Τρίτη 13 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να μη διακοπεί η χρηματοδότηση σχολείων

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Το Διαπολιτισμικό Σχολείο είναι ένα από τα δεκάδες σχολεία της Αθήνας που ο δήμος έχει διακόψει τη χρηματοδότηση

EUROKINISSI

Το Διαπολιτισμικό Σχολείο είναι ένα από τα δεκάδες σχολεία της Αθήνας που ο δήμος έχει διακόψει τη χρηματοδότηση
Την απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης σε μια σειρά σχολεία της Αθήνας κατήγγειλε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση», θέτοντας σχετικό θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Στην τοποθέτησή του για το θέμα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, σημείωσε:

«Είχαμε θέσει ξανά το ζήτημα του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου της Αθήνας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και την ευαισθησία με την οποία πρέπει να σταθεί ο δήμος στη στήριξη της όποιας επαφής αυτών των παιδιών με την εκπαίδευση. Θέτουμε ξανά το θέμα, με αφορμή μια απαράδεκτη Πράξη της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με την οποία ουσιαστικά βγάζει στο "κόκκινο" από πλευράς χρημάτων το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο, χρεώνοντας αδικαιολόγητα ποσά με βάση αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν και προσμετρώντας πολύ λιγότερους μαθητές, 164 από 229 που έχει.

Με αφορμή αυτό το θέμα, ήρθε στην επιφάνεια ένα συνολικότερο πρόβλημα, το γεγονός ότι από τα 95 σχολεία της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα 78 έχουν να λαμβάνουν μηδέν και είμαστε στο Μάρτη. Από αυτά, τα 42 προκύπτει ότι έχουν χρέος στη Σχολική Επιτροπή και τα 27 από αυτά χρωστούν από 800 έως 3.300 ευρώ. Εδώ δεν πρόκειται για σπατάλες, αλλά για υπαρκτές ανάγκες. Το θέμα δεν αντιμετωπίζεται με το να κλείσουμε τη στρόφιγγα σε 78 σχολεία, αλλά να αναδείξουμε την ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές που, όπως έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα, μέσα σε 6 χρόνια έχει μειωθεί πάνω από το 50%», σημείωσε ο Ν. Σοφιανός και έθεσε τα ερωτήματα:

«Τι κινήσεις έχουν γίνει από την πλευρά του δήμου προς το υπ. Παιδείας και το υπ. Εσωτερικών; Γιατί πρέπει να πληρώνουν δημοτικά τέλη τα σχολεία που ανήκουν στο δήμο; Γιατί οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ των σχολείων θα πρέπει να πληρώνονται από τις Σχολικές Επιτροπές και όχι από τους Κοινοτικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ); Από αυτήν την πλευρά θα πρέπει να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε πόρους», κατέληξε ο Ν. Σοφιανός.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα εκπαιδευτικοί - γονείς και μαθητές από το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθήνας, καθώς και συνδικαλιστές από τις Α', Β' και Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» από τις τρεις προαναφερόμενες ΕΛΜΕ στηρίζει τη διεκδίκηση για τη χρηματοδότηση των σχολείων και έχει καταθέσει σχετικό ψήφισμα προς τις ΕΛΜΕ της Αθήνας. Σε ανακοίνωσή της επίσης προσθέτει: «Καλούμε τους διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν για τα δεδομένα, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να ενεργήσουν πριν είναι αργά. Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης μαζικής και συντονισμένης κινητοποίησης. Τα σχολεία να διεκδικήσουν χρηματοδότηση με ευθύνη του κράτους. Να λειτουργήσουν χωρίς κατηγοριοποιήσεις, χωρίς οι γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, χωρίς σπόνσορες και χωρίς επιχειρηματική λειτουργία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org