ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην κατάψυξη και χτες η χώρα

Eurokinissi

Στην κατάψυξη ήταν και χτες μεγάλο μέρος της χώρας. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια και οι άνεμοι εξακολουθούσαν να προκαλούν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές. Ωστόσο, οι χιονοπτώσεις που ταλαιπώρησαν μεγάλο μέρος της χώρας μας το προηγούμενο τριήμερο ήταν χτες παροδικές και εκδηλώθηκαν στα νότια και ανατολικά τμήματα. Σε ό,τι αφορά τους βοριάδες, στο Αιγαίο είχαν αρχικά ένταση 6 - 8 μποφόρ αλλά μέσα στη μέρα άρχισαν να εξασθενούν, με περαιτέρω εξασθένηση το βράδυ. Πάντως, κανονικά διεξάγονταν τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και την εξασθένηση των ανέμων. Χωρίς προβλήματα διεξάγονταν τα δρομολόγια των πλοίων και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Την ίδια ώρα, κλειστά παρέμειναν πολλά σχολεία, κυρίως στα βόρεια και στα ανατολικά προάστια της Αττικής. Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ρεύμα η ευρύτερη περιοχή των Σφακίων και της Κανδάνου στα Χανιά της Κρήτης, ενώ δύο λεωφορεία του ΚΤΕΛ Χανίων - Ρεθύμνης που μετέφεραν μαθητές εγκλωβίστηκαν σε περιοχές των Χανίων όπου είχε σημειωθεί έντονη χιονόπτωση. Στην πρώτη περίπτωση, ένα λεωφορείο με τρεις μαθητές εγκλωβίστηκε στη Μαλάξα, ενώ στη δεύτερη, στον Σαμωνά Αποκορώνου, τέσσερις ακόμα μαθητές παρέμειναν στο λεωφορείο περιμένοντας τον εκχιονισμό του δρόμου. Στη Μαλάξα, λίγο πριν τις 10.30 το πρωί, περιπολικό από τα Χανιά πήγε στο σημείο και παρέλαβε τους μαθητές για να τους μεταφέρει στα σπίτια τους. Στον Σαμωνά, στο δρόμο προς Ραμνί, περιπολικό από το Αστυνομικό Τμήμα Βάμου, ανέλαβε να απομακρύνει τα παιδιά από το λεωφορείο. Εξαιτίας της χιονόπτωσης κλειστές ήταν οι οδικές αρτηρίες από την τοποθεσία Κεφάλι στους Λάκκους έως το οροπέδιο Ομαλού, από τον οικισμό Τεμένια έως το οροπέδιο Ομαλού, από τον οικισμό Ελος προς Κίσσαμο και από τον οικισμό Ιμπρος προς Σφακιά. Στην Αλεξανδρούπολη από προχτές εξακολουθούσε να είναι καλυμμένη από νερά η γραμμή του ΟΣΕ με συνέπεια να έχει διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων.

Στο μεταξύ, αποκλεισμένες ήταν οι Κοινότητες Μεσοκώμης, Ροσκάς και Ψιανών του Δήμου Καρπενησίου, ενώ στον ίδιο δήμο χωρίς ρεύμα έμειναν οι Κοινότητες Αμπλιανης και Μεσοκώμης. Οι χαμηλές θερμοκρασίες διατηρήθηκαν και χτες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) προβλέπει ότι βελτιωμένος θα είναι ο καιρός σήμερα κυρίως στη Βόρεια και στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ η θερμοκρασία ως προς τις μέγιστες τιμές της θα παρουσιάσει άνοδο σε όλη τη χώρα. Παρ' όλα αυτά, θα κυμαίνεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κίνδυνος από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Motion Team

Τους κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Δήμο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, αναδεικνύουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά στην απαράδεκτη κατάσταση που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, με σωρεία παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων, που θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και κυρίως την υγεία των κατοίκων της Ασσήρου που δέχεται πρώτη τις επιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου του Δήμου Λαγκαδά, μαζί με Περιβαλλοντικούς Συλλόγους της περιοχής, στο χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοέμβρη του 2014, ανάμεσα σε άλλα διαπιστώθηκαν:

Αποπνικτική δυσοσμία (μυρωδιά υγραερίου). Οι πυρσοί για την καύση του βιοαερίου δεν λειτουργούσαν.

Αφρίζοντα και σκουρόχρωμα υγρά σε μεγάλες ποσότητες έβγαιναν στον περιβάλλοντα χώρο εκτός του ΧΥΤΑ, στο παρακείμενο ρυάκι, μολύνοντας το περιβάλλον με πορεία και κατάληξη αυτών των υγρών προς τον χείμαρρο Μπογδάνα κι από εκεί στη λίμνη Κορώνεια.

Στα δύο νέα υπό κατασκευή κύτταρα 3 και 4 υπάρχει πρόβλημα στατικότητας των υλικών επικάλυψής τους, εξαιτίας της μεγάλης κλίσης που έχει δοθεί σ' αυτά, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά τους, με αποτέλεσμα την αστάθεια των υποστρωμάτων. Την ώρα που έχουν όχι μόνο πληρωθεί τα κύτταρα 1, 2, αλλά υπάρχει και υπέρβαση χωρητικότητας 55,4% τουλάχιστον, παρ' όλο που ο ΧΥΤΑ ξεκίνησε τη δοκιμαστική του λειτουργία τον Ιούνη του 2008 με προδιαγραφές να απορροφά για 30 χρόνια τα στερεά αστικά απόβλητα της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, μετά από διενέργεια αυτοψίας (2 και 25 Ιούνη 2014) το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, επέβαλλε χρηματικό πρόστιμο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ καθώς διαπίστωσε ότι:

Τα στραγγίσματα διαρρέουν την επιφάνεια του ΧΥΤΑ και καταλήγουν στο ρέμα της περιοχής, όπου τα εκατέρωθεν των όχθων του πλατάνια έχουν ξεραθεί, και στη συνέχεια καταλήγει στο χείμαρρο Μπογδάνα.

Στο ρέμα διαφεύγουν επίσης ποσότητες απορριμμάτων. Η παραπάνω διαπίστωση έγινε με επιτόπια έρευνα από την εξωτερική πλευρά της περίφραξης του ΧΥΤΑ.

Υπήρχε έντονη οσμή βιοαερίου στην πλευρά των κυττάρων 1, 2.

Εντός του ΧΥΤΑ υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά.

Η απόθεση απορριμμάτων μέχρι σήμερα έχει υπερβεί κατά πολύ τις προβλεπόμενες ποσότητες του αρχικού σχεδιασμού.

Στην Ερώτηση υπενθυμίζεται ότι η έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ έχει λήξει στις 31-12-13 και δεν έχει ανανεωθεί μέχρι σήμερα, ενώ η άδεια διάθεσης αστικών απορριμμάτων έχει λήξει στις 12-9-13.

Μάλιστα, αγνοείται η τύχη της συγκεκριμένης έκθεσης υγειονομικού ελέγχου Εποπτών Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Θεσσαλονίκης, παρ' όλο που έχει αποσταλεί από 8-7-2014 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για: Την αντιμετώπιση των προαναφερθέντων προβλημάτων από τη συγκεκριμένη διαχείριση του ΧΥΤΑ και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στη λειτουργία του, σύμφωνα με την ΑΕΠΟ του έργου, από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής. Την ολοκλήρωση, επιτέλους, του τρίτου και τέταρτου κυττάρου του ΧΥΤΑ.

Το τσάι της ΕΠΟΝ

Την Κυριακή 22 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Crystal city» (αχιλλέως 4, πλατεία Καραϊσκάκη) θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο τσάι της ΕΠΟΝ, που διοργανώνει η ΠΕΑΦΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντάρτικα τραγούδια.

Κόβει την πίτα της η Δημοκρατική Μέριμνα

Εκδήλωση για την κοπή της πίτας πραγματοποιεί η «Δημοκρατική Μέριμνα» την Τετάρτη 18 Φλεβάρη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του σωματείου των Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

«Εφυγε» ο Βαγγέλης Κοσμίδης

«Εφυγε» από τη ζωή ο κομμουνιστής, αγωνιστής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Βαγγέλης Κοσμίδης.

Ο σ. Κοσμίδης γεννήθηκε το 1929 στον Αϊ - Γιάννη Πιερίας. Ηταν από τους πρώτους και νεότερους που βγήκαν στο βουνό με τον ΔΣΕ στον Ολυμπο τον Ιούλη του 1946.

Εφτασε μέχρι το βαθμό του Λοχαγού - Πολιτικού Επιτρόπου και συμμετείχε σε πολλές και μεγάλες μάχες: Στη μάχη της Φλώρινας, σε Εδεσσα - Νάουσα - Αριδαία και αλλού.

Με την υποχώρηση, πέρασε στην Αλβανία και από εκεί στην Τασκένδη. Επαναπατρίσθηκε το 1962.

Μέλος του ΚΚΕ από το 1944. Στάθηκε σε όλη του τη ζωή αταλάντευτα και ανυποχώρητα στο πλευρό του ΚΚΕ. Ηταν παρών σε όλες τις μεγάλες μάχες του λαϊκού κινήματος, υπερασπίσθηκε το ΚΚΕ, αντιπάλεψε τον οπορτουνισμό.

Η Επιτροπή Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συντρόφου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ