ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Μόνιμο προσωπικό και όχι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι

Την τρίμηνη παράταση της λειτουργίας του προγράμματος, μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), με το οποίο απασχολούνται 21 εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές του Δήμου αποφάσισε προχτές ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου, Κ. Πελετίδη. Ξεκάθαρη θέση της δημοτικής αρχής είναι η εναντίωση στο σύστημα ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και για το λόγο αυτό προτίθεται να διεκδικήσει από τη νέα κυβέρνηση τη διασφάλιση μόνιμων θέσεων εργασίας στο δήμο.

Σύμφωνα με την απόφαση, στο διάστημα των τριών μηνών που θα παραταθεί το πρόγραμμα, ο δήμαρχος θα αναλάβει πρωτοβουλία να διεκδικήσει από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διασφαλιστούν μόνιμες θέσεις εργασίας στο Δήμο για τους συγκεκριμένους εργαζομένους, αλλά και για όλους τους άλλους που εργάζονται στο Δήμο με διάφορα προγράμματα ή άλλου είδους σχέσεις εργασίας, με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, ο Κ. Πελετίδης κάλεσε και τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την προσπάθειά του αυτή.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος στηλίτευσε τις αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόζονται με εντολές της ΕΕ. Τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή τάσσεται εναντίον του συστήματος των «ενοικιαζόμενων» εργαζόμενων είτε μέσω των ΜΚΟ είτε μέσω άλλων τρόπων, που τους κρατούν ομήρους και τους εκμεταλλεύονται για εκλογική πελατεία. «Η Δημοτική Αρχή θέλει τους 21 εργαζόμενους να εργάζονται για τις κοινωνικές μας δομές με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι μέσω ΜΚΟ και άλλων προγραμμάτων», υπογράμμισε ο Κ. Πελετίδης. Ενημέρωσε, τέλος, το Σώμα για την πρόσφατη πρωτοβουλία των Δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» οι οποίοι αναφέρουν: «Απαιτείται και έχουν υποχρέωση, κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, να πάρουν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα, έλεγχο και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Γενικολογίες και ευχολόγια για τη διαχείριση απορριμμάτων

Eurokinissi

«

Λύσεις υπάρχουν» από τη νέα περιφερειακή αρχή σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, υποστήριξε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της έναρξης διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Βιώσιμη, Οικολογική, Οικονομική διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική», το οποίο διοργανώνουν η Περιφέρεια Αττικής και ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Στο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει εμπειρία και σύγκλιση απόψεων ανάμεσα σε όλες τις παρατάξεις και τις ιδεολογικές αφετηρίες τους» και ευχήθηκε «πάρα πολύ γρήγορα να προχωρήσει ο νέος σχεδιασμός και να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Ομως, τόσο αυτός ο σχεδιασμός όσο και οι λύσεις που διαβεβαίωσε πως έχει η περιφερειακή αρχή παρέμειναν για άλλη μία φορά άγνωστα καθώς κάτι πιο συγκεκριμένο δεν υπήρξε στην ομιλία της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Η περιφερειάρχης στάθηκε στο ότι «ο χρόνος μετράει αντίστροφα και πιέζει για την κατάργηση του μέχρι σήμερα αποτυχημένου, σε όλα τα επίπεδα, για τους πολίτες και τους δήμους, μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων», που έχει στο επίκεντρό του τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή, αλλά απέφυγε να μιλήσει πιο συγκεκριμένα. Αντίθετα, ανέφερε για άλλη μία φορά την επιστολή που είχε αποστείλει στους δημάρχους της Αττικής, την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για ακύρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τις τέσσερις εγκαταστάσεις διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ αλλά και τη διαβούλευση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δήμων, πολιτών, φορέων που σηματοδοτεί το συγκεκριμένο διεθνές συνέδριο και το οποίο «αποτελεί απάντηση συνάμα σε όσους προκλητικά πιπιλούν την ίδια καραμέλα - ότι δήθεν η νέα περιφερειακή αρχή πορεύεται στα τυφλά χωρίς πρόγραμμα».

Ουσιαστικά, η Ρ. Δούρου επιβεβαίωσε με την παρέμβασή της πως πρόγραμμα ακόμη δεν υπάρχει και πως περιμένει το συνέδριο (σ.σ. κόστισε 40.000 ευρώ) για να συζητηθούν τυχόν λύσεις και ιδέες. Από την άλλη μεριά μίλησε για την ανάγκη να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ στο αντίθετο οδηγεί η ολιγωρία της που παρατείνει για αόριστο χρόνο την παραμονή των σκουπιδιών στη Φυλή, στο Θριάσιο γενικότερα. Μίλησε ακόμη για το δημόσιο χαρακτήρα του αντικειμένου της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη στιγμή που συνεχίζεται απρόσκοπτη η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στη Φυλή, ενώ στο ίδιο το συνέδριο δίνεται βήμα παρέμβασης στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου.

Αντιμνημονιακή ρητορεία, ίδια αντιλαϊκή ρότα

Υλοποίηση της πολιτικής που θέλει τους δήμους να προσφεύγουν σε δανεισμό και σε ρύθμιση των χρεών τους για να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, με τα βάρη να πέφτουν στο λαό, και να περιορίζουν τις προσλήψεις προσωπικού στις απολύτως αναγκαίες, «υποσχέθηκε» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου και παρέστη.

Πίσω από την «αντιμνημονιακή» ρητορεία ότι η νέα κυβέρνηση «θα αναιρέσει τις μνημονιακές ρυθμίσεις που έχουν φέρει την Αυτοδιοίκηση στο χείλος του γκρεμού», εξακολουθεί να «είναι εδώ» η ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Τοπικής Διοίκησης. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι μεν να καταργήσει το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ που ελέγχει τους προϋπολογισμούς των δήμων, όμως αυτό - όπως επανέλαβε χτες ο Κ. Πουλάκης - θα αντικατασταθεί από νέα ρύθμιση που επίσης θα παρακολουθεί την οικονομική πορεία των δήμων στην κατεύθυνση της υλοποίησης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Προτίθεται, επίσης, η κυβέρνηση να καταργήσει τις προεκλογικές διατάξεις για περικοπές των ΚΑΠ, οι οποίες, όμως έχουν ξεκινήσει από το 2009 και μέχρι το 2013 καταγράφουν μείωση έως 70%. Με λίγα λόγια, η περιορισμένη χρηματοδότηση παραμένει, γι' αυτό και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να εξακολουθεί να βάζει τη θηλιά στο λαιμό των δήμων φορτώνοντάς τους με νέα δάνεια. «Θα υπάρξει άμεση παρέμβαση για δανεισμό και ρύθμιση των χρεών των ΟΤΑ», είπε ο Κ. Πουλάκης.

Εστίασε δε στον ιδιαίτερο ρόλο των δήμων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της υποβάθμισης των κοινωνικών δομών των δήμων και υποκατάστασής τους από διάφορα προγράμματα, σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που διαχειρίζονται περιστασιακά τη φτώχεια.

Εκανε λόγο για απελευθέρωση προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες - όπως είπε - δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, συναρτώντας έτσι την ποιότητα των υπηρεσιών, οι οποίες βεβαίως εξαρτώνται και από τον επαρκή αριθμό εργαζομένων, με το τίμημα που θα πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες.

Κατά τ' άλλα επανέλαβε τις εξαγγελίες για κατάργηση του «Καλλικράτη», με χωροταξική αποκλιμάκωση, αποκέντρωση, προσδιορισμό αρμοδιοτήτων, πόρων και επενδυτικών μέσων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει ελλείψεις ειδών διατροφής στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών

Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων βασικών ειδών διατροφής που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, διεκδικεί η ΟΓΕ. Οι καθυστερήσεις στη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού έχουν οδηγήσει στην ανεπαρκή σίτιση χιλιάδων νηπίων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού από την καθημερινή διατροφή τους πλέον απουσιάζει το κρέας, το ψάρι, το φρούτο και το τυρί.

Η ΟΓΕ υπογραμμίζει πως ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαραίνουν τη δημοτική αρχή, παρά την προσπάθειά της να επικαλεστεί τα νομικά κωλύματα και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες: «Γνώριζαν από καιρό ότι χρειάζονται χρονοβόρες διαδικασίες για το ζήτημα των προμηθειών για τη σίτιση των βρεφών και έπρεπε να δώσουν άμεση λύση», σημειώνει. Καλεί τις μητέρες να οργανωθούν και να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες, τις δικές τους και των παιδιών τους: «Δε συμβιβαζόμαστε με τη ζωή με ψίχουλα που μας καταδικάζουν ΕΕ, επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβερνήσεις. Η συρρίκνωση και υποβάθμιση, η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και δομών Υγείας, Πρόνοιας έχουν τη δική τους σφραγίδα», σημειώνει.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org