ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία των πυροσβεστών από την πανδημία

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Πυροσβεστική

INTIME NEWS

Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των πυροσβεστών από την πανδημία ζητά με ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Επίσης καταγγέλλει πως λόγω των ελλείψεων σε υπαλλήλους στο Πυροσβεστικό Σώμα, υπάρχουν Υπηρεσίες που παραβιάζουν διαταγή του Αρχηγείου του, με βάση την οποία πρέπει να υπάρχει προσωπικό σε εφεδρεία το οποίο θα αντικαθιστά πυροσβέστες της Υπηρεσίας σε περίπτωση που νοσήσουν. Ετσι, χρησιμοποιείται προσωπικό που είναι σε εφεδρεία γι' αυτόν το λόγο.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΑΚΠ, αναφερόμενη στην πανδημία, επισημαίνει πως αντιμέτωποι με τις συνέπειές της βρίσκονται και οι πυροσβέστες, οι οποίοι παραμένουν εκτεθειμένοι εξαιτίας των ελλείψεων στα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

«Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, τα οποία μέρα με τη μέρα αυξάνονται, αλλά και η φύση του επαγγέλματός μας, που επιβάλλει να επεμβαίνουμε σε περιβάλλοντα άκρως επικίνδυνα και επιβλαβή και να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με ανθρώπους που χρειάζονται άμεση βοήθεια, καθιστά ακόμα πιο επισφαλές το πυροσβεστικό έργο. Η προστασία της υγείας και η ασφάλεια του προσωπικού, που είναι διαχρονικό αίτημα, θα έπρεπε αυτήν την περίοδο να είναι η προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας. Αντί γι' αυτό, όμως, εξακολουθεί να ισχύει η ίδια κατάσταση, με τις ελλείψεις σε υλικά και μέσα ατομικής προστασίας για τον κορονοϊό αλλά και για τις επιχειρησιακές δράσεις του ΠΣ», επισημαίνει η ΕΑΚΠ, ενώ για την καθαριότητα τονίζει ότι σχεδόν σε όλες τις Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια του ΠΣ ήταν και είναι ελλιπής, δεν παρέχεται σε καθημερινή βάση και μάλιστα σε ορισμένες Υπηρεσίες είναι ανύπαρκτη.

Η ΕΑΚΠ προσθέτει ότι «από ορισμένες διοικήσεις έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα παρέκκλισης της υπ' αριθμ. πρωτ. 68500 οικ. Φ. 215.4 2/11/2020 Διαταγής Α.Π.Σ., σχετικά με τη λειτουργία των Υπηρεσιών λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στην ΠΥ Ελευσίνας κλήθηκαν υπάλληλοι από την εφεδρεία για την επάνδρωση οχήματος, χωρίς να συντρέχουν έκτακτοι λόγοι που το επιβάλλουν. Στο ΠΚ Ραχών Ικαρίας, το μήνα Νοέμβρη, χωρίς να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, δεν τηρήθηκε η εναλλαγή - 24ωρη υπηρεσία και 48ωρη κατ' οίκον ανάπαυση - και επίσης κλήθηκε υπάλληλος από την εφεδρεία για εκτέλεση υπηρεσίας. Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στην ΠΥ Φλώρινας, με τους υπαλλήλους να εκτελούν 24ωρη υπηρεσία και 24 ώρες κατ' οίκον ανάπαυση, λόγω της έλλειψης προσωπικού, που εντάθηκε μετά την έναρξη λειτουργίας του ΠΚ Πρεσπών, αφού η στελέχωσή του προήλθε κυρίως από υπαλλήλους που υπηρετούσαν στην ΠΥ Φλώρινας και όχι από νέες προσλήψεις.

Επίσης, στην ΠΥ Θηβών, λόγω της σημαντικής έλλειψης προσωπικού, δεν γίνεται ορθή εφαρμογή της προαναφερόμενης διαταγής, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι αντί να μοιραστούν σε έξι βάρδιες (τρεις στην ενεργή φυλακή και τρεις στην εφεδρεία) να εργάζονται δύο βάρδιες εναλλάξ ανά 24ωρο για τέσσερις μέρες και η τρίτη να παραμένει ουσιαστικά μόνο για τέσσερις μέρες σε κατάσταση εφεδρείας. Καταστρατήγηση της παραπάνω διαταγής παρατηρήθηκε και σε Υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με διαμαρτυρίες υπαλλήλων».

Η ΕΑΚΠ ζητά την τακτική απολύμανση όλων των υπηρεσιών του ΠΣ τουλάχιστον ανά 15ήμερο, που γίνεται η εναλλαγή μεταξύ εφεδρικής και ενεργής βάρδιας φυλακής. Την απολύμανση του εξοπλισμού και την καθαριότητα σε όλες τις Υπηρεσίες του ΠΣ σε καθημερινή βάση, από μόνιμο προσωπικό καθαριότητας. Μέχρι δε να προσληφθεί αυτό, προτείνει ως μεταβατικό μέτρο για τις Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια όπου δεν παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ζητά επίσης επαρκή χορήγηση ιατρικών μασκών, γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικών διαλυμάτων σε όλες τις Υπηρεσίες του ΠΣ και στους πυροσβέστες. Να πραγματοποιούνται τακτικά τεστ σε όλους τους υπαλλήλους, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων και τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Πιστή εφαρμογή και τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Να χορηγηθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα τα κατάλληλα ΜΑΠ, με βάση τις πραγματικές ελλείψεις.

Τέλος, να ενταχθεί το επάγγελμα του πυροσβέστη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά και Επικίνδυνα Επαγγέλματα και να θεσπιστεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την εφαρμογή της υγιεινής και ασφάλειας για το επιχειρησιακό σκέλος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Να μην παραδοθούν οι βουνοκορφές των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Λίμνης Πλαστήρα

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο της Λίμνης Πλαστήρα πραγματοποίησε το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα. Η συμβολική κινητοποίηση έγινε με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα γνωμοδοτήσει για τις αναθεωρημένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα.

Τα μέλη του Συντονιστικού εξέφρασαν την αντίθεσή τους τόσο με τις αναθεωρημένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στα Αγραφα, όσο και με τη διαδικασία συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο (διά περιφοράς) για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

Ο Βασίλης Ελευθερίου, μέλος του Συντονιστικού και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε πως η παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων σε επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς της Ενέργειας, με την άναρχη διασπορά αιολικών πάρκων και την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά σε οικισμούς, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι ο σχεδιασμός για συνολική εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών προμηνύει σοβαρές επιπτώσεις και καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.

Σε σχέση με τη διαδικασία συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι «η διαφαινόμενη αρνητική τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα - κάτω από την πίεση των αγώνων του κινήματος και των φορέων του, όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από το Συντονιστικό - δεν αθωώνει την επιλογή της διαδικασίας που γίνεται το ΔΣ, διά περιφοράς. Με αυτό τον τρόπο δεν δίνεται η δυνατότητα στους φορείς του κινήματος, που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Αγραφα, να τοποθετηθούν για το κρίσιμο ζήτημα του ξεπουλήματος της δημόσιας Ενέργειας, της λαϊκής περιουσίας, που παραχωρούνται στο μεγάλο κεφάλαιο, της καταστροφής των δασών μας».

Καταλήγοντας τόνισε ότι ο λαός της περιοχής χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση, συνεχίζοντας τον πολύμορφο αγώνα ενάντια στην «απελευθέρωση» - ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, παλεύοντας ταυτόχρονα για πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων σε επαρκή και φτηνή Ενέργεια, για τη μείωση έως εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τα προβλήματα από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις Πετριές Εύβοιας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου, έχει ως εξής:

«Την άνοιξη του 2020, εν μέσω περιοριστικών μέτρων, εγκαταστάθηκαν οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου της ΤΕΡΝΑ κοντά στο χωριό Πετριές του δήμου Κύμης Αλιβερίου.

Οι κάτοικοι των Πετριών και ιδιαίτερα του οικισμού Λιανή Αμμος είναι ανάστατοι καθώς από τότε αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η απόσταση των ανεμογεννητριών από τα σπίτια είναι μικρότερη ακόμη και από το νόμιμο (500 μέτρα). Σε ορισμένους κτηνοτρόφους δημιουργείται πρόβλημα από την εγγύτητα των ανεμογεννητριών με τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις. Επίσης, παρατηρείται σημαντική ηχορύπανση στα σπίτια του οικισμού, καθώς ακόμη και αν τηρείται το όριο των 45dB, αυτό είναι απαράδεκτο για τις αγροτικές περιοχές στις οποίες εγκαθίστανται συνήθως τα αιολικά πάρκα. Ενδεικτικά, το όριο της ηχορύπανσης για αστικές περιοχές είναι 50dB. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής επιβαρύνονταν ήδη δυο μέρες τη βδομάδα από την ηχορύπανση του παρακείμενου πεδίου βολής.

Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων από τους μονοπωλιακούς ομίλους της Ενέργειας, με όρους που εξυπηρετούν το μέγιστο κέρδος τους, αποδεικνύεται πως δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών εγκατάστασης, πέρα από το πανάκριβο ρεύμα προς όλους τους καταναλωτές και την ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Ερωτάται ο υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε: Να απομακρυνθούν οι ανεμογεννήτριες που παραβιάζουν το όριο των 500 μέτρων από σπίτια. Να σταματήσει η ηχορύπανση που προκαλούν τα αιολικά πάρκα στον οικισμό.

Να μεταβληθούν τα όρια ηχορύπανσης προς τα κάτω, ώστε να αντιστοιχούν στις πραγματικές συνθήκες των περιοχών όπου εγκαθίστανται τα αιολικά πάρκα και προφανώς δεν είναι αστικές».

Προσφυγή για τη σύλληψη και απέλαση Γάλλου υπηκόου

Προσφυγή στα δικαστήρια προανήγγειλαν, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, οι συνήγοροι του Ερόλ, του Γάλλου υπηκόου, ο οποίος λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του στις 6 Δεκέμβρη, απήχθη κυριολεκτικά από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. και με συνοπτικές διαδικασίες απελάθηκε με τη βία στη Γαλλία. Στην ανακοίνωσή τους οι συνήγοροί του σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Η απόφαση κράτησης και η μεθόδευση της απέλασής του αποτελούν μνημείο αυθαιρεσίας, ίσως χωρίς προηγούμενο, σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΛ.ΑΣ. δρα ανεξέλεγκτα και δεν λαμβάνει υπόψιν της ούτε την εσωτερική, ούτε την κοινοτική νομοθεσία».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org