ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ληφθεί μέριμνα για τις πρακτικές ασκήσεις και διδακτορικές διατριβές

Με την απόφαση για αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας στα ΑΕΙ, σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στο θέμα της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, που αφορά κυρίως τελειόφοιτους και τους καθυστερεί τη λήψη του πτυχίου. Με χτεσινές διευκρινίσεις του, το υπουργείο Παιδείας λέει ότι όπου είναι δυνατή η εκπόνηση της πρακτικής άσκησης τηλεματικά, αυτή μπορεί να συνεχιστεί, ωστόσο δεν απαντά γιατί σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να είναι ανοιχτές και να λειτουργούν κανονικά, δεν μπορούν οι «πρακτικάριοι» φοιτητές να συνεχίσουν την άσκησή τους.

Για το θέμα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται στην εγκύκλιο για την αναστολή των πρακτικών ασκήσεων, τονίζοντας ότι ουσιαστικά «οδηγεί στην παραπέρα καθυστέρηση των σπουδών τους (σ.σ. των φοιτητών), στην αναπροσαρμογή για μια ακόμα φορά του προγραμματισμού της ζωής τους, σε καθοριστικά για την πορεία τους ζητήματα όπως η επαγγελματική τους σταδιοδρομία, συνέχεια σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών κ.ά.».

Παράλληλα, θέτει θέμα να ληφθεί μέριμνα για τους υποψήφιους διδάκτορες που είναι υπότροφοι και εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή στα ΑΕΙ, καθώς «η χορήγηση υποτροφίας απαιτεί συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της διδακτορικής διατριβής. Επομένως οι υπ. διδάκτορες που είναι υπότροφοι και δεν έχουν σύμβαση μέσω των ΕΛΚΕ των Ιδρυμάτων, δεν θα συνεχίσουν την έρευνά τους, εάν ανασταλεί η λειτουργία έργων/ προγραμμάτων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατριβή τους. Αυτό ενέχει τους εξής κινδύνους: Είτε πολλοί από τους υπότροφους υπ. διδάκτορες να κριθούν εκπρόθεσμοι και εν τέλει να κληθούν να επιστρέψουν τμήμα ή και όλη την υποτροφία τους, είτε να αντιμετωπίσουν σοβαρή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής.

Απαιτείται να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κάθε δυνατή στήριξη στους φοιτητές, ώστε να καταφέρουν να περατώσουν τις σπουδές τους, στους υπ. διδάκτορες να ολοκληρώσουν τη διδακτορική τους διατριβή χωρίς καμία επιβάρυνση, χρονική ή/και οικονομική», τονίζει το ΚΚΕ στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που ζητούν από την υπουργό μέτρα προκειμένου:

  • Να συνεχιστεί η πρακτική διαδικασία όσων φοιτητών το επιθυμούν ιδιαίτερα σε φορείς που συνεχίζουν να έχουν κανονική λειτουργία π.χ. σχολεία για τους φοιτητές της Προσχολικής Αγωγής και των παιδαγωγικών τμημάτων, σε νοσοκομεία ή φαρμακεία για τους φοιτητές των φαρμακευτικών σχολών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Να εξασφαλιστεί πως οι φοιτητές που τώρα θα διακόψουν την πρακτική τους άσκηση θα μπορούν να συνεχίσουν μετέπειτα χωρίς να χάσουν τη θέση τους.
  • Να εξασφαλιστεί επίδομα 800 ευρώ στους φοιτητές που διακόπτουν την πρακτική τους άσκηση λόγω των μέτρων περιορισμού.
  • Να εξασφαλιστεί η συνέχιση της πειραματικής διαδικασίας που απαιτείται για τις διπλωματικές εργασίες, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
  • Να δοθούν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες για το πότε και το πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν την κλινική τους εκπαίδευση οι φοιτητές των σχολών Υγείας.
  • Να μπορέσουν οι υπ. διδάκτορες που είναι υπότροφοι να συνεχίσουν τη διδακτορική τους μελέτη χωρίς καμία χρονική ή/και οικονομική επιβάρυνση.
  • Να ανοίξουν οι Σχολές με το πέρας της καραντίνας με όλους τους όρους και προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Διαδικτυακές εκδηλώσεις

Πλούσια δραστηριότητα, με τίτλο «Οι εξελίξεις της εποχής μας φωνάζουν: Ρεαλισμός ο Σοσιαλισμός!», προετοιμάζει για τον μήνα Νοέμβρη η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, διοργανώνοντας διαδικτυακές εκδηλώσεις, συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, αυτές τις μέρες γίνονται οι εξής:

  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στα Τμήματα Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων του Πολυτεχνείου, Πληροφορικής του ΑΠΘ και Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Σε σχέση με την εγκατάσταση data center της "Microsoft"... Πίσω από τα νέφη ανελέητοι ανταγωνισμοί», σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Σκαπέρας, διδάκτορας Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στο ΠΑΜΑΚ και Γραμματέας της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνας του ΚΚΕ, και ο Αλέξης Παπαδόπουλος, εργαζόμενος στο ΕΚΕΤΑ και στέλεχος του ΚΚΕ. Ο σύνδεσμος της εκδήλωσης: https://us04web.zoom.us/j/73321509433. Κωδικός: 12345.
  • Αύριο Παρασκευή:

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Ιστορικό - Αρχαιολογικό του ΑΠΘ και ΒΣΑΣ του ΠΑΜΑΚ πραγματοποιούν στις 6.30 μ.μ. εκδήλωση - παρουσίαση της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον σοσιαλισμό: Για την παραχάραξη της Ιστορίας». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Περδίκης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Ο σύνδεσμος της εκδήλωσης: https://us02web.zoom.us/j/85076142238. Κωδικός 1234.

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε Μηχανολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής διοργανώνουν στις 7 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Think outside the box! 4η βιομηχανική επανάσταση & Σοσιαλισμός». Θα μιλήσουν ο Περικλής Καλπακίδης, μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, και ο Βαγγέλης Τσιμπλίδης, μέλος του ΤΣ Πολυτεχνείου.

-- Η ΟΒ ΤΕΦΑΑ της ΤΟ Υγείας της ΚΝΕ πραγματοποιεί στις 7 μ.μ. εκδήλωση με τίτλο «Ο αθλητισμός την εποχή της πανδημίας». Θα μιλήσει η Νικολέτα Θεογνώστου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Πλημμύρισε ο αρχαιολογικός χώρος Μαλίων

Πλημμύρισαν οι αγροτικές εκτάσεις που περιβάλλουν το ανάκτορο των Μαλίων, το οποίο είναι υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μεγάλος όγκος υδάτων εισήλθε και στο εσωτερικό των ανεσκαμμένων χώρων από τα στέγαστρα προστασίας, καθώς τα κανάλια απορροής των ομβρίων υπερχείλισαν από την ένταση της βροχής. Κατά τη χτεσινή αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι επικάθισε στα δάπεδα παχύ στρώμα λάσπης, το οποίο θα απομακρυνθεί από τους συντηρητές, όταν στεγνώσει. Τότε θα είναι εφικτή και η συνολικότερη αποτίμηση της κατάστασης των επιχρισμάτων.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα μελετήσουν την κατασκευή ενός εκτεταμένου, σωστά σχεδιασμένου, αποστραγγιστικού δικτύου».

ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Σήμερα η νέα διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση

Σήμερα Πέμπτη παρουσιάζεται η νέα διαδικτυακή εκπομπή της «Σύγχρονης Εποχής», δίνοντας συνέχεια στις βιβλιοπαρουσιάσεις από το κανάλι της στο YouTube. Στις 6 μ.μ. θα είναι διαθέσιμη η βιβλιοπαρουσίαση με θέμα «Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά», με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σύγκρουση δεξαμενόπλοιου με αλιευτικό, με 4 νεκρούς

Δεξαμενόπλοιο συγκρούστηκε χτες με αλιευτικό σκάφος, 37 ναυτικά μίλια ανοιχτά της τουρκικής πόλης Μερσίνη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τέσσερις ψαράδες και ένας να αγνοείται. Μέχρι χτες το βράδυ παρέμεναν αδιευκρίνιστα τα αίτια της σύγκρουσης του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου «Εφεσος», χωρητικότητας 165.730 τόνων, με το τουρκικό αλιευτικό. Η επιχείρηση διάσωσης στο σημείο συνεχιζόταν το βράδυ από τις τουρκικές αρχές, καθώς υπήρχε ένας αγνοούμενος από το τουρκικό αλιευτικό.

Στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο επέβαιναν 27 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 13 Ελληνες, ενώ στο αλιευτικό σκάφος, που είχε αναποδογυρίσει, μέχρι το μεσημέρι δεν είχε προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων. Το ελληνικό δεξαμενόπλοιο είχε αναχωρήσει από τη Σεϊχάν της Τουρκίας με προορισμό το Βιετνάμ, μεταφέροντας 139.144 μετρικούς τόνους πετρέλαιο.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ