ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Το καφενείο της χαράς

Να με συγχωρεί το ομώνυμο του σημερινού μου τίτλου σίριαλ, σύντροφοι, αλλά θα συμφωνήσετε μαζί μου πως από το φετινό καλοκαίρι, είμαστε όλοι, αναγκαστικώς, τρόφιμοι - θαμώνες του καφενείου της χαράς - Ελλάς.

Μετά τα πανηγύρια της ιδιωτικής Ολυμπιάδας, με χωμένο ως το λαιμό το φέσι σε αίμα και χρήμα, μετά τις ελληνοαλβανικές ψευδοσυρράξεις (πάντα με νεκρούς που προέρχονται από τους κόλπους της εργατικής τάξης) και τις ελληνοτουρκικές ποδοσφαιρικές φιλικές ντρίπλες του αγωνιστικού τίποτα, όλοι είναι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι στο καφενείο μας. Μετακομίζει για λίγο στην ...«πρωτεύουσα» των μαρτυρικών Βαλκανίων, αλλά η χαρά παραμένει απτόητη. Γιατί ο νομάρχης που «μισεί τους Ολυμπιακούς της πλουτοκρατίας!» υποδέχεται τον πρωθυπουργό της λαμπερής ταπεινότητας και γιατί ο μεσόκοπος πια γιος της αλλαγής - παραλλαγής Γ.Α.Π. συνάντησε τον Κ. Σημίτη, λίγο μετά τις θλιβερές μέρες επετείου - μνήμης του «Σάμινα» και της «Ρικομέξ».

Στο απέραντο καφενείο της χαράς που ζούμε, όταν γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει εξαγγελθεί στη Θεσσαλονίκη το μακρύ, γενναίο, γιγάντιο (κλπ. των παρουσιαστών της TV) πρόγραμμα οικονομικών μέτρων που θα μας κάνουν όλους κι όλες όχι απλώς χαρούμενους αλλά ευτυχισμένους. Θα φουσκώσουν τα στήθια του λαού που θα κληθεί να συμβιβαστεί με την «ανάπτυξη χωρίς λιτότητα». Θα ακολουθήσει, δηλαδή, ο λαός το δρόμο των ηρώων του, που συμβιβάστηκαν ως πρωταθλητές Ευρώπης στο ποδόσφαιρο με κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ. Ετσι, θα εξαρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα πούμε, στο χαρούμενο καφενείο μας, πως μπορούμε και με λιγότερα να επιζήσουμε σ' έναν παράδεισο - κόλαση, προσδοκώντας το ...χρυσό μετάλλιο της κωμωδίας που θέλει να διαλαλεί ότι «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μού τα 'πες με το πρώτο σου το γάλα...».

Τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των τροφίμων του καφενείου της χαράς θα τους καταγράψουν στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στο Βόλο κι αλλού, χιλιάδες κάμερες, ένα Ζέπελιν και μπόλικοι χαφιέδες νοικιασμένοι για την περίσταση ή εθελοντές ενός ψευδοπατριωτισμού κι ενός ιδιότυπου χαμερπούς εθνικισμού, που δεν έρπει δεν υφέρπει καν, αλλά κορδώνεται καθημερινά στα πρωτοσέλιδα και τα παράθυρα της ΤV.

Κάθε φορά που στήνονται φιέστες, για να κρυφτούν προσωρινά αντιλαϊκές σφοδρές επιθέσεις, για να μην επαναστατήσουν τα στραγγαλισμένα απ' την ανεργία και τα χρέη νοικοκυριά, στο καφενείο της χαράς ξεμυτάνε οι σαλτιμπάγκοι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Πότε ο Μπίστης, πότε ο Κ. Κουναλάκης, οπωσδήποτε γίγαντες σαν τον κ. Λιάνη και αραιά πλην καίρια σοφά μαμούθ σαν τον κ. Μητσοτάκη. Λένε «αλήθειες» για το μεγαλείο της ντόπας ή τη λιτότητα ως μόνη σταθερή καπιταλιστική διαχειριστική μέθοδο. Βγαίνουν και ισορροπιστές, μαζί με επιτήδειους, σαν τον κ. Πολυζωγόπουλο στο πλευρό του ΣΕΒ κι αρχίζουν τις βαριές φιλοσοφίες του τύπου «ο τόπος δεν αντέχει εκλογές την άνοιξη» κι άλλα τέτοια σοφά και πετυχημένα.

Στο μεταξύ, ο πνιγμένος στο αίμα δρόμος για τον Καύκασο που ετοιμάζεται να περάσει κι απ' την Ελλάδα, το Αιγαίο, τις γειτονικές χώρες, την ευρωπαϊκή «προοπτική» της Τουρκίας, δεν απασχολεί το καφενείο της χαράς. Η τρομοκρατία πουλιέται ως συμπλήρωμα διατροφής στα ιδεολογικά κυρίαρχα σούπερ μάρκετ και το πετρέλαιο θέρμανσης παγώνει κάθε σκέψη για το δήθεν ήπιο χειμώνα που εμπορεύονται ως ελπίδα οι λαϊκιστές της μετεωρολογικής παραφιλολογίας.

Στην έκθεση θα εκτεθούμε όλοι. Ως πολίτες κι ως θύματα και θύτες. Θα καταγραφεί η μεγαλομανία της άρχουσας αστικής τάξης και θα πουληθούν γερές δόσεις «χαράς» για τους απαραίτητους ανήμπορους της πλειοψηφίας. Στο μεγαλύτερο λιμάνι της αγωνίας αυτού του τόπου, όπως κάθε Σεπτέμβρη, το καφενείο της χαράς θα στηθεί, θα γεμίσει λίγες τσέπες, θ' αδειάσει τις πολλές κι ύστερα θα έρθουν, όπως πάντα, οι κομμουνιστές, να παλέψουν, να εξηγήσουν, να διεκδικήσουν όπως πριν, τώρα και μετά τη θεία κωμωδία που πρέπει να τελειώνει...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

30ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη στα Ιλίσια

Ολοκληρώνονται σήμερα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Σε μια σειρά πόλεις ολοκληρώνεται σήμερα το 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με πλούσιες εκδηλώσεις και με τη σημερινή μέρα κλείνει ο κύκλος του σε όλη την Ελλάδα και τα φώτα στρέφονται στην Αθήνα, όπου το κεντρικό τετραήμερο κορύφωσης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 16 έως και την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στο γνώριμο χώρο της Πανεπιστημιούπολης, στα Ιλίσια.

Μετά από μια πορεία τριάντα χρόνων ένα ακόμα Φεστιβάλ της ΚΝΕ φτάνει στην κορύφωσή του, μετά από μια επιτυχημένη πορεία σε όλη την Ελλάδα. Πρώτος μεγάλος σταθμός του ήταν το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο ενάντια σε όσα έφερε μαζί της η Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη στην Αθήνα και τους Αγίου Θεοδώρους με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων από όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, ταξίδεψε σε γειτονιές των μεγάλων πόλεων, σε χωριά και νησιά, απευθύνθηκε με ιδιαίτερες εκδηλώσεις στους νέους εργαζόμενους, στους μαθητές, στους νέους αγρότες κι άνοιξε τη συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, τον αθλητισμό, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, τη μόρφωση, τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα ναρκωτικά, την ανάγκη ελεύθερου δημιουργικού χρόνου.

Ολα αυτά, συνδυάζονται με εκδηλώσεις πλούσιες σε πολιτιστικό περιεχόμενο, που προάγουν την ερασιτεχνική δημιουργία και τις ανησυχίες νέων αλλά και γνωστών, καταξιωμένων καλλιτεχνών, σε όλα τα είδη της τέχνης.

Απ' την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Απ' την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Ο κύκλος αυτός του 30ού Φεστιβάλ ολοκληρώνεται σήμερα στην επαρχία, στις εξής πόλεις:

Ηράκλειο

Στον Προμαχώνα του «Παντοκράτορα» πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις της νεανικής γιορτής στο Ηράκλειο Κρήτης. Σήμερα θα μιλήσει στις 9 το βράδυ ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ξεκινούν από τις 5 το απόγευμα περιλαμβάνει επίσης: Τουρνουά ποδοσφαίρου, το έργο «Εκλειψη» από θεατρική ομάδα θεραπευτικής κοινότητας, κρητική μουσική με τον Γ. Βρέντζο και λαϊκό γλέντι.

Λάρισα

Στην Λάρισα, το Φεστιβάλ κορυφώνεται σήμερα στο πάρκο του Αλκαζάρ, όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης: παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το εργαστήρι «Χορίαμβος», έντεχνο και λαϊκό τραγούδι από τη «Μεθυσμένη μπάντα», τρία μονόπρακτα των Καμπανέλλη, Τσέχοφ, Μουρσελά από το «Θέατρο Τεχνών Λάρισας», κουκλοθέατρο από την παιδική σκηνή του Ν. Τζίκα και μετά την ομιλία, συναυλία με την Μαρία Δημητριάδη.

Καρδίτσα

Επίσης, στην Καρδίτσα πραγματοποιούνται σήμερα εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Αθλητικό Πάρκο, που περιλαμβάνουν: Θεατρικό σκετς, θέατρο σκιών, συναυλία με το συγκρότημα «Ταξιδιώτες», ομιλία του Ελ. Βαγενά, μέλους της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, συναυλία από το ρεμπέτικο συγκρότημα «Τα μπαγλαμαδάκια».

Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα, σήμερα στο πάρκο του Λιμενικού ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν: Προβολή για τα 30 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», συζήτηση με θέμα Αθλητισμός - Ποδόσφαιρο. Επιχείρηση ή προς όφελος των λαϊκών αναγκών της νεολαίας, αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι μετά την Κατοχή, συναυλία με πιάνο - φωνή από τον Τάκη Σταθέα και προβολή για την Ολυμπιάδα της Μόσχας (Σοβιετική παραγωγή)

Αλλες πόλεις

Εκδήλωση γίνεται σήμερα στο Αίγιο, στις 8.30 μ.μ. στο Μπούφαλος, όπου θα μιλήσει ο Χρήστος Τσαντής μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ κι ακόμα, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας.

Εκδήλωση τιμής στον κομμουνιστή Ν. Πλουμπίδη

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εκτέλεση του Νίκου Πλουμπίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Προς τιμήν του ήρωα κομμουνιστή και μεγάλου ανθρώπου, η Αχτίδα Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, σήμερα Κυριακή, στις 11 π.μ., στο μνημείο του Ν. Πλουμπίδη στο Δαφνί Χαϊδαρίου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 10.15 π.μ. θα αναχωρήσει πούλμαν για το χώρο της εκδήλωσης από το Παλατάκι.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org