ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ισχυρό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα και τους αγωγούς

Η Ενέργεια και η λειτουργία του ΝΑΤΟ, σε συνάρτηση με τη στάση της Τουρκίας και το Κυπριακό, στην ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων

Χάρτης με πιθανολογούμενα και υπαρκτά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου, στην οποία διακρίνεται η θέση του κοιτάσματος «Κύπρος Α'»
Χάρτης με πιθανολογούμενα και υπαρκτά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου, στην οποία διακρίνεται η θέση του κοιτάσματος «Κύπρος Α'»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το Κυπριακό και οι προεκτάσεις του στο Ενεργειακό, αλλά και στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ήταν το κύριο ζήτημα στην ατζέντα της ολιγόωρης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, χθες, στην Κύπρο, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ΑΟΖ και της Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη ή και σε ζώνες που γειτνιάζουν με άλλες χώρες, αφού συνυπογράψει με αυτές τις χώρες συμφωνία, να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο», σημειώνοντας ότι «δεν έχει κανένα δικαίωμα» η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα επικαλούμενη την κατοχή να απαγορεύσει τις έρευνες.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι αν η Τουρκία εξακολουθήσει τα επόμενα χρόνια να αρνείται λύση στο Κυπριακό, δεν μπορεί να «κρατά αιχμάλωτη και την Κύπρο για να μην αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο που πιθανώς να υπάρχει στο δικό της θαλάσσιο χώρο», υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να «παρενοχλεί» την Κυπριακή Δημοκρατία, στις έρευνές της, ενώ «την ίδια ώρα θέλει να ανοίξει και το κεφάλαιο Ενέργεια σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή της πορεία. Αυτή η λογική του παραλόγου, αυτή η πολιτική των κανονιοφόρων και του χωροφύλακα πρέπει να τερματιστεί από την Τουρκία».

Οι δηλώσεις Χριστόφια φανερώνουν ότι στο τραπέζι των συνομιλιών με την Α. Μέρκελ βρέθηκε το ζήτημα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, με δεδομένο το ενδιαφέρον των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να συμμετέχουν τόσο στη νομή της λείας στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή, όσο και στην αξιοποίησή του με ευνοϊκούς όρους για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών τους αναγκών.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον επιδεικνύουν τόσο η Γαλλία, όσο και η Ρωσία, γεγονός που δικαιολογεί την επίσκεψη Μεντβέντεφ τον περασμένο μήνα στη Λευκωσία, όπως και την επικείμενη επίσκεψη Σαρκοζί. Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, οι διαδικασίες εξόρυξης στο κοίτασμα «Κύπρος Α'», στο οικόπεδο 12, όπου διενεργεί έρευνες η αμερικανοϊσραηλινή πολυεθνική «Noble Energy», μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και το επόμενο εξάμηνο, γεγονός που οξύνει ακόμα περισσότερο τους ανταγωνισμούς.

Ενδιαφέρον για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ

Ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι η Γερμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές της Κύπρου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η στήριξη της Γερμανίας στο Κυπριακό βασίζεται σε αρχές και «θα συνεχιστεί απρόσκοπτα μέχρι να πετύχουμε επιτέλους την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και να έχουμε μια ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας στα πλαίσια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Η Α. Μέρκελ, από την πλευρά της, εμφανίστηκε σκόπιμα επικριτική απέναντι στην Τουρκία, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι το Βερολίνο θέλει «οπωσδήποτε να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ανεξαρτήτως ποια θα είναι η απόφαση στο τέλος και ποια μορφή θα πάρουν στο τέλος», προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, όπως και να λυθεί το Κυπριακό».

Συνέδεσε δε το ενδιαφέρον της Γερμανίας για το Κυπριακό με την προώθηση της συνεργασίας του ΝΑΤΟ και της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, αφού «ενόσω είναι άλυτο, προβλήματα θα υφίστανται, γι' αυτό και δεν είναι μόνο τους Κύπριους που ενδιαφέρει η λύση του προβλήματος, ενδιαφέρει και τη Γερμανία και την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη και το ΝΑΤΟ».

Στην Αθήνα από σήμερα ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ

Ενέργεια και εξοπλισμοί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση

Με ταχύτατους ρυθμούς -όπως όλα δείχνουν- και με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, προχωράει η στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κράτος του Ισραήλ, στο παρασκήνιο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών για τους δρόμους και τις πηγές ενέργειας, αλλά και το νέο γεωπολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ανατ. Μεσόγειο.

Μετά την επίσκεψη Νετανιάχου το καλοκαίρι στην Αθήνα, ο οποίος ανταπέδωσε προηγούμενη επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Τελ Αβίβ, και ύστερα από τις διμερείς συναντήσεις στο Ισραήλ, σε επίπεδο υπουργών των δυο κυβερνήσεων, φτάνει σήμερα στην Αθήνα για τριήμερη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της Ισραηλινής κυβέρνησης Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος θα γίνει γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ στο οικονομικό, στρατιωτικό και ενεργειακό πεδίο. Δείγματα αυτής της συνεργασίας έχει δει ήδη ο ελληνικός λαός, με την παραχώρηση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου για τη διενέργεια επιθετικών ασκήσεων από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επίσκεψη Λίμπερμαν θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η διερεύνηση των δεδομένων για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω της Ελλάδας, η εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), καθώς και η παρουσίαση προϊόντων της ισραηλινής πολεμικής βιομηχανίας, τα οποία ενδεχομένως θα ενδιέφεραν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Τσιμουδιά για την ταμπακιέρα

Με απαξιωτικό και απαράδεκτο τρόπο έσπευσε ο υπουργός Εξωτερικών να σχολιάσει την Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, δίχως βέβαια να αγγίξει στο ελάχιστο την ουσία. «Τι να πω, είναι η συνηθισμένη καραμέλα που ακούμε από διαφόρους», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά, χτες, από τον «Φλας», χαρακτηρίζοντας μάλιστα «κάπως λαϊκίστικες αντιλήψεις» τις απόψεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Επειδή ακριβώς δεν είχε τίποτα να απαντήσει επί της ουσίας σε αυτές, κατέφυγε στο φαιδρό επιχείρημα ότι τάχα «η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σε ό,τι αφορά την ουσία, αλλά και την εικόνα, και αυτό φαίνεται έχει ενοχλήσει κάποιους και προσπαθούν κάπως να κερδίσουν το χαμένο έδαφος...» (!). Από μόνο του το «επίπεδο» της επιχειρηματολογίας του ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει περίτρανα τις εκτιμήσεις που έγκαιρα έχει κάνει το ΚΚΕ για τις προωθούμενες επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι τάχα δε συμβαίνει τίποτα στις μυστικές συζητήσεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας ή ότι δεν υπάρχει θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του Αιγαίου, κάθε άλλο παρά πειστικές ακούγονται.

Πολύ περισσότερο, που διαρκώς Τούρκοι υπουργοί δηλώνουν ότι υπάρχει πρόοδος στις μυστικές διαβουλεύσεις και γίνονται μπίζνες στο Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν αναφέρει ούτε καν τις λέξεις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) και διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ακόμα και στους χάρτες με τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που περιφέρει από κανάλι σε κανάλι ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Μανιάτης, καταγράφονται ορισμένες περιοχές στο Ιόνιο και το Λυβικό, νότια της Κρήτης, όπως και ένα μικρό μέρος του Β. Αιγαίου, ενώ απουσιάζει κάθε αναφορά σε περιοχές όπως το Καστελόριζο ή το κεντρικό και νότιο Αιγαίο, προφανώς επειδή η κυβέρνηση περιμένει πρώτα να λύσει το καθεστώς της συνδιαχείρισης και μετά να προχωρήσει στην ανάθεση της έρευνας αυτών των περιοχών στις πολυεθνικές. Μετά απ' όλα αυτά, οι κορόνες του Ελληνα ΥΠΕΞ και η επίθεση στο ΚΚΕ ένα πράγμα επιβεβαιώνουν. Οτι ο λαός πρέπει να επαγρυπνεί διπλά και τρίδιπλα μπροστά στις κυοφορούμενες εξελίξεις και στη δεδομένη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, για να θησαυρίζει η αστική τάξη στη μια και την άλλη άκρη του Αιγαίου.


Π. Π.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ