ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ
Αγωνιούν καθημερινά για τις αιμοκαθάρσεις

Από το Νοέμβρη του 2011 δεν τους έχει καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ τα οδοιπορικά προς τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού

«

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει οι νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους σε όλη τη χώρα, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν τους έχει καταβάλει από το Νοέμβρη του 2011 τα μεταφορικά από και προς τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού(ΜΤΝ) με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και να αναγκάζονται να διακόπτουν τις θεραπείες τους ή να δανείζονται από συγγενείς, φίλους, τράπεζες».

Τα παραπάνω σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), προσθέτοντας πως «οι αντοχές των νεφροπαθών έχουν εξαντληθεί, οι αυτοκινητιστές ΤΑΧΙ κόβουν πλέον την πίστωση και δεν έχουν άλλον τρόπο να μεταφερθούν από και προς τις ΜΤΝ με κίνδυνο για την ζωή τους».

Οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, για να επιβιώσουν πρέπει 3 φορές την εβδομάδα να κάνουν την απαραίτητη θεραπεία. Οι δημόσιες ΜΤΝ είναι λίγες σε σχέση με τον αριθμό των ασθενών και υποστελεχωμένες και έτσι οι νεφροπαθείς αναγκάζονται, είτε να πηγαίνουν σε ιδιωτικές, είτε να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα ώστε να βρουν νοσοκομείο που να διαθέτει κρεβάτι, 13 φορές τον μήνα. Οι μεταφορές αυτές, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο μεταφορικό μέσο, γίνονται με ΤΑΧΙ, τα έξοδα του οποίου σε πολλές περιπτώσεις, όπως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές φτάνουν (ανάλογα την χιλιομετρική απόσταση) έως τα 2.000 ευρώ το μήνα, ποσό που όφειλε να τους επιστρέφει το κράτος. Στα πλαίσια όμως του λεγόμενου «εξορθολογισμού» των δαπανών στην υγεία και στο όνομα της κρίσης, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, έχουν διακόψει την καταβολή των οδοιπορικών. Οι νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους, που και εκείνων το εισόδημα συρρικνώνεται, αγωνιούν καθημερινά για το αν θα καταφέρουν να υποβληθούν στην απαραίτητη θεραπεία καθώς οι ελλείψεις στα νοσοκομεία σε υλικά είναι τεράστιες (π.χ. έλλειψη φίλτρων αιμοκάθαρσης), ενώ παράλληλα εξαιτίας της «στάσης πληρωμών» από τον ΕΟΠΥΥ αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα, τις εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα και τις μεταφορές από την τσέπη τους.

«Οι νεφροπαθείς της χώρας μας, μαζί με τους υπόλοιπους ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες, πληρώνουν με την ίδια τους την ζωή τις "μεταρρυθμίσεις", τα "χαράτσια" τους, την καπιταλιστική οικονομική κρίση», καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ και απαιτεί:

  • Αμεση καταβολή εδώ και τώρα των μεταφορικών από και προς τις ΜΤΝ από τον Νοέμβρη του 2011 έως σήμερα. Εξασφάλιση σταθερής και μηνιαίας καταβολής τους από εδώ και στο εξής.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις δημόσιες ΜΤΝ για την πλήρη ανάπτυξη των υπαρχόντων και ίδρυση νέων πλήρως στελεχωμένων με βάση τις ανάγκες της χώρας μας.
  • Διασφάλιση δημόσιας, ασφαλούς, δωρεάν μετακίνησης που να πληρεί τις προδιαγραφές με βάση τις ανάγκες των νεφροπαθών τόσο σε σταθερή βάση όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις νοσηλείας.
  • Αμεση αποπληρωμή σε όλους τους χρόνιους πάσχοντες και τους ανάπηρους των οφειλομένων από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα και εξετάσεις που σήμερα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
  • Οι ανάγκες των νεφροπαθών, των χρονίως πασχόντων και των αναπήρων μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσα από ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα των νεφροπαθών Γιαννιτσών και όλης της χώρας κατέθεσαν πρόσφατα προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου ζητώντας να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα, να καταβάλλεται κανονικά όλο το κόστος μεταφοράς και ο χρόνος αναμονής για την αιμοκάθαρση και να δημιουργηθούν οι αναγκαίες δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού σε όλη τη χώρα.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Συνεχίζουν αγωνιστικά παρά τους εκβιασμούς

Να μην υποκύψουν στον εκβιασμό που λέει «ή υπογράφεις μειωμένα προγράμματα εφημερίας για τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο - Μάρτιο και πληρώνεσαι εφημερίες μειωμένες κατά 30% ή δεν πληρώνεσαι τίποτα» καλεί όλους τους γιατρούς η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ιατρών νοσοκομείου Σερρών, που έγινε την περασμένη Τετάρτη μετά την 48ωρη απεργία τους. Την προηγούμενη ημέρα η Διοίκηση του νοσοκομείου είχε αποστείλει το παραπάνω εκβιαστικό και διχαστικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο όποιος γιατρός ήθελε να πληρωθεί τους πρώτους 3 μήνες των οφειλόμενων εφημεριών, βραδινών, αργιών πετσοκομμένους μπορούσε να πάει να υπογράψει το περικομμένο πρόγραμμα και θα αποδεσμευόταν το κονδύλι για τον κάθε γιατρό ξεχωριστά. Ωστόσο οι περισσότεροι γιατροί εκτίμησαν πως οι αγώνες τους έχουν φέρει αποτέλεσμα και απαίτησαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων χωρίς να υποκύψουν σε κανένα εκβιαστικό δίλημμα.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ακόμα: «Συνέχιση της επίσχεσης εργασίας. Συνεχίζουμε να προπαγανδίζουμε με κάθε τρόπο στο λαό των Σερρών τις συνέπειες της πολιτικής υγείας στο χώρο του νοσοκομείου. Εξηγούμε σε όλους τι σημαίνει συλλειτουργία κλινικών και τι σημαίνουν οι αλλαγές στα προγράμματα εφημερίας. Καλούμε την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και όλες τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών να βγουν από τη θερινή ραστώνη και να οργανώσουν σε όλη τη χώρα κινητοποιήσεις κόντρα στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και στην υποχρηματοδότηση στο χώρο της υγείας. Ζητάμε ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Στόχος μας παραμένει η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, δημόσιου χαρακτήρα και δωρεάν σε όλους και άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων». Επίσης οι γιατροί διεκδικούν Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μη γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων, δημόσιων νοσοκομείων.

3 ΟΚΤΩΒΡΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΟ
Αποστολή του ΠΑΜΕ στη Ρώμη

«Η τροφή, το καθαρό νερό, τα βιβλία, τα φάρμακα και η στέγαση είναι δικαίωμα για όλους τους εργαζόμενους και για όλους τους ανθρώπους».

Με βάση αυτό το σύνθημα η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) για 4η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει Διεθνή Μέρα Δράσης, στις 3 του Οκτώβρη. Σε αυτό το πλαίσιο θα διοργανωθούν σε όλες τις ηπείρους απεργίες, διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις έξω από τα κοινοβούλια, λαϊκά δικαστήρια έξω από τις πύλες των εργοστασίων των πολυεθνικών κ.λπ.

Το ΠΑΜΕ θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της Διεθνούς Μέρας Δράσης με παρεμβάσεις στη χώρα, σε πολυεθνικές εταιρείες των τροφίμων και του φαρμάκου. Επίσης, θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΠΣΟ έξω από τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων (FAO) στη Ρώμη στις 3 Οκτώβρη, με τη διοργάνωση αποστολής. Η αποστολή θα αναχωρήσει με πούλμαν από την Αθήνα, τη Δευτέρα 1 του Οκτώβρη και θα επιστρέψει την Παρασκευή 5 του Οκτώβρη.

Το κόστος συμμετοχής είναι 290 ευρώ για: Μεταφορά με το πούλμαν Αθήνα - Ρώμη και επιστροφή, εισιτήρια του πλοίου, 2 διανυκτερεύσεις στη Ρώμη με πρωινό και ένα γεύμα τη μέρα, η μετακίνηση στη Ρώμη.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Σε μια περίοδο που η βαθιά κρίση πλήττει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εντείνεται επικίνδυνα ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο των νέων αγορών, για το σχηματισμό των νέων συνόρων, για το φυσικό αέριο, για το πετρέλαιο και για τους ενεργειακούς αγωγούς, η ΠΣΟ για 4η συνεχή χρονιά διοργανώνει Διεθνή Μέρα Δράσης». Η ΠΣΟ επέλεξε αυτό το περιεχόμενο για τη Διεθνή Μέρα Δράσης «επειδή και στον 21ο αιώνα συνεχίζεται οι άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα, τη δίψα και να κοιμούνται στους δρόμους, τα εκατομμύρια των μαθητών δεν έχουν βιβλία, οι άρρωστοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. Την ίδια στιγμή, οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια λεηλατούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ