ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σύντροφος Παναγιώτης Κοσιώνης

Θα θυμόμαστε πάντα τον πρωτοπόρο κομμουνιστή γιατρό, πρώην βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ. Θερμά συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Ο σύντροφος Παναγιώτης Κοσιώνης «έφυγε» από κοντά μας χτες το μεσημέρι από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 73 χρόνων. Η κηδεία του αγαπημένου στην περιοχή κομμουνιστή Παναγιώτη γίνεται, σήμερα Τετάρτη 13 Φλεβάρη, στις 3 μ.μ., στον Αλισσό. Η απώλειά του έχει συγκλονίσει ολόκληρη την περιοχή της Αχαΐας και ευρύτερα, καθώς με τη δράση του, τόσο στο πεδίο της πολιτικής όσο και σε αυτό της ιατρικής, κέρδισε την εκτίμηση όλων με το ήθος και την προσφορά του.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Παναγιώτη Κοσιώνη σημειώνει:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει το θάνατο του σ. Παναγιώτη Κοσιώνη. Ο σύντροφος Κοσιώνης τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, υπερασπίστηκε και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του λαού μας, σε όλες τις θέσεις και τα αξιώματα που το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα τον ανέδειξαν.

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης γεννήθηκε στον Αλισσό Πατρών το 1934. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας και διακρίθηκε για την επιστημονική του κατάρτιση ως οφθαλμίατρος. Ωστόσο, δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο αξιοποίησης της επιστημονικής του καταξίωσης για προσωπικό πλουτισμό, αλλά στρατεύτηκε με το ΚΚΕ για το δίκιο της εργατικής τάξης, την κοινωνική πρόοδο, το σοσιαλισμό. Σε όλη του τη ζωή συνδύασε την επιστημονική ιατρική του συνεισφορά με τον αγώνα και την πλούσια κοινωνικοπολιτική δράση αφιερωμένη στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1976. Στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ. Εκλέχτηκε βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ στις εκλογές του 1989, του 1990, του 2000 και του 2004. Το 2000 και το 2004 διατέλεσε Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής. Για σειρά ετών υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διατέλεσε κοινοτικός σύμβουλος Αλισσού από το 1975 έως το 1982, ενώ από το 1982 έως το 2000 ήταν αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Πάτρας. Ηταν επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά". Παράλληλα, συμμετείχε και συνέβαλε με την επιστημονική του γνώση και τη δράση του σε επιστημονικούς φορείς και συλλόγους. Από το 1987 έως το 1989 διατέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι εργαζόμενοι της Πάτρας και της Αχαΐας θα θυμούνται για πάντα τον πρωτοπόρο κομμουνιστή γιατρό. Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του σ. Παναγιώτη Κοσιώνη».

Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα Μπροστά» επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Π. Κοσιώνης αντλούσε τη δύναμή του απευθείας από το λαό, οι καημοί και τα βάσανα των εργατών, των λαϊκών στρωμάτων δεν τον άφηναν ασυγκίνητο. Μπήκε επικεφαλής του αγώνα για να αλλάξουν τα πράγματα, για να μπορούν αυτοί που παράγουν με τον ιδρώτα τους τον πλούτο της χώρας, να είναι και κτήμα τους. Με τις ιδέες και τη στάση ζωής του έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Κέρδισε την εκτίμηση και το σεβασμό φίλων και αντιπάλων. Η οικογένεια δικαιούται να είναι περήφανη για τον Παναγιώτη, αλλά και η παράταξή του όπως και το σύνολο των απλών ανθρώπων».

Τα συλλυπητήρια όλων των βουλευτών προς την οικογένεια του Π. Κοσιώνη μετέφερε χτες ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας στην αρχή της συνεδρίασης της Ολομέλειας, λέγοντας ότι για τον Π. Κοσιώνη και άλλους βουλευτές που απεβίωσαν πρόσφατα θα γίνει στη Βουλή πολιτικό μνημόσυνο. Τον Π. Κοσιώνη αποχαιρέτησαν από το βήμα της Βουλής και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Γ. Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης. Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος.

Αναγκαία και ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ

Σε εκδήλωση της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΘ του ΚΚΕ μίλησε προχτές βράδυ ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

«Η πρόταση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, μέσα από το οποίο θα διεκδικήσουμε την εξουσία, αξίζει να γίνει υπόθεση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Η πρόταση αυτή και αναγκαία είναι και ρεαλιστική και ταυτόχρονα μπορεί να κινήσει με την ορμή και τη φρεσκάδα τις πλατύτερες μάζες». Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του Κόμματος σε εκδήλωση της Αχτίδας Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΘ του ΚΚΕ που έγινε προχτές βράδυ στο κινηματοθέατρο του Δήμου Αμπελοκήπων. Και κάλεσε τον εργαζόμενο λαό να στρατευτεί σ' αυτόν το δρόμο.

Αναφέρθηκε στη συμβολή του ΚΚΕ και στους δεσμούς του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας: «Αν σήμερα πλατύτερα λαϊκά στρώματα γυρίζουν την πλάτη ή σκέφτονται να γυρίσουν την πλάτη στο δικομματισμό, πρώτα απ' όλα οφείλεται στη σταθερή - συνεπή - ανειρήνευτη πάλη των κομμουνιστών από το 1990 μέχρι σήμερα. Ολα αυτά τα χρόνια το ΚΚΕ ήταν ο αληθινός πρωταγωνιστής των αγώνων και για τα άμεσα και για τα μακροπρόθεσμα ζητήματα. Με απεργίες, διαδηλώσεις, καταλήψεις, συγκρούσεις με την κρατική βία. Σε ανοιχτή ρήξη με το αστικό κράτος και τους ιμπεριαλιστές. Και τώρα το ΚΚΕ είναι η ραχοκοκαλιά για την όξυνση της ταξικής πάλης. Και τώρα το ΚΚΕ λέει την αλήθεια στο λαό».

Ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι «η ίδια η ζωή έχει αποδείξει και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο ότι οι πολιτικές δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, αναπαράγουν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα για τις λαϊκές μάζες».

Ο άλλος δρόμος, της διεξόδου και της προοπτικής, είναι «η ρεαλιστική πρόταση που έχει επεξεργαστεί το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία. Και είναι η μόνη ρεαλιστική λύση, γιατί ο λαός έχει ανάγκη από μια πολιτική ριζικά αντίθετη από την πολιτική των αστικών κομμάτων», τόνισε.

Με αφορμή το Συνέδριο του ΣΥΝ, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι παραμένει ένα καιροσκοπικό και μιντιακό, οπορτουνιστικό πολιτικό κόμμα. Ο χαρακτήρας του ΣΥΝ δε θα αλλάξει επειδή στην ηγεσία του αναδείχτηκε ο Α. Τσίπρας. «Για να δούμε», είπε, «αύριο θα πάψει να στηρίζει την ΠΑΣΚΕ με τη συμμετοχή του στα προεδρεία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ; Αύριο θα σταματήσει τις συκοφαντίες του ΣΥΝ ενάντια στο ΠΑΜΕ και στην ταξική γραμμή; Μήπως στην απεργία της Τετάρτης διαχωρίσει τη στάση του ΣΥΝ και δεν τρέξει ουραγός και φτωχός συγγενής στις συγκεντρώσεις που οργανώνει η ΠΑΣΚΕ; Μήπως σταματήσει επιτέλους να συγκροτεί κοινά ψηφοδέλτια με τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ ενάντια στο ΠΑΜΕ; Μήπως απορρίψει το εργαλείο των κοινωνικών διαλόγων; Μήπως παραιτήσει δημάρχους και νομαρχιακούς άρχοντες του ΣΥΝ που συνδιοικούν μαζί με το ΠΑΣΟΚ και βάζουν φόρους δημοτικούς στους δημότες; Μπας και αύριο επιτεθεί στους μεγαλοεργολάβους εφοπλιστές που είναι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ;».

Σύσκεψη για την Ολυμπιάδα Ειρήνης

Ενόψει της Ολυμπιάδας Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 στην Κίνα, η ΠΕΔΥΕ οργανώνει πλατιά σύσκεψη του Παναθηναϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα 18/2, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στις 6.30 μ.μ. Στη σύσκεψη καλούνται όλες οι Γραμματείες των Επιτροπών Ειρήνης της ΠΕΔΥΕ, συνδικάτα εργαζομένων της Αθήνας, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία και άλλοι φορείς για να συζητήσουν για την επιτυχία της Ολυμπιάδας Ειρήνης.

Εκδηλώσεις για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ

Τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ συζητούν αυτή την περίοδο Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, διοργανώνοντας συσκέψεις και εκδηλώσεις, ανοιχτές σε φίλους του Κόμματος, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που προβληματίζεται και θέλει να ανιχνεύσει ένα διαφορετικό δρόμο, να ακούσει τι προτείνει το ΚΚΕ, να καταθέσει τις σκέψεις του. Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα, Τετάρτη, στο Εργατικό Κέντρο Ναυπάκτου στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Κώστα Δρόσο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Πέμπτη, στη Ράχη Αρτας στο καφενείο του Βαγγέλη Ντόκουρου στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Βασίλη Ζιώβα, μέλος της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.

-- Την Παρασκευή 15/2, από τις ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη και Χαλκηδόνας Νίκαιας, στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Νίκαιας, στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΠ.

-- Την Παρασκευή 15/2, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 16/2, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου) από την Κομματική Οργάνωση Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπάθας, γραμματέας της Αχτίδας Εκπαιδευτικών και μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Το Σάββατο 16/2 στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών. Θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 16/2, στο Παπαστράτειο Μέγαρο στην πλατεία Παναγοπούλου στο Αγρίνιο, στις 7 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ