ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Επισπεύδεται η παράδοση στους ιδιώτες

Την ώρα που 150 πλήρως εξοπλισμένα κρεβάτια μένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού

Κλειστά παραμένουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ιδιώτες, όμως, της Υγείας κάνουν χρυσές δουλιές...

Eurokinissi

Κλειστά παραμένουν τα κρεβάτια των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ιδιώτες, όμως, της Υγείας κάνουν χρυσές δουλιές...
Την επίσπευση των διαδικασιών παράδοσης της νοσηλείας των ασθενών που χρειάζονται εντατική θεραπεία στους επιχειρηματίες της Υγείας, την ώρα που παραμένουν κλειστά 150 πλήρως εξοπλισμένα δημόσια κρεβάτια, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας Αθανάσιος Γιαννόπουλος με αφορμή την προχτεσινή οδύσσεια συγγενών τραυματία απ' την Κω για την εξεύρεση κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο 36χρονος άντρας τραυματίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Κω και με ελικόπτερο μεταφέρθηκε στη Ρόδο, όπου και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Ο τραυματίας χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ, αλλά στο νοσοκομείο της Ρόδου δεν υπήρχε κλίνη, γιατί, λόγω έλλειψης προσωπικού, λειτουργούν μόνο τέσσερα απ' τα οχτώ κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτει το νοσοκομείο. Από 'κει και μετά ξεκίνησε η οδύσσεια της συζύγου του τραυματία, η οποία χρειάστηκε να παρέμβει σε τηλεοπτική εκπομπή που εμφανιζόταν ο υφυπουργός Υγείας Αθ. Γιαννόπουλος, προκειμένου να πετύχει ο σύζυγός της να μεταφερθεί στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης!

Μετά από αυτά μάλιστα, ο υφυπουργός Υγείας χρησιμοποίησε τις ελλείψεις που η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί, αρνούμενη να κάνει προσλήψεις για τη λειτουργία των δημοσίων κλινών ΜΕΘ, προκειμένου να ανακοινώσει - πάλι μέσω της τηλεόρασης - ότι το υπουργείο Υγείας επισπεύδει το μέτρο της ενοικίασης κλινών ΜΕθ, που ξεκίνησε απ' το «Ερρίκος Ντυνάν» και σε άλλες ιδιωτικές κλινικές. Ετσι, μετά τη συμφωνία για την ενοικίαση 30 κλινών ΜΕθ του «Ερρίκος Ντυνάν», έρχεται άμεσα και η συμφωνία με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές για την ενοικίαση 75 ακόμα κλινών ΜΕΘ.

«Ανθρακας» και το «Παπαγεωργίου »

Τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμα τμήματα όπως η ΜΕΘ αντιμετωπίζει και το κατά τα άλλα υπερσύγχρονο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναδείχτηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προχτές, οι κλινικές αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, η ωτορινολαρυγγολογική κλινική παραμένει κλειστή, ενώ, απ' τις συνολικά 750 προβλεπόμενες κλίνες του νοσοκομείου, λειτουργούν σήμερα οι 706. Αλλά, ακόμα αναμένονται στο νοσοκομείο οι 293 προσλήψεις από προκήρυξη του Δεκέμβρη του 2003! Η λίστα αναμονής για στεφανιαιογραφία φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια, ενώ η διοίκηση παραδέχτηκε ότι υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα κλιματισμού του νοσοκομείου, τις μέρες μάλιστα του καύσωνα.

ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Καταγγέλλουν τον παράνομο αποκλεισμό τους

Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδας αρνείται αδικαιολόγητα να τις εγγράψει στα μητρώα της

Τον άδικο πόλεμο, την κατασυκοφάντηση και τις μεθοδεύσεις της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), η οποία, με πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, επιχειρεί να αμφισβητήσει τα πτυχία και τις ισοτιμίες που έχουν εδώ και 15-25 χρόνια οι διπλωματούχοι νοσηλευτές Ανατολικών χωρών, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογός τους.

Οπως εξηγεί ο «Σύλλογος Διπλωματούχων Νοσηλευτριών Πρώην Ανατολικών Χωρών», με το νόμο 3252/2004 συστάθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου η ΕΝΕ, στην οποία πρέπει να εγγραφούν όλοι οι νοσηλευτές και η βεβαίωση εγγραφής αποτελεί στοιχείο για την άδεια άσκησης επαγγέλματος. «Οσοι ήδη έχουμε άδεια άσκησης επαγγέλματος - περιγράφει ο Σύλλογος - εγγραφόμαστε αυτοδικαίως και η ΕΝΕ είναι υποχρεωμένη να μας χορηγήσει βεβαίωση εγγραφής. Παραδόξως όμως η ΕΝΕ δε χορηγεί βεβαίωση εγγραφής σε νοσηλεύτριες που προερχόμαστε από Ανατολικές χώρες παρόλο που έχουμε υποβάλει αίτηση εγγραφής πάνω από δύο μήνες μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αναγνώριση τίτλου σπουδών, ισοτιμίες που έχουμε λάβει προ 20ετίας και πλέον, από τα τότε αρμόδια όργανα ισοτιμιών. Και προκλητικά και παράνομα μας καθυστερεί τη βεβαίωση εγγραφής, στέλνοντας τα πτυχία μας στο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) για επανεξέταση και ζητώντας να στείλουμε τα πτυχία μας εκεί που σπουδάσαμε για να βάλουν τη σφραγίδα της Χάγης (δήθεν για να βεβαιωθεί η γνησιότητα των πτυχίων μας). Από την άλλη, με έγγραφο που στέλνει στις Διοικήσεις Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) πιέζει για άμεσες κρίσεις, επισημαίνοντας ότι οι συμμετέχοντες στις κρίσεις θα πρέπει να προσκομίζουν τη βεβαίωση εγγραφής της ΕΝΕ, που η ίδια αρνείται πεισματικά να μας δώσει!».

«Εδώ και τόσα χρόνια έχουμε επανδρώσει δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Εχουμε διακριθεί για την επαγγελματική κατάρτιση, τη συνέπεια και την εργατικότητά μας, πολλές έχουμε καταλάβει θέσεις προϊσταμένων τομέων. Και έρχεται τώρα η ΕΝΕ μετά από 15-25 χρόνια δουλιάς να θέτει θέμα ισοτιμίας και εγκυρότητας των πτυχίων μας και να μας δημιουργεί στους χώρους δουλιάς συνθήκες αμφισβήτησης της εντιμότητας και ικανότητάς μας, με σκοπό να μας οδηγήσουν στο περιθώριο και στον υποβιβασμό ενόψει των επικείμενων κρίσεων για θέσεις προϊσταμένων, κλπ.», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και τονίζει ότι η πρακτική αυτή δε θα περάσει και ότι τα μέλη του επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

Μάλιστα, ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Οπως επισημαίνει, και το 1991 κάποιοι από το υπουργείο Υγείας επιχείρησαν κάτι ανάλογο και ζητούσαν απ' τη νομαρχία να ανακαλέσει τις άδειες άσκησης επαγγέλματος των μελών του Συλλόγου και να ζητήσει απ' τους νοσηλευτές να φέρουν νέες ισοτιμίες. Αλλά όταν τους επισημάνθηκε το παράνομο της πράξης τους το θέμα σταμάτησε εκεί.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Οχι» στην εκχώρηση του Εργαστηρίου

Την αντίθεσή του στην εκχώρηση του μηχανογραφικού έργου του Κεντρικού Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Αττικής (ΚΒΕΑ) του ΙΚΑ σε ιδιωτική εταιρία εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιώς και Πέριξ. Το ΚΒΕΑ λειτουργεί στον Πειραιά για ορμονολογικές εξετάσεις και καρκινικούς δείκτες ασφαλισμένων από όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Η διοίκηση του ΙΚΑ με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού ζήτησε δυο υπαλλήλους από ιδιωτική εταιρία που θα αναλάβουν το μηχανογραφικό σύστημα, παρότι έτσι η εταιρία θα έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή με προσωπικά δεδομένα των ασφαλισμένων. Η εκχώρηση του ΚΒΕΑ θα έχει αποτέλεσμα το ακόμη μεγαλύτερο ξεζούμισμα των δεινοπαθούντων και δραχμοσυντήρητων συνταξιούχων αλλά και όλων των ασφαλισμένων, από τη μια, και από την άλλη, ιδιώτες θα είναι, να μην εμπορεύονται και τα ιατρικά απόρρητα αφού θα τα έχουν και αφού την Υγεία με την πολιτική που ασκείται την έχουν μετατρέψει σε εμπόρευμα... τονίζει η Ενωση στο υπόμνημά της προς τους αρμόδιους υπουργούς, και καταλήγει: «Η πολιτική του ξεπουλήματος των πάντων, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ, βρίσκει αντίθετους τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε ώστε αυτά τα μέτρα να βρεθούν στο περιθώριο μαζί με τους εμπνευστές τους και τους πολιτικούς τους εκφραστές».

Κύλησε ο τέντζερης...

Φωνάζει, τάχα, σήμερα το ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε ως κριτήριο για τις προσλήψεις στο δημόσιο τις προσωπικές συνεντεύξεις. Κριτήριο που στόχο έχει τη διατήρηση και επέκταση των πελατειακών σχέσεων, την πολιτική ομηρία όσων ψάχνουν να βρουν δουλιά. Ομως, η κριτική που ασκεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ γίνεται απλώς για τα μάτια του κόσμου καθώς και το ίδιο στηρίζει αυτή την πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε θέσει ως κριτήριο πρόσληψης για την πλήρωση 91 θέσεων προσωπικού στο ΟΑΚΑ το 2003 τη συνέντευξη, η μοριοδότηση της οποίας ήταν πολλαπλάσια των αντικειμενικών κριτηρίων, όπως το επίπεδο γνώσεων των προσληφθέντων. Ετσι, ενώ μοριοδοτούσε με μόλις 15 μονάδες την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου και με άλλες τόσες το διδακτορικό δίπλωμα, η αξιολόγηση του υποψηφίου από τη συνέντευξη του έδινε μέχρι και 300 μόρια! Εδώ πάει γάντι η παροιμία «κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι». Ιδιοι στην πολιτική τους, ίδιοι και στον τρόπο με τον οποίο κοροϊδεύουν προκλητικά το λαό για τη δήθεν ...αξιοκρατία τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ