ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Υφεση της φωτιάς, όξυνση των προβλημάτων

Υφεση παρουσίασαν χτες τα πολλά μέτωπα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Σάμο, αφού ανενόχλητα σχεδόν κατέκαψε ένα μεγάλο τμήμα του πιο παραγωγικού κομματιού της νοτιοανατολικής, κεντρικής και βόρειας Σάμου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές και στον φυσικό πλούτο του νησιού. Μέχρι χτες το βράδυ είχαν τεθεί υπό έλεγχο οι εστίες στο Κοκκάρι, στους Βουρλιώτες, στ' Αυλάκια, στον Πλάτανο, ενώ εξακολουθούσε να αναπτύσσεται το μέτωπο στην κορυφογραμμή του Καρβούνη, στη θέση Τούσα όπου συνεχίζονταν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλες αυτές τις έξι μέρες έδιναν κυριολεκτικά μάχη με τη φωτιά, αλλά τα αποτελέσματα της ηρωικής προσπάθειάς τους περιορίζονται στη σωτηρία χωριών και ανθρώπων. Κατά τ' άλλα, η φωτιά έκανε τη δική της «ελεύθερη» διαδρομή στα δάση και τις καλλιέργειες των πλαγιών του Καρβούνη.

Χωρίς κανένα σχέδιο, χωρίς στρατηγική, το συντονιστικό όργανο για την κατάσβεση προσπάθησε ανεπιτυχώς να καθοδηγήσει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τη Δευτέρα το βράδυ σε συνεδρίασή του αποφάσισε τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στις περιοχές όπου επεκτεινταν η φωτιά. Δηλαδή, ένα μέτρο που έπρεπε να εφαρμοστεί από την πρώτη στιγμή της φωτιάς, για το συντονιστικό έπρεπε να περάσουν πέντε μέρες πύρινης λαίλαπας για να αποφασιστεί.

Ενα ακόμη χαρακτηριστικό της πλήρους σύγχυσης του συντονιστικού, που καταγγέλθηκε επανειλημμένα από κατοίκους, δημάρχους και άλλους, είναι και το γεγονός ότι η πρώτη επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων έγινε με Δελτίο Τύπου της... Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μόλις χτες το μεσημέρι. Ενώ λοιπόν, χτες η κατάσταση φαινόταν να ελέγχεται, η συζήτηση είχε ήδη στραφεί στο τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς που άφησε κυριολεκτικά στο δρόμο δεκάδες αγροτικά νοικοκυριά, ενώ έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία και την τουριστική αγορά της Σάμου.

Ενώ ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις ανακούφισης και ανασύνταξης της οικονομίας του νησιού, μέχρις στιγμής από τη ΝΕ Σάμου του ΚΚΕ και από το νομάρχη Σάμου, οι οποίες για να υλοποιηθούν προϋποθέτουν την παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης ότι είχε σοβαρές ευθύνες για την καταστροφή αλλά και παραδοχή του μεγέθους των ζημιών στην αγροτική οικονομία, τον τουρισμό και το περιβάλλον, ορισμένοι παράγοντες του τουρισμού επιδίδονταν όλη τη μέρα σε μια προσπάθεια υποτίμησης της καταστροφής με στόχο να μην πληγεί η φετινή τουριστική σεζόν.

Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται στο άλλο άκρο μιας πράγματι πλαστής εικόνας που έδωσαν ορισμένα τηλεοπτικά μέσα, ότι η Σάμος έχει, ούτε λίγο - ούτε πολύ, καεί ολόκληρη. Είναι όμως και οι δυο αυτές εκδοχές το ίδιο επικίνδυνες για το μέλλον του νησιού. Η πραγματικότητα όμως καταγράφεται με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό μάτι και αυτή είναι ότι υπήρξε πραγματικά μεγάλη καταστροφή ενός σημαντικού παραγωγικού τμήματος του νησιού και ενός επίσης σημαντικού τμήματος του φυσικού πλούτου του όρους Καρβούνη, από την άλλη όμως η Σάμος έχει ακόμη πιο μεγάλα αποθέματα φυσικής ομορφιάς και μια άθικτη από την πύρινη λαίλαπα τουριστική υποδομή.

ΚΚΕ
Ηθικός αυτουργός η κυβερνητική πολιτική

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Την κυβερνητική πολιτική, που ιδιωτικοποιεί τα δάση και περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες γι' αυτά, καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης ζητά την άμεση και οριστική απόσυρση των νομοσχεδίων που νομιμοποιούν καταπατητές και οικοπεδοφάγους. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι μεγάλες καταστροφές από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν σχεδόν όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα την τεράστια καταστροφή στη Σάμο, αποδείχνουν στην πράξη ότι ο ηθικός αυτουργός αυτών των καταστροφών είναι η πολιτική της κυβέρνησης, που ιδιωτικοποιεί τα δάση και τα προσαρμόζει στην "οικονομία της αγοράς", περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες για τα δάση, στα πλαίσια της ΟΝΕ και ξεπουλάει τα δάση στους μεγαλοκαταπατητές και οικοπεδοφάγους.

Η δημοσίευση νομοσχεδίων των υπουργείων Οικονομικών και Γεωργίας, με τα οποία νομιμοποιούνται και επιβραβεύονται οι καταπατητές δημοσίων και δασικών εκτάσεων, την ίδια περίοδο που όλη η Ελλάδα καίγεται, δείχνει πόσο προκλητική, υποκριτική και αποπροσανατολιστική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει την καταστροφική της πολιτική με την επίκληση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτή την πολιτική, που έχει ως αποτέλεσμα, όταν βρέχει να πνίγεται και όταν δε βρέχει να διψάει ολόκληρη η Ελλάδα, όταν φυσάει να καίγεται και όταν δε φυσάει να πνίγονται στο νέφος οι περισσότερες μεγαλουπόλεις της χώρας.

Το ΚΚΕ επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η πολιτική καταστροφής των δασών, για χάρη συγκεκριμένων μεγαλοσυμφερόντων, έχει ανυπολόγιστες και άμεσες πλέον συνέπειες στο περιβάλλον, αλλά και στην υγεία του λαού. Γι' αυτό η ανατροπή αυτής της πολιτικής πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη του λαϊκού κινήματος.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό με την πάλη του να διεκδικήσει:

- Την προστασία και αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων.

- Την άμεση και οριστική απόσυρση των νομοσχεδίων που νομιμοποιούν τους καταπατητές και οικοπεδοφάγους.

- Τη ριζική αλλαγή του νομικού πλαισίου για τα δάση.

- Την αύξηση των κονδυλίων για τα δάση.

- Τη συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας στα πλαίσια του υπουργείου Γεωργίας.

- Τη σύνταξη του Δασικού Κτηματολογίου.

- Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές».

Υπό έλεγχο...

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική σε ύφεση ήταν χτες τα μέτωπα των πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Στη Σάμο, παρά τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, η κατάσταση ελεγχόταν από 900 πυροσβέστες που χρησιμοποιούσαν 120 οχήματα, αλλά και τρία αεροσκάφη, όπως και δυο ελικόπτερα.

Επίσης υπό έλεγχο ήταν οι φωτιές στα χωριά Εξαρχος, Τραγάνα, Κυπαρίσσι, Γομέλη και Κόλακα της Αταλάντης, όπως και στα χωριά Αγ. Ανδρέας της Μαλαισίνας και σε Μαρτίνο - Λάρυμνα. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε στην περιοχή Τανάγρας των Οινοφύτων, στη Συκή Πηλίου (Δήμος Αφαιτών), Ραδιά Μητρόπολης Καρδίτσας, Κοκαλιανη - Αλφειούσα Πύργου, Κοστανιανή Δωδώνης στα Γιάννενα, Ελεύθερο και Αγ. Βαρβάρα Κόνιτσας και στη Σαγιάρα Θάσου.

Στον εισαγγελέα Ζακύνθου οδηγήθηκε ο 60χρονος αγροφύλακας Ιωάννης Γιατράς, με την κατηγορία του εμπρησμού δάσους από πρόθεση κατ' εξακολούθηση. Ο δράστης πιάστηκε από κλιμάκιο αξιωματικών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με την κατηγορία στις 9/7 με πρόχειρο αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό (συσκευή απώθησης κουνουπιών), προκάλεσε πυρκαγιά σε δασική έκταση στις θέσεις Τριλάγκαδα και Πετρακαίικα του Δήμου Ελατίων Ζακύνθου.

Εν τω μεταξύ προφυλακιστέος έχει κριθεί ο 70χρονος Νικόλαος Μεταξάς, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη βδομάδα στα Κοντογουράτα Κεφαλονιάς, έχοντας στην κατοχή εύφλεκτα υλικά και στουπιά. Την ίδια στιγμή ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά τριών Αλβανών που πιάστηκαν ως ύποπτοι για εμπρησμό στο Γραμματικό. Επίσης η 73χρονη Μαρία Τάτση πιάστηκε επειδή προκάλεσε πυρκαγιά από αμέλεια στο Δήμο Γ. Καραϊσκάκη στην Αρτα.

Επίσης δυο Αλβανοί λαθρομετανάστες πιάστηκαν στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Τούμπας, επειδή η φωτιά που έβαλαν για να ετοιμάσουν το φαγητό τους επεκτάθηκε στα απομεινάρια του δάσους του Σέιχ Σου. Τρεις εργαζόμενοι πιάστηκαν στη Μακεδονίδα Ημαθίας και στα Γιαννιτσά Πέλλας, επειδή η αμελής συμπεριφορά τους προκάλεσε πυρκαγιές. Στην πρώτη περίπτωση η φωτιά ξεκίνησε από καμίνι για κάρβουνο που χειρίζονταν δυο από τους συλληφθέντες. Στη δεύτερη περίπτωση ο τρίτος συλληφθείς κατηγορείται ότι πέταξε τσιγάρο σε εύφλεκτο υλικό στο καπνοξηραντήριο όπου εργαζόταν.

Εγκληματική η αμέλεια του κράτους

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Την εγκληματική αμέλεια του κράτους και την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης της φωτιάς στη Σάμο, καταγγέλλουν, σε Ερώτηση που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΚΚΕΣτ. Σκοπελίτης, Σπ. Στριφτάρης και Αντ. Σκυλλάκος προς τα αρμόδια υπουργεία.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Τεράστιας έκτασης καταστροφή συντελείται αυτές τις μέρες στο Σάμο από τις πυρκαγιές. Στον πρωτογενή τομέα, είναι σχεδόν ολική η καταστροφή του ελαιώνα της ΝΑ Σάμου, μεγάλης έκτασης είναι οι καταστροφές στην αμπελοκαλλιέργεια της Κεντρικής και Βόρειας Σάμου, ενώ κάηκαν ολοσχερώς δεκάδες σπίτια σε πολλά χωριά, καταστράφηκαν χιλιάδες κυψέλες μελισσοσμηνών, ποιμνιοστάσια, θερμοκήπια και άλλες καλλιέργειες.

Ο τουρισμός έχει δεχτεί, ήδη, ανεπανόρθωτο πλήγμα για φέτος, με συνέπειες που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τα επόμενα χρόνια.

Η μικρομεσαία επιχείρηση σε όλους τους τομείς, άμεσα συνδεδεμένη με το αγροτικό και τουριστικό εισόδημα, θα περάσει περίοδο ισχυρής κρίσης.

Εκατοντάδες θα είναι, εξαιτίας όλων αυτών των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς, οι άνεργοι και, γενικά, όλη η οικονομία του νησιού θα χρειαστεί αρκετά χρόνια να ορθοποδήσει.

Αιτία όλης αυτής της κατάστασης που διαμορφώνεται στη Σάμο είναι η εγκληματική αμέλεια του κράτους, που άφησε ένα από τα ομορφότερα νησιά της χώρας μας κυριολεκτικά ανοχύρωτο από μέτρα πρόληψης και αποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών.

Την εγκατάλειψη αυτή ήρθε να συμπληρώσει και η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού αντιμετώπισης της φωτιάς, με συνέπεια ο όποιος συντονισμός των αρμοδίων να περιοριστεί σε απλή θέαση (κυριολεκτικά) της εξέλιξης των πύρινων μετώπων.

Είναι, λοιπόν, προφανείς οι αιτίες και οι ευθύνες του κρατικού μηχανισμού.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Πρόκειται να ενισχύσει η κυβέρνηση τους παραγωγούς που επλήγησαν για την απώλεια εισοδήματος τουλάχιστον για πέντε χρόνια;
  • Θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για την απώλεια της παραγωγικής τους βάσης (φυτείες, κτίσματα, εξοπλισμός, θερμοκήπια, ζωικό κεφάλαιο);
  • Θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση για την αποκατάσταση των αγροικιών, των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων που καταστράφηκαν;
  • Σκέφτεται η κυβέρνηση να άρει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων, ώστε οι πληγέντες να αποκαταστήσουν άμεσα τις εκμεταλλεύσεις τους;
  • Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε αναστολή των δανειοδοτικών υποχρεώσεων των παραγωγών προς τις Τράπεζες τουλάχιστον για πέντε χρόνια;
  • Θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα στήριξης των τουριστικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στη διαφαινόμενη μακρόχρονη κρίση;
  • Θα διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και θα προβλεφτεί οικονομική ενίσχυση των ανέργων που θα υπάρξουν από την έλλειψη απασχόλησης;
  • Θα δοθούν ειδικά κονδύλια χρηματοδότησης προς τη ΝΑ και τους ΟΤΑ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε έργα αποκατάστασης και επέκτασης υδρευτικών και αρδευτικών δικτύων, αλλά και αποκατάστασης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος;
  • Θα προβλεφτεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Σάμο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ανασύνταξης συνολικά της οικονομίας του νησιού;
  • Θα κηρύξει άμεσα αναδασωτέες όλες τις καμένες δασικές εκτάσεις και θα τις προστατεύει αποτελεσματικά από τους διάφορους καταπατητές;».
ΛΑΡΙΣΑ
Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών

Τη λήψη μέτρων για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές στο Νομό Λαρίσης, ζητούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γ. Πατάκης, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης -Αποκέντρωσης, Οικονομικών, Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζητούν την άμεση καταγραφή των ζημιών, την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και την άρση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, που ουσιαστικά ακυρώνει την προοπτική αποζημίωσής τους. Ακόμα, ζητούν να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε προσωπικό και τεχνικό υλικό που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα στο Νομό Λαρίσης και να λάβει η κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την πρόληψη και προστασία από τις πυρκαγιές, στηριζόμενη στις τεκμηριωμένες προτάσεις των δασολόγων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού.

ΝΔ
Κουβέντα για τις ευθύνες

Συνένοχη σιωπή σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή από τις πυρκαγιές, τηρεί η ηγεσία της ΝΔ, στο όνομα του ότι δεν είναι ώρα καταλογισμού των ευθυνών και της αντιδικίας! Ο Κ. Καραμανλής, που χθες βρέθηκε στη Σάμο, διαπίστωσε τις «εικόνες βιβλικής καταστροφής και απόγνωσης», αλλά τόνισε ότι «δεν είναι στιγμή για αντιδικία πάνω στις στάχτες», ομολογώντας, έτσι, ότι δε διαφοροποιείται από την κυβερνητική πολιτική. Περισσότερο για να περισώσει τα προσχήματα, πρόσθεσε ότι «πρέπει να ρίξουμε το βάρος κυρίως στην πρόληψη». Σε διαφορετικό μήκος κύματος, κινήθηκε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία, σε Ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει δασική πολιτική και ζητά τη δημιουργία ενιαίου φορέα με έργα πρόληψης και διαχείρισης των δασών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ