ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ
Επιστροφή στα θρανία με ανύπαρκτα μέτρα

Eurokinissi

Με τους ίδιους ανεπαρκείς όρους για τη διασφάλιση της υγείας όλων, τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία υποδέχτηκαν χτες τους μαθητές τους, με αποτέλεσμα η επιστροφή στις τάξεις αντί για αισθήματα χαράς να συνοδεύεται από την έντονη ανησυχία από γονείς και εκπαιδευτικούς. Οπως επιβεβαιώθηκε, τα σχολεία άνοιξαν όπως έκλεισαν, χωρίς την ύπαρξη μέτρων που θα θωράκιζαν πραγματικά την προστασία της υγείας, χωρίς να αξιοποιηθεί στο ελάχιστο ο χρόνος που οι μαθητές έμειναν μακριά από τις τάξεις προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι στην πανδημία.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασαν γονείς και στην υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, η οποία επισκέφτηκε χτες το πρωί σχολεία σε Μεταμόρφωση και Ν. Χαλκηδόνα, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί πως όλα βαίνουν καλώς. Τον συνωστισμό μαθητών και εκπαιδευτικών, την ώρα που η υπουργός επιθεωρούσε το «ασφαλές άνοιγμα» των σχολείων, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στη Μεταμόρφωση, ενώ κατά την άφιξη της υπουργού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Χαλκηδόνας, εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου και της Ενωσης Γονέων εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τους όρους με τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία. Οπως τόνισαν, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από αυτά που έχουν ζητήσει οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές, σημείωσαν τα προβλήματα που υπήρξαν κατά την τηλεκπαίδευση, ενώ για ακόμη μια φορά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επικαλέστηκε τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών.

Από εκπροσώπους των γονέων επισημάνθηκε επίσης πως στο 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Χαλκηδόνας υπάρχει καινούργια κενή αίθουσα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αραίωση των τμημάτων του σχολείου, ωστόσο απαιτείται πρόσληψη εκπαιδευτικού. Στο ζήτημα αναφέρεται και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας επισημαίνοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής και τονίζοντας: «Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη η αποστροφή της γγ του υπουργείου, κας Γκίκα, ότι καλά κάνουν και ανησυχούν οι γονείς γιατί έτσι θα τηρούνται τα μέτρα, όταν στο διπλανό 2ο Νηπιαγωγείο Νέας Χαλκηδόνας λειτουργούν δύο 25άρια τμήματα τη στιγμή που υπάρχει καινούργια αίθουσα που παραμένει αχρησιμοποίητη λόγω έλλειψης νηπιαγωγού που δεν προσλαμβάνει το υπουργείο», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η κυβέρνηση ανοίγει την Εκπαίδευση με δόσεις αντί να πάρει τα συγκεκριμένα μέτρα που απαιτούνται. Τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία άνοιξαν με μοναδικά επιπλέον μέτρα προστασίας τη διαφορετική ώρα προσέλευσης και αποχώρησης και τη χρήση διαφορετικών εισόδων, τις οποίες μόνο τα ελάχιστα σχολεία που διαθέτουν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν.

Σε κάποιες περιπτώσεις δε, η έναρξη των σχολείων συνοδεύτηκε με επιπλέον προβλήματα.

Στο δήμο Παύλου Μελά δεν λειτούργησε το 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα θέρμανσης. Οι γονείς θα πρέπει να κρατήσουν στο σπίτι τα παιδιά τους για δύο ακόμη μέρες, μέχρι αυτό να αντιμετωπιστεί.

Στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, μαθητές της Δ' τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου έκαναν μάθημα στο γυμναστήριο του σχολείου, με βιβλία και τετράδια στα πόδια τους, καθώς δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα η βαφή της αίθουσας διδασκαλίας...

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλάστρας οι μαθητές πήγαν στο σχολείο μαζί με τις κουβερτούλες τους, καθώς η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε από τους γονείς να τις δώσουν στα παιδιά τους για να αντέξουν το κρύο στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο τα παράθυρα θα είναι ανοιχτά. Πρωτοβουλία που προκάλεσε ποικίλα αρνητικά σχόλια, σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα διεξαχθούν τα μαθήματα στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, με την αναμενόμενη πτώση των θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες.

Ενα επίσης σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στην Κέρκυρα, στο 6ο Νηπιαγωγείο, όπου έπεσαν σοβάδες από μεγάλο μέρος της οροφής μέσα στην αίθουσα. Για άλλη μια φορά λέμε ευτυχώς που δεν τραυματίστηκε κανείς, αφού από τύχη το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα του διαλείμματος. Το Νηπιαγωγείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών, προκειμένου να επισκευαστούν όλες οι ζημιές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Διεκδικούν μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με κινητοποιήσεις Πέμπτη και Παρασκευή

Σε άμεσες παρεμβάσεις ώστε να παρθούν τα απαραίτητα ουσιαστικά μέτρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή για όλους προχωρούν εκπαιδευτικά σωματεία, που καλούν σε κινητοποιήσεις στο υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι και στο υπουργείο Υγείας την Παρασκευή την ίδια ώρα.

«Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνουν για τρίτη φορά το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχουν πάρει ούτε ένα μέτρο εδώ και 10 μήνες για την ασφαλή λειτουργία τους», αναφέρουν τα σωματεία στο κάλεσμα. «Για μια ακόμα φορά εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν έστω και ένα από τα αιτήματα που από την πρώτη στιγμή τα σωματεία, τα μαθητικά συμβούλια και οι φορείς των γονιών διατύπωσαν και διεκδίκησαν δυναμικά, μέσα από πολύμορφες κινητοποιήσεις».

Και διεκδικούν εδώ και τώρα μέτρα για ασφάλεια και υγιεινή, με αραίωση μαθητών, προσλήψεις εκπαιδευτικών, άμεσα και δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών, άμεση λειτουργία ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις, απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Στις παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας συμμετέχει και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, που σημειώνει ότι υπουργείο και κυβέρνηση προκαλούν και «εμπαίζουν χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αφού αρνούνται πεισματικά να ικανοποιήσουν τα αιτήματα που από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε και διεκδικήσαμε δυναμικά μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Δηλώνουμε πως θα μας βρουν μπροστά τους». Οι γονείς εντείνουν τη δράση για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, διεκδικώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που εδώ και μήνες προβάλλουν επιτακτικά, και η Ομοσπονδία καλεί τις Ενώσεις Γονέων της Αττικής να πάρουν αποφάσεις και να συμμετάσχουν στις παραπάνω κινητοποιήσεις.

Σε άλλες πόλεις

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλει το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς κανένα μέτρο, αφού - όπως επισημαίνει - η κυβέρνηση «βάζει στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους την υγεία των παιδιών μας και τη δική μας, και ανοίγει τα σχολεία με τους ίδιους όρους που τα έκλεισε».

Καλεί τους γονείς να βρίσκονται στα σχολεία και να διεκδικούν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια.

Ταυτόχρονα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14/1 στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μαζί με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, 15 μαθητές ανά τμήμα. Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες. Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ Covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το τεστ Covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.

Κινητοποίηση προγραμματίζεται για την Πέμπτη 14 Γενάρη και στη Λάρισα, από συλλόγους εκπαιδευτικών, με αιχμή τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια στα σχολεία. Το αγωνιστικό τους ραντεβού είναι στις 2.15 μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

ΜΕΝΙΔΙ
Με 45 λιγότερες καθαρίστριες άνοιξαν τα σχολεία!

«

Εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, ενώ η ανάγκη για καθαριότητα και απολύμανση στις σχολικές μονάδες γίνεται πιο επιτακτική, ο δήμος Αχαρνών προχωρά στην απόλυση του προσωπικού καθαριότητας, επειδή έληξε η σύμβαση εργασίας!». Τα παραπάνω καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», που χτες το μεσημέρι προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Αχαρνών, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των 45 καθαριστριών που έληξαν οι συμβάσεις τους και την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων στην καθαριότητα.

Η λύση που προτάχθηκε από πλευράς του δήμου ήταν να αξιοποιήσει προσωπικό καθαριότητας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα τι θα γίνει με την καθαριότητα, όταν επαναλειτουργήσουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Να σημειωθεί πάντως ότι χτες, πρώτη μέρα λειτουργίας των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, υπήρχαν σχολικές μονάδες του δήμου που λειτούργησαν χωρίς προσωπικό καθαριότητας.

Ο Σύλλογος «Σωκράτης» κάνει λόγο για «εγκληματική ολιγωρία» της κυβέρνησης, που ανοίγει τα σχολεία χωρίς να έχει πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και τονίζει: «Για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας απαιτείται μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας, ώστε να διατηρούνται καθαρές οι σχολικές μονάδες σε όλη τη διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος λειτουργίας τους».

ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Παιδείας

Απαιτώντας τη λήψη ουσιαστικών μέτρων στα σχολεία της Δυτικής Αττικής, αντιπροσωπεία από τις Ενώσεις Γονέων Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Φυλής, την Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Αττικής «Κ. Βάρναλης» πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

«Είμαστε σε μια περιοχή που με ευθύνη της κυβέρνησης παραμένει στο "κόκκινο". Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, αρνείται να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής. Την ίδια άρνηση βιώνουμε οι χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την αρχή της σχολικής χρονιάς με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που συλλογικά διατυπώσαμε», αναφέρουν οι γονείς που πήραν την πρωτοβουλία της κινητοποίησης.

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς ξεκαθάρισαν ότι θέλουν τα σχολεία ανοιχτά, αλλά με όρους υγιεινής και ασφάλειας, γι' αυτό και πρόταξαν τα αιτήματα που ως σωματεία και φορείς διεκδικούν οκτώ μήνες τώρα και κανένα από αυτά δεν έχει γίνει πράξη.

Στη συνάντηση που έγινε δεν υπήρξε καμία δέσμευση από το υπουργείο, που θωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και... έκανε συστάσεις στους γονείς να μη συνωστίζονται στις εισόδους των σχολείων στην αρχή και τη λήξη του σχολικού ωραρίου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν

Σε σχόλιο για το άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Αποτελεί τεράστια πρόκληση απέναντι στα παιδιά και τους γονείς τους ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι το ασφαλές άνοιγμα των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων μπορεί να εξασφαλιστεί με το διαφορετικό πρόγραμμα εισόδου - εξόδου και τα ανοιχτά παράθυρα, τη στιγμή που δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο, όπως είναι η μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τάξη, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών, τα δωρεάν τεστ για όλους.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης μεγαλώνουν όσο επιμένει να αγνοεί τις προτάσεις γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ τους ρίχνει κι από πάνω την ευθύνη για το ότι δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Λύκεια ή για ένα πιθανό νέο κλείσιμο Δημοτικών και Νηπιαγωγείων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ