ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Ανεργος ένας στους τέσσερις!

Το 1.261.604 έφτασαν οι άνεργοι τον περασμένο Ιούλη

Από την προχτεσινή κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων που οργάνωσαν πρωτοβάθμια συνδικάτα της Αθήνας (φωτ. από τη συμμετοχή της Επιτροπής Ανέργων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας)
Από την προχτεσινή κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων που οργάνωσαν πρωτοβάθμια συνδικάτα της Αθήνας (φωτ. από τη συμμετοχή της Επιτροπής Ανέργων του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας)
Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται η ανεργία καθώς τον Ιούλη του 2012 το ποσοστό της εκτινάχθηκε στο 25,1% (από 17,8%) με τους άνεργους να φτάνουν τα 1.261.604 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 377.991 άτομα σε σχέση με τον Ιούλη του 2011 (αύξηση κατά 42,8%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η ανεργία αυξήθηκε και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Ιούνη 2012) κατά 23.255 άτομα (αύξηση 1,9%). Τον Ιούλη το σύνολο των απασχολουμένων έφτασε τα 3.763.142 άτομα, ενώ οι άνεργοι και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός έφτασαν τα 4.617.880 άτομα.

Η ανεργία θερίζει τους νέους και τις γυναίκες καθώς το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες εκτινάχθηκε στο 29% (από 21,4% τον Ιούλη του 2011). Σύμφωνα με τις ηλικιακές ομάδες, στους νέους από 15 έως 24 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι στο 54,2% (από 42,6%), στην ομάδα 25 έως 34 ετών στο 31,4% (από 24,4%). Επίσης, στην ομάδα από 35 έως 44 ετών η ανεργία έφτασε το 21,3% (από 14,5%), στην ομάδα από 45 έως 54 ετών στο 18,2% (από 12,3%) και στην ομάδα από 55 έως 64 ετών στο 14,2% (από 8,7%). Τέλος, το συνολικό ποσοστό ανεργίας στους άνδρες έφτασε το 22,3%.

Σε επίπεδο Περιφερειών το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά και το πανελλαδικό ποσοστό εμφανίζεται στην Περιφέρεια της Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας (27,1%). Ακολουθεί η Περιφέρεια Αττικής (25,25), η Περιφέρεια Μακεδονίας - Θράκης (24,9%), η Περιφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (24,2%), η Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νήσων (22,9%), η Περιφέρεια Κρήτης (22,8%) και η Περιφέρεια Αιγαίου (22,4%).

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Να σημάνει ξεσηκωμός για την προστασία των ανέργων!

Νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 17 Οκτώβρη, με συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11 π.μ.

Απέναντι στον εφιάλτη της ανεργίας, κλαδικά ταξικά συνδικάτα ενώνουν τις δυνάμεις τους και με σύμμαχο τις Επιτροπές Ανέργων, τις Λαϊκές Επιτροπές, όπως αποφάσισαν χτες στη διάρκεια σύσκεψης, θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να απευθύνουν το κάλεσμα σε όλους τους ανέργους, να ενεργοποιηθούν, να συμβάλουν στη συσπείρωση δυνάμεων και οργάνωση αγώνων που ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους, θα ανοίγουν το δρόμο της αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που δημιουργεί την ανεργία, για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική. Σταθμοί αυτού του συντονισμού θα είναι η νέα αγωνιστική κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων, που θα γίνει στις 17 Οκτώβρη, με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας και η απεργιακή μάχη στις 18 Οκτώβρη.

Η σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, την Ενωση Αμμοβολιστών, τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. Δηλαδή σωματεία εργαζομένων όπου η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο. Συμμετείχαν οι Επιτροπές Ανέργων και οι Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας, Κορυδαλλού και συνδικαλιστές από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όπου οι εργαζόμενοι αν και δεν είναι γραμμένοι στις λίστες της ανεργίας είναι απλήρωτοι από τις 18 Απρίλη.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι με τη χτεσινή σύσκεψη έρχεται πια να πάρει «σάρκα και οστά» με συγκεκριμένο πρόγραμμα και διεκδικητικό πλαίσιο ο συντονισμός της δράσης συνδικάτων που ήδη έχει αρχίσει να κάνει βήματα με συντονισμένες, κοινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις όπως αυτή που έγινε προχτές με αιχμή το αίτημα για την καταβολή εποχικού επιδόματος για όλους τους ανέργους. «Απαιτείται - σημείωσε - επιθετικό κίνημα για την προστασία των ανέργων, που να είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένο με την οργάνωση στους χώρους δουλειάς για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης».

Οπως αποφασίστηκε θα συνταχθεί υπόμνημα με κοινό πλαίσιο διεκδίκησης. Από σήμερα με οργάνωση και συγκεκριμένο σχέδιο τα συνδικάτα με τη βοήθεια των Επιτροπών Ανέργων, των Λαϊκών Επιτροπών των περιοχών, να αρχίσουν τη συστηματική καταγραφή των ανέργων και την τακτική παρουσία στους κατά τόπους ΟΑΕΔ, να αρχίσει το «όργωμα» στις εργατογειτονιές, που είναι χτυπημένες από την ανεργία, να φτάσει το κάλεσμα της αγωνιστικής οργάνωσης και δράσης παντού.

Σημαντική πείρα

Σημαντική ήταν η πείρα από τη δράση της Επιτροπής Ανέργων Κορυδαλλού και της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής που μετέφερε η Πόπη Ξενικουδάκη: «Από τη συστηματική παρουσία μας στον ΟΑΕΔ έχουμε καταγράψει 200 οικογένειες ανέργων. Πάμε και στα 200 σπίτια. Είδαμε σπίτια ανέργων που ζεσταίνονται με φωτιά σε ντενεκέ και ντρέπονται να σε βάλουν μέσα. Είδαμε την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Και όμως με τη συστηματική δουλειά καταφέραμε να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια, να καταλάβουν ότι μπορούν να ακουμπήσουν στην Επιτροπή. Να αντιληφθούν ότι και με τη δική τους συμμετοχή υπάρχει ελπίδα και ήδη αυτές οι οικογένειες συμμετέχουν στη δράση. Και όσο κάνεις τέτοια δουλειά τόσο σου ανοίγονται καινούρια πεδία δράσης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΝΟΒΟΤΕΛ»
Η αλληλεγγύη δυναμώνει τον αγώνα τους

Νέες αποφάσεις στήριξης του απεργιακού τους αγώνα από φοιτητικούς συλλόγους

Τις 20 μέρες του απεργιακού τους αγώνα συμπληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «ΝΟΒΟΤΕΛ» που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, παίρνοντας δύναμη από την αλληλεγγύη και συμπαράσταση που εκφράζουν τόσο οι εργαζόμενοι του κλάδου όσο και άλλων κλάδων αλλά και μια σειρά φορείς.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα αλληλεγγύης στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στο «Νοβοτέλ», μετά από πρόταση των δυνάμεων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, είναι απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου της Φιλοσοφικής και των Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων του Γεωλογικού, της Γεωπονικής, της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ), των Μηχανολόγων Μηχανικών, των Ναυπηγών, στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι το ψήφισμα είναι ήδη απόφαση των Φοιτητικών Συλλόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Τοπογράφων, Μαθηματικού, Νοσηλευτικής και Νομικής, στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη για να μην εφαρμοστεί η συμφωνία -που ονομάζουν κλαδική ΣΣΕ- που υπέγραψαν οι ξενοδόχοι με τις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στην κλαδική Ομοσπονδία και προβλέπει μείωση στους μισθούς σε ποσοστό 15%. Διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ χωρίς καμία μείωση μισθών.

Εν τω μεταξύ, χτες απολύτως τίποτα δεν είχε να πει στο επιχειρησιακό σωματείο και στους εργαζόμενους η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» σε ό,τι αφορά το αίτημά τους να μην εφαρμοστεί η κατάπτυστη σύμβαση και να μη γίνει καμία μείωση στους μισθούς. Σημειώνεται ότι το σωματείο είχε προκηρύξει 48ωρη απεργία (για χτες και σήμερα) την οποία και ανέστειλε για να γίνουν διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την υπογραφή σύμβασης χωρίς μείωση μισθών. Μετά από αυτή την εξέλιξη το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσουν την αγωνιστική τους απάντηση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανάγκη η αγωνιστική δράση και οργάνωση των ανέργων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την αύξηση της ανεργίας:

«Τα στοιχεία δείχνουν μόνο ένα μέρος των πραγματικών διαστάσεων της ανεργίας και δεν μπορούν να δείξουν το δράμα των λαϊκών οικογενειών. Αυτό που είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσει να καταγράφεται με δυναμικό τρόπο είναι η αγωνιστική δράση και οργάνωση των ανέργων μέσα από τα σωματεία, τις επιτροπές ανέργων, τις λαϊκές επιτροπές για τη λήψη μέτρων προστασίας τους, αλλά και για να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η πάλη για να μην μείνει κανείς άνεργος χωρίς επίδομα, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ρεύμα και νερό, αποτελεί πρώτιστο καθήκον των εργατικών - λαϊκών οργανώσεων, στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης για ριζικές αλλαγές παντού. Για να γίνει πράξη το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα για όλους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ