ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απεργία στις 4 Απρίλη για συμβάσεις και ανεργία

Από κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στα γραφεία των εργοδοτών
Από κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στα γραφεία των εργοδοτών
Πανελλαδική απεργία στις 4 Απρίλη, αποφάσισε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, για όλο τον κλάδο, απαιτώντας ικανοποιητικές συμβάσεις και βάζοντας ως αιχμή το ζήτημα της ανεργίας, η οποία έχει χτυπήσει «κόκκινο» στον κλάδο.

Την απόφαση αυτή πήρε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας κατά την προχτεσινή συνεδρίασή της. Αύριο, συνεδριάζει το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στο ίδιο πλαίσιο.

Στην εισήγηση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Πάσουλας, υπογράμμισε: «Απαιτείται ευρεία και αγωνιστική συσπείρωση του κλάδου με άλλους κλάδους εργαζομένων, το ΠΑΜΕ, πάνω στα καθημερινά οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για να επιβιώσουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα οξύνεται η αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό, εργοδοτικό συνδικαλισμό, θα αποκαλύπτεται ο βρώμικος ρόλος του, θα πείθονται οι εργάτες γιατί πρέπει να τον εγκαταλείψουν».

Οι οικοδόμοι ανοίγουν πρώτα απ' όλα το φλέγον ζήτημα της ανεργίας. «Η καταγραφή των ανέργων, δεν είναι γράμμα κενό περιεχομένου. Είναι σχεδιασμός για να μπούμε στα σπίτια των ανέργων, για να γίνουμε ένα με τα προβλήματά τους, για να μας εμπιστευτούν, να ακουμπήσουν στο συνδικάτο, στο κίνημα». Και σημειώνεται: «Κάθε συνδικάτο στο χώρο ευθύνης του να αναδείξει τις λαϊκές ανάγκες σε έργα υποδομής και κατοικίας παίρνοντας υπόψη και αναδεικνύοντας τη σύνδεση με τα άλλα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικροαγροτών. Το συνδικάτο του νομού δεν μπορεί να μην έχει ένα σχεδιασμό που να αποτυπώνει πρώτα απ' όλα τις ανάγκες του χώρου, δηλαδή, σχολεία, νοσοκομεία, άλλα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα».

Ο άλλος «κρίκος», που ανοίγουν οι οικοδόμοι είναι το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας. «Το γεγονός ότι σήμερα ο κλάδος περνάει τη μεγαλύτερη ανεργία δεν μας αφήνει αδιάφορους το ξεθεμελίωμα αυτής της σοβαρής κατάκτησης των εργατών, της διαπραγμάτευσης και υπογραφής ΣΣΕ. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη διάλυση της τελευταίας γραμμής άμυνας που έχουν οι εργάτες. Εργα θα γίνουν, τα έχει ανάγκη το κεφάλαιο, λιμάνια, δρόμοι, αεροδρόμια, περιφερειακός τουρισμός και άλλα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσουν δουλειά χωρίς δικαιώματα».

Στην πρώτη γραμμή της πάλης είναι και το ζήτημα της κατάργησης των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.

Οι άλλες Ομοσπονδίες

Στο μεταξύ, αντίστοιχη απόφαση για απεργία στις 4 Απρίλη έχει πάρει και η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Μεθαύριο Πέμπτη 15 Μάρτη, το Συνδικάτο της Αττικής, πραγματοποιεί σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργατών με θέμα την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος ορ.). Σήμερα, το Σωματείο της Φθιώτιδας κάνει παρέμβαση στο εργοστάσιο της Chipita. Απεργία με ανοιχτή ημερομηνία έχει αποφασίσει και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. Σήμερα, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και το συνδικάτο της Φθιώτιδας θα περιοδεύσουν στο εργοστάσιο Jimis στη ΒΙΠΕ Λαμίας και στα πρακτορεία Τύπου.

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Παναττική απεργία την Πέμπτη

Υποσκάπτουν την απεργία στα ναυπηγεία οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού

Συναγερμό στον κλάδο του Μετάλλου σημαίνουν οι ταξικές δυνάμεις, οι οποίες καλούν τους μεταλλεργάτες να προχωρήσουν σε 24ωρη παναττική απεργία μεθαύριο Πέμπτη 15 Μάρτη και να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 11 π.μ., κάτω απ' τα πανό του ταξικού κινήματος.

Η Ομοσπονδία Μετάλλου (ΠΟΕΜ) έχει πάρει απόφαση για απεργία μόνο στη Ναυπηγική Βιομηχανία (Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά). Ωστόσο, ακόμη και αυτήν την απεργία οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού την υποσκάπτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΠΑΣΚΕ αποφάσισε ...4ωρη στάση εργασίας. Και αυτό όταν η διοίκηση του ναυπηγείου έχει εξαγγείλει εκ περιτροπής εργασία με δύο μέρες δουλειά τη βδομάδα, ενώ δεν έχει αποκλείσει και το «λουκέτο». Αλλά και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, η απόφαση για 24ωρη απεργία πάρθηκε κάτω απ' την πίεση των εργαζομένων, την ώρα που οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού επιδίωκαν και εκεί τη μετατροπή της σε στάση εργασίας.

Την ίδια στιγμή τα ταξικά συνδικάτα έχουν ήδη ριχτεί στη μάχη. Χτες το πρωί, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», πραγματοποιήθηκαν - μαζί με τις κατά τόπους Λαϊκές Επιτροπές - μαζικές εξορμήσεις στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτου ΚΑΡΕΝΤΑ (του ομίλου ΚΟΣΜΟΚΑΡ), σε Κάτω Πατήσια, Αργυρούπολη, Πειραιά και Μαρούσι, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη μεθαυριανή απεργία, αλλά και να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις πρόσφατες απολύσεις και τη μείωση μισθών που ήδη εφαρμόζει η εργοδοσία. Σήμερα το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις στο Μέταλλο θα προχωρήσουν σε μαζική εξόρμηση στο εργοτάξιο της ΠΕΤΡΟΛΑ. Τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα αποκρούσουν τις επιδιώξεις των εργοδοτών, οι οποίοι επιχειρούν να ισοπεδώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης.

Οι ταξικές δυνάμεις διεκδικούν: Οχι στο κλείσιμο των ναυπηγείων που προωθούν συγκυβέρνηση και ιδιοκτήτες τους, βάζοντας ταφόπλακα και στη Ζώνη. Να περάσουν άμεσα σε κρατικό έλεγχο, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Σύνδεση των πραγματικών αναγκών της χώρας σε πλοία με τις παραγωγικές δυνατότητες της ναυπηγικής βιομηχανίας. Ενιαίο 100% δημόσιο φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας που θα σχεδιάζει, οργανώνει και υλοποιεί την παραγωγική διαδικασία. Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε αγώνα μέχρι την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, «για να γίνουμε ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΟΥ, ΓΕΝΕ, ΝΑΤ
Βήμα συντονισμού της δράσης

Σήμερα οργανωτική σύσκεψη μπροστά στην απεργία από τις ναυτεργατικές ενώσεις

Οι ναυτεργάτες προετοιμάζουν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Μάρτη για να αντιμετωπίσουν την ανελέητη επίθεση που έχει εξαπολυθεί στα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Χτες, έγινε κοινή σύσκεψη των ναυτεργατικών σωματείων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στον Οίκο Ναύτου, στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και το ΝΑΤ, που αποτέλεσε ένα βήμα μπροστά στην οργάνωση και το συντονισμό της πάλης, ανάγκη που έχουν αναδείξει και προωθούν οι ταξικές δυνάμεις των ναυτεργατών. Οι ημερομηνίες των απεργιών θα καθοριστούν σε σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη, στις 10.30 π.μ. Τα ναυτεργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προτείνουν αρχικά 48ωρες απεργίες 19 - 20 και 22 - 23 Μάρτη (δηλαδή αμέσως μετά το γενικό συμβούλιο της ΠΝΟ της 21ης Μάρτη) με στόχο την οργάνωση των δυνάμεων, ώστε από 26 Μάρτη να ξεκινήσουν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες.

Ταυτόχρονα, σήμερα στις 10.30 το πρωί θα γίνει οργανωτική σύσκεψη για την απεργία την οποία οργανώνουν οι ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Συνταξιούχων (ΠΕΣ ΝΑΤ), Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, στην ΠΕΜΕΝ.

Χτες η υπουργός ΑΑΝ Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «σε 10 μέρες θα έχει απελευθερωθεί πλήρως ο τομέας κρουαζιέρας στην Ελλάδα» με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο να σημειωθεί ότι προβλέπει διάταξη που αφορά την επέκταση της άρσης του καμποτάζ και στην ακτοπλοΐα, οπότε και σε πρώτη φάση βγαίνουν στη στεριά 4.000 ναυτεργάτες που αφορούν τις γενικές υπηρεσίες (μαγείρους, θαλαμηπόλους κλπ).

Σε 3ήμερη απεργία στην «COCA COLA»

Σε τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν από Παρασκευή 16 Μάρτη μέχρι Κυριακή, οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοστάσια της «COCA COLA 3E», αντιδρώντας στην επιδίωξη της πολυεθνικής να κλείσει τα εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεκίνησαν χτες οι αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση

Με το σύνθημα «αγώνας για υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των σύγχρονων αναγκών μας για όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία» το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές που άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται στις 18 Μάρτη για την ανάδειξη νέας διοίκησης.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται καθημερινά στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστονος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια), 11 π.μ. έως 7 μ.μ. Στο Παράρτημα του Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19) σήμερα, Τρίτη και την Κυριακή 18 Μάρτη, 12 το μεσημέρι έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Δυτικά (25ης Μάρτη 140, Πετρούπολη), στις 14 και 15 Μάρτη, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Βόρεια, (Δημητρίου Ράλλη 12, Μαρούσι) στις 16 Μάρτη, 12 το μεσημέρι έως 8 μ.μ. Στο Παράρτημα στα Νότια, δίπλα στο παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας (Διαδόχου Παύλου 42), στις 17 Μάρτη, 10 π.μ. έως 6 μ.μ. και στις 18 Μάρτη, 12 π.μ. έως 8 μ.μ. Στο πρώην ΤΑΞΥ (Ακαδημίας 58, Αθήνα), σήμερα από 8 π.μ. ως 3 μ.μ.

Εκλογικά Κέντρα θα υπάρχουν και στα Ξενοδοχεία: ATHENS HILTON, ΜETROPOLITAN, OLYMPIC ROYAL, LEDRA MARRIOTT, SOFITEL, DIVANI CARAVEL, INTERCONTINENTAL, ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, Καζίνο - Ξενοδοχείο Μοντ Παρνές, στο Catering NEWREST, στο Catering OLYMPIC.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ