ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΓΣΕΕ
Αβαντάρουν τα συμφέροντα του Λαναρά

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εργαζόμενους από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος

Οταν οι εργαζόμενοι της Νάουσας πάλευαν για το δικαίωμα στη δουλειά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τους καλούσε να δεχτούν μοιρολατρικά τις αξιώσεις και τα σχέδια του Λαναρά

Motion Team

Οταν οι εργαζόμενοι της Νάουσας πάλευαν για το δικαίωμα στη δουλειά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τους καλούσε να δεχτούν μοιρολατρικά τις αξιώσεις και τα σχέδια του Λαναρά
«Ο ρόλος των βαστάζων και αβανταδόρων του Λαναρά αποκαλύπτεται στο πρόσωπο του προέδρου της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που πλέον δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, αρκεί να κρατήσουν έξω από το "παιχνίδι" την ΟΕΚΙΔΕ και ταξικούς συνδικαλιστές που είναι αντίθετοι με τα σχέδιά τους». Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών (ΟΕΚΙΔΕ), με αφορμή το ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών στον προσανατολισμό του αγώνα των εργαζομένων του ομίλου Λαναρά.

Επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο για όλα τα παραπάνω, αποτελεί η πρακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ενόψει της σύσκεψης που θα γίνει τη Δευτέρα, 14 Ιούλη, στο υπουργείο Οικονομίας, όπου θα συζητηθεί το θέμα της νέας χρηματοδότησης του Ομίλου με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έφτασε στο σημείο να καλεί στη σύσκεψη την εργοδοσία και κάποιους συνδικαλιστές επιλεκτικά, χωρίς να ενημερώσει καν την ΟΕΚΙΔΕ και σωματεία που στηρίζουν το πλαίσιό της. Δε θέλει την ΟΕΚΙΔΕ, γιατί οι ταξικές δυνάμεις διεκδικούν να πληρώσει ο Λαναράς από τα κέρδη του, για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια, ενώ η ΓΣΕΕ και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ζητούν να φεσωθεί ο λαός τη νέα χρηματοδότηση για τον Ομιλο.

Εξαφανισμένοι από τους αγώνες

Είναι οι ίδιοι που πέντε χρόνια τώρα, που οι εργαζόμενοι στον Ομιλο αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα (κλείσιμο εργοστασίων, απολύσεις, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις κλπ.) ούτε καν εμφανίστηκαν στα εργοστάσια. Και όταν εμφανίστηκαν, το έκαναν γιατί τους ενδιέφερε να στηρίξουν το αίτημα της εργοδοσίας για νέες χρηματοδοτήσεις, δάνεια, κάθε είδους προνόμια. Δεν τους ενδιέφερε που κάθε φορά που ο Λαναράς έπαιρνε δάνεια και τσάμπα χρήμα έκανε απολύσεις και έκλεινε εργοστάσια. Δεν τους ενδιέφερε η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι, όταν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του Λαναρά στη Νάουσα, στις αρχές του 2000, πάλευαν να μην κλείσουν τα εργοστάσια «Β» και «Ολυμπιακή»" ο Γ. Παναγόπουλος, ως οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ τότε, έδινε διαπιστευτήρια στην πλουτοκρατία ενόψει της ανάδειξής του στη συνέχεια στη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ. Περιόδευσε μόνο στο εργοστάσιο «Γ», το σωματείο του οποίου έλεγχαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και καλούσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το 30% των «οικειοθελών απολύσεων». Να πιέσουν τις τράπεζες να δώσουν δάνεια στον Λαναρά.

Το 2006, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ήταν αυτή που κατήγγειλε την τροπολογία που διεκδικούσαν οι απολυμένοι του ΛΑΝΑΡΑ στη Νάουσα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Τελικά, μετά τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και του ΠΑΣΟΚ, η πρόωρη συνταξιοδότηση μετατράπηκε σε ειδική εισοδηματική ενίσχυση ορισμένου χρόνου από την οποία εξαιρέθηκαν ένα σωρό απολυμένοι.

Να βγουν συμπεράσματα

Με βάση το παρελθόν τους, αλλά και το εξίσου αμαρτωλό παρόν τους, η ΟΕΚΙΔΕ ξεκαθαρίζει στους εργαζόμενους του Ομίλου, πως ούτε ο Γ. Παναγόπουλος, ούτε κανένας άλλος αβανταδόρος του Λαναρά δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν στο όνομα των εργαζομένων του Ομίλου και μάλιστα πίσω από την πλάτη τους. Καλεί τους εργαζόμενους του Ομίλου να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Να δουν ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι είναι οι εχθροί. Να σταθούν μακριά «από αυτούς που χαϊδεύουν αυτιά με ωραία λόγια και μεγάλες υποσχέσεις, μακριά από αυτούς που, ξαφνικά, σε χτυπούν φιλικά στην πλάτη».

Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του Ομίλου να συνεχίσουν το συντονισμό της δράσης, να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, να συνεχίσουν να στηρίζουν το πλαίσιο της ΟΕΚΙΔΕ που ζητά: 1.500 ευρώ οικονομική ενίσχυση τώρα, σε κάθε εργαζόμενο του Ομίλου. Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων. Κανονική πληρωμή των δεδουλευμένων στο εξής. Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο. Να μη γίνει καμία απόλυση. Δουλειά με δικαιώματα, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των ανέργων σύμφωνα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «LANNET»
Μάχη για δεδουλευμένα και δικαιώματα

Ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι στη «lannet» έδωσαν χτες αποφασιστική μάχη - οι περισσότεροι, νέοι σε ηλικία, πήραν το βάπτισμα του αγώνα - για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλειά και να διεκδικήσουν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η «lannet», η οποία τους χρωστά μισθούς δύο μηνών, είναι μέλος του ομίλου Λαναρά, που αυτό τον καιρό, με τη στήριξη των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και των δυνάμεων του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, παίζει για ακόμα μία φορά το ίδιο παιχνίδι. Επικαλούμενη χρέη δεν πληρώνει τους εργαζόμενους, θέτοντας παράλληλα και ζήτημα απώλειας των θέσεων εργασίας. Στόχος είναι να πάρει νέες επιδοτήσεις ή δάνεια.

Χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι αντίκρισαν δεκάδες δικαστικούς επιμελητές που με συνοδεία ΜΑΤ επιχείρησαν να κατάσχουν, λόγω χρεών, μέρος της περιουσίας της «lannet» για λογαριασμό άλλης εταιρείας. Οι εργαζόμενοι αμέσως μπλόκαραν την είσοδο κάνοντας καθαρό ότι δεν υπερασπίζονται τον Λαναρά αλλά τα δικαιώματά τους. Στην πολύωρη μάχη που έδωσαν, έχοντας απέναντί τους τα ΜΑΤ, είχαν μαζί τους το ταξικό σωματείο, το ΣΕΤΗΠ, ταξικές δυνάμεις από άλλους κλάδους και το ΚΚΕ, που παρενέβη άμεσα απαιτώντας να αποσυρθούν οι δυνάμεις καταστολής. Τελικά, τα ΜΑΤ μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την περιφρούρηση και τις επόμενες μέρες.

Στο πλάι τους βρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία του Λαναρά και των δραστηριοτήτων του. Την Τετάρτη, εκατοντάδες εργαζόμενοι από τη Νάουσα κατέβηκαν στην Αθήνα διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη δουλειά και την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Το ίδιο έκαναν σήμερα και οι εργαζόμενοι στη "Lannet"». Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αποσύρει τα ΜΑΤ. Τέλος, είπε ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του Λαναρά. Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ
Πληρώθηκαν οι εργάτες

Με τον αποφασιστικό αγώνα κατάφεραν οι εργαζόμενοι σε υποέργο του κάθετου άξονα της Εγνατίας στο Στρυμονικό, που εκτελεί η «ΑΤΙΚΑΤ», να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που τους όφειλε ο εργοδότης τους. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στον υπεργολάβο «Τσόκο», με πολυήμερη επίσχεση εργασίας, μέσα στον Ιούνη, κατάφεραν αρχικά να πληρωθούν τα δεδουλευμένα για τον Μάρτη και τον Απρίλη. Επανήλθαν στη δουλιά μετά τη δέσμευση του εργοδότη ότι θα τους κατέβαλε και τα υπόλοιπα χρήματα που τους χρωστούσε μέχρι το τέλος του Ιούνη. Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι μπήκαν και πάλι σε επίσχεση εργασίας, αφού η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε. Προχτές, ο εργοδότης επιχείρησε να σπάσει την επίσχεση φέρνοντας άλλους εργαζόμενους για να συνεχίσουν τις εργασίες. Η απεργοσπαστική προσπάθεια έσπασε πάνω στην αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων. Και τελικά χτες οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους μέχρι κεραίας.

ΠΑΜΕ
Καραβάνι αλληλεγγύης σε Λίβανο - Συρία

Η διεθνής αλληλεγγύη είναι δύναμη και όπλο στα χέρια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γι' αυτό και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί νέους συναγωνιστές και συναγωνίστριες που δεν έχουν ζήσει τέτοιες εμπειρίες και έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν στο Καραβάνι Αλληλεγγύης που οργανώνει στο Λίβανο και τη Συρία, στις 25 - 30 Σεπτέμβρη 2008, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη νίκη της λιβανέζικης Αντίστασης. Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210.3833.786 και 210.3301.847.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org