ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ψηφίστηκε μία ακόμα ευνοϊκή ρύθμιση για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Eurokinissi

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής που προβλέπει, όπως αναφέρει στον τίτλο του, την «πρόσβαση των μόνιμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας».

Το ΚΚΕ ψήφισε παρών στο νομοσχέδιο, καθώς, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του, Μανώλης Συντυχάκης, ήδη έπρεπε να έχει δοθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις γεωγραφικές περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας η ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη.

Ομως, όπως εξήγησε, το σχέδιο νόμου δεν υπηρετεί αυτόν το σκοπό, δηλαδή την υλοποίηση του έργου με τη χρηματοδότηση και την αξιοποίηση των υποδομών αποκλειστικά με την ευθύνη του κράτους και γι' αυτό το ΚΚΕ δεν το υπερψηφίζει.

Εξηγώντας τον τελικό στόχο του νομοσχεδίου σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιδιώκει "με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Με πρόσχημα την εξασφάλιση τηλεοπτικού σήματος στους μόνιμους κατοίκους δύσβατων περιοχών, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, μετατρέπει την ανάγκη σε ευκαιρία των επιχειρηματικών ομίλων για να επεκτείνουν τις μπίζνες τους, να αβγατίσουν τα κέρδη τους με "ζεστό" κρατικό χρήμα, που προέρχεται από τους σκληρά φορολογούμενους εργαζόμενους.

Το δέλεαρ αυτής της ρύθμισης είναι η δημόσια εφάπαξ επιδότηση, κατ' ανώτατο όριο 110 ευρώ ανά δικαιούχο για οκτώ χρόνια. Πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση προς όφελος των ιδιωτικών εταιρειών» καθώς τους εξασφαλίζει 24 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για 8 χρόνια, «διευρύνοντας το πελατολόγιό τους, με την εμπλοκή, μάλιστα, στην υλοποίηση του έργου των δήμων και των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, μετατρέποντάς τους σε συνεργάτες και διεκπεραιωτές των συμφερόντων των ιδιωτικών εταιρειών».

«Κατά την άποψή μας», τόνισε, «πρόκειται για επιλογή που αντανακλά την προσήλωση της κυβέρνησης στη στρατηγική της ΕΕ και στις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της απρόσκοπτης κερδοφορίας τους, τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».

Η ΝΔ ψήφισε παρών χωρίς να διαφωνεί με την παράδοση και αυτής της υπηρεσίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την κριτική της να εστιάζεται σε ζητήματα διεκπεραίωσης, αναφέροντας ότι πρόκειται για «προεκλογική παροχή». Το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε υπέρ, ενώ παρών ψήφισαν Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε χαρακτηρίζοντας τα 110 ευρώ στους δικαιούχους, τα οποία στη συνέχεια θα τα δώσουν στους επιχειρηματίες - παρόχους, «χαρτζιλίκι».

Οσο περισσότερο μοιάζουν τόσο κουρνιαχτό σηκώνουν

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, επισήμανε ότι «όσο περισσότερο μοιάζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ κατά κύριο λόγο τόσο περισσότερο θα φωνάζουν και θα σηκώνεται κουρνιαχτός». Εφερε ως παράδειγμα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αλλά και την αντιπαράθεση γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές, γύρω από τη λογική και την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό τοπίο.

Οπως είπε, η κυβέρνηση αυτό που έκανε ήταν «το ξαναμοίρασμα της "πίτας"», για να στηρίξει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους ενδεχομένως, για να διαμορφώσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον, για να διευκολύνει τις συμπράξεις ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και, από την άλλη μεριά, βεβαίως, για να διαμορφώσει μια κρατική ΕΡΤ η οποία θα αποτελεί λιβανιστήρι της κάθε κυβέρνησης, και της σημερινής και της επόμενης.

Επισήμανε ακόμα, με αφορμή το διαγωνισμό για τις άδειες, ότι εκτός των άλλων η κυβέρνηση με το σιγοντάρισμα και των άλλων κομμάτων στήριξε τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην τηλεόραση με «τον πρωτοφανή» - όπως τον χαρακτήρισε - «τρόπο της μείωσης του φόρου διαφήμισης από το 20% στο 5%», ως μια ακόμα ενίσχυση των καναλαρχών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος αναφέρθηκε και στις «εξαγγελίες» του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντάς τις «άδειο πουκάμισο» αφού διατηρούν άθικτο όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο που θεσπίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όπως και τα νέα μέτρα που προστέθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδρά στο σχέδιο για τους μουφτήδες

Την «έντονη ανησυχία» της Αγκυρας για τις ρυθμίσεις που προωθούνται σχετικά με τον τρόπο επιλογής των μουφτήδων σε Ξάνθη και Κομοτηνή εξέφρασε αυτήν τη φορά ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

Ο Ακσόι μίλησε για τη «συγγένειά μας με τη δυτική Θράκη», που «μας κάνει να ανησυχούμε για το σχέδιο νόμου που οδηγεί στην άρση του καθεστώτος αυτονομίας του θεσμού του μουφτή». Επιπλέον έκανε λόγο για «ομοεθνείς μας» στη Θράκη αλλά και για «αυτοδιοίκητο των μουφτειών» που «κατοχυρώνεται από διεθνείς συμφωνίες». Ο Τούρκος εκπρόσωπος επιμένει να μιλά για «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» και ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις σχετικές προσδοκίες της.

Ο τρόπος ανάδειξης των μουφτήδων εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα ακόμα πεδίο ελληνοτουρκικών παζαριών και εκδήλωσης της τουρκικής προκλητικότητας, στο φόντο βαθιών αντιθέσεων που κλιμακώνονται στην περιοχή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ χαρακτήρισε «θετική και εποικοδομητική συμπεριφορά» την επιστροφή των δύο Τούρκων στρατιωτικών που την Κυριακή εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος στον Εβρο και μετά από λίγες ώρες παραδόθηκαν στην Τουρκία. Υποστήριξε ότι οι δύο στρατιωτικοί πέρασαν κατά λάθος τα σύνορα ενώ αναζητούσαν «λαθρομετανάστες» και ότι μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του Π. Καμμένο οι δύο Τούρκοι «μας επεστράφησαν».

  • Στο μεταξύ, σε δημοσίευμά της η τουρκική «Σαμπάχ» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί - τους οποίους η Αγκυρα περιλαμβάνει στο δίκτυο των πραξικοπηματιών του 2016 - φυλάσσονται με την αξιοποίηση ομάδας 200 πρακτόρων, αξιωματικών και αστυνομικών την οποία φέρονται να έχουν συγκροτήσει από κοινού Ελλάδα και ΗΠΑ.
Διεργασίες στα «δεξιά» της ΝΔ

Στις διεργασίες που εξελίσσονται και στο χώρο «δεξιά» της ΝΔ εντάσσονται οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, όπου χαρακτήρισε τον εαυτό του «καραμανλικό», λέγοντας πως η σημερινή ΝΔ έχει πάρει «λάθος δρόμο».

Ερωτηθείς για το γεύμα που είχε στη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες μέρες με τον πρόσφατα διαγραφέντα από τη ΝΔ Ευ. Αντώναρο, είπε ότι έχουν πολλά χρόνια επικοινωνία, από τότε που ήταν μαζί στην κυβέρνηση Καραμανλή. Συνέχισε: «Είναι καραμανλικός και όπως κι εγώ πιστεύουμε στη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, που δεν είχε τότε αντιπρόεδρο των Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη».

Παραπέρα, διαστρεβλώνοντας και προσπαθώντας να φέρει στα μέτρα του την ιστορική αλήθεια, επικαλέστηκε την «εθνική συνύπαρξη», στην οποία όπως είπε «πίστευε η ΝΔ», και ενέταξε σε αυτό το παραμύθι την «αναγνώριση του ΚΚΕ», παραγνωρίζοντας ότι το Κόμμα επέβαλε την ντε φάκτο νομιμοποίησή του αμέσως με την κατάρρευση της δικτατορίας το 1974. Στον ίδιο ντορό, και για να αυτοπαρουσιαστεί ως κληρονόμος του Κων. Μητσοτάκη επικαλέστηκε τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΣΥΝ του 1989, λέγοντας ότι αυτή τη ΝΔ εκπροσωπούν ο ίδιος, ο Αντώναρος και η Παπακώστα. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Ευ. Αντώναρος, μιλώντας χτες το πρωί στην ΕΡΤ, εξαπέλυσε με τη σειρά του επίθεση στην ηγεσία της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι ανέχεται ακροδεξιά στοιχεία και καταλογίζοντας ευθύνες στον Αντ. Σαμαρά, που «τους άνοιξε την πόρτα».

Τελευταίο «αντίο» στον σ. Χρήστο Καπνιά

Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Χρήστο Καπνιά, που πέθανε σε ηλικία 59 ετών, και κηδεύτηκε την Κυριακή στο Λιτόχωρο Πιερίας, είπαν σύντροφοι, συγγενείς, συναγωνιστές, συνάδελφοι και φίλοι.

Η ΚΟΒ Λιτοχώρου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον γιο του, σ. Κωστή Καπνιά, και τη γυναίκα του Νίκη Τσιμούρα.

Ο Χρήστος Καπνιάς από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ, που το υπηρέτησε από διάφορες χρεώσεις. Στα δύσκολα χρόνια της αντεπαναστατικής ανατροπής του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του ΚΚΕ από τον οπορτουνισμό, υπερασπίστηκε τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία και τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ.

Η ΚΟ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ως εκπαιδευτικός υπερασπίστηκε τα συμφέροντα των συναδέλφων του και όλων των εργαζομένων, μέχρι και τις τελευταίες ώρες της ζωής του, μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Υπήρξε ανυποχώρητος και αταλάντευτος αγωνιστής, στρατευμένος για το δίκιο της υπόθεσης της εργατικής τάξης, για την καλυτέρευση της ζωής του λαού, για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ηταν σεμνός, ανιδιοτελής, με ήθος και συνέπεια, όπως ταιριάζει στους γνήσιους λαϊκούς αγωνιστές, στους κομμουνιστές, και πάντα πρόθυμος να προσφέρει στο κόμμα του, το ΚΚΕ. Πάλευε με σθένος για τις αξίες, τα οράματα και το δίκιο της εργατικής τάξης. Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα, σε κάθε κάλεσμα του ΚΚΕ ήταν πάντα εκεί».

  • Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πιερίας, εξαίροντας την κληρονομιά που αφήνει ο Χρ. Καπνιάς στον αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης.
ΕΣΕΠ
Συνεδριάζει με θέμα τη σύσταση «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας»

Συγκαλείται σήμερα το μεσημέρι στο ΥΠΕΞ το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του Ν. Κοτζιά. Θέμα της συνεδρίασης θα είναι η σύσταση «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org