ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Αναίτια η αντικατάσταση προϊσταμένης του Ρ/Σ Κέρκυρας της ΕΡΑ

Σχετική Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή από βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης και Λιάνα Κανέλλη, με αφορμή την αναίτια αντικατάσταση της προϊσταμένης του Περιφερειακού Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας της ΕΡΑ.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: «Η αντικατάσταση της διευθύντριας του Περιφερειακού Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας της ΕΡΑ αποτελεί μια χονδροειδή κυβερνητική παρέμβαση σε βάρος της ενημέρωσης, της πολυφωνίας και της δημοκρατικής πληροφόρησης των κατοίκων της Κέρκυρας και της Δυτικής Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη διευθύντρια εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στην ΕΡΤ ΑΕ και τα τελευταία 4 χρόνια ήταν προϊσταμένη του Περιφερειακού Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας της ΕΡΑ, ασκώντας τα καθήκοντά της με επιτυχία, όπως φαίνεται από την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας, την αύξηση της αξιοπιστίας του σταθμού, αλλά και των διαφημιστικών του εσόδων κλπ. Ωστόσο, η κυβέρνηση δε δίστασε -πέρα από κάθε δεοντολογία- να αντικαταστήσει ένα μόνιμο υπάλληλο της ΕΡΤ με ένα δημοσιογράφο, ο οποίος διαθέτει καταφανώς λιγότερα τυπικά προσόντα και εργαζόταν στο σταθμό σαν εξωτερικός συνεργάτης με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας. Συνεπώς, είναι βάσιμη η καταγγελία της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων ότι αυτή η βαθιά αντιδημοκρατική μεθόδευση «μόνον ως εξυπηρέτηση "ημετέρων" μπορεί να εκληφθεί».

Στην πραγματικότητα αυτή η απαράδεκτη πρακτική - που θα φθείρει ακόμα περισσότερο την ήδη πεσμένη αξιοπιστία της ΕΡΤ - στοχεύει στον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο της δημόσιας ΕΡΤ, ακόμα και των περιφερειακών σταθμών, με απολύτου εμπιστοσύνης πρόσωπα».

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο υπουργός:

α) Με δεδομένη την τετραετή επιτυχή θητεία της προϊσταμένης του Περιφερειακού Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας της ΕΡΑ για ποιο λόγο η διοίκηση της ΕΡΤ - πέρα από κάθε δεοντολογία και μη λαμβάνοντας υπόψη ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά κριτήρια - την αντικατέστησε με έναν εξωτερικό συνεργάτη του σταθμού, επειδή αυτός είναι «ημέτερος» και με καταφανή στόχευση την πλήρη εξυπηρέτηση των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων σε βάρος της πολυφωνικής, δημοκρατικής πληροφόρησης;

β) Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να επαναφερθεί άμεσα στη θέση της η αναίτια αντικατασταθείσα προϊσταμένη του Περιφερειακού Ραδιοφωνικού Σταθμού Κέρκυρας της ΕΡΑ;

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας...

Με ποταμούς ευρώ επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ενωση να προσελκύσει τις βαλκανικές χώρες

Με το 1,6 δισ. ευρώ των προγραμμάτων βοήθειας η ΕΕ στοχεύει να βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Κρις Πάτεν, επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που επισκέφθηκε την έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ανασυγκρότηση.

Διευκρίνισε ότι για τα προγράμματα που διαχειρίζεται η Υπηρεσία έχει υπογράψει συμβάσεις για περισσότερο από το 80% και εκταμιεύσει σχεδόν 70% όλων των πιστώσεων της ΕΕ που της ανατέθηκαν μέχρι το τέλος του 2001. Συνολικά, είπε, μέχρι το 2006 θα διατεθούν 4,65 δισ. ευρώ, δηλαδή 800 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. Πρόσθεσε ότι το έργο της Υπηρεσίας βοηθά στη δημιουργία «ευνοϊκού περιβάλλοντος» για την εφαρμογή της συνεχιζόμενης και επίπονης πολιτικής διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ αναφέρθηκε πρώτα στις επιθέσεις αυτοκτονίας, ζητώντας απ' όλες τις χώρες να τις καταδικάσουν, και στη συνέχεια έκανε λόγο για τον Σαρόν, από τον οποίο ζήτησε να ακούσει τη διεθνή κοινότητα και να αποσύρει τα στρατεύματα από τα παλαιστινιακά εδάφη. Οσον αφορά στην επίσκεψη του Κ. Πάουελ στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι εκφραστής των απόψεων της διεθνούς κοινότητας(!) και ότι θα πρέπει να τον ακούσουν προσεκτικά Ισραήλ και Παλαιστίνιοι. Ακόμη σημείωσε ότι δεν αποδέχεται την κριτική πως η ΕΕ αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων στο θέμα του παλαιστινιακού προβλήματος και της ισραηλινής επιθετικότητας.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Χορτοφάγος λύκος

Η αγάπη μου για την Αθήνα με κάνει να παρακολουθώ συστηματικά τους υποψηφίους δημάρχους. Ετσι είδα στην εκπομπή της κ. Στάη για τη μάχη της Αθήνας, που φυσικά ήταν αφιερωμένη στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη, το σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Δεν ξαφνιάστηκα, αντιθέτως. Αυτονόητα μου φάνηκαν όσα έλεγε, με τις φιλοφρονήσεις του για την Ντόρα κι ό,τι άλλο χριστιανικό θέλετε να προσθέσετε για το σκηνοθέτη. Ενα χασμουρητό είχε αρχίσει να σχηματίζεται ανάμεσα Στάη - Ντόρας και Νίκου, και ο τελευταίος κατάλαβε πως έπρεπε κάτι να πει για να το σπάσει. Ετσι ανέφερε, για τον υποψήφιο της Αριστεράς (δηλαδή τον Χαλβατζή, γιατί ο κ. Νίκος είναι γνωστός συνασπισμένος, οπότε εξαιρείται ο Κουβέλης), τη γνωστή παροιμία ότι ο λύκος κι αν εγέρασε κλπ, υπονοώντας ότι οι κομμουνιστές παίζουν μια ζωή στα ίδια. Αφού λοιπόν βρήκε γάντι για να πετάξει, ας μπω στον άχαρο ρόλο να το σηκώσω. Να μιλήσω για το χορτοφάγο λύκο της Αριστεράς, που συνεχίζει σε πείσμα κάθε Κούνδουρου. Το χορτοφάγο λύκο εκπροσωπεί ο Σπύρος Χαλβατζής κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Ο Σπύρος Χαλβατζής μεγάλωσε σε μια γενιά που έβγαλε αγωνιστές μέσα σ' ένα περιβάλλον χαφιέδων, λακέδων και χαβαλέδων. Εμεινε αταλάντευτος προς όλους και φύλαξε ως κόρη οφθαλμού την αξιοπρέπειά μας, αυτό που έχουμε ανάγκη. Σε αντίθεση με τον Κούνδουρο, που ζει σε μια ιδιόμορφη κατάσταση ασυλίας, σαν να είναι βουλευτής. Δικαίωμά του να κρύβεται αδέξια πίσω από τη μοναδική ταινία που, ουσιαστικά, έχει γυρίσει, το «Δράκο», και να μην κάνει τίποτ' άλλο από το να ζητάει. Ας ζητάει. Από την άλλη, ο Σπύρος Χαλβατζής, υπηρετώντας την αγαπημένη Αριστερά, είναι υποχρεωμένος να δίνει από αυτό που δεν έχει. Ας το καταλάβουν όλοι. Σ' όλες τις εκλογές δεν υπάρχει ασυλία για κανέναν. Ο καθένας θα κρίνεται όχι από το παρελθόν του ή από τις φιλοδοξίες του για ένα λαμπρό μέλλον, αλλά από το τώρα, που ανοίγεται μπροστά μας και το μοιραζόμαστε.


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 θα μεταδοθεί η 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ (6/4/2002). Επιμέλεια - παρουσίαση Ανδρέας Θερμός.
  • Στις 20.00 «Το Στίγμα». Το τηλεοπτικό περιοδικό του «902» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Χρήστος Μαργανέλης, φιλοξενεί τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που επέστρεψαν από την Παλαιστίνη, Δημήτρη Καλτσώνη μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης και της ΕΕΔΥΕ και Λουκά Καβακλή μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.
  • Στις 22.00 θα μεταδοθούν στιγμιότυπα από τη μεγάλη συναυλία - συλλαλητήριο αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Ο ήχος της σιωπής και της γραφής» καλεσμένος ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Σαν τον κλέφτη μέσ' τη νύχτα». Επιμέλεια - παρουσίαση Σοφία Αδαμίδου.
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Διαμαρτυρία στους σχολάρχες

Συνεχής και καθημερινή είναι η παρέμβαση της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, όπου διαπιστώνεται ότι καταστρατηγούνται βασικά και κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα. Τελευταίο παράδειγμα η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», αποτελούμενη από τους Δημήτρη Καλτσώνη, Χάρη Παπαμάργαρη και Δημήτρη Σουλιώτη, επισκέφτηκε τον Δ. Κορέλα, ιδιοκτήτη της «ΚΟΡΕΛΚΟ» και πρόεδρο των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολών (ΙΕΚ κλπ.) προκειμένου να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας για θέματα παραβιάσεων συνδικαλιστικών ελευθεριών στις ιδιωτικές σχολές.

Η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» μετέφερε στον κ. Κορέλα τις καταγγελίες του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, βάσει των οποίων οι δραστηριότητες του Συλλόγου σε πολλές περιπτώσεις παρεμποδίζονται, ενώ συχνά απαγορεύεται ακόμη και η πρόσβαση των συνδικαλιστών στις σχολές. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» κατέστησε σαφές ότι θεωρεί αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δημοκρατικό δικαίωμα τη συνδικαλιστική δράση, γεγονός εξάλλου που κατοχυρώνεται νομικά και συνταγματικά. Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων θα προστατεύσουν σε κάθε περίπτωση τις στοιχειώδης δημοκρατικές κατακτήσεις, οι οποίες αποτελούν καρπό σκληρών και μακροχρόνιων αγώνων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ