ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων τα μέτρα της κυβέρνησης

Ανακοίνωση με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών

Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των σεισμόπληκτων κατοίκων της Σάμου είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από μερικές μέρες από την κυβέρνηση, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στις 30 Οκτώβρη. Επιπλέον, την έντονη ανησυχία των πληγέντων προκαλεί το γεγονός ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, οι διαδικασίες αποκατάστασης και αποζημίωσης είτε προχωρούν με ρυθμούς χελώνας είτε δεν υλοποιούνται.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη Σάμο είναι ανεπαρκή, μακριά από τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργατικών και μαζικών οργανώσεων του νησιού, για στήριξη στο 100% των ζημιών για εργαζόμενους και επαγγελματίες, ενώ έντονη είναι και η δυσπιστία των κατοίκων του νησιού, αν λάβει κανείς υπόψη το πώς έχουν κινηθεί οι διαδικασίες σε πρόσφατες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ.

Προσθέτει ανάμεσα σε άλλα: «Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε είναι σχεδόν πιστή αντιγραφή αυτών άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Το πρόβλημα δεν είναι η ομοιότητα βέβαια αλλά η υλοποίηση αυτών των μέτρων. Η πράξη δείχνει ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι πληγέντες ακόμα περιμένουν... ή έχουν μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των προϋποθέσεων. Αποδεικνύεται ότι είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ η αποκατάσταση των ζημιών, η ικανοποίηση βασικών αναγκών για να μπορεί να συνεχιστεί η ζωή ολόκληρων περιοχών έρχεται δεύτερη μπροστά στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν λαμβάνουν υπόψη ότι χιλιάδες εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αγρότες έχουν βάναυσα πληγεί από τον νέο γύρο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, το χτύπημα στον Τουρισμό (οι αφίξεις πλησίασαν αυτές του 1981), από τις συνέπειες της πανδημίας, τη μειωμένη ή κατεστραμμένη αγροτική παραγωγή. Χιλιάδες είναι οι άνεργοι, εποχικοί και μακροχρόνιοι. Τώρα προστίθενται και οι καταστροφές από τον σεισμό.

Καλούμε το λαό να μην υποκύψει στο "ρεαλισμό" της κυβέρνησης, του "κάνουμε ό,τι μπορούμε" ή στη λογική των μειωμένων απαιτήσεων. Η πείρα από την πανδημία αλλά και από τη δεκαετία της προηγούμενης κρίσης δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Ο λαός δεν μπορεί να εμπιστευτεί δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που τώρα βγαίνουν στα κεραμίδια με προτάσεις για μέτρα προστασίας ενώ όταν οι ίδιες ήταν κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα για να προστατευτούν ο λαός και τα παιδιά του, όπως έργα αντισεισμικής θωράκισης, μέτρα για τα ετοιμόρροπα κτίρια».

Ανάγκη να δυναμώσει η διεκδίκηση για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Η ΤΕ Σάμου επισημαίνει ακόμη: «Το ΚΚΕ, όπως από την πρώτη στιγμή, θα συνεχίσει να είναι το πλευρό των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρών επαγγελματιών και αγροτών. Θα παλέψει με όσες δυνάμεις έχει μέσα κι έξω από τη Βουλή για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων του λαού του νησιού.

Ο σαμιώτικος λαός έχει πείρα πως οι εκάστοτε κυβερνητικές υποσχέσεις ήταν λόγια του αέρα. Τρανό παράδειγμα το ΚΥΤ στο Βαθύ που θα έκλεινε υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και τώρα ετοιμάζεται νέα φυλακή της ΕΕ στο νησί, τεραστίων διαστάσεων. Αντίθετα, ο λαός ξέρει πως όποτε ο ίδιος πάλεψε για το δίκιο του είχε αποτελέσματα, μικρά και μεγάλα. Αυτήν την τεράστια δύναμη του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα πρέπει να ενεργοποιήσει.

Γι' αυτό, χωρίς άλλη καθυστέρηση, πρέπει να οργανωθούν η πάλη και η διεκδίκηση για:

-- Αμεσες αποζημιώσεις στο 100% για πρώτη και δεύτερη κατοικία με άμεση καταβολή χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή - ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες, στον εξοπλισμό, στα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων.

-- Για τους αστέγους από τον σεισμό ενοικίαση κατοικιών από το κράτος για όσο διάστημα χρειαστεί.

-- Αμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και σχολικά κτίρια, στα ιστορικά μνημεία.

-- Γρήγορη εξασφάλιση της λειτουργίας των σχολικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιά ώστε να μη χαθεί κι άλλη χρονιά για τα παιδιά μας.

-- Μέτρα για την εξασφάλιση εισοδήματος στο ύψος των αναγκών για όλους, όπως 1.000 ευρώ επίδομα πρώτης ανάγκης για όλους, αυξημένο επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

-- Απαλλαγή υποχρεώσεων από ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευση για όσο διάστημα χρειαστεί, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές μέχρι το Σεπτέμβρη.

-- Γενναία χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες.

-- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων ώστε να ενισχυθούν οι αποδεκατισμένες υπηρεσίες σε δήμους και Περιφέρεια.

-- Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων για ετοιμόρροπα κτίρια. Η αποκατάσταση του παραδοσιακού οικισμού και άλλων προστατευόμενων κτιρίων και μνημείων να γίνει με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

-- Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες να υπάρξει επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019, ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για 6 μήνες και επιδότησή τους από το κράτος».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο

Τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Μετά και το έκτακτο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) στις 10/11/2020, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για επαναπροωθήσεις προσφύγων από το Λιμενικό Σώμα και δυνάμεις της Frontex που επιχειρούν στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι σκάφη της Frontex συμμετέχουν ενεργά σε επαναπροωθήσεις ή καλύπτουν αντίστοιχα περιστατικά, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τις ζωές προσφύγων - μεταναστών και των μικρών παιδιών τους, που επιχειρούν να γλιτώσουν από την κόλαση των πολέμων και των στερήσεων.

Η FRONTEX με αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες, ως "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή", αποτελεί έναν ευρωενωσιακό κατασταλτικό μηχανισμό που με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, και της σημερινής της ΝΔ, του ανατίθεται αυθαίρετα δικαιοδοσία επιτήρησης των ελληνικών συνόρων, ενώ εκτός των άλλων αποδεδειγμένα με τη στάση της η ΕΕ ενθαρρύνει την αμφισβήτησή τους από την άρχουσα τάξη της Τουρκίας.

Η δε δράση της Frontex εντός ελληνικών χωρικών υδάτων εντάσσεται στην εντεινόμενη συσσώρευση πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

- Εχουν γίνει επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, με ή χωρίς εμπλοκή ή ανοχή της Frontex; Πότε και ποιες ακριβώς;

- Πώς τοποθετείται στο αίτημα να σταματήσει τη δράση της η Frontex στο Αιγαίο, και στην προάσπιση του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε χώρας να υπερασπίζεται η ίδια τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητά της;».

Πυρκαγιά στο Πικέρμι

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε δασική έκταση στην περιοχή Λόφος Ετος, στο Πικέρμι Αττικής. Στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Για την κατάσβεσή της κλήθηκαν να επιχειρήσουν 29 πυροσβέστες με 11 οχήματα, τμήμα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και ένα αεροσκάφος.

Νέος μετασεισμός

Ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 08.49 π.μ., με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα ανατολικά - βορειοανατολικά της Σάμου, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Νέα πυρκαγιά στο ΚΥΤ Σάμου

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, όπου ακούστηκαν εκρήξεις από γκαζάκια. Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 8 το πρωί στα εστιατόρια και επεκτάθηκε σε παρακείμενα παραπήγματα. Στο σημείο επενέβησαν 18 πυροσβέστες με 9 οχήματα. Η φωτιά είχε περιοριστεί και το μεσημέρι ήταν υπό έλεγχο. Μεγάλη πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί και πριν από λίγες μέρες στον περιβάλλοντα «οικισμό», με αποτέλεσμα να καταστραφούν αρκετές σκηνές. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΥΤ μπορεί να φιλοξενήσει 648 άτομα, αλλά μέσα και γύρω από αυτό διαμένουν 3.858 αιτούντες άσυλο.

Απρόκλητη επίθεση σε εργαζόμενους καθαριότητας

Απρόκλητη επίθεση δέχτηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου, ενώ πραγματοποιούσαν δρομολόγιο για την αποκομιδή απορριμμάτων. Οι δράστες είναι γνωστοί και έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ποινικά αδικήματα. Την επίθεση καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ