ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Κανένας για δουλειά την Τετάρτη 17 Απρίλη, όλοι στην απεργία και τις συγκεντρώσεις!

Στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανεργατική απεργία την Τετάρτη 17 Απρίλη, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνουν όλες τους τις δυνάμεις, αξιοποιώντας κάθε ώρα για να μετρηθούν πολλές χιλιάδες απεργοί σε όλους τους κλάδους και τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Τις μέρες που απομένουν μέχρι την Τετάρτη, τα σωματεία σε όλη τη χώρα «οργώνουν» τους χώρους δουλειάς, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα του ξεσηκωμού, ενώ εντείνονται οι μαζικές διεργασίες, οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους.

Στην προμετωπίδα της πάλης βρίσκονται οι διεκδικήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια, αλλά και της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ καθημερινά σωματεία σε περισσότερες πόλεις ανακοινώνουν τις απεργιακές τους συγκεντρώσεις.

Δεμένα τα πλοία - απεργούν οι ναυτεργάτες

Δεμένα θα παραμείνουν την Τετάρτη 17 Απρίλη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων (από 00.01 έως 24.00) και στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά (10.30 π.μ., Δημοτικό Θέατρο) καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Παράλληλα οργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά (πλοία «Blue Star»).

Απεργούν σε σιδηρόδρομο και τραμ

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς. Αυτό σημαίνει ότι τη μέρα της απεργίας δεν θα λειτουργήσουν ο σιδηρόδρομος, ο προαστιακός και το τραμ.

Διαδηλώνουν μαζί με τους εργαζόμενους οι επαγγελματίες

Σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στις 17 Απρίλη, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα για τα αιτήματα των επαγγελματιών, καλεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Πιάνοντας το νήμα από τις απεργιακές διαδηλώσεις στις 28 Φλεβάρη, μπροστά στη νέα κινητοποίηση καλεί τους επαγγελματίες να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια και τη φορολεηλασία. Αντίστοιχο κάλεσμα έχουν απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, καθώς και μια σειρά από σωματεία και Ενώσεις.

Στην απεργία έχουν επίσης καλέσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων.

Κάλεσμα από το ΜΑΣ

Στην απεργία και στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. «Με την ορμή των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων, οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που φώναξαν "όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια - πτυχία με αξία - δωρεάν σπουδές", θα συναντηθούμε ξανά με τους εργαζόμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και όλο τον λαό! Στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη οι φοιτητές θα είμαστε εκεί με τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τα συνθήματα και τις διεκδικήσεις μας!», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Με στάση εργασίας διεκδικούν τοπική ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της Αττικής

Τους χώρους δουλειάς «οργώνουν» τα σωματεία σημαίνοντας απεργιακό ξεσηκωμό
Τους χώρους δουλειάς «οργώνουν» τα σωματεία σημαίνοντας απεργιακό ξεσηκωμό
Σε τρίωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 2 μ.μ. στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων (Σταδίου 24) καλεί τη Δευτέρα 15 Απρίλη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, διεκδικώντας να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα ξενοδοχεία της Αττικής.

«Την ώρα που οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι μεγαλοξενοδόχοι θησαυρίζουν και περνούν από τα ταμεία τους δισεκατομμύρια, εμείς, που στις πλάτες μας χτίζεται το "τουριστικό θαύμα", σακατεμένοι και με άδεια πορτοφόλια προσπαθούμε να επιβιώσουμε, με μισθούς που βρίσκονται κάτω από τις αντίστοιχες αποδοχές του 2011, με συνθήκες τεράστιας εντατικοποίησης», τονίζει το Συνδικάτο. «Ως εδώ!», διαμηνύει και απαιτεί αξιοπρεπείς συνθήκες αμοιβής και εργασίας, κόντρα στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση αλλά και την ηγεσία της Ομοσπονδίας του κλάδου που υπογράφει Συμβάσεις που «ξηλώνουν» το οκτάωρο, το πενθήμερο, τα συνεχόμενα ρεπό, με αντάλλαγμα αυξήσεις - ψίχουλα.

Συσκέψεις κλαδικών και επιχειρησιακών Σωματείων

«Απεργούμε διεκδικώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, τέτοιες που θα μας επιτρέπουν να ζούμε αξιοπρεπώς, να μην κάνουμε σκόντο σε βασικές ανάγκες, τις κλεμμένες τριετίες μας, όρους εργασίας που να μη μας εξοντώνουν»: Το κάλεσμα αυτό απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στους εργαζόμενους, με καθημερινές εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς. Ο Σύλλογος καλεί σε σύσκεψη κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο Εμπόριο, την Κυριακή 14 Απρίλη, στις 12.30 μ.μ., προκειμένου να σχεδιάσουν κοινές αγωνιστικές παρεμβάσεις στους εργοδοτικούς φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕ) απαιτώντας την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής καλούν τα επιχειρησιακά σωματεία της Αττικής σε σύσκεψη την Κυριακή 14 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κορδάτου 21, Μεταξουργείο), με θέμα τη μάχη για τις ΣΣΕ και την απεργία στις 17 Απρίλη.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα, 10.30 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., Δημοτικό Θέατρο

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αγιος Νικόλαος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10.30 π.μ., Τρίγωνη πλατεία - Κλ. Οικονόμου

Αλεξανδρούπολη, 11.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 9.30 π.μ., Αγαλμα του Λιγνιτωρύχου

Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργοστόλι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αρτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βέροια, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 10.30 π.μ., μικροί καταρράκτες

Ελασσόνα, 11 π.μ., πλατεία - Ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10.30 π.μ., πλατεία Ευμολπιδών

Ζάκυνθος, 10 π.μ., πλατεία Αγίου Μάρκου

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Ιεράπετρα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου

Καβάλα, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10.30 π.μ., παλιό δημαρχείο

Καλαμπάκα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλλονή Λέσβου, 11 π.μ., Δημοτικό Σχολείο

Καρδίτσα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., Αντιπεριφέρεια

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 11 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λευκάδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Μηνά

Λήμνος, 12 μ., πλατεία ΟΤΑ

Λιβαδειά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μεσολόγγι, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μουδανιά, 11 π.μ., πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., πλατεία Κεφαλόβρυσου

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιά ΚΤΕΛ

Πτολεμαΐδα, 11 π.μ., παλιό Πάρκο

Πύργος, 11 π.μ., πλατεία Σάκη Καράγιωργα

Ρόδος, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σάμος, 12 μ., Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σητεία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Τύρναβος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Χανιά, 10 π.μ., Δημοτική Αγορά

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία Εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην Επαγγελματική Κατάρτιση.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, προσυγκεντρώσεις στις 9.45 π.μ., στα εξής σημεία έχουν ορίσει τα σωματεία:

Συμβολή Τσιμισκή - Αριστοτέλους: Σωματεία στους κλάδους του Εμπορίου, Επισιτισμού, Τουρισμού και Υπηρεσιών, Σύλλογοι Αυτοαπασχολούμενων.

Συμβολή Βενιζέλου - Ερμού: Σωματεία στους κλάδους Κατασκευών, Μεταφορών, Τροφίμων, Χημικής Βιομηχανίας, Ενέργειας και λοιπά του ιδιωτικού τομέα.

Καρόλου Ντηλ και Ερμού: Σωματεία στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ.

Πλατεία Αγίας Σοφίας: Σωματεία στους κλάδους της Υγείας, των Εκπαιδευτικών, του Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτης Κουτσούμπας, το Σάββατο 12/4 στις 23.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη στην εκπομπή «Επτά» του τηλεοπτικού σταθμού EΡΤnews και την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ