ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» συγκρούσεων και διπλωματίας

Από τις συγκρούσεις στη Χομς
Από τις συγκρούσεις στη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμάκωση παρουσιάζουν οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες πόλεις της Συρίας, τα τελευταία 24ωρα, όπως επιβεβαιώνουν και οι παρατηρητές του ΟΗΕ χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να μεταφέρουν το τι ακριβώς συμβαίνει. Σύμφωνα με τους παρατηρητές σφοδρότατες συγκρούσεις σημειώνονται, και πάλι, στην παλιά πόλη της Χομς, στη Ραστάν, στην Ταλμπίσα και στην αλ Χάφα, στην επαρχία της Λατάκειας. Οπως δηλώνουν, ακούν ελικόπτερα και ήχους από πλήγματα από αέρος, χωρίς, όμως, να μπορούν να προσεγγίσουν τις επίμαχες περιοχές.

«Εντονότατη ανησυχία» εξέφρασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, καλώντας, εκ νέου, σε άμεση κατάπαυση πυρός και σε είσοδο των παρατηρητών σε όλες τις πληττόμενες περιοχές. Ως προς τον αριθμό των θυμάτων από τις συγκρούσεις αυτές, ο Ανάν, όπως και οι παρατηρητές, δεν ήταν σε θέση να δώσουν καμία εκτίμηση. Πυρά και επιχειρήσεις του συριακού στρατού αναφέρονται και σε προάστια της Δαμασκού, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι οι αρχές εξουδετέρωσαν την τελευταία στιγμή παγιδευμένο αυτοκίνητο στην πρωτεύουσα.

Ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιχάντ Μακντίσι, επιβεβαίωσε, εμμέσως, την κλιμάκωση των συγκρούσεων, λέγοντας ότι οι ένοπλοι που δρουν στη χώρα χρησιμοποιούν πλέον ολοένα πιο εξελιγμένα όπλα. Οι συριακές αρχές, επικαλούμενες δημοσιεύματα και εφημερίδων από άλλες αραβικές χώρες, όπως πχ το Κουβέιτ, επαναδιατύπωσαν την καταγγελία τους ότι μεταξύ των ενόπλων της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται πολλοί μαχητές από άλλες αραβικές χώρες, κάτι που διαψεύστηκε, χωρίς βέβαια να παρουσιαστεί κανένα απτό στοιχείο, από το λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» που διατείνεται ότι αποτελείται μόνο από Σύρους υπήκοους.

Η ένταση μοιάζει, για τα καλά, να «μετακομίζει» και στο γειτονικό Λίβανο, όπου τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες απαγωγές υποστηρικτών είτε της συριακής αντιπολίτευσης είτε του καθεστώτος Ασαντ, κυρίως στο βορρά της χώρας. Μέχρι χτες αγνοούνταν επτά Σύροι και Λιβανέζοι πολίτες.

Την ίδια ώρα, το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, που στήθηκε μετά από προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας πέρυσι, εξέλεξε σε συνεδρίασή του στην Κωνσταντινούπολη ως επικεφαλής τον Κούρδο εξόριστο Αμπντελμπάσετ Σίντα, σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις συριακών δυνάμεων που κατήγγειλαν το Συμβούλιο ότι «μεθοδεύει» την κυριαρχία των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο Σίντα, στις πρώτες δηλώσεις του, κάλεσε τον Σύρο Πρόεδρο να παραιτηθεί και να παραδώσει την εξουσία σε αντιπρόεδρό του.

Ενδο-ιμπεριαλιστικές τριβές και παρασκήνιο

«Η στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αποκλειστεί» δήλωνε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία σημειώθηκε μια σειρά επιθέσεων κατά εκπροσώπων του ρωσικού τεχνολογικο-επιστημονικού δυναμικού που απασχολείται στη χώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη Τύπου (9/06), στην πόλη Τιντζάρα βομβαρδίστηκε σπίτι που ζούσαν Ρώσοι ειδικοί, ενώ στο Δαμασκό άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου που μετέφερε Ρώσους.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την «αύξηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας». Αλλά την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, η Ρωσία δε θα επιτρέψει την έγκριση, από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Οπως δήλωσε ο ίδιος, σήμερα η Συρία βρίσκεται στα πρόθυρα «εμφύλιων συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας», σημειώνοντας πως η εξωτερική επέμβαση θα οδηγούσε σε οδυνηρές συνέπειες για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. «Οι εξωτερικοί παίκτες σπρώχνουν την ένοπλη αντιπολίτευση σε ασυμβίβαστες προσεγγίσεις, σε συνέχιση των συγκρούσεων, που δημιουργεί την ελπίδα σ' αυτή την αντιπολίτευση για επανάληψη του λιβυκού σεναρίου», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Στο «παιχνίδι» εισήλθε δυναμικά και η ισραηλινή ηγεσία, που σε γενικές γραμμές, παραμένει σιωπηλή. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Μοφάζ κάλεσε τις «μεγάλες δυνάμεις να επέμβουν και να διώξουν τον Ασαντ που διαπράττει γενοκτονία, όπως έκαναν με τον Καντάφι».

ΓΑΛΛΙΑ
Το δίπολο «δεξιά» - «αριστερά» στο β' γύρο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φρανσουά Ολάντ, που βρίσκεται στην προεδρία και πλασσάρεται ως ο δήθεν «αέρας αλλαγής στην ΕΕ», φαίνεται ότι προσεγγίζει το στόχο της αυτοδυναμίας στη 577μελή Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι τα «παζάρια» που διεξάγονται, ήδη, από τις προεδρικές εκλογές με τις «όμορες» πολιτικές δυνάμεις διαχείρισης του συστήματος θα φουντώσουν. Οσο για την αποχή αυτή κυμάνθηκε στο 43%, ενώ κυριάρχησε το ψευτοδίλημμα «δεξιά» - «αριστερά».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Αριστερό Μέτωπο (σχήμα όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ) δε συνεργάστηκαν πριν τις βουλευτικές κάλπες. Εντούτοις, αλλεπάλληλες ήταν οι διαβεβαιώσεις εκατέρωθεν, έμμεσες ή άμεσες, περί αλληλοστήριξης για να επικρατήσει η «αριστερά» απέναντι στη «δεξιά» στον β' γύρο που γίνεται την Κυριακή 17 Ιούνη. Ετσι, τα ΜΜΕ μιλούσαν, χτες, για «νίκη» της «αριστεράς», εννοώντας το συνονθύλευμα διαχειριστικών προσεγγίσεων, που σε καμία περίπτωση δε θέτει ζήτημα σύγκρουσης με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, με τα μονοπώλια, με τα πραγματικά αίτια της κρίσης.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι συνεργαζόμενοί του συγκέντρωσαν 34,4%, το Γκολικό UMP 34,1%, το Εθνικό Μέτωπο 13,6%, το Αριστερό Μέτωπο 6,91%, οι Πράσινοι 5,46%. Μεγάλος χαμένος των εκλογών το κεντρώο Δημοκρατικό Μέτωπο του Φρανσουά Μπαϊρού με 2,3%, που συνεθλίβη από την πόλωση μεταξύ Σοσιαλιστών και UMP. Από τον α' γύρο εκλέγονται 36 βουλευτές, εκ των οποίων οι 22 είναι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Για να εκλεγεί ένας βουλευτής από τον α' γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+ και να εκφράζει το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της περιφέρειάς του. Συνήθως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και έτσι οι περισσότερες έδρες κρίνονται στο β' γύρο όπου συμμετέχουν όλοι οι υποψήφιοι εφόσον οι ψήφοι που έχουν συγκεντρώσει εκφράζουν το 12,5% των εγγεγραμμένων της περιφέρειάς τους.

Ηττα Μελανσόν

Ο Μελανσόν είχε ποντάρει πολλά στην εκλογή του ίδιου στην περιοχή Ενιν - Μπουμόν στο βορρά, αναμετρούμενος με την Μαρίν Λεπέν. Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 42,36% και 22.280 ψήφους, ενώ ο Μελανσόν κατετάγη στην ίδια κάλπη τρίτος μετά τον υποψήφιο του ΣΚ (αυτός είχε 23,5%) και έλαβε 21,19% χάνοντας την έδρα. Συν τοις άλλοις κινδυνεύει να χάσει τη δυνατότητα να έχει κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή. Σε δηλώσεις μετά την προσωπική του ήττα ο Μελανσόν αποσύρθηκε από το δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνει την Κυριακή 17 Ιούνη, στηρίζοντας στην περιοχή του τον υποψήφιο του ΣΚ.

Ο ΓΓ του ΓΚΚ, Π. Λοράν, εκτιμά ότι «το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει τη θέληση των Γάλλων να αλλάξουν τη σελίδα της Δεξιάς», ενώ διαπιστώνει ότι το Μέτωπο Αριστεράς είναι η δεύτερη δύναμη της Αριστεράς. Καλεί σε ψήφο την επόμενη Κυριακή για ένα μεγάλο γκρουπ βουλευτών του Μετώπου στη Βουλή, «στα πλαίσια μιας μεγάλης πλειοψηφίας της Αριστεράς». Επίσης, καλεί τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν όσους υποψηφίους της Δεξιάς έχουν μείνει, να φράξουν το δρόμο στο Εθνικό Μέτωπο και να ψηφίσουν τον «αριστερό» υποψήφιο με το μεγαλύτερο ποσοστό σε κάθε νομό στο β' γύρο, δηλαδή τους Σοσιαλιστές και τους λοιπούς.

Ενδιαφέρον έχει ένα ακόμα στοιχείο που μπήκε από τους σύμμαχους των Σοσιαλιστών και αναμένεται να απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Η Ντουφλό (Οικολόγοι), που είναι και υπουργός Στέγασης στη κυβέρνηση Ολάντ, άνοιξε το θέμα της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης. Συνέχεια στο θέμα έδωσε και ο Μπαϊλέ (πρόεδρος σύμμαχου κόμματος) που πρότεινε η κάνναβη να πωλείται στα φαρμακεία.

ΡΩΣΙΑ
Ενίσχυση των κατασταλτικών νόμων

Λίγες ώρες πριν τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης, που έχει καθοριστεί για τις 12 Ιούνη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε ομοσπονδιακό νόμο «Για τις τροποποιήσεις του Κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με διοικητικές παραβάσεις», καθώς και το νόμο «Για τις συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πορείες και πικετοφορίες», που νωρίτερα είχαν εγκριθεί από την Κρατική Δούμα και από το Συμβούλιο Ομοσπονδίας. Οι νόμοι προβλέπουν βαριά χρηματικά πρόστιμα σε όσους συμμετέχουν ή διοργανώνουν διαδηλώσεις ή άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει την άδεια των αρχών. Οι τροποποιήσεις περιορίζουν σοβαρά τη δυνατότητα των διαφόρων ειδών «λαϊκών εκδηλώσεων».

Ο Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, καυτηρίασε τη νέα νομοθεσία κατά των διαδηλώσεων και τόνισε πως βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα νέο κύμα της κρίσης, που «ήδη σκέπασε την Αμερική και την Ευρώπη. Στη Ρωσία η κρίση θα είναι πολύ χειρότερη... Γι' αυτό ορισμένοι επιθυμούν να κλείσουν το στόμα των πολιτών». Σύμφωνα με τον Γκ. Ζιουγκάνοφ, η ρωσική ηγεσία διάλεξε λάθος δρόμο. Αντί να κάνουν διάλογο, να χαράζουν νέα πολιτική και να ψάξουν για πραγματικές λύσεις και τον εκσυγχρονισμό, οι ηγέτες της «αποστραγγίζουν τους πόρους της χώρας», ενώ τα εισοδήματα κρύβονται στις υπεράκτιες εταιρείες, επιδιώκοντας την ίδια ώρα την αύξηση της καταστολής.

Οι ρωσικές αρχές πραγματοποίησαν χτες έρευνα σε διαμερίσματα ηγετών αντιπολιτευόμενων οργανώσεων, οι οποίοι κλήθηκαν να εμφανιστούν σήμερα στον εισαγγελέα, την ίδια ημέρα που έχει προγραμματιστεί μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση κατά του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιταρ Τας», η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ερευνας (υπηρεσία ποινικών ερευνών) είχε ανακοινώσει πως σχεδίαζε να πραγματοποιήσει περίπου 10 εφόδους σε σπίτια που συνδέονται με μια ποινική έρευνα σχετικά με τις συγκρούσεις που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Μόσχα στις 6 Μάη όταν αστυνομικοί απέκλεισαν πλατεία όπου ήταν προγραμματισμένη η συγκέντρωση, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τουλάχιστον 400 ατόμων.


Ι.Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ