ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προσλήψεις προσωπικού στα ... όρια ασφαλείας

«Επιχειρούμε να στηρίξουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που δέχτηκε τη βία της "μνημονιακής καταιγίδας". Η ωρίμανση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η απειλή κατάργησης του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η άφρονα πολιτική στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδήγησαν πολλούς ανθρώπους σε πρώιμη αποχώρηση από το σύστημα. Ηδη ενεργοποιήσαμε παλαιότερους διαγωνισμούς και στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους θα αιμοδοτήσουμε το σύστημα με 1.000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Επιπλέον, θα στελεχώσουμε τις δομές Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων. Προσδοκούμε το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το έτος 2015».

Αυτά είπε απ' το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφερόμενος στη στελέχωση των αποδεκατισμένων - και γι' αυτό το λόγο γονατισμένων από προσωπικό - δομών του δημόσιου συστήματος Υγείας τόσο στην πρωτοβάθμια φροντίδα όσο και στα νοσοκομεία. Αυτή θα είναι η «σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό στη βάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης», όπως έλεγε («Εφημερίδα των Συντακτών» 21.1.2015) προεκλογικά ο υπεύθυνος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - και νυν Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας - Γιάννης Μπασκόζος. Δηλαδή, κάποιες προσδοκίες για μερτικό από ένα σύνολο προσλήψεων, που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πού θα κατανεμηθούν. Ούτε καν αναφορά «στις στοχευμένες προσλήψεις με προγραμματισμό διετίας (5 χιλιάδες νοσηλευτικό προσωπικό, 2 χιλιάδες ιατρικό προσωπικό) με βάση τις άμεσες και τεκμηριωμένες ανάγκες του συστήματος» (βλέπε Γ. Μπασκόζος «Healt Report» 12.1.2015).

Ακόμα και να τηρηθεί ο προγραμματισμός της διετίας θα αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των τρομακτικών ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» (19.8.2014), εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων, το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων μειώθηκε κατά 17.000 γιατρούς και λοιπό προσωπικό την τελευταία δεκαετία, για να φτάσουν στις 81.821 στο τέλος του 2013. Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, λείπουν απ' τα δημόσια νοσοκομεία 6.000 γιατροί και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ λείπουν 25.000 νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό, προσμετρώντας και τομείς όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η εστίαση. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες, και ο ΠΙΣ μίλησε για ελλείψεις 5.000 γιατρών και 10.000 νοσηλευτών, με φόντο τη συνταξιοδότηση 3.000 γιατρών που ξεπερνούν τα 60 χρόνια. Μόνο στον «Ευαγγελισμό», - συμπεριλαμβανομένων και των συνεργείων - λείπουν 1.100 άτομα εξαιτίας του παγώματος των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων. Για να λειτουργήσουν τα 200 κλειστά κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) χρειάζονται 800 νοσηλευτές (ο υπουργός Υγείας σε μια συνέντευξή του είπε ότι τα κενά στις ΜΕΘ θα καλυφθούν «διά της τεθλασμένης», που παραπέμπει σε ευέλικτες μορφές εργασίας απ' το ΕΣΠΑ, όπως π.χ. με μπλοκάκι, και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού).

Οι προγραμματικές της κυβέρνησης για τις προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία διασφαλίζουν τις ανάγκες λειτουργίας κοντά στο όριο ασφαλείας. Δηλαδή, στο ελάχιστο προσωπικό που χρειάζεται για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, όταν γίνονται απεργίες. Το κριτήριο της συγκυβέρνησης και στις προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία αντιστοιχεί στη γενικότερη γραμμή της για τη διαχείριση της φτώχειας σε ό,τι έχει σχέση με την οργάνωση των κρατικών δομών, τη στελέχωσή τους και τις παροχές που αφορούν τις κοινωνικές ανάγκες.

Και κάτι τελευταίο: Στο προγραμματικό κείμενο για την Υγεία, που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για διαβούλευση το Σεπτέμβρη του 2014, υπάρχουν οι εξής διαπιστώσεις:

  • «Ενα εξαιρετικά πλούσιο αριθμητικά και καλά εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό Υγείας είναι αυτήν τη στιγμή μπροστά στην είσοδό του στην παραγωγή. Είναι προσωπικό για το οποίο η χώρα έχει δαπανήσει σημαντικότατους πόρους και το σπαταλά κυριολεκτικά στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα».
  • «Ενα σημαντικό τμήμα έμπειρου επιστημονικού δυναμικού έχει εξωθηθεί λόγω της κρίσης, σε υποαμειβόμενες και ελάχιστα σχετικές με τις επιστημονικές του ανησυχίες επαγγελματικές δραστηριότητες και είναι λογικό η αναμόρφωση και η εκλογίκευση του όλου συστήματος να εμπνεύσει».

Δυστυχώς, για αυτό το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό η ...ελπίδα για την «είσοδο στην παραγωγή» ή της αποκατάστασης «των υποαμειβόμενων επαγγελματικών δραστηριοτήτων» φαίνεται να ξεμακραίνει με γοργότερη -απ' ό,τι ήρθε- ταχύτητα.

Εκτός κι αν υπάρξει η αγωνιστική έμπνευση των νέων επιστημόνων της Υγείας που μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα θα παλέψουν για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών στο χώρο της Υγείας, διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, απαλλαγμένο από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, με σταθερές εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές για τους λειτουργούς του.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Διαμαρτυρία για τα σφαγεία των ΚΕΠΑ

Θα γίνει τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη 2015, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8), τη Δευτέρα 16 Φλεβάρη 2015, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Η διαμαρτυρία, όπως αποφάσισε η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ, γίνεται ενάντια στην προκλητική στάση της διευθύντριας του ΙΚΑ, που επαναπέμπει για δεύτερη φορά στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ανάπηρη με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. «Η συναδέλφισσα, αναφέρει η ΣΕΑΑΝ, έχει κριθεί για δεύτερη φορά από δευτεροβάθμια επιτροπή των ΚΕΠΑ ότι είναι δικαιούχος σύνταξης αναπηρίας. Ομως, η διευθύντρια του ΙΚΑ ζητάει να μείνει η συναδέλφισσα χωρίς και αυτή την πενιχρή σύνταξη αναπηρίας, γιατί έτσι απαιτούν οι "νόρμες" των περικοπών. Ντροπή και αίσχος! Η ΣΕΑΑΝ θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της, ιδιαίτερα στα ΚΕΠΑ που η κατάσταση εκεί ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, με αποτέλεσμα όχι μόνο να βασανίζονται οι συνάδελφοί μας, αλλά να μένουν χωρίς κανένα εισόδημα και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άνθρωποι με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας».

Αναφερόμενη συνολικότερα στις προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ επισημαίνει: «Οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους ούτε μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχουν κανένα λόγο να δώσουν πίστωση χρόνου - ανοχή στη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Λόγια παχιά πασπαλισμένα με μπόλικη ευαισθησία. "Τ' είχες Γιάννη, τ' είχα πάντα!" Ομως, τα προβλήματα είναι οξυμένα! Οι ανάγκες των παιδιών μας ζωτικές. Οι θεραπείες είναι άμεσα αναγκαίες και δεν μπορούν να περιμένουν! Στα ΚΕΠΑ οι συνάδελφοι σφαγιάζονται! Η ανεργία τσακίζει κόκαλα. Οργάνωση, αγώνας η μόνη διέξοδος. Εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν, αρκετά έχουμε πληρώσει. Τα ψίχουλα της κυβέρνησης και των κοινωνικών δικτύων δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν».

Με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και διεκδικώντας τώρα, άμεσα, την κάλυψη όλων των απωλειών των αναπήρων τα τελευταία χρόνια από τις περικοπές, η Γραμματεία της ΣΕΑΑΝ αποφάσισε να ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση με τον νέο υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Υγείας απαιτώντας άμεσες λύσεις στα ζωτικά εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουν οι ανάπηροι, οι χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους. «Ολες οι δυνάμεις της ΣΕΑΑΝ με υπεύθυνο τρόπο συζητούν και παίρνουν συγκεκριμένα μέτρα για να μπει ο χώρος στη μέγιστη αγωνιστική ετοιμότητα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, την Κυριακή 1η Μάρτη 2015 και ώρα 10 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27, στον 5ο όροφο. Επίσης, στις 8 Μάρτη 2015, και ώρα 13.00 πραγματοποιείται η μεγάλη χρονιάτικη καλλιτεχνική εκδήλωση για την ενίσχυση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων με τη στήριξη και της ΣΕΑΑΝ. Η εκδήλωση θα γίνει στο εκθεσιακό κέντρο του Περιστερίου, πλησίον σταθμού μετρό Ανθούπολης, θα πλαισιωθεί από πολλούς καλλιτέχνες και θα είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας και ιδιαίτερα στον αγώνα για τα δικαιώματα της ανάπηρης γυναίκας, της μητέρας με ανάπηρο παιδί.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ
Επιχείρηση κατάργησης της απλής αναλογικής

Σε μαζική συμμετοχή στη μεθαυριανή Καταστατική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, ώστε να αποτρέψουν την κατάργηση της απλής αναλογικής, καλεί η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΕΣΚ) Παρατετραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων (Συνδικαλιστές της ΣΕΑΑΝ).

Η Γενική Συνέλευση θα γίνει Κυριακή στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ), ώρα 10 π.μ., (Λεωφόρος Χασιάς και Σπ. Θεοτόκη Ιλιον). Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΚ τονίζει: «Αφού από κοινού συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, αλλά και της Χρυσής Αυγής ακύρωσαν το ψηφοδέλτιο των αγωνιστικών ριζοσπαστικών δυνάμεων της ΕΣΚ στο συνέδριο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) την προηγούμενη Κυριακή, ετοιμάζουν νέο κτύπημα. Το ίδιο μπλοκ δυνάμεων της πλειοψηφίας του ΔΣ στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών (ΠΑΣΠΑ) έχει συγκαλέσει καταστατική Γενική Συνέλευση (ΓΣ) για να καταργήσει την απλή αναλογική στο σύλλογο και να ανοίξουν το δρόμο στη μετατροπή του συλλόγου σε επιχείρηση».

Αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι στον «Κυανού Σταυρό»

Με αυξημένη, σε σχέση με προχτές, συμμετοχή έγινε χτες η στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 το μεσημέρι) των εργαζομένων στον «Κυανού Σταυρό».

Οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της στάσης εργασίας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και αντιπροσωπεία τους, με τη συμμετοχή του ΔΣ του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Διαγνωστικών Κέντρων, είχε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργού. «Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύεται για την αυστηρή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, με σκοπό την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους», ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στην κλινική βρίσκονται σε κινητοποιήσεις επειδή η εργοδοσία κατά βάση δεν τους πληρώνει την τελευταία πενταετία. Ετσι, υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν να πάρουν χιλιάδες ευρώ.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι, με το Σωματείο τους, να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Γι' αυτό σήμερα το μεσημέρι κάνουν Γενική Συνέλευση στο χώρο εργασίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org