ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μη διακοπεί η χρηματοδότηση σχολείων

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Το Διαπολιτισμικό Σχολείο είναι ένα από τα δεκάδες σχολεία της Αθήνας που ο δήμος έχει διακόψει τη χρηματοδότηση

EUROKINISSI

Το Διαπολιτισμικό Σχολείο είναι ένα από τα δεκάδες σχολεία της Αθήνας που ο δήμος έχει διακόψει τη χρηματοδότηση
Την απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης σε μια σειρά σχολεία της Αθήνας κατήγγειλε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση», θέτοντας σχετικό θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Στην τοποθέτησή του για το θέμα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, σημείωσε:

«Είχαμε θέσει ξανά το ζήτημα του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου της Αθήνας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την ευαισθησία με την οποία πρέπει να σταθεί ο δήμος στη στήριξη της όποιας επαφής αυτών των παιδιών με την εκπαίδευση. Θέτουμε ξανά το θέμα, με αφορμή μια απαράδεκτη Πράξη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία ουσιαστικά βγάζει στο "κόκκινο" από πλευράς χρημάτων το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο, χρεώνοντας αδικαιολόγητα ποσά με βάση αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν και προσμετρώντας πολύ λιγότερους μαθητές, 164 από 229 που έχει.

Με αφορμή αυτό το θέμα, ήρθε στην επιφάνεια ένα συνολικότερο πρόβλημα, το γεγονός ότι από τα 95 σχολεία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα 78 έχουν να λαμβάνουν μηδέν και είμαστε στο Μάρτη. Από αυτά, τα 42 προκύπτει ότι έχουν χρέος στη Σχολική Επιτροπή και τα 27 από αυτά χρωστούν από 800 έως 3.300 ευρώ. Εδώ δεν πρόκειται για σπατάλες, αλλά για υπαρκτές ανάγκες. Το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με το να κλείσουμε τη στρόφιγγα σε 78 σχολεία, αλλά να αναδείξουμε την ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές που, όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα, μέσα σε 6 χρόνια έχει μειωθεί πάνω από το 50%», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός και έθεσε τα ερωτήματα:

«Τι κινήσεις έχουν γίνει από την πλευρά του δήμου προς το υπ. Παιδείας και το υπ. Εσωτερικών; Γιατί πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη τα σχολεία που ανήκουν στο δήμο; Γιατί οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ των σχολείων θα πρέπει να πληρώνονται από τις Σχολικές Επιτροπές και όχι από τους Κοινοτικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ); Από αυτήν την πλευρά θα πρέπει να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε πόρους», κατέληξε ο Ν. Σοφιανός.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα εκπαιδευτικοί - γονείς και μαθητές από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθήνας, καθώς και συνδικαλιστές από τις Α', Β' και Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» από τις τρεις προαναφερόμενες ΕΛΜΕ στηρίζει τη διεκδίκηση για τη χρηματοδότηση των σχολείων και έχει καταθέσει σχετικό ψήφισμα προς τις ΕΛΜΕ της Αθήνας. Σε ανακοίνωσή της επίσης προσθέτει: «Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν για τα δεδομένα, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να ενεργήσουν πριν είναι αργά. Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης μαζικής και συντονισμένης κινητοποίησης. Τα σχολεία να διεκδικήσουν χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους. Να λειτουργήσουν χωρίς κατηγοριοποιήσεις, χωρίς οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, χωρίς σπόνσορες και χωρίς επιχειρηματική λειτουργία».

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Συνάντηση του ΚΚΕ με καταστηματάρχες

Την αγωνία των καταστηματαρχών και των κατοίκων στα παράλια των δήλων Αγιάς και Τεμπών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, λόγω των πρόσφατων πλημμυρών, μετέφεραν στον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη και στην αντιπροσωπεία του Κόμματος οι εκπρόσωποι του ΔΣ του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Νομού Λάρισας - συμμετείχαν ο πρόεδρος Δ. Χασιώτης, ο αντιπρόεδρος Αλ. Μαραμής και το μέλος Β. Κανδυλάρης - σε συνάντηση που έγινε το περασμένο Σάββαρο, στα γραφεία του ΚΚΕ στη Λάρισα.

Ανέφεραν ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών, υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην προώθηση πολεοδομικών σχεδίων και έργων ουσίας και όχι βιτρίνας στους παραλιακούς οικισμούς, στις δημόσιες υποδομές, στην οδοποιία, στα εγκαταλελειμμένα λιμάνια Αγιοκάμπου και Στομίου, που εκτός των άλλων δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα και για τον τουρισμό της περιοχής. Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες έχουν φορτωθεί με τη δυσβάσταχτη φορολογία και ζουν υπό την απειλή των πλειστηριασμών.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι επαγγελματοβιοτέχνες έχουν σχέση με την πολιτική που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να να προχωρήσουν η «αξιολόγηση» και τα προαπαιτούμενα, για να ενισχυθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, συνθλίβει με την πολιτική της τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες.

Και επεσήμαναν ότι αυτή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπαλεύεται μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη, μέσα από τα σωματεία και σε συσπείρωση με τους εργαζομένους και τους φτωχούς αγρότες, συγκροτώντας μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία που θα κατευθύνει την πάλη της ενάντια στα μονοπώλια.

Σεισμός 4,3 στην Κρήτη

Σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στη Γαύδο, νότια της Κρήτης. Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το νησί, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκλήθηκαν προβλήματα.

«Εξώσεις» της ΕΛΑΣ σε καταλήψεις κτιρίων

Δώδεκα συλλήψεις πραγματοποίησε χτες η Αστυνομία, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση σε τρία κτίρια σε Εξάρχεια και Κουκάκι, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη. Ειδικότερα, η αστυνομική επιχείρηση αφορούσε καταλήψεις κτιρίων που βρίσκονται στις οδούς Καλλιδρομίου και Ζαΐμη στα Εξάρχεια και στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι. Σημειώνεται ότι όλες οι προσαγωγές, που μετατράπηκαν στη συνέχεια σε συλλήψεις, έγιναν από το κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη στην οδό Ματρόζου. Τα δέκα άτομα βρίσκονταν μέσα στο κτίριο και τα δύο έξω απ' αυτό.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε με εισαγγελική εντολή, έπειτα από μηνύσεις που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών. Συγκεκριμένα, το οίκημα της Ματρόζου ανήκει στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», της Ζαΐμη στην ΕΣΗΕΑ και της Καλλιδρομίου σε ιδιώτη. Στα Εξάρχεια, στην οδό Ζαΐμη, έγινε για δεύτερη φορά επιχείρηση να αδειάσει το κτίριο, το οποίο είχε εκκενωθεί και στο παρελθόν αλλά έγινε ανακατάληψη. Ταυτόχρονα, στην περιοχή των Εξαρχείων έγινε δεύτερη επιχείρηση στην οδό Καλλιδρομίου.

Εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ στο Λαύριο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους δολοφονημένους στρατιώτες του Α' Ειδικού Τάγματος Οπλιτών (ΑΕΤΟ), στις 29/2/1948 - 1/3/1948. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 18 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., στο άγαλμα της Μάνας του Εξόριστου, στο Λαύριο. Θα ακολουθήσει ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Λαυρίου (Λεωφόρος Λαυρίου 1).

Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση θα δρομολογηθούν λεωφορεία που θα αναχωρήσουν στις 8.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210.3247820, 6974278797 και 6977513165.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ