ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΦΩΚΑ»
Πήραν δεδουλευμένα που τους χρωστούσε η εργοδοσία

Η συσπείρωση και πάλη των εργαζομένων με το κλαδικό συνδικάτο πιέζει την εργοδοσία

Σε γενική συνέλευση την Τετάρτη, 18 Απρίλη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και με στόχο τη δυναμική κλιμάκωση του αγώνα τους, προχωρούν οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑΣ» στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στα μέτρα της εκ περιτροπής εργασίας, της μείωσης των ωρών και στη δραστική μείωση των μισθών των νέων κάτω των 25 ετών που επιχειρεί να επιβάλει η εργοδοσία.

Η αξία της αγωνιστικής κινητοποίησης και οργάνωσης επιβεβαιώθηκε χτες, καθώς, η εργοδοσία - πιεσμένη από τις αντιδράσεις των εργαζομένων που μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας παλεύουν για τα δικαιώματά τους - αναγκάστηκε να καταβάλει χτες τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη και το δώρο Πάσχα στο σύνολο των εργαζομένων. Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ενότητα και η πάλη των εργαζομένων μαζί με τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ και ενάντια στις μεθοδεύσεις και τις αυταπάτες, με τις οποίες η εργοδοσία προσπαθεί να τους εγκλωβίσει στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, μπορεί να φέρει αποτελέσματα.

Η μαζική και αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις που προκήρυξε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (στάσεις εργασίας από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.) και η συμπαράσταση και αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από εργαζόμενους και σωματεία του κλάδου έχει θορυβήσει ιδιαίτερα την εργοδοσία. Σε αυτή την κατεύθυνση τις προηγούμενες μέρες επιχείρησε να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, προσπάθησε να «πείσει» έναν - έναν τους εργαζόμενους για την «αναγκαιότητα» των μέτρων, ενώ τους κατηγόρησε ότι οι κινητοποιήσεις τους είναι «υποκινούμενες».

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με δεύτερη κινητοποίηση την Τετάρτη και με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή και σε αυτή, ενώ δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και με άλλες μορφές ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα τους.

Πήραν το δώρο μετά από την αντίδραση του σωματείου

Η ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της ΕΒΓΑ (όμιλος Φιλίππου), όπου μόνο κάτω απ' την πίεση του Σωματείου των Εργαζομένων στην εταιρεία καταβλήθηκε τελικά το Δώρο του Πάσχα, με καθυστέρηση και την τελευταία στιγμή. Η εργοδοσία, μέχρι και προχτές, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες, έλεγε στους εργαζόμενους πως δε θα καταβάλει το Δώρο. Η άμεση αντίδραση και οι συνεχείς παρεμβάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, είχε σαν αποτέλεσμα η εργοδοσία να καταβάλει το Δώρο του Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι και χτες. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στο ΔΣ ζητούσαν αναμονή.

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Σωματείο Εργαζομένων, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, σημειώνει: «Παρά την όποια καλή διάθεσή μας δεν μπορούμε να αφήσουμε τα δικαιώματα και τους μισθούς μας στη θέληση της εργοδοσίας. Σας καλούμε όλους και όλες σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Σας ζητάμε να μας βοηθήσετε και άλλο με δική σας πιο ενεργή συμμετοχή ακόμα και για το πιο μικρό ζήτημα για να μπορούμε άμεσα να παρεμβαίνουμε. Εχουμε όλοι ευθύνη γι' αυτό».

  • Και στην περίπτωση της ΒΙΟΧΑΡΤΙΚΗΣ (χαρτοβιομηχανία), η εργοδοσία δεν κατέβαλε το Δώρο Πάσχα. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς και στο Αστυνομικό Τμήμα.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Διαδήλωσαν στο πλευρό των εργαζομένων στην ανακύκλωση

Μαζική ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή κινητοποίηση
Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η εργοδοσία εναντίον των εργαζομένων στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, η εταιρεα ΕΠΑΝΑ ΑΕ (συμφερόντων Μπόμπολα), για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Βασικό επιχείρημα της εργοδοσίας είναι ότι οι μειώσεις των μισθών κατά 22% (ενάντια στις οποίες παλεύουν οι εργαζόμενοι απεργώντας εδώ και 14 μέρες, ζητώντας και ανάκληση των πρόσφατων απολύσεων) είναι εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οπότε είναι νόμιμες και γι' αυτό οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τις αποδεχτούν και να γυρίσουν στη δουλειά τους.

Ωστόσο, αν η εργοδοσία δηλώνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα όπλα που της προσφέρουν οι αστικές κυβερνήσεις, οι εργάτες δηλώνουν από την πλευρά τους ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για το δίκιο τους με όπλο την αλληλεγγύη της τάξης τους και τη συσπείρωση στα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε η συγκέντρωση που οργάνωση η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ έξω από τα δικαστήρια, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους κλάδους που εξέφρασαν έμπρακτα την εργατική αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα των απεργών. Με συνθήματα όπως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «εδώ - εδώ γιατί εμείς δε ζούμε με 400 ευρώ» οι απεργοί και όλοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν έκαναν καθαρό ότι δεν πρόκειται να λυγίσουν, θα συνεχίσουν τη μάχη μαζί με το σωματείο τους - την ΕΙΥΗ και το ΠΑΜΕ μέχρι τη νίκη, γιατί ακριβώς δεν έχουν πλέον τίποτα να χάσουν.

Με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η σωματειακή επιτροπή στο εργοστάσιο τονίζει, μεταξύ άλλων: «Αυτοί που θησαυρίζουν τόσα χρόνια από τον ιδρώτα των εργατών, αυτοί που αξιοποιούν τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια για να βγάζουν κέρδος, αυτοί που αξιοποιούν όλο το νομικό οπλοστάσιο που τους χάρισε η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ) για να ξεζουμίσουν ολοένα και περισσότερο τους εργάτες, έρχονται σήμερα να μας πουν ότι ο αγώνας που δίνουν αυτοί οι 41 εργαζόμενοι για να εξασφαλίσουν αυτά τα ψίχουλα των 751 ευρώ μεικτών που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ είναι παράνομος και πρέπει να κατασταλεί». Και ακολούθως προσθέτει: «Εμείς όμως πήραμε τις αποφάσεις μας: Απέναντι στο νόμο του κεφαλαίου αντιτάσσουμε το νόμο του εργάτη ! Σηκώσαμε το κεφάλι μας και διεκδικούμε την αξιοπρέπειά μας και τον ιδρώτα μας. Γι' αυτό μας σέρνει σήμερα η εργοδοσία στα δικαστήρια».

ΚΤΕΛ
Η ΠΑΣΚΕ σταμάτησε ξανά την απεργία

Οπως και τον Οκτώβρη του 2011 έτσι και χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ΟΣΜΕ) σταμάτησε στις 4 χτες το απόγευμα την κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΚΤΕΛ, αν και υπήρχε απόφαση για 24ωρη απεργία.

Στο πλαίσιο της απεργίας είχε αποκλειστεί από τους εργαζόμενους ο σταθμός στον Κηφισό. Οι εργαζόμενοι απήργησαν ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους και στην ενέργεια των ιδιοκτητών των ΚΤΕΛ να καταγγείλουν τη ΣΣΕ με στόχο να την καταργήσουν.

Η ΠΑΣΚΕ για να σταματήσει την απεργία ισχυρίστηκε ότι δε χρειάζεται να συνεχιστεί άλλο γιατί οι ιδιοκτήτες πήραν το αγωνιστικό μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι! Είχε και νωρίτερα προσπαθήσει να τη σταματήσει - χωρίς επιτυχία - με το εξής τέχνασμα: Ενώ οι ιδιοκτήτες είχαν καλέσει σε διάλογο την Ομοσπονδία, βγήκε η ΠΑΣΚΕ και είπε ότι θα θέσει όρους για να σταματήσει η απεργία. Ο όρος αυτός αποκαλύφθηκε ύστερα από την επιμονή του Γ. Μαστραγγελή, εκπροσώπου των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ, και ήταν ότι η απεργία θα σταματήσει αν οι ιδιοκτήτες αποσύρουν την καταγγελία της ΣΣΕ. Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε από τον Γ. Μαστραγγελή ο οποίος τόνισε ότι βασικό ζήτημα είναι και η ανάκληση όλων των απολύσεων αλλά και η καταγγελία της ΣΣΕ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες είχαν στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με πούλμαν να δέχονται επιβάτες έξω από το σταθμό και να τα οδηγούν οι ίδιοι.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Σύσκεψη την Τετάρτη

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 18 Απρίλη στις 9 μ. μ. στα γραφεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Γκυιλφόρδου 12 στην πλατεία Βικτωρίας). Η σύσκεψη γίνεται μπροστά στις εκλογές στις 20 του Μάη για την ανάδειξη της κεντρικής διοίκησης, των διοικήσεων των παραρτημάτων και των συνέδρων για το Πανελλαδικό Συνέδριο Φυσικοθεραπευτών. Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες λήγει στις 20 του Απρίλη.

Επιλεκτική έγνοια για τους τουρίστες

Μέρες, σελίδες και ώρες ολόκληρες «ξόδεψαν» τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ για να εξηγούν πώς η απεργία των ναυτεργατών εμποδίζει τους τουρίστες να κάνουν διακοπές. Αλήθεια, αν τόσο νοιάζονται για την ανάγκη του λαού σε αναψυχή, γιατί δε λένε τίποτα για το «λουκέτο» που μπήκε πριν από λίγο καιρό στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ); «Λουκέτο» που αμέσως - αμέσως κατάργησε τη δυνατότητα που είχαν - έστω περιστασιακά - χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να κάνουν μερικές μέρες διακοπές. Μόνο για την τελευταία σεζόν, είχαν εκδοθεί περίπου 500.000 δελτία κοινωνικού τουρισμού για 7ήμερες διακοπές. Δηλαδή, με την κατάργηση του ΟΕΕ «σβήστηκαν» μονομιάς πάνω από 3.500.000 μέρες διακοπών κι αυτό μόνο για μια χρονιά. Ομως, γι' αυτόν τον τουρισμό, τον τουρισμό - λαϊκή ανάγκη και όχι τον τουρισμό - εμπόρευμα, κατάπιαν τη γλώσσα τους όλοι οι ... «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ