ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Ζητά ψήφο για να υλοποιήσει με «μεγαλύτερη ορμή» την αντιλαϊκή πολιτική

Eurokinissi

Να αξιοποιήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ως «πράσινο φως» για νέα αντιλαϊκή επέλαση είναι ο στόχος της κυβέρνησης, όπως έκανε σαφές ο Κυρ. Μητσοτάκης σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του που προβλήθηκε χθες το πρωί στον ΑΝΤ1.Χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι προτεραιότητά του είναι να παραμείνει πρωθυπουργός και όχι να μετακομίσει σε κάποιο ευρωενωσιακό πόστο στις Βρυξέλλες («Δεν με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη»), υπογράμμισε πως «όσο πιο δυνατή βγει η ΝΔ στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη ορμή θα έχει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της»,.

Στο ίδιο πλαίσιο, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, άρα είναι εγγυημένη η «πολιτική σταθερότητα» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ωστόσο ζήτησε «να μη δώσουμε λαβή και δυνατότητα κυρίως στον αντισυστημισμό». Φρόντισε δε να θυμίσει στο κεφάλαιο ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν φοβήθηκαν το «πολιτικό κόστος», αντίθετα προχώρησαν «αλλαγές (...) τόσο σημαντικές που δεν είχαν γίνει στη χώρα μας εδώ και 100 χρόνια», όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Πιάνοντας θέματα της επικαιρότητας, στα όρια της χυδαιότητας ήταν η τοποθέτησή του απέναντι στη δολοφονία της 28χρονης έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Αφού πρώτα δημιούργησε μια «μαγική εικόνα» περί δήθεν μέτρων στήριξης των κακοποιημένων γυναικών - ενώ είναι κραυγαλέα η απουσία δομών και υπηρεσιών για τη στήριξή τους - επιχείρησε να αξιοποιήσει το «περιστατικό» ως «υπενθύμιση» για «να κάνουμε βαθιές και δομικές αλλαγές στο κράτος», κόντρα στην «κουλτούρα του ωχαδερφισμού», ενώ αρνήθηκε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, με το ασύλληπτο επιχείρημα ότι «αν κάθε φορά που κάτι δεν πηγαίνει καλά στο κράτος η ευθύνη φτάνει πάντα στην κορυφή, θα είχαμε παραιτήσεις κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα».

Οσο για το φαινόμενο της σχολικής βίας, παρέπεμψε στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα - που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αλλά στην πράξη το αξιοποιούν για να επιβάλουν περισσότερη καταστολή σε βάρος των μαθητικών κινητοποιήσεων - και επιχείρησε να δημιουργήσει απαράδεκτους συνειρμούς, λέγοντας ότι «αν δεν βάλουμε όρια και ένα πλαίσιο στα παιδιά 14-15 ετών», «θα πάνε στο πανεπιστήμιο (...) θα πάρουν και τη μολότοφ και μετά θα θεωρούν ότι το να τα σπάνε όλα είναι κοινωνικός αγώνας»!

Ντράπηκε και η ντροπή για τα Τέμπη

Στο ίδιο μοτίβο, ντράπηκε και η ντροπή όταν η συζήτησε έφτασε στο έγκλημα των Τεμπών, με τον πρωθυπουργό να σπεύδει να χαρακτηρίσει «συνωμοσιολογία» τις καταγγελίες για συγκάλυψη, επαναλαμβάνοντας για χιλιοστή φορά τον πολύ βολικό για το σύστημά τους ισχυρισμό ότι «συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης».

Οσον αφορά την αποδεδειγμένη κοπτοραπτική στις ηχογραφημένες συνομιλίες προκειμένου ακριβώς να ενισχυθεί η συγκάλυψη για τις αιτίες του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος, υποστήριξε ότι «πιθανώς» να έγινε μοντάζ αλλά ο ίδιος ...δεν το γνωρίζει, και μένει «να το αποδείξει η Δικαιοσύνη, αν είναι έτσι», με μεγάλο το άγχος του να πείσει ότι «δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη σε αυτό».

Να βγάλει λάδι την κυβέρνηση προσπάθησε και για το μπάζωμα στον χώρο του εγκλήματος, ισχυριζόμενος για την απόφαση αυτή ότι «επιχειρησιακά την πήραν οι άνθρωποι στο πεδίο», ενώ προσπάθησε ξανά να επιβάλει σιωπητήριο για το θέμα, με τον απαράδεκτο, βαθιά αντιδημοκρατικό ισχυρισμό ότι μόνο οι γονείς των θυμάτων «έχουν δικαίωμα σε αυτήν την ιστορία να κάνουν τον θυμό τους πραγματική οργή».

Για την ακρίβεια που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, καταρχάς επιβεβαίωσε ότι η ανάπτυξη του κεφαλαίου δεν φέρνει κανένα όφελος στον λαό: «Η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντική πρόοδο (...) Από την άλλη, πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ και ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών», είπε, ενώ επανέλαβε όσα ψέματα λέει στον λαό εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, ότι «είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας» ή ότι «έχουμε κάνει αρκετά πράγματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Επιβεβαιώνοντας επίσης τα μνημόνια διαρκείας που είναι σε ισχύ, ξέκοψε τη συζήτηση για κάποια μέτρα στήριξης με κάποια επιδόματα, καθώς θύμισε ότι η χώρα έχει υποχρέωση «να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί πρέπει να μειώσει το χρέος της».

Τέλος, μπροστά στο υπό ευρωατλαντική εποπτεία παζάρι με την Τουρκία, και ενώ προχθές για άλλη μια φορά το τουρκικό ΥΠΕΞ έθεσε ανοιχτά ζήτημα «γκριζαρίσματος» του Αιγαίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης το προσπέρασε, καλώντας στη «μεγάλη εικόνα» της «εξομάλυνσης» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς «μια πιο στενή οικονομική συνεργασία» μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών. Στο μεταξύ, παρουσίασε ως κατόρθωμα ότι «δεν έχουμε, εδώ και παραπάνω από 12 μήνες, παραβιάσεις και παραβάσεις», καλώντας τον λαό περίπου να πανηγυρίσει επειδή εντός ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν πετάνε τουρκικά μαχητικά πάνω από τα νησιά του.

ΣΥΡΙΖΑ
Παλεύει να «επανισορροπήσει» το σάπιο σύστημα...

«Παρών» στην πολιτική δηλώνει ο Τσίπρας, με «καρφιά» στον Στ. Κασσελάκη

Μία ακόμα επιβεβαίωση της στρατηγικής σύμπλευσης με τη ΝΔ ήταν η συνέντευξη του Στ. Κασσελάκη χτες στο εξαιρετικά φιλόξενο MEGA - φιλοξενία που ανταπέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποδεχόμενος την εκπομπή στο νεοαποκτηθέν πανάκριβο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, από όπου επανέλαβε τις γνωστές προτάσεις του κόμματός του εντός και επί τα αυτά μιας διαχείρισης που στον πυρήνα της έχει τη διασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, εχθρικής προς τον λαό και τα δικαιώματά του.

Εξήγησε πολλές φορές ότι οι προτάσεις του για τη φορολογία δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, αντιθέτως θα ενισχύσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ζήτησε περισσότερη αστυνόμευση και μέτρα «αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης πολίτη - αστυνομίας», ενώ τάχθηκε υπέρ της επέμβασης της αστυνομίας στα πανεπιστήμια «αν υπάρχουν βανδαλισμοί». Επικρότησε δε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας την ίδια ώρα ότι ...ο γάμος δεν σημαίνει τίποτα για τη σχέση δύο ανθρώπων, ενώ δήλωσε πως αν χάσει με δέκα μονάδες ...δεν θα πρόκειται για ήττα! Ρωτήθηκε για τον Αλ. Τσίπρα, για τον οποίο δήλωσε ότι υποστηρίζει το κόμμα και τις προτάσεις του, και μάλιστα ότι είναι πολύ ικανοποιημένος απ' αυτές...

Κάτι που πάντως δεν φάνηκε στη συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, όπου άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του διαδόχου του, λέγοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του» και προσθέτοντας πως «Είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μία παρακαταθήκη και να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές που δεν εξηγήθηκαν ή παρερμηνεύτηκαν. Η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής. Εχουμε φτάσει σε απαξίωση της πολιτικής. Δεν είναι μόνο το TikTok πολιτική. Θέλω να διεκδικήσω τον ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο, με το Ινστιτούτο».

Κατά τον Αλ. Τσίπρα, το διακύβευμα των ευρωεκλογών «είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα». «Η εικόνα αυτήν τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «δεν είναι εύκολο για τον κ. Μητσοτάκη να τρέχει με αντίπαλο τον κανένα και να τον κερδίσει ο κανένας».

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως είναι κρίσιμο θέμα «η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Ετσι θα έβλεπα και την ενίσχυση της Αμυνας», όπως ακριβώς και η ΝΔ, ενώ υποκριτικά μέμφθηκε την ΕΕ, που πρωτοστατεί στους ιμπεριαλιστικούς - πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, ότι απέναντι σε Παλαιστίνη και Ουκρανία «θα περίμενε να είναι πιο δραστήρια στη διπλωματία, για να σταματήσει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και για την ειρήνη στην Παλαιστίνη».

Γ. ΓΚΙΟΚΑΣ
«Φιάσκο» οι δήθεν αυστηροί έλεγχοι στην επιστολική ψήφο

«Φιάσκο οι αυστηροί έλεγχοι, η διαφάνεια και οι κυρώσεις, φιάσκο όλη η προπαγάνδα για την επιστολική ψήφο, για τα δήθεν τεχνικά εμπόδια και τα κριτήρια που αν αίρονταν θα ψηφίσουν περισσότεροι, μιας και οι εγγεγραμμένοι είναι πολύ λιγότεροι από τις προσδοκίες της κυβέρνησης», τόνισε χτες, μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και αφορά στην περαιτέρω «χαλάρωση» της διαδικασίας ταυτοποίησης των εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου.

Συγκεκριμένα, νομοθετεί ότι η ταυτοποίηση του εκλογέα δεν θα γίνεται με έγγραφο και φωτογραφία, αλλά επικουρικά μέσω ενός αριθμού pin που θα λαμβάνει ο εκλογέας που εγγράφεται στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου.

Οπως σχολίασε ο Γ. Γκιόκας, έτσι η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν θα είναι δυνατή η ταυτοποίηση του εκλογέα από υπάλληλο κούριερ, και έτσι «χαλαρώνει» κι άλλο τη διαδικασία με το pin, το οποίο θα μπορεί να δίνεται σε άλλο πρόσωπο και να χρησιμοποιείται από όποιον να 'ναι.

Ταυτόχρονα, εξαφανίζεται επί της ουσίας η ποινική ρήτρα αν ο πάροχος δεν ανταποκριθεί στην ευθύνη να παραδώσει τους φακέλους, καθώς το πρόστιμο από 10.000 γίνεται 100 ευρώ! «Κι αυτό γιατί κανένας ιδιωτικός πάροχος δεν δέχεται να υπογράψει σύμβαση όταν θα έχει κυρώσεις, άρα... εξαφανίζονται οι κυρώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στην κριτική που έκανε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ προειδοποιώντας ότι ανοίγει επικίνδυνος δρόμος, για τη χειραγώγηση της ψήφου και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Θύμισε πως το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τον νόμο συνολικά, ενώ το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν επί της αρχής στην επιτροπή, όπως και ότι η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, στην τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ, απαντούσε ότι υπάρχουν εγγυήσεις και πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ωστόσο, όπως είπε ο Γ. Γκιόκας, από τότε μέχρι σήμερα υπήρξε το σκάνδαλο Ασημακοπούλου, όπου έγιναν φύλλο και φτερό τα προσωπικά δεδομένα εκλογέων, με την ευρωβουλευτή της ΝΔ να παραδέχεται στη συνέχεια ότι τα πήρε από τον μηχανισμό της ΝΔ στο υπουργείο Εσωτερικών. Και επανέλαβε το αίτημα για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου πρέπει να έρθουν η Αν. - Μ. Ασημακοπούλου, η Ν. Κεραμέως και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να δώσουν εξηγήσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στις ευρωεκλογές επιλέγουμε όσους θα εκπροσωπήσουν γνήσια τα λαϊκά συμφέροντα στο Eυρωκοινοβούλιο

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο κύριος Μητσοτάκης είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει να εκπροσωπήσει την Ευρώπη στην Ελλάδα, αλλά την Ελλάδα στην Ευρώπη. Αυτό που στην πραγματικότητα όμως εκπροσωπεί είναι την πολιτική της ΕΕ και τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, από όπου απορρέουν όλα τα μεγάλα προβλήματα του λαού, από την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας μέχρι το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του.

Συνεπώς, το κρίσιμο στις ευρωεκλογές δεν είναι να επιλέξουμε "εκπροσώπους" αυτής της πολιτικής, οι οποίοι βρίσκονται και σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, άλλα όσους την αντιμάχονται και θα εκπροσωπήσουν γνήσια και μαχητικά τα λαϊκά συμφέροντα στο Ευρωκοινοβούλιο, με ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ