ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Ενταση μετά την προσγείωση συριακού αεροπλάνου

Το αεροπλάνο των Συριακών αερογραμμών που υποχρεώθηκε σε προσγείωση στην Αγκυρα
Το αεροπλάνο των Συριακών αερογραμμών που υποχρεώθηκε σε προσγείωση στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Κλιμακώνεται περαιτέρω η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας - ενώ εμπλέκεται και η Ρωσία - μετά το περιστατικό την Τετάρτη με την εντολή υποχρεωτικής προσγείωσης που έλαβε επιβατηγό αεροσκάφος των Συριακών Αερογραμμών, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό, μετά από σχετικές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι μετέφερε όπλα. Το αεροσκάφος και οι 37 επιβαίνοντας πήραν άδεια να αναχωρήσουν από την Αγκυρα αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ το υλικό κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές.

Χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ισχυρίστηκε ότι το αεροσκάφος μετέφερε «στρατιωτικό εξοπλισμό και εφόδια με αποστολέα ένα ρωσικό οργανισμό και παραλήπτη το υπουργείο Αμυνας της Συρίας».

Η επικεφαλής του προξενικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας στην Αγκυρα Γιελένα Καρά-Σαλ δήλωσε στο «Interfax» ότι τα εμπορεύματα που κατασχέθηκαν από τις τουρκικές αρχές δεν ήταν ρωσικής προέλευσης. Επιπλέον, ανώτερος αξιωματούχος ρωσικής εξαγωγικής εταιρείας όπλων ισχυρίστηκε στο συγκεκριμένο πρακτορείο ειδήσεων, «πως η Ρωσία δεν ανέστειλε τη στρατιωτική συνεργασία με τη Συρία κι αν υπήρχε ανάγκη να σταλεί στη Συρία στρατιωτικός εξοπλισμός ή όπλα, αυτό θα γινόταν νόμιμα κι όχι με παράνομα μέσα».

Για πράξη «πειρατείας» έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών της Συρίας, Μαχμούντ Σαΐντ, ενώ το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική προσγείωση του αεροσκάφους είναι «εχθρική πράξη» που εκφράζει τη συνολική «εχθρική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στη Συρία» και καλεί τις τουρκικές αρχές «να επιστρέψουν όλο το εμπόρευμα που κατάσχεσαν».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έσπευσε να στηρίξει την Τουρκία όπως έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος εκτιμώντας μάλιστα ότι οι τουρκικές αντιδράσεις χαρακτηρίζονται από «αυτοσυγκράτηση».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχας περί κακομεταχείρισης των επιβατών, αναφέρει ότι «ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και τις ανάγκες τους», χαρακτηρίζοντας ως «αστήριχτες» τις σχετικές ανησυχίες. Στο τουρκικό ΥΠΕΞ, με αιχμή το επεισόδιο κλήθηκε και ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα, Βλαντιμίρ Ιβανόφσκι, τον οποίο δέχθηκε ο γγ του υπουργείου, Φεριντούν Σινιρλίογλου, αναφορικά με το θέμα.

Μετά το επεισόδιο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγκυρα, αναβάλλεται «επ' αόριστον». Ο Ρ. Ερντογάν ωστόσο ανέφερε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκέμβρη, οπότε και θα διεξαχθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας.

Μάχες, απόπειρες «αντικαθεστωτικής ενότητας» και περιοδεία Μπραχίμι

Εντός Συρίας, στο μεταξύ, μαίνονται σκληρότατες μάχες σε διάφορα σημεία κατά μήκος της κύριας οδικής αρτηρίας που συνδέει τη Δαμασκό με το Χαλέπι. Στο επίκεντρο φαίνεται ότι βρίσκεται κυρίως η πόλη Μάαρετ αλ Νούμαν, στο μέσο της διαδρομής, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για τη διασφάλιση του ανεφοδιασμού του στρατού που μάχεται στο Χαλέπι και την οποία οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους από τις αρχές της εβδομάδας. Χθες, μάχες σημειώνονταν και στο γειτονικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Ουάντ αλ Ντιάφ. Επίσης, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΣΑΝΑ», «τρομοκράτες» έστησαν ενέδρα σε λεωφορείο που μετέφερε Σύρους εργάτες που επέστρεφαν από το Λίβανο, σκότωσαν οκτώ, τραυμάτισαν άλλους τόσους και λίγοι γλίτωσαν. Αργά το βράδυ, αναφέρθηκε ισχυρότατη έκρηξη με στόχο κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας στο κέντρο της Δαμασκού, κοντά στην πλατεία Ομαϊάδων χωρίς να υπάρχει ακόμη εικόνα για θύματα ή ζημιές.

Από την πλευρά τους, την απόφαση να προχωρήσουν σε σύμπραξη, μετά από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσαν οι ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις που μάχονται με τους αντικαθεστωτικούς. Οπως ανακοινώθηκε, συμπράττουν υπό το «Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Συρίας» προκειμένου να αντιμετωπίσουν, ως ένα βαθμό, την πολυδιάσπαση που καθιστά αναποτελεσματική την αντικαθεστωτική δράση. Στο Μέτωπο δεν συμμετέχει το, συνδεόμενο με την «αλ Κάιντα» «Μέτωπο Νούσρα» αλλά πιθανότατα θα συμμετάσχει η ακραία ισλαμιστική «Αχράρ αλ Σχαρ» που έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι απαρτίζεται κυρίως από ξένους μισθοφόρους. Το Μέτωπο, εμμέσως, επέκρινε το λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» για έλλειψη στρατηγικής αλλά και αριθμού ανδρών στο έδαφος καθώς και για ασαφές «όραμα γιατί δεν ασπάζεται την προσήλωσή τους στη σαρία».

Η στάση των αντικαθεστωτικών θα είναι ένα από τα θέματα που ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λακχντάρ Μπραχίμι αναμένεται να συζητήσει στη Σ. Αραβία, όπου έφτασε χτες ως πρώτο σταθμό περιοδείας στην περιοχή και κυρίως σε χώρες που σχεδόν ανοιχτά τους υποστηρίζουν.

  • Χτες τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο Ντιγιάρμπακιρ με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να χάσει τη ζωή του και 11 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με την Αγκυρα επρόκειτο για ατύχημα, ωστόσο στην περιοχή μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις Κούρδων, μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, και του τουρκικού στρατού.
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Από τη «Χεζμπολλάχ» το μη επανδρωμένο αεροσκάφος

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Την ευθύνη για την αποστολή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που κατέρριψαν, το Σάββατο το βράδυ, ισραηλινά μαχητικά στον ισραηλινό εναέριο χώρο ανέλαβε, χτες, σε τηλεοπτική ομιλία ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολλάχ», σε μια κίνηση που είναι περισσότερο από βέβαιο ότι ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση και στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου. Ο σεΐκ Χασάν Νασράλαχ υποστήριξε ότι επρόκειτο για μη επανδρωμένο αεροσκάφος ιρανικής προέλευσης, στην κατασκευή του οποίου συμμετείχαν και Λιβανέζοι επιστήμονες, και ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης του πάνω από το ισραηλινό έδαφος «κατέγραψε πολλές ευαίσθητες πληροφορίες», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει ανοιχτά τη «Χεζμπολλάχ» ως υπαίτια για την αποστολή του αεροσκάφους.

Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε λίγο πριν προσεγγίσει το Νότιο Ισραήλ και την έρημο Νεγκέβ όπου βρίσκεται εγκατεστημένη και η πυρηνική εγκατάσταση της Ντιμόνα, ενώ εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από την περιοχή της Χάιφα. Οι ισραηλινές αρχές θορυβήθηκαν από το γεγονός ότι το αεροσκάφος εντοπίστηκε αρκετά λεπτά μετά την είσοδό του στον ισραηλινό εναέριο χώρο και ότι για την κατάρριψή του χρειάστηκαν περισσότερα από 20 λεπτά.

ΗΠΑ - ΛΙΒΥΗ
Νέα εκδοχή για την επίθεση στο προξενείο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ως μια καλά οργανωμένη και πολύωρη επίθεση πολλών ανδρών με βαρύτατο οπλισμό περιέγραψε σε δημοσιογράφους διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την επίθεση που σημειώθηκε στις 11 Σεπτέμβρη στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης και στοίχισε τη ζωή του Αμερικανού πρέσβη στη χώρα και άλλων τριών Αμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέρρευσε την πιο λεπτομερή περιγραφή της συγκεκριμένης επίθεσης, με βάση τα στοιχεία που οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν συγκεντρώσει λίγες ώρες πριν ενημερωθεί σχετικά η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου.

Εκεί οι εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων επέκριναν τόσο τα μέτρα ασφαλείας στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές όσο και τις πρώτες αντιδράσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που είχε συνδέσει την επίθεση με τις διαδηλώσεις για την προσβλητική για τον Μωάμεθ ταινία, ενώ σήμερα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία σχέση, εντάσσοντας την κριτική τους στην προεκλογική επιχειρηματολογία του Ρόμνεϊ. Οι Δημοκρατικοί «απάντησαν» θυμίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων αποφάσισε περικοπή στα κονδύλια για την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών το 2011.

Σύμφωνα με την εκδοχή που παρουσιάστηκε, η επίθεση άρχισε ενώ υπήρχε απόλυτη ηρεμία στην περίμετρο του προξενείου, το προσωπικό ασφαλείας και το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας μαζί με τον πρέσβη χωρίστηκαν σε ομάδες, με τον πρέσβη και δύο ακόμη άτομα να βρίσκουν καταφύγιο στο δωμάτιο ασφαλείας, από όπου μετά από πολλή ώρα εξήλθε ο υπεύθυνος ασφαλείας επειδή δεν μπορούσε πλέον ν' αναπνεύσει από τους πυκνούς καπνούς καθώς οι εισβολείς είχαν πυρπολήσει το κτίριο. Οταν λίγο αργότερα επέστρεψε στο συγκεκριμένο χώρο, ο πρέσβης δε βρισκόταν εκεί και δεν είναι καθόλου σαφές πότε ακριβώς έχασε τη ζωή του από ασφυξία και πώς βρέθηκε στο νοσοκομείο της πόλης.

Οι έρευνες των αμερικανικών αρχών συνεχίζονται και στο πλαίσιό τους ο επικεφαλής «αντιτρομοκρατίας» του Λευκού Οίκου, Τζον Μπρέναν, επισκέφτηκε χτες τη λιβυκή πρωτεύουσα και συναντήθηκε με εκπροσώπους του λιβυκού Κοινοβουλίου και των όποιων υπηρεσιών ασφαλείας υπάρχουν στη χώρα μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση. Παράλληλα, ορίστηκε και νέος Αμερικανός επιτετραμμένος στη Λιβύη, ο Λόρενς Πόουπ.

ΙΣΡΑΗΛ
Πρόωρες κάλπες για προώθηση αντιλαϊκών μέτρων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος αναμένεται να κυριαρχήσει στην προεκλογική εκστρατεία των πρόωρων εκλογών που προκηρύχθηκαν για τις 22 Ιανουαρίου προκειμένου να μη συζητηθούν τόσο πολύ τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που τόσο το κυβερνών κόμμα «Λικούντ» του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι κυβερνητικοί του εταίροι όσο και η μείζονα αντιπολίτευση, του κεντροδεξιού, «Καντίμα», του Σαούλ Μοφάζ, θα προσπαθήσουν να προωθήσουν προκειμένου να διασφαλίσουν, όπως είθισται να λέγεται, την «ανταγωνιστικότητα» της χώρας θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου τους εργαζόμενους.

Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα πρόωρα στις κάλπες λαμβάνοντας υπ' όψιν του και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του προηγείται με διαφορά και έχει, προς στιγμήν τουλάχιστον, σοβαρές πιθανότητες να εξασφαλίσει ένα τέτοιο αριθμό βουλευτών που να μη χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη από άλλα κόμματα. Ο ίδιος δήλωνε ότι η προσφυγή στις κάλπες κρίθηκε αναγκαία καθώς κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013 μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων έγινε σαφές ότι δε θα μπορούσε να εξασφαλίσει την στήριξη όλων τους στην ψηφοφορία στη Βουλή.

Στην εκλογική μάχη θεωρείται πολύ πιθανό να συμμετάσχει και ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος πρόσφατα απαλλάχθηκε δικαστικώς από σειρά κατηγοριών για δωροδοκία και εκκρεμεί μία μόνο μικρότερης εμβέλειας καταγγελία σε βάρος του. Ο Ολμέρτ, που δεν ανήκει πια στο «Καντίμα», το οποίο ο ίδιος συνέστησε, θεωρείται σχεδόν από όλους τους αναλυτές ο ισχυρότερος αντίπαλος του Νετανιάχου. Παρ' όλα αυτά, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που δημοσίευσαν, χτες, οι εφημερίδες «Μααρίβ» και «Χααρέτζ» δείχνουν τον Νετανιάχου να έχει πολύ άνετο προβάδισμα με το περίπου 58% των Ισραηλινών να τον θέλει πρωθυπουργό και τον Ολμέρτ να συγκεντρώνει μόλις το 24%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ