ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Το Διάστημα στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Παρέμβαση του ΚΚΕ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στη συνεδρίαση, την Πέμπτη, της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το φιλειρηνικό προσωπείο της ΕΕ, όπως και των κομμάτων του κεφαλαίου που τη στηρίζουν, έπεσε για ακόμη μια φορά και αποκαλύφθηκε το αληθινό πρόσωπό τους, που με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και πιο αποκρουστικό. Με ένα απαράδεκτο, φιλοπόλεμο ψήφισμα, το οποίο υιοθέτησαν οι φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές, μαζί και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠAΣOK, εγκρίθηκε η πιο εντατική χρήση του Διαστήματος για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ!

O ευρωβουλευτής του KKE, Θανάσης Παφίλης, καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ψήφισμα αυτό και αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του KKE, επισήμανε χαρακτηριστικά:

«H χρήση του Διαστήματος είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με το Διάστημα και την ασφάλεια της ΕΕ. H έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη χρήσης του Διαστήματος για "τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των κρατών - μελών στο πλαίσιο των OHE, NATO και άλλων παρόμοιων οργανισμών"!! Καλεί στην ταχεία ανάπτυξη των προγραμμάτων EGNOS και Galileo, στην πλήρη ανάπτυξη του Δορυφορικού Κέντρου της ΕΕ, στο συντονισμό, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, των δορυφορικών συστημάτων τηλεπικοινωνιών των χωρών - μελών της ΕΕ, για σκοπούς κατασκοπίας και παρακολούθησης, ώστε να παρέχονται, όπως αναφέρει, "ανεξάρτητες, αξιόπιστες και πλήρεις πληροφορίες για την υποστήριξη των πολιτικών πρόληψης συγκρούσεων, ενεργειών διαχείρισης κρίσεων...".

»Ηδη στην κατεύθυνση αυτή, ο προϋπολογισμός της ΕΕ διαθέτει το αστρονομικό ποσό των 5,25 δισ. ευρώ, μόνο για την περίοδο 2007-2013. Το γεγονός αυτό, καθώς και η απόφαση για την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος Galileo, δείχνει ότι η ΕΕ προτίθεται να εντάξει τη χρήση του Διαστήματος στα στρατιωτικά μέσα και δυνατότητες για την προώθηση της "Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)" και της "Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ)", του μηχανισμού, δηλαδή, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεών της παντού στον πλανήτη.

Υστερα απ' αυτά, συνιστά απύθμενη υποκρισία η δήθεν έκκληση της έκθεσης για τη μη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, χαρακτηριστική απόδειξη της προκλητικής διγλωσσίας των πολιτικών εκφραστών του ιμπεριαλισμού».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Γενναιοδωρία» από τους... δωρητές

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και της παράνομης απόσχισής του από τη Σερβία, καθώς και την άμεση αναγνώρισή του από σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αποφάσισαν να... δωρίσουν πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την «ανόρθωση της οικονομίας» του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ έως το 2011, ποσό που συμπεριλαμβάνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη προγραμματιστεί να δοθούν για την περίοδο 2009-2011. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2008-2011, ενώ τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα συμβάλλουν και μεμονωμένα, με ξεχωριστή χρηματοδότηση. Η Γερμανία ήδη ανακοίνωσε τη διάθεση περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ...

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, εξέφρασε την ικανοποίησή του και διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα αυτά θα μεταμορφώσουν την περιοχή που αποτελούσε για πολλές δεκαετίες το «φτωχότερο κομμάτι της πρώην Γιουγκοσλαβίας», ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει το ποσό με σύνεση, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να προωθήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς...

Μάλιστα, μια ημέρα πριν τη συγκεκριμένη διάσκεψη, το Κοσσυφοπέδιο κατέθεσε αίτηση για ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

ΣΕΟΥΛ
Κοντά σε συμφωνία;

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κοντά σε μια συμφωνία για τους τρόπους πιστοποίησης του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας βρίσκονται οι εκπρόσωποι των έξι χωρών (ΗΠΑ, Κίνα, ΛΔ Κορέα, Ρωσία, Ιαπωνία και Νότια Κορέα), καθώς έχει σημειωθεί πρόοδος, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κι Γκανγκ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ευελπιστεί πως σύντομα οι 6 θα προχωρήσουν σε συγκεκριμένη ανακοίνωση, ενώ συμπλήρωσε ότι διαφορετικές ομάδες εργασίας συζητούν για τις επιπλέον τεχνικές πλευρές της αποπυρηνικοποίησης της Κορεάτικης Χερσονήσου, καθώς και τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας με τη ΛΔ Κορέας.

Οι συνομιλίες αρχικά αναμενόταν να λήξουν σήμερα, τρεις ημέρες μετά την έναρξή τους, ωστόσο μέχρι που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν ακόμα σίγουρο. «Προσπαθούμε να τελειώσουμε αύριο (σ.σ. το Σάββατο)... κάθε αντιπροσωπεία εργάζεται δραστήρια προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο για να λήξουν οι εργασίες αύριο αλλά να λήξουν και με αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ Μπακ, ανακοίνωσε χτες στο Κοινοβούλιο της χώρας ότι επιθυμεί να επαναληφθούν οι συνομιλίες για συμφιλίωση και συνεργασία μεταξύ Ν. Κορέας και ΛΔ Κορέας, καθώς και την εφαρμογή συμφωνιών που υπογράφτηκαν στο παρελθόν.

  • Νωρίς χτες το πρωί μια τουρίστρια από τη Νότια Κορέα πυροβολήθηκε από στρατιώτες της ΛΔ Κορέας ενώ είχε εισέλθει σε στρατιωτική περιοχή κοντά στο ορεινό θέρετρο «Ορους Κουμγκάνγκ» της ΛΔ Κορέας, και η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει την τουριστική δραστηριότητα και τα ταξίδια των πολιτών της στη συγκεκριμένη περιοχή.
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεργασίες με φόντο τις ψηλές τιμές του πετρελαίου

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Βενεζουελανοί ειδικοί εκτιμούν ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 250 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που τονίζει τη σημασία μιας Συνάντησης Κορυφής του Petrocaribe που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην πόλη Μαρακαΐμπο της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ορυχείων, Ανχελ Ροντρίγκες, η περιοχή της Καραϊβικής έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε συμφωνίες ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τις ψηλές τιμές. Το Petrocaribe, αποφάνθηκε, παίζει έναν σημαντικό στρατηγικό ρόλο από την άποψη της ανάπτυξης των χωρών της Καραϊβικής, καθώς η πρωτοβουλία στόχο έχει, όχι μόνο να εγγυηθεί τον εφοδιασμό, αλλά και να προωθήσει σχέδια ώστε να λυθούν οι ενεργειακές ασυμμετρίες. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι, μπροστά στη διεθνή κατάσταση και με εκτιμήσεις ότι η τιμή του μαύρου χρυσού μπορεί να φτάσει τα 250 δολάρια, πολλές χώρες της περιοχής θα ζητήσουν την ένταξή τους στη συμφωνία όπως ήδη το έχει κάνει η Γουατεμάλα. Στη συνάντηση θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως η αποθήκευση ενέργειας και η δημιουργία ενός ταμείου, που πρότεινε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, για την αντιμετώπιση της διατροφικής κρίσης. Σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση όταν το βαρέλι φτάνει στα 100 δολάρια, θα προορίζεται ένα δολάριο ανά βαρέλι για ένα πρόγραμμα διατροφής αυτών των χωρών. Σύμφωνα πάντα με τον Ροντρίγκες, το Petrocaribe παραδίνει 145.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σε μία τιμή που επιτρέπει την εξοικονόμηση 700 έως 800 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα. Συμμετοχή έχουν δηλώσει η Αντίγκουα και Μπαρμπούδα, Μπαχάμες, Μπελίς, Κούβα, Δομίνικα, Γρανάδα, Γουατεμάλα, Γουαϊάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Τζαμάικα, Νικαράγουα, Δομινικανή Δημοκρατία, Σαν Κριστόμπαλ και Νιέβες, Σαν Βισέντε και οι Γραναδίνες, Σάντα Λουσία και Σουρινάμ. Επιπλέον αναμενόταν και μία αντιπροσωπεία της Κόστα Ρίκα ως παρατηρητής.

ΙΤΑΛΙΑ
Δακτυλικά αποτυπώματα απ' όλους;

ΡΩΜΗ.--

Δακτυλικά αποτυπώματα απ' όλους τους Ιταλούς πρότεινε χτες ο προερχόμενος από την «Εθνική Συμμαχία» υπουργός Αμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσσα, προσθέτοντας ότι «στη συνέχεια, ας ορίσουμε κάποιες προτεραιότητες, ορισμένες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης» συμπεριλαμβάνοντας σ' αυτές «τα ανήλικα παιδιά της κοινότητας των Ρομά». Η... διεύρυνση της συγκέντρωσης των δακτυλικών αποτυπωμάτων ήρθε μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που ζητούσε από την Ιταλία να «παγώσει» το μέτρο κάνοντας αναφορά για διακρίσεις ενάντια στους τσιγγάνους.

Στο μεταξύ, το παράρτημα της «ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ» στην Ιταλία εξέφρασε την ανησυχία του σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ότι η συγκεκριμένη οργάνωση βρίσκεται «στο πλευρό της κυβέρνησης» σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα, τονίζοντας πως «θα μπορούσαμε να πούμε ότι τασσόμαστε στο πλευρό του Μαρόνι μόνο όταν δείξει θετική δράση για τα παιδιά». Επιπλέον, η «ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ» αντέδρασε έντονα στη συγκέντρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων από παιδιά, τονίζοντας ότι «ζητάμε συγκεκριμένη και θετική συζήτηση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των παιδιών, εξασφαλίζοντας πως θα πάνε σχολείο και να δοθούν εγγυήσεις για την υγεία και τα δικαιώματά τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ