ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Γενάρη 2021
Σελ. /24
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Νέο πρόγραμμα κινητοποιήσεων συνδικάτων για μέτρα προστασίας της υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 9 π.μ. στο ΚΕΠΕΚ στην Ελευσίνα

Από τη σύσκεψη των σωματείων
Από τη σύσκεψη των σωματείων
Να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, με αιχμή το αίτημα άμεσης λήψης μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων και διασφάλισης όλων των δικαιωμάτων τους, αποφάσισαν συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική, στη σύσκεψη που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο από το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής (παράρτημα Θριασίου) και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Οι αγωνιστικές δράσεις που αποφασίστηκαν είναι οι εξής: Σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στην Ελευσίνα. Την Πέμπτη 14/1, στις 4.30 μ.μ., κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Την Πέμπτη 21/1, στις 5 μ.μ., κινητοποίηση στην Ελευσίνα.

Το σχετικό ψήφισμα για τις κινητοποιήσεις υπογράφουν μέχρι στιγμής, μαζί με τα τρία σωματεία που οργάνωσαν τη σύσκεψη: Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, το Σωματείο Εργαζομένων «Lidl Ελλάς και Σία ΟΕ» Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas» και το Εργατοϋπαλληλικό Σωματείο «HQF - Κανάκης».

Επιπλέον, το ψήφισμα ήδη διακινείται και συζητείται σε χώρους δουλειάς και στο πλαίσιο αυτό, απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις πήραν μετά από συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι της «Δημητρίου Κατασκευαστικής».

Τη συζήτηση στη σύσκεψη άνοιξαν ο Νίκος Τουτουντζάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου, και ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας.

Ο Ν. Τουτουντζάκης κατήγγειλε τις ευθύνες της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που δεν παίρνουν μέτρα, σημείωσε δε πως η μέχρι τώρα αγωνιστική δράση των σωματείων έδειξε ότι η ταξική πάλη «συνεχίζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες» και ότι η δράση δίνει ώθηση για την κλιμάκωσή της το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε σε ένταση της πάλης για την επιτυχία των αγωνιστικών δράσεων. Ο Χρ. Ματαράγκας από την πλευρά του ανέδειξε την αναγκαιότητα συντονισμένης δράσης των συνδικάτων και κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, που «ακολουθεί τη λογική "θα λογαριαστούμε αργότερα", η οποία είναι επιζήμια για το εργατικό κίνημα, καθώς τα άμεσα προβλήματα απαιτούν άμεση δράση».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις που έφεραν σημαντική πείρα από τους χώρους δουλειάς και έγινε αναφορά σε ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του αγώνα.

Η σύσκεψη ενέκρινε επίσης ψήφισμα στήριξης στους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ της Δυτικής Αττικής.

Το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Αμεση στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους και διενέργεια ελέγχων σε όλους τους χώρους δουλειάς. Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία και άλλοι κίνδυνοι) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Ελέγχους για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ από τη σύσκεψη θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».
107 νεκροί και 1.689 νέα κρούσματα ο απολογισμός του τριημέρου

Με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού να παραπέμπεται για κάμποσους μήνες μπροστά, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα κορονοϊού και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Στην Αττική μάλιστα παρατηρείται αύξηση 20% των εισαγωγών στα νοσοκομεία, γεγονός που μαρτυρά την αναζωπύρωση της νόσου, αναδεικνύοντας την ανάγκη να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας του λαού.

Ο απολογισμός του τριημέρου είναι ακόμα 107 νεκροί και 1.689 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 145.179. Επίσης, 350 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Χτες άλλοι 39 νεκροί καταγράφηκαν στη μαύρη λίστα, που πλέον μετράει 5.302 θανάτους, και 444 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 14 είναι εισαγόμενα, 180 στην Αττική (Ανατολική Αττική 15, Βόρειος Τομέας 24, Δυτική Αττική 20, Δυτική Αθήνα 21, Κέντρο 59, Νότιος Τομέας 14, Πειραιάς 27), 56 στη Θεσσαλονίκη, 24 στην Αχαΐα, από 15 σε Λακωνία και Λάρισα, 13 στα Τρίκαλα, 12 στην Κοζάνη.

Την Κυριακή, 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα νέα κρούσματα ήταν 445, εκ των οποίων 18 ήταν εισαγόμενα, στην Αττική εντοπίστηκαν 172 (Κεντρικός Τομέας 48, Βόρειος Τομέας 24, Δυτικός Τομέας 14, Νότιος Τομέας 16, Πειραιάς 21, Ανατολική Αττική 29, Δυτική Αττική 19), 75 στη Θεσσαλονίκη, 17 στη Λάρισα, 16 στις Σέρρες, 12 στην Πιερία, από 11 σε Λέσβο και Κορινθία, από 9 σε Κοζάνη και Εβρο.

Το Σάββατο καταγράφηκαν άλλοι 32 θάνατοι, τα νέα κρούσματα ήταν 800, εκ των οποίων 290 εντοπίστηκαν στην Αττική (Κεντρικός Τομέας 78, Πειραιάς 50, Δυτικός Τομέας 40, Δυτική Αττική 38, Βόρειος Τομέας 32, Ανατολική Αττική 29, Νότιος Τομέας 23), 92 στη Θεσσαλονίκη και 47 στην Αχαΐα.

Παράταση lockdown και πρόσθετα μέτρα

Παράταση lockdown λόγω του κορονοϊού δόθηκε το βράδυ της Κυριακής για τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη, τη Ροδόπη και την Κάλυμνο, με ισχύ έως τις 18 Γενάρη, οπότε και θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων των δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της Περιφέρειας Αττικής, των δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, των Τοπικών Κοινοτήτων Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπιου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και εκτός της νήσου Καλύμνου, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας. Από τις 6 μ.μ. έως τις 5 π.μ. απαγορεύεται επίσης η μετακίνηση πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως, με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.

Πρόσθετα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν χτες και για την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, τα οποία έχουν ισχύ μέχρι και τη Δευτέρα 18 Γενάρη, ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επανεξεταστούν την Παρασκευή 15 Γενάρη.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΜΑΝΔΡΑΣ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών

Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών οργανώνουν οι Διοικούσες Επιτροπές των υπό σύσταση Ενώσεων ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας και Ασπροπύργου την Πέμπτη 14 Γενάρη, καλώντας τους επαγγελματίες να συμμετάσχουν με τα οχήματά τους σε αυτοκινητοπομπή προς το υπουργείο για να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία να δεσμευθεί για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Οι επαγγελματίες της Ελευσίνας και της Μάνδρας δίνουν ραντεβού στις 11 π.μ. στα «Lidl» Ελευσίνας, ενώ του Ασπροπύργου στις 11 π.μ. στον κυκλικό κόμβο που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης. Στα οχήματα και καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗ
Μαζικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς με τα τεστ της Περιφέρειας

Να διατεθούν τώρα όλα τα τεστ που η Περιφέρεια Αττικής έχει στη διάθεσή της, για να πραγματοποιηθούν «έστω και τώρα» μαζικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, απαιτούν με σχετικό αίτημα που κατέθεσαν στους δημάρχους και της δημοτικές αρχές οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη Δυτική Αττική.

Τονίζουν ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τους μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, τη στιγμή που η περιοχή παραμένει στο «κόκκινο», καθώς δεν λαμβάνονται όλα τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας στην πηγή του προβλήματος (που είναι οι χώροι δουλειάς) και δεν θωρακίζεται το σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Διαδικτυακή εκδήλωση για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μ. Παπαρήγας» μαζί με τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο ΟΤΑ και τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο: «Παλεύουμε και διεκδικούμε μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς μας. Οργανώνουμε τις Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Εύη Γεωργιάδου, δρ. μηχανικός Ασφαλείας, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Για το link της εκδήλωσης είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το mail: synd.metallou.magn@gmail.com
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org