ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οργανωμένη δολοφονική επίθεση φασιστοειδών στον Πειραιά

Επιτέθηκαν σε ομάδα που κολλούσε αφίσες της ΠΕΝΕΝ

Οργανωμένη δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών φασιστοειδών σε κλιμάκιο αφισοκολλητών της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στον Πειραιά σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα, από ομάδα περίπου 10 - 12 ατόμων, που επέβαιναν σε μηχανές. Το περιστατικό συνέβη έξω από τον Οίκο του Ναύτου, όπου η συμμορία των τραμπούκων εμφανίστηκε στο σημείο και αρχικά με απειλές και τραμπουκισμούς και στη συνέχεια με επίθεση και χτυπήματα τραυμάτισαν ένα από τα μέλη της Ενωσης.

Το περιστατικό κατήγγειλε η ΠΕΝΕΝ, αναφέροντας πως η νεοναζιστική χρυσαυγίτικη συμμορία εξακολουθεί να δρα ανενόχλητη, και με τα τάγματα εφόδου οργανώνει επιχειρήσεις και επιθέσεις ενάντια στο εργατικό κίνημα και στους μετανάστες σε διάφορες λαϊκές γειτονιές. «Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στα κρούσματα βίας και τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αλλά και για την πρωτοφανή καθυστέρηση στη δικαστική εκκαθάριση της εγκληματικής δράσης για την οποία ευθύνεται η νεοναζιστική οργάνωση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πρόκειται για ένα ακόμα κρούσμα της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής συμμορίας τις τελευταίες μέρες, μετά τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών γης στον Ασπρόπυργο καθώς και σε βάρος μετανάστη στη Λαμπρινή, που απλά επιβεβαιώνουν τον δολοφονικό χαρακτήρα του ναζιστικού μορφώματος.

Καταδικάζουν τα ναυτεργατικά σωματεία

Τη φασιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής σε βάρος αφισοκολλητών της ΠΕΝΕΝ καταδικάζουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Σημειώνουν ότι η επίθεση αυτή «αποτελεί συνέχεια των πρόσφατων δολοφονικών επιθέσεών τους, σε βάρος των μεταναστών - εργατών στον Ασπρόπυργο, των εργατών και στελεχών του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και άλλων εγκληματικών ενεργειών, όπως η δολοφονία του Π. Φύσσα. Το δηλητήριο του φασισμού πρέπει να το απομονώσουν οι εργάτες, η λαϊκή οικογένεια, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζόμενους, να καταδικάσουν τις δολοφονικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, με οργάνωση, αγώνα, αλληλεγγύη, να δυναμώσει η ταξική πάλη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου που γεννάει και εκτρέφει τους απόγονους του ναζισμού».

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Αύριο η συγκέντρωση καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων

Στην πλατεία Δημαρχείου, στις 6 μ.μ., καλούν η ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας και Κλαδικές ΚΟ του ΚΚΕ

Κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν την εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή και τη δολοφονική της δράση απευθύνουν η ΤΟ Θριασίου Μεγαρίδας και Κλαδικές ΚΟ του ΚΚΕ από την περιοχή.

Οι Οργανώσεις του Κόμματος καλούν σε συγκέντρωση αύριο Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Ασπροπύργου, ως απάντηση στους συχνούς ξυλοδαρμούς μεταναστών εργατών από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη δολοφονική επίθεση σε Πακιστανό εργάτη γης.

Οι εξορμήσεις σε εργοστάσια, εμπορομάγαζα, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και γειτονιές της περιοχής είναι καθημερινές από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, σε μια προσπάθεια να φτάσει πλατιά στην εργατική τάξη το κάλεσμα για απομόνωση των φασιστών και όσων τους θρέφουν. Για να γίνει καθαρό ότι οι φασίστες είναι εγκληματίες επειδή είναι ναζί, δηλαδή τα μαντρόσκυλα των καπιταλιστών. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, συζητώντας με Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους, αναδεικνύουν μεταξύ άλλων τις ευθύνες της κυβέρνησης τόσο για την καθυστέρηση της δίκης όσο και γιατί οι φασιστικές συμμορίες δρουν ανενόχλητες στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου.

  • Πλήθος φορέων καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση των ναζιστών της Χρυσής Αυγής ενάντια σε μετανάστες εργάτες στην περιοχή του Ασπρόπυργου. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝ. Επίσης οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι: Οικονομικού ΕΚΠΑ, Νομικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πειραιά, Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Φυσικού ΕΚΠΑ, Μαθηματικού ΕΚΠΑ, Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ), ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά και ΑΣΠΑΙΤΕ.
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Ηλεκτρικής από τη ΔΕΗ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Ηλεκτρικής διοργάνωσε χτες η ΔΕΗ, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία είχε τίτλο «Μια μάχη στην καρδιά της απελευθέρωσης», εγκαινιάστηκε έκθεση από σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα αντικείμενα, στον ιστορικό χώρο του εργοστασίου.

Η εκδήλωση «άνοιξε» με την προβολή ταινίας, του γνωστού σκηνοθέτη Φίνου, με την οποία προβλήθηκαν στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις στην «ελεύθερη Αθήνα».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Εμ. Παναγιωτάκης, ο οποίος παρουσίασε το χρονικό της ιστορικής μάχης από το ένοπλο τμήμα του ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την οποία χαρακτήρισε ως «κορυφαία εκδήλωση πατριωτισμού και κοινωνικής υπευθυνότητας», ως «μία πράξη από εκείνες που διδάσκουν πως ό,τι έχουμε κατακτήσει σήμερα, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες και προβλήματα, δεν ήταν ούτε νομοτελειακά δεδομένο, ούτε αυτονόητο. Χρειάστηκαν τεράστιες προσπάθειες, αγώνες και κάποτε θυσίες των εργαζομένων και όλου του λαού».

Στα διδάγματα της ηρωικής μάχης αναφέρθηκε κατά το χαιρετισμό του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι η Μάχη της Ηλεκτρικής «προσθέτει ένα ακόμα πειστήριο» ότι ως ελληνικός λαός «επιζητούμε τη φιλία και την καλή γειτονία με όλους τους λαούς. Πλην όμως είμαστε αποφασισμένοι να αντιστεκόμαστε σε κάθε εισβολέα και, συνακόλουθα, να υπερασπιζόμαστε με το αίμα μας τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία». Επισήμανε, ακόμα, απευθυνόμενος προς τον πρέσβη της Γερμανίας που παραβρέθηκε, ότι «παραμένουν ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» «οι απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις».

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος των ΕΛΤΑ Ευφ. Σταυράκη, παρουσιάζοντας την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τη Μάχη της Ηλεκτρικής. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Μ. Γλέζος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία κειμένων από τον ηθοποιό Ν. Τσακίρογλου και μουσικό αφιέρωμα από τον Γ. Κότσιρα με τη συνοδεία της χορωδίας της ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκ νέου επιβεβαίωση του δολοφονικού χαρακτήρα της ναζιστικής συμμορίας

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίθεση των φασιστοειδών κατά της ΠΕΝΕΝ στον Πειραιά:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχτηκε, τα ξημερώματα της Τετάρτης 11/10, στον Πειραιά, κλιμάκιο αφισοκολλητών της ΠΕΝΕΝ, από οργανωμένη ομάδα φασιστοειδών, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός από τους αφισοκολλητές.

Το νέο αυτό κρούσμα, αποτέλεσμα της εγκληματικής ιδεολογίας και δράσης της ναζιστικής συμμορίας, λίγες μόνο μέρες μετά από τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες εργάτες στον Ασπρόπυργο, επιβεβαιώνει εκ νέου το δολοφονικό χαρακτήρα του ναζιστικού μορφώματος. Αποκαλύπτει τις σημαντικές ευθύνες της κυβέρνησης, όχι μόνο για τις καθυστερήσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και για την ανενόχλητη δράση φασιστικών συμμοριών στον Πειραιά, στον Ασπρόπυργο και αλλού.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός χρειάζεται να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες, να απομονώσουν αποφασιστικά τη Χρυσή Αυγή και όσους τη θρέφουν».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org