ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μέχρι τις 17 Μάρτη τα μηχανογραφικά

Οι απόφοιτοι Λυκείου περασμένων ετών, με το σύστημα των δεσμών, θα διαγωνιστούν το Μάη

Από παλιότερες εξετάσεις μαθητών Λυκείου
Από παλιότερες εξετάσεις μαθητών Λυκείου
Από τις 9 μέχρι και τις 17 Μάρτη 2000 καλούνται να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το σύστημα των γενικών εξετάσεων. Πρόκειται για τους μαθητές που έχουν ήδη αποφοιτήσει από το Λύκειο και θα διαγωνιστούν τον ερχόμενο Μάη με το σύστημα των δεσμών. Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές που αποφοιτούν φέτος από τη Γ' τάξη του «Ενιαίου» Λυκείου εισάγονται με βάση το βαθμό του απολυτηρίου και οι εξετάσεις γι' αυτούς θα γίνουν τον Ιούνη.

Στο μεταξύ, ακόμα αναμένεται να καθοριστεί το ποσοστό εισακτέων από προηγούμενα έτη, προκαλώντας αγανάκτηση σε υποψηφίους και τους γονείς τους, που θεωρούν ότι «σφαγιάζονται» από το νέο σύστημα. Από την άλλη το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δηλώνει ότι ακόμα περιμένει τις προτάσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία καθορίζουν τις θέσεις εισακτέων ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου έχουν όσοι απέκτησαν απολυτήριο λυκείου τον Ιούνη του 1999 και παλαιότερα καθώς και οι ανεξεταστέοι του σχολικού έτους 1998 - '99 που απέκτησαν το απολυτήριό τους πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής του μηχανογραφικού τους δελτίου και ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι μέχρι και το 1999 στις διαδικασίες επιλογής με το σύστημα των γενικών εξετάσεων. Τα μηχανογραφικά δελτία υποβάλλονται στο «Ενιαίο» Λύκειο ή ΤΕΕ στο οποίο τηρούνται τα αρχεία του Λυκείου αποφοίτησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσουν 29 νέα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα οποία, όπως μαρτυρά ακόμα και η ανάγνωση του τίτλου τους, αντιπροσωπεύουν εξαιρετικά εξειδικευμένα αντικείμενα και δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της χώρας, δίνοντας την εντύπωση ότι δημιουργήθηκαν... απλά για να δημιουργηθούν. Τα 16 νέα Πανεπιστημιακά τμήματα είναι τα εξής:

Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Παν. Αθήνας στην 1η Δέσμη με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παν/μίου Πειραιά στην 4η Δέσμη με βασικό μάθημα Μαθηματικά και ειδικό μάθημα Ξένη Γλώσσα. Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, στην 1η και 4η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά και για τις δύο δέσμες. Πολιτικών Επιστημών του Παν/μίου Θεσσαλονίκης, στην 4η Δέσμη με βασικό μάθημα την Ιστορία. Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πάτρας, στην 1η Δέσμη με βασικό μάθημα τη Φυσική. Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Παν/μίου Ιωαννίνων στην 1η και 2η Δέσμη με βασικό μάθημα τη Χημεία. Επιστημών της Τέχνης του Παν/μίου Ιωαννίνων στην 3η Δέσμη με βασικό μάθημα την Ιστορία. Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Παν/μίου Θράκης, στην 1η Δέσμη με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Παν/μίου Θράκης στην 3η Δέσμη με βασικό μάθημα τα Αρχαία Ελληνικά. Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Παν/μίου Θράκης στη 2η Δέσμη με βασικό μάθημα τη Βιολογία. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με έδρα τη Μυτιλήνη, του Παν/μίου Αιγαίου στην 1η και 4η Δέσμη με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά και για τις δυο δέσμες. Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης με έδρα τη Χίο του Παν/μίου Αιγαίου στην 1η Δέσμη με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης με έδρα τη Σάμο του Παν/μίου Αιγαίου στην 1η Δέσμη με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Γραφικών Τεχνών και Σχεδίασης Συστημάτων με έδρα τη Σύρο του Παν/μίου Αιγαίου στην 1η Δέσμη με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά και ειδικά μαθήματα Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Παν/μίου Θεσσαλίας στην 1η Δέσμη με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας με έδρα τη Λάρισα του Παν/μίου Θεσσαλίας στην 1η και 2η Δέσμη με βασικό μάθημα τη Χημεία και για τις δύο δέσμες.

Νέα Τμήματα ΤΕΙ

Ανάλογο χαρακτήρα έχουν και τα 13 νέα τμήματα ΤΕΙ, που οι τίτλοι τους θυμίζουν περισσότερο ειδικότητες ΙΕΚ:

Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών με έδρα τα Μουδανιά του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στην 1η Δέσμη με βασικό μάθημα τη Χημεία. Διοίκησης και Διαχείρισης Εργων με έδρα τη Λάρισα του ΤΕΙ Λάρισας στην 4η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων με έδρα την Πάτρα του ΤΕΙ Πάτρας στην 1η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά και ειδικά μαθήματα το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο. Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα τη Σητεία του ΤΕΙ Κρήτης στη 2η Δέσμη, με βασικό μάθημα τη Βιολογία. Διαχείρισης Πληροφοριών με έδρα την Καβάλα του ΤΕΙ Καβάλας στην 4η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης με έδρα την Κοζάνη του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας στην 1η Δέσμη, με βασικό μάθημα τη Φυσική. Χρηματοοικονομικών εφαρμογών με έδρα την Κοζάνη του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας στην 4η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας με έδρα τις Σέρρες του ΤΕΙ Σερρών, στην 1η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων με έδρα την Καλαμάτα του ΤΕΙ Καλαμάτας στην 1η Δέσμη, με βασικό μάθημα τη Χημεία. Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών με έδρα τη Λαμία του ΤΕΙ Λαμίας στην 1η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Λογοθεραπείας με έδρα τα Ιωάννινα του ΤΕΙ Ηπείρου στη 2η και 3η Δέσμη, με βασικά μαθήματα τη Βιολογία και τα Αρχαία Ελληνικά αντίστοιχα. Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής με έδρα την Αρτα του ΤΕΙ Ηπείρου σε όλες τις δέσμες, με βασικό μάθημα αυτό της κάθε δέσμης. Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων με έδρα το Ληξούρι του ΤΕΙ Ηπείρου στην 1η Δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά.

Μετονομασίες και μετακινήσεις τμημάτων

Το τμήμα Γεωγραφίας με έδρα τη Μυτιλήνη του Παν/μίου Αιγαίου της 4ης Δέσμης εντάσσεται και στην 1η δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα την Ορεστιάδα του Παν/μίου Θράκης της 4ης Δέσμης εντάσσεται και στην 1η Δέσμη με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά. Το τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών με έδρα τις Σέρρες του ΤΕΙ Σερρών της 4ης Δέσμης εντάσσεται και στην 1η δέσμη, με βασικό μάθημα τα Μαθηματικά.

Το τμήμα Γεωργικής Οικονομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας της 1ης δέσμης μετονομάστηκε σε τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το τμήμα Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών με έδρα τη Θεσσαλονίκη του Παν/μίου θεσσαλονίκης που ανήκει σε όλες τις δέσμες, μετονομάστηκε σε τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Το τμήμα Πληροφορικής του Παν/μίου Αθήνας της 1ης δέσμης, μετονομάστηκε σε τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Το τμήμα Πληροφορίας και Επικοινωνιών του ΤΕΙ Σερρών της 1ης και 4ης δέσμης μετονομάστηκε σε τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Το ΤΕΙ Ηρακλείου μετονομάστηκε σε ΤΕΙ Κρήτης και το ΤΕΙ Κοζάνης μετονομάστηκε σε ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.

ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Συγκροτήθηκε το νέο ΔΣ

Πραγματοποιήθηκε προχτές Γενική Συνέλευση της Ενωσης των εν Συντάξει Καθηγητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τη διετία 2000 - 2002.

Μετά την εκλογή των μελών, το νέο ΔΣ που συγκροτήθηκε έχει ως εξής: Πρόεδρος ο Παναγιώτης Ντόβας, αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Χατζατόγλου, γενικός γραμματέας ο Νικόλαος Αναστασιάδης, ειδικός γραμματέας ο Μιχάλης Κοτίτσας, ταμίας ο Θεόδωρος Αποστολόπουλος και μέλη ο Ιωάννης Γαλανής (ως έφορος εκδηλώσεων) και ο Παναγιώτης Χαρώνης (ως έφορος δημοσίων σχέσεων).

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας θα πραγματοποιήσει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας τη Δευτέρα στις 11 το πρωί για να καταθέσουν υπόμνημα για τα κρίσιμα προβλήματα των μαθητών. Οι γονείς ζητούν να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να του εκθέσουν τα προβλήματα.

Οπως δηλώνουν οι ίδιοι οι γονείς για τα ζητήματα της μόρφωσης των παιδιών τους έχουν και γνώση και γνώμη και απαιτούν να συμβάλλουν με την εμπειρία τους, με απόψεις και προτάσεις, για το σύνολο των προβλημάτων της δημόσιας παιδείας και θεωρούν απαραίτητο ανοιχτό και μόνιμο διάλογο με το υπουργείο Παιδείας και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίσης η Ομοσπονδία συμπληρώνει ότι θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ