ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Προετοιμάζουν την απεργία κόντρα σε κυβέρνηση, εργοδοσία και τους συνδικαλιστές τους

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για την προετοιμασία της απεργίας
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για την προετοιμασία της απεργίας
Στη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας στις 8 Νοέμβρη ρίχνονται με όλες τους τις δυνάμεις Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Με συνελεύσεις και συνεδριάσεις αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία, με συσκέψεις και εξορμήσεις μεταφέρουν τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης πλατιά στους εργαζόμενους, με κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες δίνουν συνέχεια στις διεκδικήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τη βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας.

Η προετοιμασία και η επιτυχία της απεργίας βρίσκονται στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, γεγονός που επιβεβαίωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και η ανοιχτά υπονομευτική στάση που κράτησε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Θυμίζουμε ότι στην πρόταση της ΔΑΣ για πανεργατική απεργία στις 8 Νοέμβρη οι εκπρόσωποί της αντέτειναν πως οι εργαζόμενοι πρέπει... «να περιμένουν τις εξελίξεις», ενώ ορισμένοι έσπευσαν να σημειώσουν πως... δεν βλέπουν κάποια εξέλιξη που να απαιτεί απεργιακή απάντηση από τους εργαζόμενους!

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή τον μνημονιακό νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου», βάζοντας τον κατώτατο μισθό στη μόνιμη πρέσα της «ανταγωνιστικότητας» και των αναγκών του κεφαλαίου, σε μια περίοδο που εντείνεται ολομέτωπα η επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους να απεργήσουν διεκδικώντας 751 ευρώ κατώτερο μισθό για όλους, κλαδικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Ξεκαθαρίζουν παράλληλα ότι ο αγώνας αυτός έχει απέναντί του την κυβέρνηση και την εργοδοσία, αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία καταψηφίζει την απεργία διευκολύνοντας την επίθεση στους εργαζόμενους, που είναι έτοιμη να στρογγυλοκαθίσει στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» και ρίχνει με τη στάση της νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας, που προσπαθεί να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες για το «τέλος των μνημονίων».

Στο φόντο αυτό, είναι κραυγαλέα η στάση αυτών των δυνάμεων ενάντια στην ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων ακόμα και σε χώρους που «τρέχει» με ιδιαίτερη ένταση η αντεργατική επίθεση, όπως στις αστικές συγκοινωνίες, όπου απέναντι στην κυβερνητική τροπολογία που ανοίγει το δρόμο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση έμειναν με σταυρωμένα χέρια, συστήνοντας και εκεί «αναμονή» στους εργαζόμενους.

Οι ίδιες δυνάμεις που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βάλουν ταφόπλακα στους αγώνες των εργαζομένων, επιδίδονται ακούραστα στο στήσιμο μηχανισμών νοθείας και εκφυλισμού σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας.

Σε θέση μάχης και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Απέναντι στα παραπάνω, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία εντείνουν τους ρυθμούς της δράσης τους, βάζουν στόχους για πλατύ άνοιγμα, ουσιαστική συζήτηση, οργάνωση της απεργίας και της περιφρούρησής της, μαζική παρουσία στα απεργιακά μπλοκ στις 8 Νοέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) οργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης πλατιά σύσκεψη σωματείων και άλλων φορέων, με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 8 Νοέμβρη, καθώς και της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων στις 4 Νοέμβρη.

Μετά το άνοιγμα και το κάλεσμα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Κώστα Σπανού, στις απεργιακές κινητοποιήσεις, την εισήγηση έκανε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΚΠ. Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων.

Ο Δ. Αγγελόπουλος κάλεσε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να εντείνουν τη δράση τους ώστε το μήνυμα της απεργίας να φτάσει σε όλους τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της, αναδεικνύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα σε κλάδους και εργασιακούς χώρους.

Συσκέψεις του ΠΑΜΕ σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Σύσκεψη για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων και του λαού απέναντι σε κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία, για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη, διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ την Τρίτη 16/10, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Στο κάλεσμά της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι αναγκαία η οργάνωση αποφασιστικής και μαχητικής απάντησης σε όσους προσπαθούν να μας πείσουν να υποταχθούμε στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας και να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που θα μας πετάει η ανάπτυξή τους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους "να περιμένουν", τη στιγμή που οι εργοδότες δεν υπογράφουν ΣΣΕ σε μια σειρά κλάδους, τη στιγμή που σπάνε ρεκόρ οι ελαστικές και "ευέλικτες" μορφές εργασίας!».

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών οργανώνει και η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 19/10, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Πρωτοβουλίες σωματείων μπροστά στην απεργία

Μπροστά στην απεργία στις 8 Νοέμβρη, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σχεδιάζουν τη δράση τους ώστε να γίνει η επιτυχία της υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Στο πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι παρακάτω πρωτοβουλίες:

-- Η Επιτροπή Νέων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει σύσκεψη αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3).

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 14/10, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

-- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής οργανώνουν σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων την Κυριακή 14/10, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, την Κυριακή 14/10, στις 11 π.μ., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας του κλάδου (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος).

-- Το Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 14/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) προχωρά σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΣΕΒ, την Πέμπτη 18/10, στις 2 μ.μ. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ενωσης, καθώς τη συγκεκριμένη μέρα υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση της Ομοσπονδίας Λογιστών με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ), με θέμα τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ. Τόσο η Ενωση όσο και η Ομοσπονδία έχουν προκηρύξει για τις 18/10 στάση εργασίας (1 μ.μ. έως λήξη ωραρίου). Τέλος, η Ενωση προχωρά σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Πέμπτη 25/10, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 18/10, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β). Προχωρά επίσης σε κινητοποίηση διεκδικώντας την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και καταγγέλλοντας την καταπάτηση του ωραρίου, την Πέμπτη 1/11 στις 5 μ.μ., με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία προς το κτίριο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, την Κυριακή 21/10 στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

-- Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 22/10, στις 4 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic».

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής οργανώνει την Πέμπτη 25/10, στις 6 μ.μ., συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στον ΣΕΒ.

-- Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, την Τρίτη 30/10 στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης οργανώνει Γενική Συνέλευση το Σάββατο 3/11, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Συσκέψεις και συνελεύσεις στα παραρτήματα, εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, στάσεις εργασίας σε μεγάλα εργοτάξια σχεδιάζει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας. Επισφράγισμα της δράσης αυτής θα αποτελέσει η Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 4/11 στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος).

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Σήμερα στο webradio του ΠΑΜΕ μπορείτε να ακούσετε τα εξής:

-- Στις 6 μ.μ. εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου Καλλυντικού & Συναφών Επαγγελμάτων. Στο στούντιο θα φιλοξενηθεί η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στον κλάδο, όπως και η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ μπροστά στην απεργία της 8ης Νοέμβρη.

-- Στις 7 μ.μ. εκπομπή για το θέατρο. Θα γίνει συζήτηση για την παιδική θεατρική παράσταση «Η μαύρη πεταλούδα» που παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ.

-- Στις 8 μ.μ. μουσική εκπομπή με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. Ενα οδοιπορικό στη rock, στην hard rock και στη metal μουσική σκηνή από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας.

Πληθαίνουν οι αποφάσεις

Αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας.

Τα Εργατικά Κέντρα: Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Πάτρας, Λάρισας, Αγρινίου, Λαμίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου, Ιωαννίνων, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Νάουσας.

Επίσης, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία από τους κλάδους των Κατασκευών, του Τύπου - Χαρτιού, των Τηλεπικοινωνιών, των ΟΤΑ, των Τροφίμων - Ποτών κ.ά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ