάποια χρόνια. Αυτές οι επεμβάσεις αποτέλεσμα είχαν εκατομμύρια θύματα, νεκρούς, τραυματίες, ξεριζωμένους, πολλά από τα οποία ήταν μικρά παιδιά και άμαχοι (...)

Γι' αυτό σήμερα ο κάθε άνθρωπος ας αναρωτηθεί: "Κι εγώ τι έκανα για να εμποδίσω όλα αυτά τα πολεμοκάπηλα σχέδια που εξελίσσονται γύρω μας;". Και αν πραγματικά ο καθένας μας επιλέξει τη θέση υπεράσπισης των συμφερόντων του λαού, αν όλοι οι τίμιοι άνθρωποι συνενωθούν, τότε θα διαφυλάξουμε την ειρήνη, θα υπερασπιστούμε την ευτυχία των παιδιών μας, την ευτυχία και την ευημερία των λαών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ