ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενας αιώνας αγώνας και θυσία με το ΚΚΕ στην πρωτοπορία

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Κυριακή η εκδήλωση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Με το βλέμμα στραμμένο από τώρα στην επόμενη μέρα των εκλογών, με ξεκάθαρα κατανοητή την ανάγκη το ΚΚΕ να δυναμώσει για να μεγαλώσει η δύναμη του ίδιου του λαού, γιορτάστηκαν την περασμένη Κυριακή τα 96 χρόνια του ΚΚΕ στο πλημμυρισμένο από κόσμο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ηταν μια πραγματικά πολύ όμορφη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και μετατράπηκε σε μια δυναμική προεκλογική συγκέντρωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» πολλές χιλιάδες κόσμου.

Ηταν ένα πλατύ αντάμωμα συντρόφων και φίλων του Κόμματος, θερμό κι αντάξιο των 96 χρόνων αδιάκοπης και αταλάντευτης δράσης του ΚΚΕ για τα δίκια του λαού και, παράλληλα, μια μαζικότατη συγκέντρωση που αντανακλούσε αποφασιστικότητα για την εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας, δήλωνε συμπόρευση με το ΚΚΕ, δήλωνε ότι χρειάζεται «ΚΚΕ δυνατό για το λαό - δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση - συμμαχία και πάλη για την ανατροπή».

Το ΣΕΦ έγινε τόπος για το μεγάλο αυτό ραντεβού: Ανθρωποι όλων των κλάδων, εργάτες, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες. Τόπος συνάντησης για όλες τις γενιές: Της Αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ, των μεγάλων μετεμφυλιακών συγκρούσεων, των διώξεων και της παρανομίας, της αντιδικτατορικής πάλης και των μεταπολιτευτικών αγώνων. Των συντρόφων που έδωσαν μάχη για να μείνει το Κόμμα όρθιο τα δύσκολα χρόνια των ανατροπών. Ολων εκείνων που έδωσαν τη μάχη χωρίς να λογαριάζουν κόπο και χρόνο για να ξανασταθεί το ΚΚΕ στα πόδια του, να αποκατασταθεί ο επαναστατικός χαρακτήρας του και να μην υποστείλει τη σημαία της ταξικής πάλης, της αταλάντευτης δράσης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εγινε τόπος συνάντησης ανθρώπων που ξαναπροσεγγίζουν το Κόμμα και την πολιτική του, βλέποντας να επιβεβαιώνονται καθημερινά στη ζωή οι εκτιμήσεις του. Ολοι με την ικανοποίηση της τιμής να είναι κοντά στο Κόμμα του λαού, είδαν τον εαυτό τους να «καθρεφτίζεται» σε κάθε στιγμιότυπο της εκδήλωσης. Από τους αντιστασιακούς με τα αντάρτικα τραγούδια μέχρι τη γενιά της τελευταίας 20ετίας, τη «νέα σπορά», που στα βήματα των παλιότερων κινεί για την ανατροπή, πατώντας γερά στα πόδια της, με τις σύγχρονες επεξεργασίες του Κόμματος.

Γιατί η 96χρονη Ιστορία του ΚΚΕ δεν εμπνέει μόνο για τον ηρωισμό και τις λαμπρές σελίδες της, διδάσκει κιόλας πως ό,τι κέρδισε ο λαός μας το κέρδισε με αγώνες και με το ΚΚΕ πάντα μπροστά, ατσαλώνει με συμπεράσματα που γίνονται συνθήματα και όπλα για το σήμερα: «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός», «Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος».

Τα συνθήματα στα πανό που στόλιζαν το Στάδιο καλούσαν τον κόσμο να επιλέξει τη στάση του και στην επικείμενη μάχη των εκλογών και στο μέλλον: «Τη λύση από την κρίση θα δώσουμε μαζί. Δυνατό ΚΚΕ - Λαϊκή Συμμαχία για την ανατροπή», «Εξοδος από την κρίση με πρωταγωνιστή το λαό. Να πληρώσουν τα μονοπώλια. Εξω από την ΕΕ. Διαγραφή του χρέους», «Απόρριψε τους εκβιασμούς και τα ψέματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά μάτωσε ο λαός για ΕΕ - πλουτοκρατία». «Συμπόρευση με το ΚΚΕ. Να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση και η ελπίδα για ανατροπή - λαϊκή εξουσία».

Αυτή η ελπίδα για το «σήμερα» και το «αύριο» του λαού, που σηματοδοτεί το ΚΚΕ και η ενδυνάμωσή του, έλαμψε μέσα στο Στάδιο, όταν στην αρένα του άρχισαν να μπαίνουν τα νιάτα της ΚΝΕ, το νέο αίμα του Κόμματος της εργατικής τάξης, ανεμίζοντας τα κόκκινα λάβαρα και φωνάζοντας απανωτά τα συνθήματα: «ΚΚΕ ισχυρό η ελπίδα είναι εδώ», «ΚΚΕ δυνατό στη Βουλή και στο λαό», «Ψηφίζω δυναμώνω το ΚΚΕ παντού, δύναμη κι ελπίδα είναι του λαού», «Εργάτες και λαός τώρα συμμαχία, για την ανατροπή για την εξουσία», «Κανένας φόβος, καμία ανοχή, τώρα ΚΚΕ για την ανατροπή».

Την εκδήλωση άνοιξε η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία μίλησε για τα 96 χρόνια αδιάκοπης, αταλάντευτης δράσης του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, το σοσιαλισμό που είναι το μέλλον, που απαιτεί και τη δική μας δράση για να έρθει. Το Στάδιο σείστηκε από το σύνθημα «Εννιά δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και στο βήμα ανέβηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σηματοδοτώντας από την αρχή του λόγου του ότι «με τις δικές μας σημαίες τραβάμε μπροστά! Για το δίκιο και τη λευτεριά του λαού από κάθε εκμεταλλευτή του μόχθου του»...

Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον

Μια από τις ξεχωριστές στιγμές, όταν από τους συντελεστές της παράστασης σχηματίστηκε στο κέντρο του γηπέδου το σφυροδρέπανο
Μια από τις ξεχωριστές στιγμές, όταν από τους συντελεστές της παράστασης σχηματίστηκε στο κέντρο του γηπέδου το σφυροδρέπανο
«Συνεχίζουμε. Η σκυτάλη σήμερα είναι στα δικά μας χέρια. Η ελπίδα είναι εδώ. Στο λαό που δε φοβάται. Στο λαό που σπάει τις αυταπάτες. Στο λαό που δε σκύβει το κεφάλι. Στο λαό που οργανώνεται και παλεύει. Στο λαό που δυναμώνει το ΚΚΕ».

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε η συγκλονιστική πολιτιστική εκδήλωση, με τη συμμετοχή πάνω από 200 συντελεστών και ειδικά σχεδιασμένη για τα 96 χρόνια του ΚΚΕ. Τα κείμενα των Λένιν, Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ και Ρίτσου, που απέδωσαν έξοχα οι ηθοποιοί, έδρασαν ως καταλύτες και ανέδειξαν την ιστορική συνέχεια και συνέπεια του ΚΚΕ. «Εμάς δε μας χρειάζεται η αργόσχολη φλυαρία, για κάποια λευτεριά πως όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί κι αδερφοί. Εμείς είμαστε οπλισμένοι με του Μαρξ τη θεωρία. Είμαστε το Κομμουνιστικό Κόμμα, ένα στη γη». Παραμένει ακλόνητη η πεποίθησή του ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός. 96 χρόνια τώρα επιδεικνύει αντοχή, ικανότητα πρόβλεψης, αποτελεσματικότητα στους αγώνες. Εχει δεσμούς ακατάλυτους με το λαό.

Ο πολυπληθής χορός σχηματίζει το σφυροδρέπανο, το Κάπα, το Κάπα, το Εψιλον, το ΚΚΕ. Οι τραγουδιστές εναλλάσσονται στη σκηνή. Ολο το στάδιο συμμετέχει χειροκροτώντας, τραγουδώντας τραγούδια των Χανς Αϊσλερ, Κουρτ Βάιλ, Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Μάνου Λοΐζου, Θάνου Μικρούτσικου και Μιχάλη Τερζή. Ξεχωριστές στιγμές, που γέμισαν συγκίνηση, πείσμα, επαναστατική αισιοδοξία.

Επίσης ξεχωριστή στιγμή, όταν στην αναφορά της αντεπανάστασης ξετυλίχτηκε στην κερκίδα το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» που δήλωνε πως η ελπίδα είναι στην πάλη των λαών
Επίσης ξεχωριστή στιγμή, όταν στην αναφορά της αντεπανάστασης ξετυλίχτηκε στην κερκίδα το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» που δήλωνε πως η ελπίδα είναι στην πάλη των λαών
«Οταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα. ΕΑΜ». Τρεις μαυροντυμένες κοπέλες εμφανίζονται, κρατώντας το πανό στην αρένα. Το ακολουθεί ένα μαύρο ύφασμα που κρατούν νέοι και νέες. Σιγά - σιγά τη θέση του παίρνει ένα λευκό πανί και αποκαλύπτεται η φράση του Χαρίλαου Φλωράκη «Οι ζευγάδες φεύγουν η σπορά μένει». Παιδιά με κόκκινα μπαλόνια στα χέρια περπατάνε ανάμεσα στα γράμματα.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» μετά τις ανατροπές εμφανίζεται πάνω στην εξέδρα. «Ελπίδα, η πάλη των λαών».

«Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον. Η ευτυχία λοιπόν δεν είναι παραμύθι, περπατάτε».

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από το μουσικό-θεατρικό μέρος της εκδήλωσης στον αυριανό "Ριζοσπάστη".
Το αδιαχώρητο

Από την προσυγκέντρωση των νεολαίων
Από την προσυγκέντρωση των νεολαίων
Η έναρξη της εκδήλωσης είχε οριστεί για τις 6.30 το απόγευμα. Ωστόσο, οι εκατοντάδες συντελεστές της εκδήλωσης και οι πυρετώδεις προετοιμασίες τους, οι νεολαίοι κομμουνιστές της περιφρούρησης που είχαν ήδη καταλάβει τα πόστα τους, ο κόσμος που είχε αρχίσει να συρρέει στο Στάδιο, προμηνούσαν από τις 5 το απόγευμα για τα όσα εκπληκτικά θα ακολουθούσαν.

Στις 6 το απόγευμα είχε αρχίσει πια να επικρατεί το αδιαχώρητο. Τα πούλμαν κατέφταναν από παντού. Κατά κύματα ερχόταν κόσμος και από το σταθμό Ηλεκτρικού του Φαλήρου. Μπροστά σε καθεμία από τις 8 πύλες του ΣΕΦ είχε «στηθεί» και από μία προσυγκέντρωση, καθώς πλήθος κόσμου προσπαθούσε να μπει στο εσωτερικό του Σταδίου.

Ακριβώς στις 6.30 και ακόμα στο Στάδιο συνέρρεαν άνθρωποι από παντού. Εκείνη τη στιγμή στην πλατεία του ΣΕΦ άρχισε να εισβάλλει ένα κόκκινο νεολαιίστικο ποτάμι, πλημμυρίζοντας ολόκληρο τον τεράστιο χώρο. Αυτόματα ενώθηκαν σε μια φωνή τέσσερις γενιές κομμουνιστών και αγωνιστών. «Βροχή» τα συνθήματα, ψηλά ανέμιζαν οι κόκκινες σημαίες του αγώνα και της ελπίδας ενώ ολόκληρο το Στάδιο σείεται από τα συνθήματα με κυρίαρχο: «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός - Είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Το σκηνικό ήρθαν να συμπληρώσουν οι προβολείς που εκείνη τη στιγμή τα φώτα τους «έπεσαν» φωτίζοντας τα τεράστια γιγαντοπανό που ήδη στόλιζαν το Στάδιο: «Εξοδος από την κρίση με πρωταγωνιστή το λαό. Να πληρώσουν τα μονοπώλια», «Ο Σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος», «Απόρριψε τους εκβιασμούς και τα ψέματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετά μάτωσε ο λαός για ΕΕ - πλουτοκρατία», «ΚΚΕ 100 χρόνια με το λαό για το Σοσιαλισμό - Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος. Γ. Ρίτσος». Ενώ στο γιγαντοπανό που έχει αναρτηθεί στην κεντρική εξέδρα αναγράφεται: «Την επόμενη μέρα: ΚΚΕ δυνατό για το λαό. Δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση. Συμμαχία και πάλη για την ανατροπή».

Μαζική η προσέλευση από τις γειτονιές
Μαζική η προσέλευση από τις γειτονιές
Η ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα χτύπησε κόκκινο όταν στο βήμα ανέβηκε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τα ασταμάτητα δυνατά χειροκροτήματα και συνθήματα, τα υψωμένα κόκκινα λάβαρα που κυμάτιζαν δημιούργησαν εικόνες μοναδικές.

Παρούσες όλες οι γενιές
Παρούσες όλες οι γενιές
Γέμισαν κάθε γωνιά του γηπέδου
Γέμισαν κάθε γωνιά του γηπέδου
Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συνδικαλιστές από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και οι Φαρίντ Φερνάντες, πρέσβης της Βενεζουέλας, Γου Σουτάο, Β' Γραμματέας της πρεσβείας της ΛΔ Κίνας, Οσβάλντο Μαρτίνες, πρέσβης της Κούβας, Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, γιος του Ραούλ Κάστρο, Μαρουάν Τουμπάσι, πρέσβης της Παλαιστίνης, Τραν Θι Χα Φουόνγκ, πρέσβειρα της ΣΔ Βιετνάμ. Επίσης, οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Καισαριανής, αντιστασιακοί και βετεράνοι του Κόμματος, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ