ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κυβερνητικές ασφ-αλητείες

Χαφιεδισμός, τρομοκρατία και αυταρχισμός σε όλο τους το «μεγαλείο»! Συγκεκριμένα, δύο ένστολοι και ένοπλοι αστυνομικοί εμφανίστηκαν προχτές το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνδικαλιστικής σύσκεψης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), στον 3ο όροφο όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΔΟΕ, αναζητώντας την αίθουσα όπου γίνεται η σύσκεψη. Με απύθμενο θράσος οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι έχουν εντολή από την υπηρεσία τους να παρακολουθήσουν τη συνάντηση και επιπλέον ζήτησαν τα στοιχεία των παρευρισκόμενων, αρνούμενοι να δώσουν τα δικά τους. Μετά την έντονη αντίδραση των εκπαιδευτικών συνδικαλιστών, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κατέβουν στην είσοδο του κτιρίου, όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα.

Σε επικοινωνία που είχαν λίγο αργότερα, συνδικαλιστές με τον αξιωματικό Υπηρεσίας του Αστυνομικού Τμήματος Ακρόπολης απάντησε ότι πράγματι υπάρχει γραπτή εντολή από την Αστυνομική Διεύθυνση για παρακολούθηση της σύσκεψης. Ενώ ο ταξίαρχος Δ. Μπουλούκος από την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών δήλωσε πως θεωρεί μεν το γεγονός απαράδεκτο, συμπληρώνοντας όμως ότι «απλά αποδελτιώνουμε όλες τις εκδηλώσεις, συσκέψεις κλπ. και ενημερώνουμε τα αντίστοιχα αστυνομικά τμήματα»!!

Κι επειδή νομίζουν κάποιοι ότι απευθύνονται σε «Αμερικανάκια», η παραδοχή του φακελώματος κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δραστηριότητας επιβάλλει επαγρύπνηση. «Και μ' αυτά τα μέτρα προωθείται ευρύτερα η καταστολή του λαϊκού κινήματος. Το μήνυμα κι απ' αυτό το γεγονός που πρέπει να βγει είναι να μην υποταχτούν οι εργαζόμενοι στην τρομοψύχωση και να έχουν το δικαίωμα αντίστασης στον περιορισμό των ελευθεριών τους. Πρέπει να καταγγελθεί αυτή η ενέργεια και να βγουν πολιτικά συμπεράσματα για τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που υιοθέτησαν και για την Ελλάδα τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική νομοθεσία και γενικότερα την πολιτική του αυταρχισμού και καταστολής του κινήματος των εργαζομένων», δήλωσε ο Κώστας Παπλωματάς, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ.

Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ και επισημαίνει ότι «οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν έχουν καμία θέση στους χώρους που οργανώνεται, συζητά, δρα και αγωνίζεται το κίνημα των εργαζομένων. Υπάρχει σοβαρή πολιτική ευθύνη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της κυβέρνησης». Την αντίθεσή της σε ολόκληρο το αντιδημοκρατικό πλέγμα των αυταρχικών τρομονόμων που καταστρατηγούν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες εκφράζει και η ΟΛΜΕ, ζητώντας εξηγήσεις για το απαράδεκτο γεγονός.

ΛΑΡΙΣΑ
Υπόθεση της εργατικής τάξης η Λαϊκή Παιδεία

H εργατική τάξη έχει χρέος να παλέψει για τη μόρφωση, τη διαπαιδαγώγηση και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών του λαού και ο αγώνας για σύγχρονη Λαϊκή Παιδεία είναι υπόθεση, πρωτίστως, του εργατικού κινήματος. Αυτά τονίστηκαν στη συγκέντρωση για την Παιδεία, που διοργάνωσε χτες το βράδυ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), σε μια προσπάθεια ν' αναδειχτούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης, να υποδειχτούν οι αιτίες και οι υπεύθυνοι και να κατατεθούν οι προτάσεις του συνεπούς, ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τη διέξοδο από το σημερινό αδιέξοδο και για την προοπτική μιας άλλης Παιδείας, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Η χτεσινή συγκέντρωση στην κατάμεστη αίθουσα στο «Χατζηγιάννειο» αποτέλεσε την κορύφωση μιας έντονης δραστηριότητας του ΕΚΛ για τα θέματα της Παιδείας στο νομό. Η ταξική διοίκησή του είχε συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς - με την τοπική ΕΛΜΕ, την Ομοσπονδία Γονέων, τη διοίκηση, τους καθηγητές και τους εκπαιδευτικούς του ΤΕΙ, με τη δημοτική και νομαρχιακή αρχή Λάρισας, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, κ.ά. - και, παράλληλα, διοργάνωσε πάρα πολλές περιοδείες στα εργοστάσια της περιοχής και στους άλλους χώρους δουλιάς. Μέσα απ' αυτές τις επαφές αναδείχτηκε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Παιδεία - καταγράφηκαν οι μεγάλες ελλείψεις στα σχολεία και στο ΤΕΙ, αποδείχτηκε η διόγκωση της «παραπαιδείας» με τα φροντιστήρια να πληθαίνουν συνεχώς και τα ιδιωτικά σχολεία να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και διαπιστώθηκε η αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών ν' ανταποκριθούν στις «ανάγκες» που επιβάλλει η εμπορευματοποίηση της Παιδείας - ταυτόχρονα, προβλήθηκε, και μέσω των τοπικών ΜΜΕ, η πρόταση των ταξικών συνδικάτων των εργαζομένων και η θέλησή τους να οργανώσουν την πάλη, μαζί με τους αγωνιστικούς φορείς των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για μια Παιδεία σύμφωνα με τα όνειρα των νέων και στην υπηρεσία του λαού.

Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί, με συνέπεια και μεγαλύτερο ζήλο, το δε διεκδικητικό πλαίσιο για την Παιδεία που έχει καθορίσει το ΕΚΛ θα τίθεται σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων, κατά της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Μαζί με τους γενικότερους διεκδικητικούς στόχους για την Παιδεία, το ΕΚΛ προβάλλει και τα αιτήματα που αφορούν στα προβλήματα της πόλης και του νομού, υπογραμμίζοντας ότι η ικανοποίηση των «τοπικών αιτημάτων» δε θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, μπορεί, όμως, ν' απαλύνει το πρόβλημα.

Βεβαίως, το ΕΚΛ τονίζει ότι το πρόβλημα της Παιδείας είναι συνυφασμένο και καθορίζεται απ' τις γενικότερες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες κι απαιτούνται ριζοσπαστικότερες αλλαγές για να λυθεί με βάση το λαϊκό συμφέρον. Και υπογραμμίζει ότι προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για μια άλλη εξουσία κι άλλη οικονομία, στην οποία θα βρει τη θέση της μια άλλη Παιδεία, προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Παρεμβάσεις στη συγκέντρωση έκαναν εκπρόσωποι φορέων κι άλλοι Λαρισαίοι που συμμετείχαν, αναπτύσσοντας έναν πλούσιο και γόνιμο διάλογο (αναλυτικότερο ρεπορτάζ για τη συγκέντρωση στον αυριανό «Ριζοσπάστη»).


ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ευελιξία για παραγωγή απασχολήσιμων

Στον απόηχο της Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα όπου υιοθετήθηκε μεταξύ άλλων από την υπουργό Παιδείας, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τους πρυτάνεις, η πρόταση για αλλαγή του νόμου πλαίσιο που διακατέχει τα Πανεπιστήμια ώστε να προσαρμοστούν κι άλλο στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Δήμου σε συνέντευξη Τύπου έδωσε δείγματα γραφής των σκέψεών του για τη λειτουργία και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο σχετικά με την οικονομική και διοικητική τους αυτοτέλεια προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοοικονομικής επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, σημείωσε: «Χρειαζόμαστε και μπορεί να εγγυηθεί ο νόμος περισσότερη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια. Να μπορούν πολλά πράγματα να τα αποφασίζουν τα ίδια τα πανεπιστήμια και να μην έρχονται κεντρικά προσδιορισμένα», επισήμανε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το καθεστώς που θα διέπει τα Πανεπιστήμια δεν είναι κύριο ζήτημα επισημαίνοντας τα σημαντικά ζητήματα που χρειάζεται να επιλυθούν και έχουν να κάνουν με την άρση των εμποδίων που εγκλωβίζουν τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. «Αν θα ιδρύσω ένα τμήμα δε χρειάζεται να πάω στο υπουργείο Παιδείας, αφού έχω την ανάγκη και τους πόρους, μπορώ να ιδρύσω ένα τμήμα, δηλαδή το Χημικό, μπορώ να το σπάσω σε τρία τμήματα και να δίνω 3 και 4 πτυχία, να καταργήσω το μεταπτυχιακό και να φτιάξω ένα πιο σύγχρονο, να μετατρέψω τον οδηγό σπουδών τη στιγμή που έχει μπλοκάρει το σύστημα π.χ. με φιλολόγους οι οποίοι φτάνουν έως και 900 το χρόνο μόνο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υπερκαλύπτοντας τις ανάγκες της Ελλάδας. Χρειάζεται ευελιξία που να την αποφασίζουμε στα όργανα της Συγκλήτου. Αυτό μπορούμε να το διεκδικήσουμε», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί να δίνει πτυχία εξειδικευμένα και να βγάζει απόφοιτους που έχει ανάγκη η κοινωνία για απασχολησιμότητα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου στην ουσία ζητάει τα Πανεπιστήμια να δημιουργούν αυριανούς εργαζόμενους απασχολήσιμους, με πτυχία εξειδικευμένα, κατακερματίζοντας τη γνώση και υποτάσσοντας την έρευνα στα συμφέροντα της «κοινωνίας» όπου κυριαρχούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Προκρίνει δηλαδή έμμεσα την ολική παραχώρηση των πανεπιστημίων στα επιχειρηματικά συμφέροντα δημιουργώντας αποφοίτους έρμαια στα συμφέροντα αυτά προσανατολίζοντας παράλληλα το περιεχόμενο σπουδών και την παραγωγή έρευνας των πανεπιστημίων στις αξιώσεις των ιδιωτών και των κάθε λογής φορέων τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διήμερο υποδοχής για τους πρωτοετείς

Διήμερο υποδοχής για τους πρωτοετείς φοιτητές διοργανώνει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Θεσσαλονίκης, αύριο Πέμπτη 13 Οκτώβρη και την Παρασκευή 14 Οκτώβρη.

Την Πέμπτη στις 10 το βράδυ οργανώνεται ροκ πάρτι στο φουαγιέ του Πολυτεχνείου. Την Παρασκευή στις 7 το απόγευμα προγραμματίζεται εκδήλωση συζήτηση με θέμα «ΕΕ και Ανώτατη Εκπαίδευση». Η εκδήλωση θα γίνει στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής (αμφιθέατρο Β'). Θα μιλήσουν η Κ. Παπαϊωάννου, υποψήφια διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και η Στ. Καινουριάκη, στέλεχος των ΠΚΣ. Το διήμερο θα ολοκληρωθεί με ρεμπέτικο γλέντι στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που θα ξεκινήσει στις 10 το βράδυ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ