ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 2008
Χρονιά ανατιμήσεων και μεγάλης ακρίβειας!

Με ρυθμό 4,2% ο ρυθμός του τιμαρίθμου πέρσι, έναντι 2,9% το 2007

Η επίθεση της ακρίβειας που εκδηλώθηκε κατά το 2008 από το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, απεικονίζεται - εν μέρει - και στο δείκτη τιμών καταναλωτή του μήνα Δεκέμβρη που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Αν και σε ετήσια βάση (Δεκέμβρης 2008 προς Δεκέμβρη 2007) ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 2% - λόγω της μείωσης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων - από τη σύγκριση του πληθωρισμού το 2008 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο προκύπτει αύξηση 4,2% έναντι αύξησης 2,9% που είχε σημειωθεί το 2007 έναντι του 2006. Από την άποψη αυτή, το 2008 ήταν το έτος με τον υψηλότερο πληθωρισμό της τελευταίας οκταετίας. Οσο για τη μείωση του ρυθμού αύξησης του ετήσιου πληθωρισμού στο 2% το Δεκέμβρη - έναντι αύξησης 3,9% που είχε σημειωθεί το Δεκέμβρη του 2007 - πέρα από τη μείωση των τιμών των ενεργειακών εμπορευμάτων, πρέπει να ληφθούν υπόψη δύο ακόμη παράγοντες: Πρώτον, ότι η ανοδική πορεία του πληθωρισμού είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2007 και η σύγκριση μεταξύ Δεκέμβρη '08 προς Δεκέμβρη '07 (βάσει της σύγκρισης) γίνεται με κριτήριο την ανοδική αυτή πορεία. Δεύτερον, τα σημάδια της ύφεσης έχουν γίνει αισθητά στην ελληνική οικονομία, κατάσταση η οποία ασφαλώς επηρεάζει και τα επίπεδα των τιμών.

Οι μεγάλοι χαμένοι από την κλιμακούμενη αυτή ακρίβεια είναι φυσικά τα λαϊκά στρώματα. Η εργατική τάξη, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις ανελέητες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες εμπορεύματα και υπηρεσίες με «άμυνα» την εισοδηματική πολιτική που υπογράφηκε μεταξύ ΓΣΕΕ και ΣΕΒ και προβλέπει αυξήσεις ίσες με 1 ευρώ την ημέρα. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, σαν αποτέλεσμα του ανοίγματος της ψαλίδας τιμών - μισθών, αντανακλάται σήμερα και στις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες, μετά από μια μακρά ανοδική περίοδο, το 2008 έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι η κερδοσκοπική επίθεση συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και το Δεκέμβρη. Παρά την αύξηση του γενικού δείκτη κατά 2%, η ομάδα «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια» αυξήθηκε 5,3%, η «Εκπαίδευση» 4,7%, η «Υγεία» και η «Διατροφή» 3,9%, η «Ενδυση - Υπόδηση» 3,1%. Αντίθετα, η μείωση του γενικού δείκτη στο 2% οφείλεται στη μείωση της ομάδας «Στέγαση» κατά 0,7%, των «Μεταφορών» κατά 3,8% - λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης - και της ομάδας «Επικοινωνίες» κατά 0,8%, λόγω μείωσης των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

ΣΥΜΦΥΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μοιράζουν το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ

Στην κρατική προστασία και αρωγή προσφεύγουν όλες οι επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου αξιοποιώντας τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για την «ενίσχυση της ρευστότητας».

Ηδη πραγματοποιήθηκαν και αρκετές γενικές συνελεύσεις των μεγαλομετόχων τους με τις οποίες προχωρούν σε έκδοση προνομιούχων μετοχών, οι οποίες, και για όσο διάστημα θα κρατήσει η ρύθμιση, θα περάσουν στο δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό το κράτος ενισχύει με ζεστό χρήμα την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών σε μια περίοδο που εξαιτίας της κρίσης και των αναταράξεων, η άντληση ρευστότητας, από τη χρηματαγορά, είναι, και αμφίβολης αποτελεσματικότητας και σε κάθε περίπτωση σχετικά μεγαλύτερου κόστους για τους τραπεζίτες.

Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των τραπεζών και συνολικά της κεφαλαιοκρατίας, να διασφαλίσει την κατά το δυνατό αναίμακτη έξοδό τους από τις σημερινές συνθήκες. Είναι απόλυτα φανερό ότι τα λαϊκά στρώματα, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ όχι μόνον δεν έχουν τίποτα το καλό να περιμένουν, αλλά αντίθετα θα πληρώσουν όλα τα σπασμένα και στην περίοδο της κρίσης, όπως και σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Μετά από αλλεπάλληλες συνεννοήσεις και διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας διενεργήθηκαν χτες οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των τραπεζών:

  • Alpha Bank: Θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου (με προνομιούχες μετοχές) μέχρι 950 εκατ. ευρώ.
  • Eurobank: Ανακοίνωσαν ισόποση αύξηση 950,1 εκατ. ευρώ.
  • Αγροτική Τράπεζα: Προχωρούν σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 675 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως και η Εθνική Τράπεζα έχει δρομολογήσει 350 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 370 εκατ. ευρώ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 225 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Αττικής 110,2 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών το δημόσιο θα μετέχει με εκπρόσωπό του στα ΔΣ των τραπεζών.

Η συνολική συμμετοχή τους κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα φτάσει σε 5 δισ. ευρώ. Η κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση προβλέπει ακόμη την έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων 8 δισ. ευρώ τα οποία οι τράπεζες θα βάλουν ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να αντλήσουν φτηνό χρήμα και ακόμη 15 δισ. ευρώ που θα δοθούν με τη μορφή άμεσων εγγυήσεων του κράτους. Το συνολικό πακέτο, η μοιρασιά του οποίους ήδη έχει ξεκινήσει, φτάνει σε 28 δισ. ευρώ ή 10,7% του ΑΕΠ που θα παραχτεί μέσα στο 2009...

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Πτώση 27,1% τον Οκτώβρη

Στο 16,9% η πτώση στο δεκάμηνο

Με έντονα πτωτικούς ρυθμούς εξελίσσεται η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα γεγονός που συνδέεται άμεσα με την υποχώρηση της γενικότερης οικονομικής δραστηριότητας, την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης εξαιτίας της μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία το Νοέμβρη του 2008 - συγκριτικά με το Νοέμβρη του 2008 - η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας προσέλαβε ακόμη εντονότερους ρυθμούς και έφτασε σε 27,1%.

Η εικόνα σε μέσα επίπεδα 10μηνου Γενάρη - Οκτώβρη 2008 διαμορφώνεται ως εξής:

  • Η οικοδομική δραστηριότητα - στη βάση της επιφάνειας (τ.μ.) των υπό ανέγερση νέων οικοδομών - υποχώρησε σε ποσοστό 16,9%. Ο όγκος των υπό ανέγερση οικοδομών υποχώρησε 16%. Στο 12μηνο του 2007 η πτώση διαμορφώθηκε σε 8% έναντι πτώσης 24,2% στο 12μηνο του 2006.
  • Ο αριθμός των αδειών που εγκρίθηκαν από τις πολεοδομίες διαμορφώθηκε σε 55.000 καταγράφοντας μείωση 15,7%.
  • Σε καμία από τις περιφέρειες της χώρας δεν καταγράφεται αύξηση. Η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στην Αττική (-25,8%). Ακολουθούν Αν. Μακεδονία-Θράκη (-23%), Ιόνια Νησιά (-22,9%), Κρήτη (-18,6%).
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
«Ξεκίνημα» με 2 δισ. ευρώ...

Στα ύψη συνεχίζει ο κρατικός δανεισμός με το δημόσιο να δανείζεται σήμερα ακόμη 2 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης έντοκων γραμματίων 3μηνης, 6μηνης και 12μηνης διάρκειας. H κυβέρνηση της ΝΔ δίνει στους δανειστές και πρόσθετη φορο-διευκόλυνση καθώς δεν πρόκειται να διακρατήσουν το φόρο 10%, τον οποίο μέχρι σήμερα διακρατούσαν στην έκδοση των τίτλων για να το... γυρίσουν πίσω στη λήξη του.

Η προσφυγή των κυβερνήσεων του δικομματισμού για δανεισμό από τις ντόπιες και ξένες τράπεζες είναι παγιοποιημένη και μόνιμη πρακτική τους. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες ο νέος δανεισμός που θα διενεργηθεί μέσα στο 2009 θα φτάσει σε 42 δισ. ευρώ ή στο 16,1% του ΑΕΠ.

Ηδη και σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας διευρύνονται παραπέρα οι διαφορές επιτοκίων με τα κρατικά ομόλογα των ισχυρών κρατών της ευρωζώνης. Η διαφορά των 10ετών ελληνικών με τα αντίστοιχα γερμανικά, ξεπέρασε, το Δεκέμβρη του 2008, τις 2 εκατοστιαίες μονάδες.

Σύμβαση απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων

Καταψήφισε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, τη σύμβαση για τη δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που προωθείται από την ΕΕ, τονίζοντας πως στην πραγματικότητα είναι ενταγμένη στην απελευθέρωση της σιδηροδρομικής αγοράς και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Κ. Αλυσανδράκης, αν και «το ΚΚΕ από θέση αρχής υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου», με τη σύμβαση αυτή «γίνεται στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς των σιδηροδρόμων» μια πολιτική που «έχει οδηγήσει σε περικοπές δρομολογίων» και «εγκατάλειψη γραμμών χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον» όπως και στην «αύξηση των εισιτηρίων» καθώς και στη «χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων».

ΑΜΟΛΥΒΔΗ ΒΕΝΖΙΝΗ
«Τσιμπημένες» πάλι οι τιμές

Μόλις που πρόλαβε να γίνει ένα μικρό ανεβοκατέβασμα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου πριν από μερικές μέρες και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα «τσίμπησε» 2,6% με αντανακλαστικά που θα ζήλευε και... χρυσός υπερολυμπιονίκης. Σύμφωνα με τις πανελλαδικές μετρήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στις 9 του Γενάρη στα 0,830 ευρώ ανά λίτρο, από 0,809 που ήταν στις 2 του Γενάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ