ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σύσκεψη την Τετάρτη για την απεργία στις 24 Φλεβάρη

Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 μ.μ. στο συνδικάτο Οικοδόμων. Με τα εφόδια που έδωσε η απεργία της Τετάρτης ξεκίνησαν οι προετοιμασίες και στην επαρχία

Χωρίς καμιά αναμονή ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την επόμενη μεγάλη μάχη (φωτ. από τη σύσκεψη στη Λάρισα)
Χωρίς καμιά αναμονή ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την επόμενη μεγάλη μάχη (φωτ. από τη σύσκεψη στη Λάρισα)
Πάνω στο γόνιμο έδαφος που άφησε πίσω της και η απεργιακή μάχη της περασμένης Τετάρτης ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για τον επόμενο μεγάλο σταθμό στις 24 Φλεβάρη.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι.

Με στόχο να δυναμώσει το μέτωπο ενάντια στις ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που βλέπουν στην απεργία μια νέα ευκαιρία για την ενσωμάτωση των εργαζομένων, οι ταξικές δυνάμεις καλούν συνδικάτα και εργαζόμενους να αξιολογήσουν συλλογικά, να συζητήσουν τη νέα αγωνιστική πείρα και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε στις 24 Φλεβάρη η πολιτική ΕΕ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να πάρει ακόμα πιο μαζική και αποφασιστική ταξική απάντηση. Σ' αυτή την κατεύθυνση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 17 Δεκέμβρη. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Στη σχετική ανακοίνωση, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ «καλεί τα Συνδικάτα να οργανώσουν την πάλη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 24 Φλεβάρη, για να αποκρούσουμε τα άγρια αντεργατικά μέτρα στο Ασφαλιστικό, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο φορολογικό». Βασική επιδίωξη και αυτής της μάχης είναι να ριζώνουν πιο πλατιά και πιο βαθιά στους τόπους δουλειάς οι διαδικασίες ανασύνταξης του εργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, απαραίτητος όρος για την αντεπίθεση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση στόχων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στα συμφέροντά τους.

Συσκέψεις σε Θεσσαλία και Κρήτη

Χωρίς καμιά αναμονή και με στόχο να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δέκα μέρες που απομένουν, έγινε η σύσκεψη της Γραμματείας Λάρισας του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή πλήθους εκπροσώπων σωματείων και συνδικαλιστών και θέμα τον απολογισμό της απεργιακής κινητοποίησης στις 10 Φλεβάρη και τον σχεδιασμό για την επιτυχία της νέας απεργίας στις 24 Φλεβάρη. Οπως επισημάνθηκε, τις επόμενες μέρες πρέπει να συνεδριάσουν άμεσα οι διοικήσεις των Σωματείων, ώστε να οργανώσουν την απεργία σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο.

Οσον αφορά στην απεργία της περασμένης Τετάρτης επισημάνθηκε ότι ήταν μια σκληρή και εφ' όλης της ύλης αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, τα στηρίγματά του στο συνδικαλιστικό κίνημα, μια μάχη που η εργατική τάξη έδωσε με απαιτητικότητα και κέρδισε, μετρώντας νέα ταξική αγωνιστική πείρα, στέλνοντας μήνυμα κλιμάκωσης της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της. Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι οι εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα «έσμιξαν» ξανά στο μετερίζι του αγώνα με τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή αντιμονοπωλιακή πάλη.

Η Γραμματεία εξέδωσε ήδη ανακοίνωση με την οποία θα δυναμώσει το άνοιγμα στους τόπους δουλειάς, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας.

Την επόμενη Τρίτη:

  • Σε ανοιχτή συνεδρίαση - σύσκεψη καλεί η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στο 2ο όροφο.
  • Σε σύσκεψη καλεί και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καρφί στο μάτι της εργοδοσίας και των βαστάζων της

Το συνδικάτο δυναμώνει την παρέμβασή του στο πλευρό των εργαζομένων σε όλο και περισσότερους χώρους

Την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και την ανάγκη να δυναμώσουν την πάλη τους φέρνει στην επιφάνεια η δράση που σχεδιασμένα δυναμώνει η δράση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων δυτικής Αττικής, με αποτέλεσμα να προκαλεί την αντίδραση της εργοδοσίας και όσων την υπηρετούν.

Γι' αυτό και, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, σε πρόσφατη παρέμβαση που έκανε το σωματείο στο Θριάσιο Νοσοκομείο, δέχτηκε τις αντιδράσεις συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Συγκεκριμένα, το σωματείο καταγγέλλει, ότι τη περασμένη Παρασκευή, 5 Φλεβάρη, η πρόεδρος του Σωματείου κλήθηκε από εργαζόμενους, (καθαρίστριες και τραπεζοκόμοι), των εργολαβικών συνεργείων της εταιρείας ΑΝΟΔΙΚΗ στο «Θριάσιο Νοσοκομείο», προκειμένου να γίνει παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα κυριότερα από αυτά είναι: Δε γνωρίζουν τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει και δεν έχουν αντίγραφα. Πληρώνονται λιγότερο από όσα ορίζει η ΣΣΕ του κλάδου. Δεν παίρνουν αναλυτική κατάσταση μισθοδοσίας, αλλά απόδειξη πληρωμής, όπου υπογράφουν για μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που πραγματικά πληρώνονται. Δηλώνονται, ότι εργάζονται 4 - 5 ώρες ημερησίως, ενώ είναι πολύ περισσότερες. Δεν πληρώνονται τη νόμιμη προσαύξηση για υπερεργασία και υπερωρία και εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες.

Την ώρα που η συνδικαλίστρια συζητούσε με τους εργαζόμενους, όπως καταγγέλλει το σωματείο, «εισέβαλε στο χώρο ο πρόεδρος των εργαζομένων στο "Θριάσιο νοσοκομείο" και κινήθηκε εναντίον της, εντελώς απρόκλητα, προκειμένου να χειροδικήσει».

«Τέτοιες ενέργειες, των εκπροσώπων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού δεν πρόκειται ούτε να μας φοβίσουν, ούτε να μας κάμψουν. Αλλωστε, αυτές οι πρακτικές δεν μας είναι ούτε άγνωστες, ούτε καινούριες», τονίζει το σωματείο. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας που βρισκόταν εκεί εκείνη τη στιγμή, όχι μόνο δε στήριξε τους εργαζόμενους, αλλά, από πάνω προσπάθησε και να τους κατευνάσει.

Το σωματείο, καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους «να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να παραμερίσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, που η μόνη δράση που έχει στο ενεργητικό του τα τελευταία χρόνια είναι να δρα απεργοσπαστικά και διασπαστικά σε κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων. Να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να ενισχύσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΣ ΝΑΤ
Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία

Πυξίδα μας η ταξική αλληλεγγύη σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση

Η απεργία στις 10 Φλεβάρη «σηματοδοτεί την ανάγκη της κλιμάκωσης και επέκτασης του απεργιακού αγώνα ενάντια στην πολιτική της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, των πολιτικών και συνδικαλιστικών υπηρετών του, που επιτίθενται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα σε στεριά και θάλασσα». Αυτό τονίζουν σε κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΣ ΝΑΤ, χαιρετίζοντας όλους τους «ναυτεργάτες, εν ενεργεία και συνταξιούχους, τους σπουδαστές, την ταξική αλληλεγγύη των εργαζομένων, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, της νεολαίας για την καθολική επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 10 του μήνα στο λιμάνι του Πειραιά».

Τα τρία ταξικά σωματεία υπογραμμίζουν ότι από τις εξελίξεις οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, με μεγαλύτερη αισιοδοξία, απαιτητικότητα κόντρα στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, «προχωράμε σχεδιασμένα, οργανωμένα, προετοιμάζουμε την κλιμάκωση και επέκταση της νέας απεργιακής μάχης για τις 24 Φλεβάρη, οικοδομούμε Επιτροπές Αγώνα μέσα και έξω από κάθε εργασιακό χώρο, με πυξίδα την ταξική πάλη και αλληλεγγύη, την ενίσχυση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, να συμβάλλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, απομονώνοντας τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, να συγκρουστούμε με αυτή την πολιτική».

Τα σωματεία διαμηνύουν ότι με αποφασιστικότητα «διεκδικούμε αιτήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι των καπιταλιστών, να ανοίξουμε το δρόμο, να γίνουμε κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε».

ΠΑΜΕ
Θεατρική εξόρμηση αλληλεγγύης

Την Τρίτη στο θέατρο «Τζένη Καρέζη»

Σε συλλογική θεατρική «εξόρμηση» καλεί η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, στις 17 Φλεβάρη, ώστε να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ», που ανεβαίνει στο θέατρο Τζένη Καρέζη, στις 8 μ.μ.

Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν μέσω της ΠΣΟ (Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας) στο Λαό της Αϊτής.

Η τιμή των προσκλήσεων, που διατίθενται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ, είναι 15 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3301.842, 210.3301.847, 210.3833.786.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
Χαιρετίζουν Πορτογάλοι και Γερμανοί εργάτες

Ο θετικός αντίκτυπος που έχουν οι ταξικά προσανατολισμένοι αγώνες που αναπτύσσονται σε κάθε χώρα για τους εργάτες όλου του κόσμου αναδεικνύουν τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν στο ΠΑΜΕ μετά την απεργία στις 10 Φλεβάρη. Την απεργιακή μάχη χαιρετίζουν με μηνύματά τους το Συνδικάτο Δημόσιας Διοίκησης Πορτογαλίας που έχει πάνω από 300.000 μέλη και από το Συνδικάτο «Mercedes» Γερμανίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ