ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Στέλνουν 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες το 2013

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ταξιαρχία τουλάχιστον 3.000 Αμερικανών στρατιωτών αναμένεται να αναπτυχθεί από το 2013 σε δεκάδες χώρες της Αφρικής στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο Αμερικανός υποστράτηγος Ντέιβιντ Χογκ, επικεφαλής του αμερικανικού στρατού για την Αφρική, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «Αrmy Times».

Ο Αμερικανός υποστράτηγος εξήγησε ότι στόχος του προγράμματος είναι η «ενίσχυση» των σχέσεων, με στρατούς και κυβερνήσεις της περιοχής αλλά και η παροχή τεχνογνωσίας και στρατιωτικής εκπαίδευσης σε τακτικές πολέμου, στην αντιμετώπιση λιμών, επιδημιών, ανθρωπιστικών κρίσεων και τρομοκρατίας.

Πάντως, από το 2006, οπότε συγκροτήθηκε ειδικό τμήμα διοίκησης του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (ΑFRICOM), οι ΗΠΑ ενίσχυσαν σημαντικά τη στρατιωτική κινητικότητά τους στη «Μαύρη Ηπειρο». Εκτοτε, έχουν αποκτήσει μόνιμη παρουσία στο στρατόπεδο Λεμονιέ στο Τζιμπουτί (Κέρας Αφρικής), μυστικές βάσεις για πτήσεις μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών (μεταξύ άλλων) στις Σεϋχέλλες και στην Αιθιοπία, προγράμματα «αντιτρομοκρατικής» εκπαίδευσης στρατών της βόρειας και βορειοδυτικής Αφρικής με επίκεντρο τη Σαχάρα. Μάλιστα, στο τέλος του 2011, έστειλαν περίπου 100 κομάντος σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής με πρόσφατα εντοπισθέντα πετρελαϊκά κοιτάσματα (π.χ. Ουγκάντα) με πρόσχημα την πάταξη ένοπλων εγκληματικών οργανώσεων όπως η «LRA» που δρα επί 2,5 δεκαετίες, προκαλώντας σφαγές, βιασμούς, απαγωγές δεκάδων χιλιάδες αμάχων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρές επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο των συγκρούσεων του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και Ταλιμπάν. Χτες, ασθενοφόρο προσέκρουσε σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η έγκυος γυναίκα που μεταφερόταν στο νοσοκομείο και τέσσερα μέλη της οικογένειάς της. Ακόμα τέσσερις άμαχοι - γυναίκες και παιδιά - σκοτώθηκαν σε επίθεση που επίσης αποδίδεται στους Ταλιμπάν, στην επαρχία Γκάζνι, όταν οι «μαχητές» άνοιξαν πυρ και «έχασαν το στόχο τους».

Παράλληλα, μόλις την Παρασκευή, το ΝΑΤΟ αναγνώρισε ακόμα ένα «λάθος», ζητώντας «συγγνώμη» για αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Λογκάρ , στις αρχές της περασμένης βδομάδας, που είχε σαν αποτέλεσμα, τουλάχιστον 18 άμαχοι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό των ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, επρόκειτο για «βομβαρδισμό ακριβείας», που ακολούθησε επίθεση των Ταλιμπάν...

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαιώθηκε ότι η απόσυρση των γαλλικών μάχιμων μονάδων από το Αφγανιστάν θα αρχίσει τον προσεχή Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012.

Στο Πακιστάν, ακόμα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες και δεκάδες τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας στην επαρχία του Μπαλουχιστάν. Τα θύματα ήταν επιβάτες λεωφορείου, όλοι άμαχοι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-- Στην ιρανική πρωτεύουσα μεταβαίνει εντός της εβδομάδας ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ για συνομιλίες σχετικά με τις εξελίξεις «στη Μέση Ανατολή», όπως ανακοινώθηκε, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για τις 18 - 19 Ιούνη συνάντηση του Ιράν και της ομάδας των «6» στη Μόσχα για το θέμα αυτό. Την ίδια ώρα, η ρωσική εταιρεία αντιμετώπισης ηλεκτρονικών ιών «Kaspersky», που εντόπισε και εκπόνησε πρόγραμμα αντιμετώπισης των ηλεκτρονικών ιών «Stuxnet» και «Flame» που είχαν ως κύριο στόχο τα ηλεκτρονικά προγράμματα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν, αλλά και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε ότι οι δύο ιοί «είχαν ως ένα σημείο κοινό κώδικα που σημαίνει ότι προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή».

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ανέβαλε η νέα λιβυκή ηγεσία για τις 7 Ιούλη τις βουλευτικές εκλογές που είχε προαναγγείλει για τις 19 Ιούνη επικαλούμενη «τεχνικούς και οργανωτικούς» λόγους. Ταυτόχρονα, ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στην Τρίπολη και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) με επίκεντρο τη σύλληψη και «προληπτική» κράτηση επί 45ημέρου μιας τετραμελούς αντιπροσωπείας του, που έφτασε στη χώρα για να συναντήσει τον γιο Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, και να καταλήξουν στο πρόσωπο του συνηγόρου του ενόψει της δίκης του εντός Λιβύης, όπως επιθυμεί η νέα ηγεσία, ή στη Χάγη, όπως πιέζει το ΔΠΔ. Επισήμως, οι τέσσερις κρατούνται επειδή είχαν στοιχεία που τους έδωσε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ που «απειλούν την εθνική ασφάλεια». Το ΔΠΔ ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Επιχείρηση κατά των Αφρικανών μεταναστών που δεν έχουν χαρτιά εξαπέλυσαν οι ισραηλινές αρχές καθώς κορυφώνεται ένα κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που καλλιεργείται επισταμένα εδώ και αρκετούς μήνες. Η επιχείρηση έγινε στο πλαίσιο «σχεδίου έκτακτης ανάγκης» που έχει ανακοινωθεί με απώτερο σκοπό να συλληφθούν και να απελαθούν περίπου 60.000 μετανάστες.

ΚΑΪΡΟ.-- Σε κρίσιμη κατάσταση φέρεται να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών όπου κρατείται ο πρώην πρόεδρος της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ, του οποίου η υγεία χειροτέρευσε δραματικά, κατά τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες εβδομάδες, προς το τέλος της δίκης του, κατά την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Απέσυρε χτες την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του προέδρου της Αλβανίας ο υποψήφιος του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος» Αρτάν Χότζα, μετά την αποτυχία των διαβουλεύσεων μεταξύ του συγκεκριμένου κόμματος και της αντιπολίτευσης για την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου. Αργότερα το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του νυν υπουργού Εσωτερικών Μπουγιάρ Νισάνι (εξελέγη το περασμένο 24ωρο νέος πρόεδρος της Αλβανίας με 73 ψήφους υπέρ σε σύνολο 140 βουλευτών). Ο 45χρονος Νισάνι ήταν υποψήφιος από το κυβερνών «Δημοκρατικό» κόμμα και θεωρείται έμπιστος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο 66χρονος Κενυάτης υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζορτζ Σαϊτότι, ο υφυπουργός του Ορουα Οζόντε και άλλα επτά άτομα σκοτώθηκαν προχτές όταν συνετρίβη το ελικόπτερο της αστυνομίας στο οποίο επέβαιναν σε δάσος έξω από το Ναϊρόμπι. Τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν άγνωστα. Ο Σαϊτότι ήταν πρώην αντιπρόεδρος και σχεδίαζε να συμμετέχει ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Μόνον οι πρόεδροι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ και του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς παρακολούθησαν χτες την επίσημη τελετή ανάληψης καθηκόντων του νεοεκλεγέντος προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι δεν ήταν γενοκτονία τα αιματηρά γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Βενεζουέλας και πρώην γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αλί Ροντρίγκες, είναι ο νέος ΓΓ της Ενωσης Χωρών της Νότιας Αμερικής (Unasur). Ο Ροντρίγκες παρέλαβε τη σκυτάλη από την κολομβιανή Μαρία Εμα Μεχία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ρικάρντο Ζουνίγκα θα αντικαταστήσει τον Νταν Ρεστρέπο ως ανώτατος σύμβουλος για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ο Ζουνίγκα, με καταγωγή από την Ονδούρα, θεωρείται «ειδικός σε ανθρώπινα δικαιώματα», ειδικότητα που έδειξε στην Κούβα όταν ενορχήστρωσε το 2003 από κοινού με τον τότε επικεφαλής του Γραφείου Αμερικανικών Υποθέσεων, Τζέινς Κέισον, την προκλητική εκστρατεία ανατροπής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Νέα εθνικοποίηση από την κυβέρνηση Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.--

Εθνικοποιήσεων συνέχεια για την κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες που εντατικοποιεί τις ενέργειες για την υλοποίηση του σχεδίου «καπιταλισμός των Ανδεων», με την εθνικοποίηση της μεταλλευτικής εταιρείας Κολκουίρι, η οποία ανήκει στην ελβετική «Γκλενκόρ» (Glencore International AG), μια από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες ευρείας γκάμας εμπορευμάτων και πρώτων υλών σε βιομηχανικούς πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την εθνικοποίηση της εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία ψευδάργυρου και κασσίτερου στην ομώνυμμη περιοχή στα δυτικά της Βολιβίας ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Προεδρίας, Χουάν Ραμόν Κιντάνα, κατόπιν των συνομιλιών και της συμφωνίας στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με τα συνδικάτα του μετάλλου και τους κατοίκους της περιοχής, προσθέτοντας ότι εξαιρούνται από την εθνικοποίηση τα ορυχεία της περιοχής, τα οποία λειτουργούν από τις κοοπερατίβες της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανθρακωρύχων.

Η εταιρεία Κολκουίρι ανήκει στην «Σίντσι Γουάιρα», θυγατρική της Γκλενκόρ στη Βολιβία. Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας εθνικοποίησης που ξεκίνησε το 2007 με την εθνικοποίηση κάποιων εκ των 5 ορυχείων που ανήκαν στη θυγατρική της «Γκλενκόρ», τη «Σίντσι Γουάιρα» και συνέχισε το 2010 με την εθνικοποίηση των χυτηρίων αντιμονίου. Η κυβέρνηση Μοράλες από το 2006 έχει προχωρήσει σε σειρά εθνικοποιήσεων κρίσιμων τομέων της παραγωγής, ενώ στις αρχές του προηγούμενου μήνα είχε ανακοινώσει την εθνικοποίηση της TDE, θυγατρικής της ισπανικής REE, εταιρείας που ελέγχει το ηλεκτρικό δίκτυο της Βολιβίας.

ΧΙΛΗ
Διαδήλωση ενάντια στη φασιστική σύναξη

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Δολοφόνοι, δολοφόνοι!» βροντοφώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το θέατρο «Caupolican» όπου την Κυριακή έγινε η πρεμιέρα της ταινίας «Επιχείρηση 11η Σεπτεμβρίου», ταινία ύμνος για τα χρόνια της αιμοσταγούς δικτατορίας 1973-1990 υπό τον Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Οι δρόμοι γύρω από το θέατρο μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης καθώς η αστυνομία επιχείρησε με βίαιο τρόπο να διαλύσει τη συγκέντρωση των δεκάδων χιλιάδων ενάντια στην «κληρονομιά» του Πινοτσέτ. Υπήρξαν 64 συλλήψεις και 20 τραυματίες. Ιδιαίτερη οργή προκαλεί η παγκόσμια σύναξη φασιστών για την πρεμιέρα. Η «Μαφία του Μαϊάμι», επιχειρησιακό κέντρο για ανατρεπτικές ενέργειες ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα αλλά και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ήταν το πολυπληθέστερο κομμάτι των «υψηλών προσκεκλημένων». Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον «Τελεσούρ», ο Κάρλος Χιμένες, δήμαρχος του Μαϊάμι-Ντέιντ, ο πρόεδρος της Γερουσίας της Φλόριντα Ανιτέρε Φλόρες, ο βουλευτής Μάριο Ντίας Μπάλαρτ και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο. Σύμφωνα με το δίκτυο «Mercopress», επίσης παραβρέθηκαν ο Μιγκέλ Μέντες Πινάρ, εγγονός υπουργού του Ισπανού δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο και στέλεχος του νεοναζιστικού κόμματος «Νέα Δύναμη», ο Ζαν Μαρί Λεπέν, πρώην επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» και άλλοι φασίστες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ