ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΙΑΘΟΣ
Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Σκληρή μάχη για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του Τομέα Καθαριότητας στο δήμο Σκιάθου, που προωθεί η Δημοτική Αρχή, δίνουν οι εργαζόμενοι μαζί με τις δυνάμεις της ΔΑΣ - ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ και κόντρα στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, που ουσιαστικά συντάσσονται μ' αυτή την πολιτική. Παρά τις εργατικές αντιδράσεις, η Δημοτική Αρχή, επικαλούμενη την «έλλειψη προσωπικού και υποδομής της υπηρεσίας», επιμένει στην απόφαση για ιδιωτικοποίηση και, την περασμένη Παρασκευή, οργάνωσε επανάληψη του σχετικού διαγωνισμού.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΔΑΣ - ΟΤΑ, η οποία, με επίμονη πίεση, κατάφερε να ληφθεί ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας για τρίωρη στάση των εργαζομένων στο δήμο Σκιάθου, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.

Αντιπροσωπεία της παράταξης βρέθηκε στο δημαρχείο του νησιού για να δώσει, μαζί με τους εργαζόμενους, τη μάχη. Εκεί, τα μέλη της δέχτηκαν σφοδρή λεκτική επίθεση από στελέχη της Δημοτικής Αρχής, που επιχείρησαν, μ' αυτό τον τρόπο, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, ώστε ν' αποδεχτούν την ιδιωτικοποίηση. Ιδιαίτερα επιθετικός και προκλητικός ήταν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ο οποίος κάποια στιγμή, απευθυνόμενος στους συνδικαλιστές και γυρνώντας προς την βιντεοκάμερα που κατέγραφε τα γεγονότα, σήκωσε το χέρι του και χαιρέτησε ναζιστικά.

Οπως κατήγγειλε η ΔΑΣ - ΟΤΑ, ο ίδιος αντιδήμαρχος, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο, είχε απειλήσει ότι «αν έρθει το ΠΑΜΕ στο νησί για να μπλοκάρει τον διαγωνισμό, θα φωνάξει την "Χρυσή Αυγή"»! Στο ίδιο μήκος κύματος κινούμενος ο δήμαρχος, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ταυτίζοντας το ΚΚΕ με την «Χρυσή Αυγή», εξαπέλυσε μύδρους κατά στελεχών της ΔΑΣ - ΟΤΑ και του ΠΑΜΕ, βρίσκοντας σ' αυτή την επίθεση σύμμαχο και συμπαραστάτη τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στηρίζεται από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, χτες, στελέχη της ΔΑΣ- ΟΤΑ Μαγνησίας, επεσήμαναν ότι η ιδιωτικοποίηση τμήματος της καθαριότητας του Δήμου Σκιάθου δεν προωθείται ελλείψει προσωπικού και υποδομής της υπηρεσίας, αλλά είναι μια συνειδητή επιλογή της Δημοτικής Αρχής του νησιού με την στήριξη και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Και συνέχισαν: «Η απαξίωση της υπηρεσίας με παρατημένα τα απορριμματοφόρα, ενώ είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να τα συντηρήσει, (και μέσω των χρημάτων που παίρνει για τη συντήρηση), όπως και η έλλειψη προσωπικού είναι συνειδητή επιλογή της Δημοτικής Αρχής για να περάσει πιο γρήγορα στον ιδιώτη. Και δεν είναι η μόνη υπηρεσία αυτή της καθαριότητας που περνάει στον ιδιώτη. Σε λίγο θα κλείσει και ο Παιδικός Σταθμός του νησιού και προετοιμάζεται το έδαφος για να περάσει στον ιδιώτη. Κι αυτό δεν θα συμβεί μόνον για τη Σκιάθο. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αναμένεται μπαράζ ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους Δήμους της Μαγνησίας και της χώρας. Δεν είναι ζήτημα συντεχνιακό, αφορά, πέρα από τους εργαζόμενους και τους δημότες κάθε Δήμου. Οι κάτοικοι της Σκιάθου, για παράδειγμα, θα κληθούν να πληρώσουν, μαζί με όλα τα άλλα χαράτσια, και τις υπηρεσίες καθαριότητας στον ιδιώτη».

ΔΙΣΤΟΜΟ
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

Ολοκληρώθηκαν, προχτές Κυριακή 10 Ιούνη, οι Εκδηλώσεις Μνήμης 2012 που διοργάνωσε ο Δήμος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας στο Δίστομο το προηγούμενο δεκαήμερο για να τιμηθεί η μνήμη των 218 Μαρτύρων Ηρώων Διστομιτών - θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιούνη 1944.

Προχτές, τελευταία μέρα των πολύμορφων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, στην εκδήλωση που έγινε στο χώρο του Μαυσωλείου, το στεφάνι του ΚΚΕ κατέθεσε ο σ. Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο οποίος παραβρέθηκε επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις εκδηλώσεις (χορευτικά, θεατρικά κλπ) που προηγήθηκαν, έγινε ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με την υπόθεση της δικαστικής διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων αλλά και Γερμανών δικηγόρων της «Ομάδας Δίστομο - Αμβούργο» που υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων του ναζισμού.

ΠΑΤΗΣΙΑ
Σώθηκε προσωρινά θερινός κινηματογράφος

Σώθηκε προσωρινά ο θερινός κινηματογράφος «ΑΒ» στα Πατήσια. Κάτοικοι του 5ου Δημοτικού Διαμερίσματος, ο Σπύρος Χαλβατζής, τότε δημοτικός σύμβουλός και η τότε διαμερισματική σύμβουλος Κούλα Κεφάλα στις 31/8/2005 κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης απόφασης του τότε ΥΠΠΟ Π. Τατούλη που δεν κήρυξε διατηρητέο τον κινηματογράφο. «ΑΒ» και διπλανό κτίριο ήταν τότε ιδιοκτησία εργολάβου. Προσέφυγε (επικαλούμενος τυπικούς λόγους) ενάντια σε ήδη ειλημμένη απόφαση για κήρυξη του κινηματογράφου διατηρητέου. Ο Π. Τατούλης το δέχτηκε. Οι Σπ. Χαλβατζής, Κ. Κεφάλα και κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, το Ε' Τμήμα του οποίου (με εισηγήτρια την σύμβουλο Αικ. Σακελαροπούλου) ακύρωσε στις 30/12/11 (η απόφαση καθαρογράφτηκε τώρα) την απόφαση Τατούλη και ανέπεμψε την υπόθεση στη διοίκηση. Στο μεταξύ, ο χώρος αγοράστηκε από το δήμο επί δημαρχίας Μπακογιάννη με πρόθεση της τότε δημοτικής αρχής όχι να διασωθεί αλλά ουσιαστικά να «αξιοποιηθεί εμπορικά» με υπόγεια πάρκινγκ κ.ά.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση - αντάμωμα στη Νάουσα

Την Κυριακή 1η Ιούλη στη Νάουσα, και πάλι, διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η καθιερωμένη εκδήλωση - αντάμωμα των Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, απογόνων και φίλων, που συγκεντρώνονται απ' όλες τις γωνιές της χώρας.

Τα Κεντρικά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπως και πολλά Παραρτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση. (Τηλέφωνα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: 210.8222.952 και 210.8225.407).

Προκαταρκτική εξέταση για Ιφ. Αμυρά

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου και ανακοίνωση της ΝΔ για τις δηλώσεις του Ιφικράτη Αμυρά σε διαδικτυακή εκπομπή, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Η Ελ. Ράικου έδωσε εντολή στον εισαγγελέα Γ. Δραγάτση να διερευνήσει την υπόθεση και να εξακριβώσει αν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της πρόκλησης σε τέλεση κακουργηματικών πράξεων, όπως της ληστείας, της ανθρωποκτονίας και της απαγωγής. Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκε να καταθέσει, σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ