ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στη Μαρτζάχ

Οικογένεια Αφγανών προσφύγων που έφυγε από την εστία της, ενόψει γενικευμένων πολεμικών επιχειρήσεων
Οικογένεια Αφγανών προσφύγων που έφυγε από την εστία της, ενόψει γενικευμένων πολεμικών επιχειρήσεων
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Στρατιωτικές επιχειρήσεις σημειώθηκαν χτες στην περιοχή της πόλης Μαρτζάχ, στην αφγανική επαρχία Χελμάντ, όπου τις επόμενες μέρες αναμένονται γενικευμένες πολεμικές συγκρούσεις. Ηδη από τις αρχές της βδομάδας οι κατοχικές αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τον αφγανικό στρατό έχουν αρχίσει να κατακλύζουν την περιοχή, απομακρύνοντας τους αμάχους, μεταφέροντας εκεί χιλιάδες στρατιώτες και προετοιμάζοντας μια από τις χειρότερες πολεμικές συγκρούσεις από την αρχή του πολέμου, με τη δικαιολογία της εκκαθάρισης της περιοχής που θεωρείται «προπύργιο των Ταλιμπάν» και κέντρο ναρκω-καλλιεργειών.

Αξιωματούχοι των κατοχικών δυνάμεων ανέφεραν ότι οι χτεσινές συγκρούσεις ήταν περιορισμένες, χωρίς να υπάρξουν θύματα, υποστηρίζοντας ότι οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να προκαλέσουν το στρατό να εμπλακεί σε μάχη πριν είναι πλήρως προετοιμασμένος. Από την πλευρά των Ταλιμπάν, την ίδια στιγμή διαρρέεται ότι προετοιμάζονται για «ανταρτοπόλεμο», προκειμένου να προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες απώλειες στις κατοχικές - κυβερνητικές δυνάμεις.

Στην περιοχή της Μαρτζάχ ζουν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι, που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και μπορούν ήδη να θεωρούνται τα πρώτα θύματα των επιχειρήσεων στην περιοχή, αφού άρχισαν να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Την ίδια στιγμή, επίσκεψη στην Καμπούλ πραγματοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, υποστηρίζοντας ότι ο γαλλικός στρατός θα παραμείνει στο Αφγανιστάν «όσο χρόνο απαιτείται, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας» και να διασφαλιστεί η «σταθερότητα του Αφγανιστάν», σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εγκάθετο Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Πολεμικό σκηνικό επικρατεί και στο Πακιστάν, όπου σε επίθεση αυτοκτονίας στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στο πέρασμα Κίμπερ, σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και επτά αστυνομικοί, την Τετάρτη. Ακόμα τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 20 ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν.

Αντιμέτωποι και με τον καιρό

Εν τω μεταξύ, τραγική είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν, λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων, που αποτελούν ακόμα ένα θανάσιμο εχθρό για το λαό, που επιχειρεί να επιβιώσει μέσα στην ιμπεριαλιστική κατοχή. Τουλάχιστον 171 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής και 125 τραυματίστηκαν από χιονοστιβάδες, ενώ οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θυμάτων πιθανότατα θα αυξηθεί, δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στη χώρα. Οι αρχές δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσα οχήματα έχουν παγιδευτεί στο χιόνι. Περισσότερες από 36 χιονοστιβάδες αναφέρουν ότι απέκλεισαν το πέρασμα Σαλάνγκ, σε υψόμετρο 3.400 μέτρων, τη βασική οδική αρτηρία ανάμεσα στην Καμπούλ και τις βόρειες περιοχές της χώρας.

ΙΡΑΝ
Επέτειος με «πυρηνικές» αναφορές και σκληρή καταστολή

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Διανθισμένη με αλλεπάλληλες αναφορές στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ήταν η χτεσινή πανηγυρική ομιλία του προέδρου Αχμαντινετζάντ στην κεντρική πλατεία Αζάντι της Τεχεράνης, ενώπιον ενός πραγματικά εντυπωσιακού, σε όγκο, πλήθους που συμμετείχε στις καθεστωτικές εκδηλώσεις για την 31η επέτειο από την επιστροφή του Ρουχολάχ Χομεϊνί στο Ιράν το 1979, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Αχμαντινετζάντ υποστήριξε ότι «εντός λίγων μηνών» το Ιράν θα είναι σε θέση να παράγει επαρκές πυρηνικό καύσιμο για τους ερευνητικούς αντιδραστήρες του, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχόλιο προφανώς αποτελούσε «απάντηση» σε εμπιστευτικό έγγραφο επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που υποστήριζαν ότι η διαδικασία εμπλουτισμού, που ήδη άρχισε στο Ιράν, είναι εξαιρετικά χαμηλής εμβέλειας και αποτελεσματικότητας.

Οι ΗΠΑ χτες, πίεζαν ανοιχτά, όπως και η Γαλλία, για υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων. Παράλληλα, η αμερικανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ζητούσε να συζητηθεί «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν». Μια πρόταση που φαίνεται ότι θα «προωθήσει» και η ΕΕ, αφού, χθες, η εκπρόσωπος της Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, Κάθριν Αστον, εξέφρασε την «υποστήριξή της σε όσους διαδηλώνουν στο Ιράν για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία», επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι όλα αυτά τα «ιδεώδη» συνδέονται άρρηκτα με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα γιατί σε άλλες περιπτώσεις οι Βρυξέλλες μοιάζουν «να μη βλέπουν και να μην ακούν τίποτε».

Η αμερικανική ηγεσία προχώρησε, επίσης, σε περαιτέρω ενίσχυση των δικών της κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, επιβάλλοντας ακόμη περισσότερες απαγορεύσεις στις συναλλαγές με οποιεσδήποτε εταιρείες θεωρούνται «θυγατρικές» των «Φρουρών της Επανάστασης». Την επιβολή κυρώσεων εμφανίζεται να εξετάζει σοβαρά, πλέον, και η Ρωσία που προειδοποιούσε το Ιράν ότι «η συμπεριφορά του εντείνει, δικαίως, τις αμφιβολίες για τις προθέσεις του». Από την άλλη, η Κίνα επέμεινε στη διπλωματική λύση, όπως και η Βραζιλία.

Σκληρή καταστολή

Με εκατοντάδες συλλήψεις, ώρες πριν την πραγματοποίηση των μεγάλων επετειακών συγκεντρώσεων, χτες, στις οποίες είχαν δώσει ραντεβού και οι οπαδοί της «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, το ιρανικό καθεστώς προσπάθησε, με επιτυχία ουσιαστικά, να καταπνίξει εν τη γενέσει τους πιθανές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Εκτός των συλλήψεων, εκατοντάδες άνδρες των παραστρατιωτικών σωμάτων επιτέθηκαν με αγριότητα, όπως μετέδιδαν με αλλεπάλληλες διακοπές, οι αντιπολιτευτικές ιστοσελίδες, σε στελέχη της «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας, και στους επικεφαλής Μεχντί Καρουμπί, Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, τον πρώην πρόεδρο Μουχάμαντ Χαταμί.

Η σύζυγος του Μουσαβί φέρεται να τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ για αρκετές ώρες υπό κράτηση τέθηκε και η εγγονή του Χομεϊνί, Ζάχρα Εσχράγκι, η οποία έχει συνταχθεί με τους «μεταρρυθμιστές». Συνελήφθη και ο σύζυγός της, Ρεζά Χαταμί, αδελφός του πρώην προέδρου. Σύμφωνα με τις ελάχιστες υπάρχουσες πληροφορίες, η καταστολή με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές δεν επέτρεψε να μπορέσουν να συνενωθούν σε μεγάλες ομάδες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πραγματικά και διπλωματικά πυρά

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, χτες το μεσημέρι, στη μεθόριο της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινού στρατού. Από τα πυρά, στο ύψος του προσφυγικού καταυλισμού αλ Μπουρέιγ, σκοτώθηκε ένας ένοπλος της «Τζιχάντ» και τραυματίστηκαν άλλα τρία άτομα, εκ των οποίων τα δύο μικρά κορίτσια. Τόσο χτες όσο και προχτές, οπότε ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχή γύρω από το ήδη κατεστραμμένο αεροδρόμιο στη νότια Γάζα, η ισραηλινή πλευρά ισχυρίστηκε ότι έπληξε σημεία από τα οποία εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον της.

Την ίδια ώρα, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτωνόταν από το μαχαίρι Παλαιστινίου αστυνομικού, στη Δ. Οχθη. Η επίθεση, πάντως, όπως δείχνουν οι πρώτες αντιδράσεις των ισραηλινών αρχών εκτιμάται ότι επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό ενός «άρρωστου ανθρώπου». Οι δε παλαιστινιακές αστυνομικές αρχές ανακοίνωναν, για πρώτη φορά, τη σύλληψη έξι Παλαιστινίων ως «οπαδών της αλ Κάιντα», οι οποίοι κατέστρωναν σχέδια κατά της «Φατάχ» αλλά και της «Χαμάς», ως απίστων.

Ημίμετρο μεν αλλά...

Μια πρώτη ικανοποίηση εξέφραζαν, χτες, εκπρόσωποι παλαιστινιακών, ισραηλινών και διεθνών οργανώσεων κατά του διαχωριστικού τείχους στη Δ. Οχθη μετά τη γνωστοποίηση, από την ισραηλινή κυβέρνηση, της «επαναχάραξης» του τμήματος του τείχους που περικυκλώνει το χωριό Μπι'ιλίν. Το συγκεκριμένο χωριό έχει γίνει σύμβολο των διαδηλώσεων κατά του τείχους, καθώς πραγματοποιείται, εδώ και πέντε χρόνια, διαμαρτυρία κάθε Παρασκευή στα όρια του τείχους.

Συχνά, οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν πληγεί από τον ισραηλινό στρατό. Εξι διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ είχε ζητήσει την επαναχάραξη του συγκεκριμένου τμήματος από το 2007. Οπως υπογράμμιζαν και οι ακτιβιστές, δεν πρόκειται για νίκη αφού η κατασκευή του τείχους συνεχίζεται. Είναι, όμως, επεσήμαιναν, μια απόδειξη ότι ο επίμονος και σταθερός αγώνας φέρνει αποτελέσματα, έστω και μικρά αρχικώς.

Και λιβανικά «πυρά»

Μία περίπου βδομάδα μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις Σύρων αξιωματούχων, και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι δήλωνε, στο BBC, εξαιρετικά ανήσυχος «για τις διαρκώς κλιμακούμενες απειλές του Ισράηλ». Ο Χαρίρι αναφέρθηκε σε αλλεπάλληλες παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου και για προκλητική συμπεριφορά εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας.

«Αν το Τελ Αβίβ πιστεύει ότι εξαπολύοντας έναν πόλεμο θα διχάσει το Λίβανο, κάνει λάθος», τόνισε ο Χαρίρι. «Ολος ο Λίβανος θα μείνει ενωμένος και ο λιβανικός στρατός θα πολεμήσει στο πλευρό της "Χεζμπολάχ"» κατέληξε.

  • Την κατηγορηματική καταδίκη του για την εισβολή του ισραηλινού στρατού στα γραφεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης καθώς και φιλειρηνικών οργανώσεων που στεγάζονταν στο ίδιο κτίριο, στη συνοικία αλ Μπίρεχ, της Ραμάλα, εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για συνέχιση της γνωστής βάρβαρης πολιτικής της ισραηλινής κατοχής.
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εκδηλώσεις για τον Μαντέλα

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Νοτιοαφρικανών και ποικιλία εκδηλώσεων γιορτάστηκε χτες σ' όλη τη Νότια Αφρική η εικοστή επέτειος από την απελευθέρωση του πρώτου προέδρου της δημοκρατικής (μετά το τέλος του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ) Νότιας Αφρικής και πρώην ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από 27 χρόνια φυλάκισης.

Χιλιάδες κόσμου μαζεύτηκε στο Βίκτορ Βέστερ (κοντά στο Κέιπ Τάουν) όπου ήταν η τελευταία φυλακή στην οποία εξέτισε ποινή κάθειρξης ο Νέλσον Μαντέλα αλλά και δεκάδες στελέχη του ANC και του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ (SACP), που ήταν παρόντα στην εκδήλωση που έγινε αφορμή να αναδειχθεί το μεγαλείο και το δίκαιο του αγώνα του νοτιοαφρικανικού λαού κατά του ρατσιστικού καθεστώτος της μειοψηφίας των λευκών «Αφρικάνερς», που ως τα τέλη της δεκαετίας του '80 στηριζόνταν απροκάλυπτα από τον διεθνή ιμπεριαλισμό. Ωστόσο, ο 91χρονος σήμερα Μαντέλα δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ