ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα των προσφύγων από την παγωνιά

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία από ομοσπονδίες και συνδικάτα, στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για τα οξυμένα προβλήματα των προσφύγων στα hot spots και στους χώρους διαμονής τους. Προβλήματα τα οποία έχουν μεγαλώσει λόγω της βαρυχειμωνιάς. Μέλη της αντιπροσωπείας αποτελούμενα από τον Βασίλη Σταμούλη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κλωστουφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος, Σταύρο Λίτσα, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Γιώργο Μπουλούγαρη, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και Βάλσαμο Συρίγο, πρόεδρο του ΕΚ Λαυρίου συναντήθηκαν με τον υπουργό.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Β. Σταμούλης δήλωσε: «Από την πλευρά της η κυβέρνηση, ο υπουργός, αυτήν τη φορά, αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα ιδιαίτερα στα νησιά. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι είπε αυτά μπορούμε να κάνουμε. Στο αίτημά μας άμεσα τώρα να υπάρξουν ανθρώπινοι χώροι ώστε να μπορούν να στεγαστούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, να υπάρχει θέρμανση, να υπάρχει τροφή, νερό, ηλεκτρισμός, είπε ότι αυτά μπορούμε να κάνουμε. Και μάλιστα ότι στο Ελληνικό οι σκηνές εκεί στο μπέηζ μπολ είναι ότι δεν αποτελούν ζήτημα άμεσης προτεραιότητας.

Εμείς επιμένουμε στο αίτημά μας ειδικότερα αυτές τις μέρες και συνολικά για το χειμώνα. Είπε, επίσης, ότι πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης στα νησιά. Εμείς διαφωνούμε κάθετα ως συνδικάτα, όπως επίσης και με τη θέση τους ότι θα συνεχίζεται ο εγκλωβισμός των μεταναστών και των προσφύγων όσο υπάρχει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Εμείς ζητάμε άμεσα να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νησιά αλλά και από τη χώρα μας. Να διευκολυνθούν να πάνε στις χώρες του τελικού προορισμού τους.

Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, να συγκεντρώνουμε βοήθεια από τα συνδικάτα, από τους εργαζόμενους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, εμμένουμε στα αιτήματά μας τα οποία έχουμε εκφράσει και πολλές φορές, για απεγκλωβισμό τους για να πάνε στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους. Μόνο αυτό μπορεί πραγματικά να δώσει λύση στο πρόβλημα. Βέβαια αυτές τις μέρες που παραμένουν οξυμένα τα προβλήματα πρέπει η κυβέρνηση να μην κοροϊδεύει ωμά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα τα οποία βέβαια αναγνώρισε σε ένα βαθμό, είναι άθλιες οι συνθήκες, δεν μπορεί παιδιά, έγκυες γυναίκες, γέροι, να μένουν μέσα στις σκηνές. Δεν είναι αυτές συνθήκες, απαιτούμε άμεσα να πάνε σε κλειστούς χώρους, να πάνε σε θερμαινόμενους χώρους».

ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΒΙΑΛ ΣΤΗ ΧΙΟ
Ζουν στο σκοτάδι και το κρύο εξαιτίας των μπλακ άουτ

Μέσα στο κρύο ζουν πλέον τα βράδια οι περίπου 1.000 «φιλοξενούμενοι» της ΒΙΑΛ στη Χίο. Προχτές, έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στον καταυλισμό από τις 8 το βράδυ μέχρι το πρωί. Χτες, η διακοπή του ρεύματος ξεκίνησε από τις 6 το βράδυ. Παράλληλα, πετροπόλεμος και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα και τις βραδινές ώρες της περασμένης Δευτέρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διακοπές ρεύματος στο χώρο του καταυλισμού.

Παράλληλα, δωρεάν και μόνιμη μετακίνηση προς και από τη ΒΙΑΛ, με κρατική ευθύνη, διεκδικούν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της δομής. Επισημαίνουν, ανάμεσα στα άλλα ότι «είμαστε οι εργαζόμενοι της ΒΙΑΛ, με 8ωρη απασχόληση, και με τους περισσότερους να αμειβόμαστε με 431.75 και 495.25, ευρώ. Εργαζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, σ' ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν μας παρέχεται ούτε η στοιχειώδης ασφάλεια. Πολλοί συνάδελφοί μας έφυγαν από τα σπίτια τους, άφησαν την οικογένειά τους για αυτήν τη δουλειά, ενώ το επίδομα μετεγκατάστασης καταβάλλεται με αργοπορία, δημιουργώντας προβλήματα στη διαβίωσή τους στο νησί. Δεν δουλεύουμε από χόμπι, η τεράστια ανεργία μας έβαλε σ' αυτήν τη δουλειά. Εχουμε ανάγκες, και δεν θα πάμε βήμα πίσω από αυτές.

Ολο το προηγούμενο διάστημα από μεμονωμένες κινήσεις που έγιναν κατακτήσαμε μια πρώτη κάλυψη της μετακίνησής μας. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μίσθωσε λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Χίου κατά τα 2/3, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλυπτόταν από τους εργαζόμενους. Μετά την απόφαση της Υπατης Αρμοστείας να σταματήσει τη χρηματοδότηση του λεωφορείου, από την αρχή του έτους, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα μεταφοράς και κόστους στις πλάτες των εργαζομένων. Να σημειώσουμε εδώ, ότι θέλουμε να πάμε στην εργασία μας, αλλά αντικειμενικά δεν μπορούμε. Τα δικά μας μεταφορικά μέσα θέλουν καύσιμα έως και 80 ευρώ μηνιαίως για τις μακρινές αποστάσεις, ενώ και το προηγούμενο διάστημα έχουν πάθει σοβαρές ζημιές έξω από τη ΒΙΑΛ, ταυτόχρονα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς το παρακείμενο χωριό Χαλκειός δε συμπίπτουν με τα ωράρια εργασίας μας (7.00 - 15.00 και 14.00 - 22.00) και η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε με τα πόδια από το χωριό για τη ΒΙΑΛ είναι τουλάχιστον 2 χιλιόμετρα, χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις διέλευσης πεζών (πεζοδρόμια, κιγκλιδώματα, φωτισμός κ.λπ.)».

Επίσης, χτες διαμαρτυρία πραγματοποίησαν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό της Μαλακάσας. Αίτημά τους ήταν η μεταφορά τους σε ξενοδοχεία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες ανακατασκευής του καταυλισμού.

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου

Επίσκεψη στο hot spot της Μόριας πραγματοποίησε προχτές αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου της Λέσβου και διαπίστωσε από κοντά την άθλια κατάσταση μέσα στην οποία προσπαθούν να ζήσουν οι πρόσφυγες. Τα μέλη του Εργατικού Κέντρου συνομίλησαν με αρκετούς που διαμένουν στο κέντρο κράτησης και η εικόνα που επικρατεί είναι δεκάδες μικρές καλοκαιρινές σκηνές οι οποίες έχουν σκεπαστεί από χιόνι, νερά από τη βροχή να έχουν μουσκέψει το έδαφος στο οποίο κοιμούνται οι μετανάστες, γιατί οι σκηνές είναι τοποθετημένες πάνω στο έδαφος χωρίς «πάτο», με αποτέλεσμα οι ήδη δύσκολες συνθήκες να γίνονται ακόμα δυσκολότερες.

Οι δύο σκηνές με θέρμανση που υποτίθεται ότι έλυναν εν μέρει το πρόβλημα και τοποθέτησε η Υπατη Αρμοστεία, είναι χωρητικότητας 150 ατόμων, μέγιστο η καθεμία, δηλαδή ούτε του 10% αυτών που είναι στο κέντρο. Η κακοκαιρία που έπληξε το νησί και θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, δημιούργησε αρκετά προβλήματα υγείας σε μεγάλη μερίδα, αφού, όπως λένε οι ίδιοι οι μετανάστες, δεν είναι λίγοι αυτοί που έπαθαν κρυοπαγήματα.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει: «Οι εργαζόμενοι, τα ταξικά σωματεία διεκδικούμε και με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούμε:

Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται κάτω από άθλιες συνθήκες εκτεθειμένοι στο κρύο και στα χιόνια που πλήττουν αυτές τις μέρες το νησί μας, αλλά και όλη την Ελλάδα. Οι ήδη άσχημες συνθήκες που επικρατούσαν στο hot spot της Μόριας έχουν επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν εκεί, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως είναι τα παιδιά που έχουν αφεθεί στο έλεος του χιονιά και οι ηλικιωμένοι.

Η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας, είναι αυτή που ουσιαστικά αφήνει στο έλεος της κακοκαιρίας και του ψύχους ανθρώπους που ο ιμπεριαλισμός ξερίζωσε από την πατρίδα τους. Ανθρωποι οι οποίοι γλίτωσαν από τον πόλεμο και από τη θάλασσα, έρχονται σήμερα αντιμέτωποι με το να πεθάνουν κυριολεκτικά από το κρύο.

Να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών από τις σκηνές στις οποίες διαμένουν μέχρι τώρα, χωρίς καμιά ουσιαστικά προστασία από το κρύο και το χιόνι, χωρίς θέρμανση, σε χώρους κατάλληλους, κλειστούς, με θέρμανση, όπου θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση».

ΕΕΔΔΑ
Εκδήλωση - συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει ενημέρωση - συζήτηση για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, με θέμα «Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία και οι επιπτώσεις στους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους», την Πέμπτη, 19 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Ηπείρου 5, 5ος όροφος, απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο).

Θα μιλήσει η Λίνα Κροκίδη, μέλος της Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.

Απροστάτευτοι οι διανομείς παραγγελιών

Τις τελευταίες μέρες που η κακοκαιρία πλήττει άγρια την πόλη της Λάρισας και είναι δύσκολη και επικίνδυνη η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, σε μια σειρά από επιχειρήσεις του κλάδου (φαστ φουντ κ.τ.λ.), οι εργοδότες υποχρεώνουν τους διανομείς να παραδίδουν παραγγελίες με το μηχανάκι τους, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν πέσει και να έχουν χτυπήσει.

Το Συνδικάτο καλεί κάθε συνάδελφο εργαζόμενο, σε κάθε χώρο δουλειάς, να μη δεχτεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του και να καταγγείλει στο συνδικάτο πιέσεις που τυχόν του ασκούνται, ενώ ζητάει άμεση παρέμβαση και έλεγχο από την υπηρεσία του ΣΕΠΕ.

Και διεκδικεί:

-- Με ευθύνη της κάθε επιχείρησης να χορηγούνται αυτοκίνητα με αντιολισθητικές αλυσίδες για την παράδοση των παραγγελιών.

-- Σε όσους συναδέλφους αυτές τις μέρες παραδίδουν παραγγελίες με τα πόδια, να χορηγείται με ευθύνη της επιχείρησης ο απαραίτητος εξοπλισμός (ειδικά παπούτσια, μπουφάν κ.τ.λ.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ