ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ποινικοποιεί τη νεανική αμφισβήτηση η κυβέρνηση

Σε ανάκριση οδηγούνται τα μέλη 15μελών μαθητικών συμβουλίων, με βάση τη Νομοθετική Πράξη Περιεχομένου

Με νέες αυταρχικές δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών στη Λάρισα, «εμπλουτίζει» τη «Μαύρη Βίβλο» των τρομοκρατικών μεθόδων της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε απολογία στο Αστυνομικό Τμήμα κλήθηκαν τα μέλη του 15μελούς συμβουλίου του 7ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, που πρωτοστάτησε στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη, ύστερα από εντολή της εισαγγελέα Πρωτοδικών κυρίας Δερτζίδου.

Οι ανακρίσεις ξεκίνησαν την Τρίτη, ενώ έπεται και συνέχεια, καθώς τις επόμενες μέρες καλούνται σε απολογία τα 15μελή και μαθητές άλλων σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, Ηλίας Κωσταράς, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Γονέων Λάρισας, που ζήτησαν να σταματήσουν οι διώξεις, είπε ότι η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί και δεν μπορεί να σταματήσει τοπικά, επικαλούμενος την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψήφισε στη διάρκεια των τελευταίων μαθητικών κινητοποιήσεων το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι νέες διώξεις εναντίον της αγωνιζόμενης νεολαίας είναι στα πλαίσια των γενικότερων δικαστικών διώξεων, που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών, του «Ριζοσπάστη» και όλων όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.

Βεβαίως, οι μαθητές δεν τρομοκρατούνται και δηλώνουν ότι ο αγώνας τους για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μέχρι την τελική δικαίωσή τους. Στο πλευρό τους θα έχουν συμπαραστάτες τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα, δίνοντας, όλοι μαζί, «μαθήματα δημοκρατίας» στο δρόμο της ανυποχώρητης πάλης.

Η ΕΛΜΕ Λάρισας

Πολιτικές χαρακτηρίζει τις διώξεις σε βάρος των μαθητών του 7ου Λυκείου η ΕΛΜΕ Λάρισας, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «ηθικός αυτουργός και άμεσος υπεύθυνος αυτής της αυταρχικής πολιτικής είναι η κυβέρνηση, που με την πρόσφατη απόφασή της για επιβολή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ποινικοποίησε τη μαθητική αμφισβήτηση». Αμεσος στόχος αυτής της πολιτικής - επισημαίνει - είναι η τρομοκράτηση και ο πειθαναγκασμός της νέας γενιάς. Και συνεχίζει: «Η εκπαιδευτική κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της γι' αυτή την εξέλιξη, η οποία γενικεύεται πανελλαδικά και ζητά από την κυβέρνηση να άρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Συμπαραστεκόμαστε στους μαθητές μας και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι μέχρι να λήξει αυτή η υπόθεση». «Σήμερα - υπογραμμίζει - επιβάλλεται ν' απλωθεί ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης για την αποτροπή αυτής της επικίνδυνης εξέλιξης. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι τα προβλήματα της Παιδείας δε λύνονται με διώξεις, αλλά με γενναία μέτρα στήριξης της δημόσιας εκπαίδευσης και κυρίως με διάλογο της πολιτείας με την πανεκπαιδευτική κοινότητα».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Προσπάθειες τρομοκράτησης του εκπαιδευτικού κινήματος

Οι προσπάθειες τρομοκράτησης του μαθητικού και εκπαιδευτικού κινήματος ήταν το κύριο θέμα της προχτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕ Πειραιά, που συζήτησε τους τρόπους, που θα αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί, τα εντεινόμενα φαινόμενα που παρατηρούνται κάτω από την πίεση διευθυντών να ομαδοποιηθούν οι καθηγητές αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζουν τους αγώνες του κινήματος ενάντια στην «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Το ΔΣ καταδικάζει την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος του μαθητή Γ. Κονταξιδάκη, μέλους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων του Πειραιά και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύλληψη του καθηγητή Γιώργου Χαλκιά, που βρέθηκε αντιμέτωπος πριν λίγες μέρες με την Αστυνομία. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία πήγε στο σχολείο του, στο 3ο ΕΛ Αγίας Σοφίας Πειραιά, ζητώντας του να τους δώσει τα στοιχεία του, με αφορμή μήνυση που εκκρεμούσε σε βάρος του καθηγητή που μήνυσε μαθήτρια, την οποία χαστούκισε πριν 10 περίπου μέρες. Ο καθηγητής συνελήφθη μόλις βγήκε από το σχολείο και επιπρόσθετα του απαγγέλθηκε η κατηγορία για αντίσταση κατά της αρχής και μεταφέρθηκε στην Αστυνομία. Εκεί μετά από παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά αφέθηκε ελεύθερος, και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Καθημερινά ξεσκεπάζεται ο ρόλος, που προκαλεί μια ομάδα καθηγητών, μαθητών, αλλά και ο διευθυντής του 3ου ΕΛ Αγίας Σοφίας, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με τις μαθητικές κινητοποιήσεις σημειώνουν κύκλοι της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συλλόγου Καθηγητών, που έγινε προκειμένου να καταδικαστεί η παρέμβαση της Αστυνομίας. Εκεί ο Διευθυντής του σχολείου, επιδιδόμενος άλλη μια φορά στον αποπροσανατολιστικό ρόλο του, έληξε τη συνεδρίαση.

Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά για το γενικότερο κλίμα τρομοκρατίας, με στόχο εκπαιδευτικούς, με αφορμή το τελευταίο συμβάν σημειώνει: «Το τελευταίο διάστημα στον Πειραιά έχουμε φαινόμενα τρομοκράτησης μαθητών, καθηγητών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Κάποιοι στα πλαίσια των προσπαθειών τους, οδήγησαν τον Γ. Χαλκιά σε ένα παράπτωμα, όπου μετά το εκμεταλλεύτηκαν, για να τρομοκρατήσουν τους αγωνιζόμενους μαθητές και καθηγητές του σχολείου. Οι δυνάμεις αυτές που αγωνίζονται, για να μορφώνονται όλα τα παιδιά του λαού, χωρίς ταξικούς αποκλεισμούς, θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τρομοκράτησης και θα προετοιμάσουν το έδαφος για παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων τους. Θα ξεσκεπάσουμε το ρόλο της κυβέρνησης, που με τρομοκρατικές ενέργειες προσπαθεί να χτυπήσει το κίνημα».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Καταγγέλλουν την αναλγησία της κυβέρνησης

Κατάληψη στην κεντρική είσοδο του υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες βράδυ γονείς της Παμμακεδονικής Ενωσης Γονέων και Φοιτητών, απαιτώντας και πάλι από την ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει τη μεταγραφή στα ελληνικά πανεπιστήμια των φοιτητών που σπουδάζουν στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Γιουγκοσλαβίας.

Κάρφωσαν στα κάγκελα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης μαύρες σημαίες και δήλωσαν αποφασιστικά πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα.

Οι γονείς για άλλη μια φορά κατήγγειλαν τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των 800 περίπου φοιτητών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα Πανεπιστήμια της Γιουγκοσλαβίας. Η Αγγέλα Μουσιώνη, γονέας, σημείωσε σχετικά στο «Ρ»: «Η κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία είναι τραγική για όλο τον πληθυσμό. Τα παιδιά μας επάνω συνεχίζουν τις σπουδές με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Θέρμανση δεν υπάρχει, ρεύμα δεν υπάρχει, ακόμη και το νερό που πίνουν το στέλνουμε από εδώ».

Οι γονείς χαρακτηρίζουν ανάλγητη τη στάση της κυβέρνησης και καταγγέλλουν πως την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές που συνεχίζουν τις σπουδές τους στη Γιουγκοσλαβία, φέρει η ίδια η κυβέρνηση που συνυπέγραψε τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Μάλιστα, στιγμάτισαν και την κυβερνητική υποκρισία σημειώνοντας πως ενώ από τη μία στηρίζει το εμπάργκο εναντίον της γειτονικής χώρας, από την άλλη συμβουλεύει την παραμονή των φοιτητών εκεί και στο όνομα δήθεν της οικονομικής στήριξης της Γιουγκοσλαβίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ