ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Κάλεσμα συνέχισης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Απέναντι στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης και την προσπάθεια αξιοποίησης της πανδημίας για την προώθησή του

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη και συνέχισης των κινητοποιήσεων του 10μηνου αγώνα απευθύνει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση και την ειδική διαχείριση ότι χρησιμοποιούν την πανδημία για να σταματήσουν τη λειτουργία της επιχείρησης και να την αδειάσουν από εργαζόμενους.

«Κυβέρνηση και ειδική διαχείριση αξιοποιούν την πανδημία, παίζουν με την υγεία μας, για να κρύψουν την παύση λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ που έχουν σχεδιάσει από την πρώτη στιγμή», επισημαίνει το Συνδικάτο και προσδιορίζει ότι «αντί να δώσουν ένα πενιχρό ποσό για προληπτικά τεστ των εργαζομένων, ώστε να εξασφαλίσουμε υγεία και λειτουργία, ύπουλα και μεθοδευμένα, δίνουν τη δυνατότητα αναστολής συμβάσεων που στοιχίζει πολύ περισσότερο στο κράτος». Επισημαίνει μάλιστα ότι μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων, αλλά αντίθετα ενέταξαν τη ΛΑΡΚΟ στον ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων.

Καταγγέλλει επίσης ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική του αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού των εργαζομένων, αξιοποιώντας και τα «παπαγαλάκια» της εντός της ΛΑΡΚΟ, τα οποία προωθούν τις επιδιώξεις της μέσα στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία. Τονίζει μάλιστα ότι η νέα προσπάθεια εφησυχασμού εστιάζεται στις διαρροές ότι η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ θα συνεχιστεί και εκφράζει τον προβληματισμό για το πώς θα γίνει αυτό, από τη στιγμή που η σύμβαση με τη ΔΕΗ τελειώνει στο τέλος του έτους, η τροφοδοσία του εργοστασίου με πρώτες ύλες έχει σταματήσει, οι συμβάσεις με τους εργολάβους λήγουν επίσης στο τέλος του έτους.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πείρα που έχουν συγκεντρώσει από τις μέχρι τώρα διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης, όπως το περίφημο «αντικοινωνικό πακέτο» που έχει τάξει ως «τυράκι στη φάκα» των απολύσεων και για το οποίο δεν έχει ακόμη ενημερώσει για το περιεχόμενό του. Παράλληλα, επισημαίνει τα όσα ανέφερε ο ειδικός εκκαθαριστής στις αρχές Νοέμβρη σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία της ΛΑΡΚΟ να λειτουργήσει μετά το τέλος του έτους εφόσον δεν λάβει χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, καθώς και την αδυναμία επιστροφής των χρημάτων από τις επιπλέον περικοπές που έγιναν στους εργαζόμενους.

Τονίζει επίσης ότι οι εξελίξεις και η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ εντάσσονται στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης στην εργατική τάξη όλης της χώρας και στα δικαιώματά της, όπως με την προωθούμενη κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη θεσμοθέτηση μισθού 200 ευρώ για τους ανέργους. Επισημαίνει ότι τις συγκεκριμένες αντεργατικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση, κατά εντολή των βιομηχάνων και των εφοπλιστών και ως συνέχεια των αντεργατικών πολιτικών που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα τις βρουν οι εργαζόμενοι μπροστά τους ανεξάρτητα αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν στη ΛΑΡΚΟ ή αλλού.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας καλεί τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ σε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 26 Νοέμβρη και στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και σε προετοιμασία για μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και νέες κινητοποιήσεις. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «προετοιμαζόμαστε για εργατικό λοκ ντάουν στην πολιτική εξαθλίωσης».


Καθημερινές καταγγελίες για τα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας»

Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι οι εργοδότες διαθέτουν ισχυρό αντεργατικό οπλοστάσιο - «προσφορά» όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων - προκειμένου να τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, να τους ξεζουμίζουν και την ίδια ώρα να μην παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας της υγείας απέναντι στην πανδημία.

Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας που «ενώ ήταν ενήμερη για την ύπαρξη κρούσματος στο τμήμα της εξυπηρέτησης πελατών στο κτίριο του Φαλήρου, για ακόμα μια φορά προτίμησε την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας έναντι της ασφάλειας των εργαζόμενων. (...) Το μόνο που τους νοιάζει είναι μην και χαθεί καμία κλήση, μην και δεν τρέξει το project και δεν πιαστούν οι στόχοι. (...) Αλλιώς θα είχαν μεριμνήσει να νοικιάσουν επιπλέον χώρους για να κατανεμηθούν οι εργαζόμενοι με όλα τα μέτρα προστασίας (...) να μετακινούνται με ασφάλεια οι εργαζόμενοι στα κτίριά της (...) να υπάρχει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κτίρια. Αλλιώς θα είχε μεριμνήσει να γίνονται μαζικά, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους».

Την έντονη ανησυχία τους για το νέο κρούσμα αλλά και την αγανάκτησή τους «για τα απολύτως ανεπαρκή μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης σε περίοδο μάλιστα έξαρσης της πανδημίας», εκφράζουν οι εργαζόμενοι στις Κτιριακές Υποδομές. Οπως αναφέρει το Σωματείο τους, «ο γενικός διευθυντής ενημέρωσε με e-mail το προσωπικό ότι, λόγω κρούσματος, θα γίνει απολύμανση μόνο στον 1ο όροφο της εταιρείας όπου βρίσκονται η Οικονομική Διεύθυνση και η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και μόνο αυτές οι Διευθύνσεις θα μείνουν κλειστές για σήμερα!». Ομως στο κεντρικό εξαώροφο κτίριο της εταιρείας «με τους συναδέλφους των συγκεκριμένων Διευθύνσεων (...) έρχεται καθημερινά σε επαφή μεγάλο μέρος του προσωπικού. (...) Απαιτούμε εδώ και τώρα να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πέραν των ασαφών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org