ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Μαζική - δυναμική απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία και στα σχέδια του κεφαλαίου που τσακίζουν εργάτες και φτωχούς αγρότες

Και με τρακτέρ στην κινητοποίηση

Eurokinissi

Και με τρακτέρ στην κινητοποίηση
Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι αγρότες και ΕΒΕ, νέοι των σπουδών και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς έδωσαν ηχηρή αγωνιστική απάντηση στο παραμύθι περί «δίκαιης ανάπτυξης» που επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στο «αναπτυξιακό συνέδριο» Θεσσαλίας.

Το συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών και συμμετείχαν, με τα πανό και τις σημαίες τους, δεκάδες εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι κι άλλοι μαζικοί φορείς, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της συνοικίας Αβέρωφ, την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, θα ανέβαινε στο βήμα του συνεδρίου, το οποίο διεξαγόταν σε κοντινή απόσταση, στα πολυτελή σαλόνια του ξενοδοχείου «Ιμπέριαλ».

Με συνεχή κορναρίσματα και με τα φώτα αναμμένα, στο χώρο της συγκέντρωσης έφτασε το κομβόι των δεκάδων τρακτέρ που είχαν ξεκινήσει από χωριά της Λάρισας.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Λάρισας, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «όσες "ταυτότητες φύλου" κι αν αλλάξει η κυβέρνηση, πάντα θα είναι κυβέρνηση του κεφαλαίου και μάλιστα η καλύτερη για τη βρώμικη δουλειά».

Ο Τ. Τσιαπλές

Eurokinissi

Ο Τ. Τσιαπλές
Αναφερόμενος στο τι σημαίνει για τη Θεσσαλία η καπιταλιστική ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση, σημείωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι έχουν διαγράψει την Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό, το Δέρμα, την ΕΒΖ και άλλους σημαντικούς κλάδους για την περιοχή και το λαό, ενώ συζητούν για την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της Ενέργειας (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, λιγνίτης), του ΟΣΕ, των αεροδρομίων, του λιμανιού του Βόλου, των ακτών και των ορεινών όγκων της περιοχής κ.ά., φορτώνοντας περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού και τσακίζοντας τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής αρκετά πλήρωσαν την κρίση του κεφαλαίου, δεν θα πληρώσουν και την ανάπτυξή του, αναφέρθηκε στον άλλο δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει τους εργάτες, τους μικρούς αγρότες και ΕΒΕ, ο οποίος περνά μέσα από την οργάνωση του αγώνα για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας προς όφελος του λαού.

Στο χαιρετισμό του ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, επεσήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης, με την υλοποίηση των επιλογών της ΚΑΠ της ΕΕ, των συμφωνιών του ΠΟΕ, των μέτρων όλων των μνημονίων, επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματικών ομίλων, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.


Και υπογράμμισε ότι η πάλη των μικρομεσαίων αγροτών κατά της πολιτικής ξεκληρίσματός τους έχει ως προοπτική μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, μακριά κι ενάντια στα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, η οποία θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον αγρότη, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού, φτηνές πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Π. Ηλιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μιλάει για ανάπτυξη και την ίδια ώρα κόβει τα δωρεάν συγγράμματα για τους φοιτητές και ετοιμάζεται να κόψει τη σίτιση και το στεγαστικό επίδομα.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία προς το ξενοδοχείο όπου γινόταν το συνέδριο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «σ' ανάπτυξη και κρίση πληρώνουν οι εργάτες, τέρμα οι θυσίες για τους κεφαλαιοκράτες», «η ανάπτυξη του Τσίπρα και του Μητσοτάκη φορτώνει κι άλλα βάρη στου λαού την πλάτη».

Η πορεία σταμάτησε στο μπλόκο που είχαν στήσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, τοποθετώντας κλούβες κάθετα στο δρόμο. Μετά από αρκετή ώρα, κατά την οποία οι διαδηλωτές συνέχιζαν να φωνάζουν δυνατά συνθήματα για να φτάνουν και στ' αυτιά των επισήμων στο συνέδριο, οι οργανωτές του συλλαλητηρίου, καταγγέλλοντας την αστυνομοκρατία, αποφάσισαν η πορεία να συνεχιστεί προς το κέντρο της πόλης της Λάρισας, όπως και έγινε.



ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ» ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Αναφορά» στους επιχειρηματικούς ομίλους και νέες δεσμεύσεις

Στις ανάγκες του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν εστιασμένη η ομιλία του πρωθυπουργού απ' το βήμα του «4ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου», στη Λάρισα, αναγορεύοντας για μια ακόμα φορά σε «εθνική» υπόθεση την προσπάθεια της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

«Η επιτροπεία της χώρας τελειώνει. Η οικονομία έχει ήδη μπει σε φάση ανάκαμψης (...) Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να σχεδιάσουμε το παραγωγικό μοντέλο της επόμενης ημέρας. Πρόκειται για μια προσπάθεια που τολμώ να την αποκαλέσω εθνική», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας κυνικά ότι «για μας αναπτυξιακή επιλογή δεν είναι ούτε η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων ούτε η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων ούτε η διάλυση του κοινωνικού κράτους» και ότι η ανάπτυξη «ή θα είναι δίκαιη, ή δεν θα υπάρξει».

Σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο και της στρατηγικής της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση και δείχνοντας προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης της γης και του ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών, μίλησε για την «πρόκληση» των πιέσεων «στον Προϋπολογισμό της Ενωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», προσθέτοντας πως διερευνώνται οι δυνατότητες για άμεση αναθεώρηση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων, καθώς «αυτή η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί "δήθεν παραγωγούς"» προαναγγέλλοντας ακόμα πιο «ψιλή κρησάρα» για τον αποκλεισμό της μεγάλης μάζας της φτωχής αγροτιάς από επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.

Τα σχέδια κεφαλαίου, εξαγωγέων και μεγαλοαγροτών αφορούσαν και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την «ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, τον έλεγχο και τον εξορθολογισμό λειτουργίας της αγοράς αγροτικών προϊόντων (...) με στόχο την μεγιστοποίηση των εξαγωγών, ανάπτυξη στοχευμένων κλαδικών σχεδίων και επενδύσεων σε ειδικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής, όπως τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, ανάπτυξη της Ερευνας και της Καινοτομίας, επέκταση και αναβάθμιση των αγροτικών υποδομών», τάζοντας παράλληλα και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στρατηγική για διασύνδεση κλάδων της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», «που είναι επίσης προσανατολισμένος στην τόνωση της βιομηχανίας, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγροδιατροφή» αλλά και «στην στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση».

Οπως είπε, στη Θεσσαλία οι συνολικές υποβολές στο νέο «αναπτυξιακό νόμο» μέχρι τώρα ανέρχονται στα 134 εκατομμύρια ευρώ, σε ποσοστό περίπου 7% των υποβολών της χώρας. Από αυτές, περίπου 39% αφορούν τον τομέα της βιομηχανίας. Μία στις δύο αιτήσεις αφορά την αγροδιατροφή και ειδικά το μεταποιητικό κλάδο. Συνολικά υποβλήθηκαν 27 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό 57,5 εκατ. ευρώ.

Ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ακόμα για χρηματοδότηση κρίσιμων έργων υποδομής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στον τομέα του περιβάλλοντος και στη βιομηχανία μέσω της χρηματοδότησης των βιομηχανικών - βιοτεχνικών πάρκων, αλλά δεσμεύτηκε και για ένα ακόμα πάγιο αίτημα των βιομηχάνων, τάζοντας ακόμα 300 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων βιομηχανιών και μεταποιητικών μονάδων.

«Μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που υλοποιούμε, το EquiFund, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ και το Ταμείο Μικροπιστώσεων, καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος του χρηματοδοτικού κενού ενισχύοντας τα πιο υγιή, δυναμικά και παραγωγικά κομμάτια της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραπέρα, δεσμεύτηκε στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία για χρηματοδότηση της Ερευνας και κυρίως της σύμπραξης επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό υποστήριξε την εναρμόνισή του «με τις υπόλοιπες παραγωγικές δραστηριότητες» και το να «διασφαλίζει βιώσιμες εργασιακές σχέσεις», όπως είπε, σε μια κυνική αποστροφή του λόγου του, καθώς η πραγματικότητα στον κλάδο απέχει μακράν. Και στο τουριστικό κεφάλαιο υποσχέθηκε χρήμα απ' το ΕΣΠΑ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των υποδομών ανέπτυξε τα σχέδια για την ηλεκτροδότηση της σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλα - Καλαμπάκα, της γραμμής Λάρισα - Βόλος, ενώ για το λιμάνι του Βόλου, όπως είπε, «το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, τον ΟΣΕ, την ΓΑΙΑΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα προβλέπει την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με τις συνδυασμένες μεταφορές στην περιοχή».


Οι «επενδύσεις» τους φέρνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Το πώς θα στηριχτούν αποτελεσματικότερα και θα υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών του στη Θεσσαλία και γενικότερα, συζητήθηκε στο 2ήμερο «αναπτυξιακό συνέδριο», που έληξε χτες βράδυ με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Στοχοπροσηλωμένες σ' αυτό ήταν οι ομιλίες των 17 υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης και υπηρεσιακών στελεχών υπουργείων, ενώ στον ίδιο «ντορό» κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων της τοπικής διοίκησης, επιχειρηματικών και άλλων φορέων της περιοχής, σε πνεύμα «συμφωνίας και συνεργασίας» για την επίτευξη του «κοινού σκοπού», της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Η βασική κατεύθυνση για τη Θεσσαλία που αναδείχθηκε στο συνέδριο είναι η εξέλιξή της σε αγροτοβιομηχανικό κέντρο και τουριστικό θέρετρο, κατεύθυνση που μπορεί να «προσελκύσει επενδύσεις». Αναφέρθηκε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πολύ μεγάλες επενδύσεις και δρομολογούνται άμεσα νέες στους τομείς των μεταφορών, της Ενέργειας, των ψηφιακών δικτύων, της βιομηχανίας, της αγροτοδιατροφής, του Τουρισμού, της Υγείας, ενώ σε όλους τους τόνους διακηρύχθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαθέσει σημαντικά κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, ζεστό χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Χαρακτηριστικά, στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας, είπε ότι «συνδυάζοντας τα κρατικά και κοινοτικά κονδύλια με ιδιωτικά κεφάλαια, μπορούμε να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης κάλεσε τους μεγαλοξενοδόχους της Μαγνησίας να ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς και να επενδύσουν στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου, υποσχόμενος ότι από τη βελτίωση της λειτουργίας του θα εξασφαλίσουν πολύ περισσότερα κέρδη.

Κάλεσμα στους υποψήφιους επενδυτές του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα να αξιοποιήσουν τα μεγάλα κονδύλια που υπάρχουν γι' αυτό το σκοπό στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.

Αποκαλυπτική για τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην πολιτική συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής που συνεπάγεται το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Κόκκαλη, ο οποίος, αναφερόμενος στο «νέο μοντέλο αγρότη» που προωθεί η κυβέρνηση, είπε ότι «οφείλει να μετατρέπει τον παραγωγό σε σύγχρονο επιχειρηματία»...

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η απόφαση της κυβέρνησης για ακύρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου, την οποία προσπάθησε να δικαιολογήσει στην ομιλία του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελος, που για να καθησυχάσει τη μικρομεσαία αγροτιά πρόβαλε τον ψευδή ισχυρισμό ότι μπορεί τάχα το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας να λυθεί με κάποια μικροέργα.

Αναμάσημα του μύθου της «δίκαιης ανάπτυξης»

Το γνωστό κυβερνητικό παραμύθι περί «κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης» επανέλαβε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Ως στοιχείο τέτοιας «δικαιοσύνης» πρόβαλε, μεταξύ άλλων, το νέο «δωράκι» προς τους εργοδότες, ύψους 350 ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο, ως «κίνητρο» για να σταματήσουν να εμφανίζουν μισθωτούς ως «αυτοαπασχολούμενους» με «μπλοκάκι». Αντίστοιχα, πρόβαλε τα προγράμματα «ενεργητικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας» που προωθεί συστηματικά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ανακυκλώνοντας την ανεργία και «μπουκώνοντας» με χρήμα μεγαλοεργοδότες για κάποιες προσωρινές και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, την ώρα μάλιστα που μόλις 1 στους 10 εγγεγραμμένους ανέργους παίρνει επίδομα ανεργίας!

Χαρακτηριστικές είναι και οι αναφορές της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Θ. Φωτίου, για το ότι 7,3% του πληθυσμού της Θεσσαλίας είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα του ΚΕΑ. Για το γεγονός δηλαδή ότι εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής αυτό το σημαντικό τμήμα του πληθυσμού έχει ριχτεί στην απόλυτη φτώχεια και προσπαθεί να επιβιώσει με τα ελάχιστα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση, μαζεύοντάς τα από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Το «νέο υπόδειγμα ανάπτυξης», για το οποίο έκανε λόγο η Θ. Φωτίου, περιλαμβάνει και το στοιχείο που παρουσίασε σχετικά με τους απόρους που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, οι οποίοι αυξήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από τα 17.433 σε 37.734 νοικοκυριά...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ