ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Απάντηση στην κοροϊδία

Δυναμικό αγροτικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Δυναμικό και μαχητικό συλλαλητήριο με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα πραγματοποίησαν χτες το πρωί, στη Χαλκίδα, οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας και της περιοχής των Ψαχνών, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια πολιτική, που πολλοί από τους σημερινούς αγρότες της περιοχής Μαντουδίου τη βίωσαν για πρώτη φορά και ως πρώην εργαζόμενοι των μεταλλευτικών επιχειρήσεων «πρώην Σκαλιστήρη» και «πρώην Παπαστρατή», όταν με κυβερνητική ευθύνη (τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ) μπήκε λουκέτο στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα η οικονομία να εκτιναχτεί στο 75%, η φτώχεια και η εξαθλίωση να μπει σε όλα τα σπίτια. Η οργή και η αγανάκτηση των βαμβακοπαραγωγών του Μαντουδίου, γι' αυτό το δεύτερο κύμα δοκιμασίας που εκφράζεται τώρα με το επιχειρούμενο ξεκλήρισμα από τη γη και τα χωριά τους, ήρθε να ενωθεί με την κραυγή απόγνωσης και διαμαρτυρίας των σιτοπαραγωγών της Λίμνης και της περιοχής Ψαχνών, για να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός. Το πετσόκομμα της επιδότησης των σιτοπαραγωγών της Εύβοιας λόγω υπέρβασης του πλαφόν, οι 1.600 παραγωγοί που δε δικαιούνται επιδότηση και τα προβλήματα χαρτογράφησης που άφησαν απέξω 25.000 στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών, ήταν οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και τους οδήγησαν στο δυναμικό συλλαλητήριο που είχε χρόνια να ζήσει η Χαλκίδα.

«Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά», είχε δηλώσει στο «Ρ» μια μέρα νωρίτερα ο Νίκος Ευγενικός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δάφνης και σιτοπαραγωγός ο ίδιος. «Μας κοροϊδεύουν, πήγαμε στην Ενωση Εύβοιας και μας είπαν ότι έγινε λάθος στη μηχανοργάνωση. Αλλοι μας λένε στην καταγραφή. Η υπόθεση είναι ότι η κυβέρνηση έκοψε πάνω από 700-800 εκατομμύρια της επιδότησης σιτηρών, επειδή λέει υπερβήκαμε το πλαφόν του νομού».

Τα τρακτέρ σε... προσυγκέντρωση έξω από τη Χαλκίδα
Τα τρακτέρ σε... προσυγκέντρωση έξω από τη Χαλκίδα
«Ετσι είναι τα πράγματα, συμπληρώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Γιακουμέκης, σιτοπαραγωγός, από τις Ροδιές. Δε φτάνει που καθυστέρησαν κάμποσους μήνες να στείλουν την επιδότηση, τώρα μας λένε όπου έχουν γίνει λάθη, να κάνουμε ενστάσεις. Δηλαδή ακόμα ένα χρόνο παράταση. Και τα χρέη μας στην τράπεζα ποιος θα τα πληρώσει; Αγώνας και πάλι αγώνας έστω κι αν το πήραμε αργά χαμπάρι» καταλήγει.

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου, βαμβακοπαραγωγός, από το Σπαθάρι (μέχρι το 1990 δούλευε στο συγκρότημα «πρώην Σκαλιστήρη») είχε μια καλή παραγωγή φέτος και υπολόγιζε ότι θα μπορέσει με τα χρήματα να βγάλει κάποια χρέη από πάνω του. Πού, όμως, τέτοια πράγματα...

«Το πλαφόν που μπήκε απ' το υπουργείο, μας λέει, είναι στα 300 κιλά ανά στρέμμα, κατά μέσο όρο. Αρα 100-150 κιλά ανά στρέμμα κάθε παραγωγού είναι μη επιλέξιμα και τα δώσαμε στους εκκοκκιστές με εμπορική τιμή 60-70 δρχ. το κιλό κι αυτά θα δούμε αν θα τα πάρουμε αφού έγινε ανάκληση τιμολογίων. Πώς θα ζήσουμε αφού έχουμε μικρό κλήρο; Δε χωράει συζήτηση ότι μοναδική μας ελπίδα είναι ο αγώνας. Και να σας πως γιατί το λέω αυτό: Παλιά, στου Σκαλιστήρι, μας έλεγαν "μην κάνετε αγώνα, σταματήστε τις κινητοποιήσεις γιατί θα κλείσει το έργο". Οταν σταματήσαμε, όχι μόνο δε συνέχισε η λειτουργία του, αλλά 3.500 εργαζόμενοι βρεθήκαμε χωρίς δουλιά και μπήκε οριστικά λουκέτο».

Τι θα γίνει με τα προβλήματα του βαμβακιού, της επιδότησης των σιτοπαραγωγών, με τις καταστροφές από την πρόσφατη κακοκαιρία; Απάντηση δε δόθηκε ούτε απ' τον νομάρχη, ούτε από τη φιλοκυβερνητική και νεοδημοκρατική διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας, με τους οποίους συναντήθηκε η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών. Το σίγουρο είναι ότι «έχει λάκκο η φάβα». Μήπως πάει καλύτερα η ελαιοπαραγωγή, τα οπωροκηπευτικά, οι άλλες καλλιέργειες, οι αγροτικές υποδομές; Σαφώς όχι. Η αντιαγροτική επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ είναι «εφ' όλης της ύλης». Κι έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, απ' το σύνολο των αγροτών σε συντονισμένο και μακροχρόνιο αγώνα, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους παραγωγούς, το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Στ. Λιαγκάκης. Γι' αυτό τα μπλόκα που βγήκαν το Σάββατο στην Ιστιαία, στη Λίμνη, στην Αγία Αννα και στον κόμβο του Μαντουδίου στη Χαλκίδα και τον αποκλεισμό για δύο ώρες της κεντρικής οδού της πόλης, θα έχουν συνέχεια. Αυτή ήταν και η ομόφωνη απόφαση των αγροτών που πήραν μέρος.

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από τη Νομαρχία Εύβοιας αγωνιστικό χαιρετισμό και τη συμπαράσταση της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ μετέφερε ο Γ. Αργύρης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ και γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Χαλκίδας. Χαιρέτισαν επίσης ο δήμαρχος Χαλκίδας και ο δήμαρχος Λίμνης.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Επιβεβλημένος ο δρόμος του αγώνα

Eurokinissi

Το λάδι στο λυχνάρι της υπομονής των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας έχει σωθεί επικίνδυνα, μετά και την υπονόμευση του δίκαιου αγώνα σε κεντρικό επίπεδο, στην οποία προχώρησαν οι προσκείμενοι στη ΝΔ συνδικαλιστές το περασμένο Σάββατο, συμπλέοντας ουσιαστικά με την κυβερνητική πολιτική.

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας παρά την αποχώρηση από το μπλόκο του Ευήνου - μετά από δύο βδομάδες συνεχούς παρουσίας, η οποία, μάλιστα, έγινε συντεταγμένα και με ψηλά το κεφάλι προχθές, Κυριακή μεσημέρι - δηλώνουν αποφασισμένοι, ενόψει και της συνάντησης των αγροτών στη Λάρισα, να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με όποια μορφή επιλεγεί μέσα από τις συνελεύσεις των αγροτών που θα ακολουθήσουν.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Νίκος Μωραΐτης, «παρά την υπονόμευση του αγώνα, κανείς δεν αποχώρησε πρόωρα από το μπλόκο, αλλά από κοινού αποφασίσαμε. Αυτό που μας κατέβασε στο δρόμο, είναι η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Αν δεν αλλάξει προς το καλύτερο για μας, ο δρόμος του αγώνα είναι αναπόφευκτος κι επιβεβλημένος. Οι αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν, γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο, που να μας ικανοποιεί. Ο εφησυχασμός που προσπαθούν να ενσταλάξουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν περνούν, καθώς τα προβλήματα είναι οξυμένα. Οι καπνοπαραγωγοί, για παράδειγμα, ανησυχούν για το μέλλον τους και δεν εφησυχάζουν, παρά την τριετή αναστολή που πήραν για τη συνέχιση των επιδοτήσεων. Αποκαλύφθηκε πως και το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν ένα φιάσκο, καθώς η εμπορική τιμή του καπνού συνεχίζει την πτωτική πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια. Κοντολογίς, μόνη ελπίδα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας είναι συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική νίκη».

ΛΗΜΝΟΣ
Αγωνιστικό συλλαλητήριο

Αγωνιστικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Λήμνου, με κύριο αίτημα να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον κεντρικό δρόμο Μύρινας - Μούδρου και στο ύψος του Λιβαδοχωρίου, απαιτώντας λύσεις στο οξυμένα προβλήματά τους. Λίγο αργότερα, προχώρησαν στο σημείο αυτό σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Χτες το απόγευμα, αντιπροσωπεία συνδικαλιστών των σωματείων και συλλόγων εργαζομένων του νησιού, επισκέφθηκαν τους αγρότες για να τους εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τους επέδωσαν σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης. Την αλληλεγγύη του προς τον αγώνα των αγροτών εκφράζει με ψήφισμα συμπαράστασης και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

ΒΑΜΒΑΚΙ
Μη επιλέξιμο και με... το «νόμο»

Νομοθετική ρύθμιση - πρόκληση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση

Μια μια «ετεροχρονισμένη» νομοθετική ρύθμιση - πρόκληση επιδιώκει η κυβέρνηση να βγάλει «παρανόμως» εκτός επιδότησης, περισσότερους από 200.000 τόνους βαμβακιού. Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κι άλλες διατάξεις» περιλαμβάνεται και μια «άλλη διάταξη» που καλύπτει τα εκκοκκιστήρια στο ζήτημα της καθυστέρησης έκδοσης τιμολογίων για τις ποσότητες βαμβακιού, που αυθαίρετα χαρακτηρίστηκαν μη επιλέξιμες από την κυβέρνηση.

Τα εκκοκκιστήρια με βάση τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων και τα όσα ορίζονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εκκοκκιστική περίοδο 2001/2002, όφειλαν να εκδώσουν τιμολόγια και να πληρώσουν τους παραγωγούς ένα μήνα μετά την παράδοση του βαμβακιού. Τώρα έρχεται η κυβέρνηση εκ των υστέρων και αναιρεί τις ίδιες τις αποφάσεις της, καθώς και όσα ορίζονται στο σχετικό κοινοτικό κανονισμό, προκειμένου να συγκαλύψει και νομότυπα τα «ανομήματά» της. Ετσι δίνει τη δυνατότητα στα εκκοκκιστήρια να εκδώσουν τιμολόγια, όποτε βολεύει την κυβέρνηση: Για τις μη επιλέξιμες ποσότητες που παραδόθηκαν ως τις 15 Δεκέμβρη 2001, μέχρι τις 31/1/2002, αλλά με ημερομηνία έκδοσης 31/12/2001. Για τις ποσότητες που παραδόθηκαν από τις 16 Δεκέμβρη και μετά προβλέπεται η τιμολόγηση των μη επιλέξιμων ποσοτήτων βαμβακιού να γίνει το αργότερο μέχρι 28/2/2002. Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι η εκκοκκιστική περίοδος έχει λήξει, η 31η του Γενάρη έχει παρέλθει και μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να περάσει και η 28η Φλεβάρη...

Ομως η κυβέρνηση επιμένει σε μια πρακτική εξόφθαλμης κοροϊδίας και προσαρμογής των νόμων στα μέτρα της. Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται μια σειρά ζητήματα όσον αφορά τη συνέπεια της κυβέρνησης. Ενα από αυτά είναι ότι οι κυβερνώντες, με προεξάρχουσα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, διαλαλούσαν από την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, ότι δεν υπάρχουν μη επιλέξιμες ποσότητες και πως οι παραγωγοί πληρώνονται μέσα σε ένα μήνα. Ομως τελικά και μη επιλέξιμες ποσότητες υπάρχουν και είναι 200.000 και πλέον τόνοι και δεκάδες χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί θα πληρωθούν για τις ποσότητες αυτές, μόνο με την εξευτελιστική εμπορική τιμή, που έχουν επιβάλει οι πολυεθνικές. Κι η κυβέρνηση στο σωρό των «παρανομιών» που διέπραξε από πέρσι το Μάη και μετά σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, ετοιμάζεται να κάνει πράξη μια ακόμα «παρανομία», ώστε να βγει στη συνέχεια και να διαλαλήσει υποκριτικά ότι έτσι προασπίζονται τα συμφέροντα των αγροτών...

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση έχει προαποφασίσει ότι η επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού θα είναι μέχρι 1.146.000 τόνοι, για να εμφανίσει πως η εξόφληση της επιδότησης θα είναι 50 δραχμές, ασχέτως αν στα εκκοκκιστήρια έχουν ήδη παραδοθεί, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά, 1.343.000 τόνοι και 10.000 τόνοι περίπου περιμένουν ακόμα να παραδοθούν. Το γεγονός ότι 200.000 τόνοι και πλέον, «παρανόμως» δε θα επιδοτηθούν, προφανώς για την κυβέρνηση εντάσσεται απλώς στη «νομιμότητα» της εκσυγχρονιστικής πολιτικής της!

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στη ΝΔ οφείλεται που δεν έκλεισαν οι δρόμοι!

«Κάποτε επιτέλους ας αναγνωριστεί ότι η ΝΔ κάνει άλλου τύπου αντιπολίτευση», αναφωνεί ο επίτιμος

Η ΝΔ βοήθησε να μην κλείσουν οι δρόμοι. Η κυβέρνηση επιτέλους ας αναγνωρίσει την προσφορά της! Αυτό δήλωσε ευθέως ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας χτες το βράδυ σε εκπομπή του «Αντέννα». Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη συμβολή της ΝΔ στην επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, ο Κ. Μητσοτάκης όταν ρωτήθηκε για τις κινητοποιήσεις των αγροτών τόνισε ότι οι δρόμοι δεν έκλεισαν επειδή η ΝΔ ήταν αντίθετη. Ο αποκαλυπτικός διάλογος έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: «Πάντως η αντιπολίτευση (σ.σ. αξιωματική) ήταν παρούσα στα τρακτέρ που έκλειναν το δρόμο...

Κ. Μητσοτάκης: «Ναι, αλλά η αντιπολίτευση ήταν η αιτία που δεν έκλεισαν οι δρόμοι(!). Η αντιπολίτευση είχε το θάρρος να πει, ότι είναι εναντίον της διακοπής της κυκλοφορίας και γι' αυτό δεν έγινε η διακοπή. Νομίζετε ότι αν η ΝΔ είχε πει το αντίθετο, θα είχαν φύγει οι αγρότες από τα μπλόκα;»(!). Και συνέχισε ακάθεκτος: «Κάποτε επιτέλους ας αναγνωριστεί ότι η ΝΔ κάνει άλλου τύπου αντιπολίτευση».

Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξη ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της θέσπισης κώδικα δεοντολογίας στα ΜΜΕ και εφαρμογής του από το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ εκτίμησε ότι ο Κ. Σημίτης δε θα πάει σε πρόωρες εκλογές επειδή ξέρει ότι θα τις χάσει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ