ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Μάρτη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΛΙΓΚΑ
Οδηγεί στην απαξίωση τα εθνικά πρωταθλήματα

Η στάση των ισπανικών ομάδων που αποτελούν το φιλέτο του ευρωπαϊκού μπάσκετ καίει τους ιθύνοντες της Μεσογειακής Λίγκας
Η στάση των ισπανικών ομάδων που αποτελούν το φιλέτο του ευρωπαϊκού μπάσκετ καίει τους ιθύνοντες της Μεσογειακής Λίγκας
Σε προηγούμενη δημοσίευμα του «Ρ», πριν από λίγες μέρες, έγιναν γνωστές οι προθέσεις των παραγόντων του ευρωπαϊκού μπάσκετ με μπροστάρη τον Ελληνα Γιώργο Βασιλακόπουλο για τη δημιουργία της περίφημης Μεσογειακής Λίγκας. Ενα εγχείρημα, που, με την έναρξη της νέας χρονιάς, δείχνει να παίρνει σιγά σιγά σάρκα και οστά με τα πρώτα σχέδια να έχουν πέσει στο τραπέζι. Επί της ουσίας, εάν τελικά πραγματοποιηθούν τα σχέδια, το καινούργιο πρωτάθλημα που θα έχει και πολλές καινοτομίες - όπως για παράδειγμα ότι όσες ομάδες θα μετέχουν θα αποσυρθούν από τα πρωταθλήματά τους - δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ένα καινούργιο προϊόν, απάντηση της μιας από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές που διεξάγουν ένα χρόνιο πόλεμο στις τάξεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Από τη μια, η Ευρωλίγκα, που γεννήθηκε μέσα από σπάργανα της ΟΥΛΕΜΠ της λίγκας των λεγόμενων ισχυρών ομάδων - που αντιτάχθηκε στη μέχρι τότε ισχυρή ευρωπαϊκή συνομοσπονδία μπάσκετ - και στη ΦΙΜΠΑ - ΕΥΡΩΠΗΣ (ευρωπαϊκό σκέλος της ΦΙΜΠΑ) που μετά από χρόνια διεκδικεί να ξαναβγεί στο προσκήνιο.

Πόλεμος στα εσωτερικά πρωταθλήματα

Τα πρώτα σχέδια και σκέψεις για το νέο πρωτάθλημα που είδαν το φως της δημοσιότητας δημιούργησαν τις πρώτες απορίες, αλλά και διαφωνίες, με αποτέλεσμα σε κάθε εσωτερικό πρωτάθλημα των χωρών που θα μετέχουν να διεξάγεται ένας πόλεμος μεταξύ των Λιγκών που έχουν οι ομάδες και των εθνικών ομοσπονδιών που φαίνεται να τάσσονται υπέρ του νέου εγχειρήματος. Στην ουσία όμως πρόκειται για έναν πόλεμο συμφερόντων που πηγάζει από την αντίθεση που έχει δημιουργήσει η εμπορευματοποίηση του αθλήματος μεταξύ των ισχυρών ομάδων και των αδυνάτων. Οι πρώτες που έχουν τα πρωτεία στις χώρες τους (π.χ. Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία) δεν λένε όχι στη συμμετοχή τους σε ένα καινούργιο προϊόν που θα τους αποφέρει περισσότερα έσοδα απ' ό,τι η συμμετοχή τους στα εθνικά πρωταθλήματα. Οι δεύτερες, αν και η αποχώρηση κάποιων από τα φαβορί τους ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες διακρίσεις, εντούτοις υπάρχει ο φόβος της απαξίωσης των πρωταθλημάτων τούς κάνει να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα όσον αφορά το τι θα φέρει το μέλλον. Ειδική περίπτωση, πάντως, σε αυτό το θέμα είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, καθώς η Λίγκα ABC που διοργανώνει ίσως το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι στα μαχαίρια με τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου. Εάν τελικά προτιμηθεί η συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων του ισπανικού πρωταθλήματος στο νέο εγχείρημα, τότε η Ευρωλίγκα θα έχει δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα.

Τα ίδια και στην Ελλάδα

Στο θέμα της Μεσογειακής Λίγκας, η στάση των δυο αιώνιων θα καθορίσει και τις εσωτερικές εξελίξεις στο πρωτάθλημα της Α1

Eurokinissi

Στο θέμα της Μεσογειακής Λίγκας, η στάση των δυο αιώνιων θα καθορίσει και τις εσωτερικές εξελίξεις στο πρωτάθλημα της Α1
Αναλόγως με το γενικότερο κλίμα εξελίσσονται και τα πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ. Οι ισχυροί του πρωταθλήματος Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με τη γνωστή ουδετερότητα που τους διακρίνει. Και για να μη δώσουν πάτημα στην Ευρωλίγκα, όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο με αξιώσεις (αγωνιστικές και οικονομικές) αποτελώντας ισχυρά θεμέλια του οικοδομήματος, αλλά και για να μη δείξουν ότι «καίγονται» να απαγκιστρωθούν από τη φτωχή Α1, έστω για τους πρώτους μήνες ως τα πλέι οφ, και χρεωθούν την απαξίωση του πρωταθλήματος. Την ίδια ώρα, όμως στις τάξεις του αθλήματος έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος. Οι επίσημοι φορείς που διακονούν το άθλημα έχουν πάρει θέσεις στα χαρακώματα. Ασφαλώς, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις ΕΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης) που έχει ταχθεί υπέρ της Μεσογειακής Λίγκας και του ΕΣΑΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών) που είναι υπέρ της Ευρωλίγκας να χτυπούν αδυσώπητα η μία την άλλη. Αυτή τη φορά, όμως, το παιχνίδι «χόντρυνε» και οι μέχρι πρότινος αγαστές σχέσεις του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου με τον ομόλογό του στον ΕΣΑΚΕ Βασίλη Οικονομίδη πάνε από το κακό στο χειρότερο. Την ίδια ώρα, όμως, που συμβαίνουν αυτά στις περισσότερες ομάδες της κατηγορίας, τα πράγματα κάθε άλλο παρά ιδανικά μπορούν να θεωρηθούν. Τα οικονομικά και τα διοικητικά προβλήματα ταλανίζουν τους περισσότερους συλλόγους με τους παίκτες να είναι αυτοί που πληρώνουν στο τέλος το μάρμαρο. Ωστόσο, ακόμα και για τους παράγοντες του ελληνικού μπάσκετ, εκείνο που δείχνει να τους ενδιαφέρει είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του αθλήματος και η μετατροπή του σε όσο το δυνατόν πιο ισχυρό προϊόν στην επιχειρηματική αγορά.

Στο Κατάρ καθορίζονται οι εξελίξεις

Τις επόμενες βδομάδες, αναμένονται εξελίξεις και μάλιστα μέσω του Κατάρ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί θα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη. Σημειώνεται ότι στο υπό ίδρυση πρωτάθλημα, πρόθεση είναι να μετέχουν και αραβικές ομάδες κυρίως για την προσέλκυση χορηγών με το Κατάρ να θεωρείται το βαρύ πυροβολικό σε αυτά τα σχέδια, εξαιτίας και της παρουσίας του τηλεοπτικού πολυεθνικού κολοσσού AL JAZZEERA.


ΜΠ. ΤΣ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ