Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Προετοιμάζουν την απεργία κόντρα σε κυβέρνηση, εργοδοσία και τους συνδικαλιστές τους

Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για την προετοιμασία της απεργίας
Από τη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για την προετοιμασία της απεργίας
Στη μάχη της προετοιμασίας της απεργίας στις 8 Νοέμβρη ρίχνονται με όλες τους τις δυνάμεις Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Με συνελεύσεις και συνεδριάσεις αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία, με συσκέψεις και εξορμήσεις μεταφέρουν τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης πλατιά στους εργαζόμενους, με κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες δίνουν συνέχεια στις διεκδικήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις, για τη βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας.

Η προετοιμασία και η επιτυχία της απεργίας βρίσκονται στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, γεγονός που επιβεβαίωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και η ανοιχτά υπονομευτική στάση που κράτησε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής. Θυμίζουμε ότι στην πρόταση της ΔΑΣ για πανεργατική απεργία στις 8 Νοέμβρη οι εκπρόσωποί της αντέτειναν πως οι εργαζόμενοι πρέπει... «να περιμένουν τις εξελίξεις», ενώ ορισμένοι έσπευσαν να σημειώσουν πως... δεν βλέπουν κάποια εξέλιξη που να απαιτεί απεργιακή απάντηση από τους εργαζόμενους!

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή τον μνημονιακό νόμο «Βρούτση - Αχτσιόγλου», βάζοντας τον κατώτατο μισθό στη μόνιμη πρέσα της «ανταγωνιστικότητας» και των αναγκών του κεφαλαίου, σε μια περίοδο που εντείνεται ολομέτωπα η επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες καλούν τους εργαζόμενους να απεργήσουν διεκδικώντας 751 ευρώ κατώτερο μισθό για όλους, κλαδικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.

Ξεκαθαρίζουν παράλληλα ότι ο αγώνας αυτός έχει απέναντί του την κυβέρνηση και την εργοδοσία, αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία καταψηφίζει την απεργία διευκολύνοντας την επίθεση στους εργαζόμενους, που είναι έτοιμη να στρογγυλοκαθίσει στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» και ρίχνει με τη στάση της νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας, που προσπαθεί να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες για το «τέλος των μνημονίων».

Στο φόντο αυτό, είναι κραυγαλέα η στάση αυτών των δυνάμεων ενάντια στην ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων ακόμα και σε χώρους που «τρέχει» με ιδιαίτερη ένταση η αντεργατική επίθεση, όπως στις αστικές συγκοινωνίες, όπου απέναντι στην κυβερνητική τροπολογία που ανοίγει το δρόμο στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση έμειναν με σταυρωμένα χέρια, συστήνοντας και εκεί «αναμονή» στους εργαζόμενους.

Οι ίδιες δυνάμεις που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να βάλουν ταφόπλακα στους αγώνες των εργαζομένων, επιδίδονται ακούραστα στο στήσιμο μηχανισμών νοθείας και εκφυλισμού σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όλης της χώρας.

Σε θέση μάχης και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Απέναντι στα παραπάνω, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία εντείνουν τους ρυθμούς της δράσης τους, βάζουν στόχους για πλατύ άνοιγμα, ουσιαστική συζήτηση, οργάνωση της απεργίας και της περιφρούρησής της, μαζική παρουσία στα απεργιακά μπλοκ στις 8 Νοέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) οργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης πλατιά σύσκεψη σωματείων και άλλων φορέων, με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 8 Νοέμβρη, καθώς και της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων στις 4 Νοέμβρη.

Μετά το άνοιγμα και το κάλεσμα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, Κώστα Σπανού, στις απεργιακές κινητοποιήσεις, την εισήγηση έκανε ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΚΠ. Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων.

Ο Δ. Αγγελόπουλος κάλεσε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να εντείνουν τη δράση τους ώστε το μήνυμα της απεργίας να φτάσει σε όλους τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της, αναδεικνύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα σε κλάδους και εργασιακούς χώρους.

Συσκέψεις του ΠΑΜΕ σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη

Σύσκεψη για την οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων και του λαού απέναντι σε κυβέρνηση - ΕΕ - εργοδοσία, για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη, διοργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ την Τρίτη 16/10, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Στο κάλεσμά της σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι αναγκαία η οργάνωση αποφασιστικής και μαχητικής απάντησης σε όσους προσπαθούν να μας πείσουν να υποταχθούμε στους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου, να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας και να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα που θα μας πετάει η ανάπτυξή τους. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους "να περιμένουν", τη στιγμή που οι εργοδότες δεν υπογράφουν ΣΣΕ σε μια σειρά κλάδους, τη στιγμή που σπάνε ρεκόρ οι ελαστικές και "ευέλικτες" μορφές εργασίας!».

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών οργανώνει και η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 19/10, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα μάχης για τις απεργίες στις 14 και 28 Νοέμβρη (10/11/2018)
Πλατύ άνοιγμα για να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα (18/10/2018)
Αυξάνονται οι αποφάσεις για πανεργατική απεργία στις 8 Νοέμβρη (2/10/2018)
Σύσκεψη εξοπλισμού και μάχης από σωματεία της Αττικής (27/11/2015)
Και η Καρδίτσα στη μάχη της απεργίας (22/5/2002)
Εργάτη τον εργάτη η προετοιμασία (18/5/2002)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org